Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 15 ноември 2008 г.

Искат съд за автора на филма за Ататюрк

Филмът разбуни духовете заради спорните твърдения, които съдържа, и защото описва основателя на турската република с неговите човешки слабости
14.11.2008

Турски неправителствени организации внесоха в съда жалба срещу режисьора на документалния филм "Мустафа", който описва живота на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, с мотив, че лентата обижда турския лидер и нарушава закона за опазване на неговата памет, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Филмът "Мустафа" (mustafafilm.com), чийто режисьор и сценарист е Джан Дюндар, разбуни духовете в Турция заради спорните твърдения, които съдържа, и това, че описва Ататюрк с неговите човешки слабости - жени, веселби, алкохол и т.н., които са далече от вече създадения му имидж.

Филмът, с музика, специално композирана от Горан Брегович, разгневи строгите поддръжници на светския ред, които призоваха той да бъде бойкотиран, като казаха, че представлява неприятелски план за обида на "турската национална идентичност".

Две неправителствени организации са внесли жалбата, в която твърдят, че филмът "подрива уважението към републиката и Ататюрк". Според тях той обижда основателя на съвременна Турция и се подиграва с паметта му.

"В представения като документален филм, Ататюрк се описва като човек, който не става от масата с алкохол, непрекъснато пуши цигари и има прекомерна слабост към жените", твърдят вносителите на жалбата.

Те настояват режисьора на "Мустафа" да бъде осъден за нарушаване на закона за опазване паметта на Ататюрк и за нанесена обида срещу основателя на турската република.

Част от несъгласията на критиците се отнасят за периода от живота му в българската столица. Както е известно, през 1913 г. Ататюрк е назначен за военен аташе в София, където остава 18 месеца.

"Исках да представя Ататюрк на новото поколение чрез киното. Исках да покажа по-топлата и по-човешка негова страна," каза пред Асошиейтед прес Джан Дюндар.

Той допълни, че е очаквал филмът да породи разногласия, но е останал изненадан от нещата, за които е бил критикуван.

"Бях критикуван за това, че той изглежда твърде нисък на някои снимки или защото пуши цигари," каза Дюндар.

През първите пет дни от прожекциите филмът е бил гледан от половин милион турци, предимно ученици и студенти. През 1993 г. филм на същия режисьор за последната година от живота на Ататюрк спечели международно признание и бе показван и изучаван в училищата.нетинфо

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2