Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 11 ноември 2008 г.

Македонки и туркини да се обучават у нас при облекчени условия за медсестри, предлага Станка Маркова

11 ноември 2008 | 12:42 | Агенция "Фокус"

София. Практическото обучение на професионалистите по здравни грижи в България не е на ниво. То не е това, което беше. Това каза председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова на кръгла маса на тема: „Проблемите в образованието на професионалистите по здравни грижи”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Маркова обаче отказа да обоснове твърдението си.
Тя коментира още и факта, че от страната ни всяка година напускат много медицински сестри. Ще са ни необходими 30 години, за да достигнем необходимия брой медицински сестри, при положение, че продължим да обучаваме сегашния брой сестри и нито една от тях не напусне страната, отбеляза проф. Маркова. По думите й, за да може по-бързо да се запълни липсата на грижи за лечебните заведения и масажисти за СПА-центровете, трябва да се създаде специализирано двугодишно обучение за ученици, които са завършили 10 клас и имат желание да се реализират като професионалисти по здравни грижи. Според Станка Маркова в предлаганата от асоциацията мярка ще се подготвят помощник сестри, медицински секретари, масажисти и пр. Това трябва да се реши в Закона за средното образование.
Според нея има много млади жени от Македония и Турция, които биха дошли да учат в България срещу заплащане, за да получат европейска диплома за професионалист по здравни грижи. Тя бе категорична, че на тези жени могат да се предложат стипендии и общежития като единственото условие към тя би могло да бъде да сключат 3-годишен договор за работа у нас след завършване. Така лесно можело да се покрие необходимостта от професионалисти по здравни грижи у нас.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2