Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 15 ноември 2008 г.

Новините:от и за Турция-15.11.08 г.

“Сабах”: Управляващата партия е на първо място в Диарбекир, твърди представител на ПСР
15 ноември 2008 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. . Заместник генералният председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Хюсеин Танръверди заяви, че според резултатите от последните анкети партията е застанала твърдо на първо място в Диарбекир, пише днес вестник “Сабах”. Местното население е недоволно от неспокойната обстановка и иска час по-скоро да има избори, за да може в общинското управление да дойде ПСР, за да служи на народа, посочи Танръверди. Той обвини сегашния кмет на града Осман Байдемир, който е от прокюрдската Партия на демократичното общество, че вместо да харчи парите на общината в Диарбекир, те отиват “на други места”.

“Сабах”: Ердоган отправи от САЩ две важни послания за избирателния праг в Турция
15 ноември 2008 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който е на посещение в САЩ, отправи две важни послания за избирателния праг в Турция, пише днес вестник “Сабах”. Ердоган признава, че в сравнение с други страни избирателният праг в Турция е висок – 10%, като може да се обмисли неговото намаляване в рамките на дейностите по изготвянето на нова конституция. Ако в самата конституция не може да бъде намален избирателният праг, Ердоган има второ предложение. А именно, 450 депутати да бъдат избирани съобразно действащата избирателната система на Турция, която налага 10-процентен избирателен праг пред партиите за влизане в парламента. Останалите 100 депутати от общо 550-членния турски парламент да не бъдат обвързани с този избирателен праг и по този начин дори и партия, получила само 1% от гласовете, да може да има депутати в парламента.

“Заман”: Над 27 кг наркотици са заловени в турската провинция Адана
15 ноември 2008 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Адана. Екипи на жандармерията са заловили 27,300 килограма наркотици в провинция Адана след получен сигнал, че се извършва доставка на дрога от провинция Мардин за провинция Адана, Югоизточна Турция, пише вестник “Заман”. Наркотикът бил укрит в камион-цистерна,пълна с нафта, който бил спрян за проверка на разклона на пътя за село Серкели в околия Джейхан. Наркотикът бил поставен вътре в цистерната и бил специално опакован, за да не се смеси с нафтата. Открит е с използването на специално обучено куче.

“Милиет”: Премиерът на Турция разкритикува САЩ заради Иран
15 ноември 2008 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган отправи критики към САЩ заради Иран, пише днес вестник “Милиет”. Ердоган, който е във Вашингтон за срещата на високо равнище на Г-20, посочи, че онези, които казват на Иран да не произвежда ядрено оръжие, трябва самите те да не притежават ядрено оръжие.
“В нашия район ние сме против ядреното оръжие. Непрекъснато внушаваме това на Иран. Те ни казват, че нямат никаква дейност за производството на ядрено оръжие. Тези, които казват на Иран да не прави ядрено оръжие, трябва самите те да не притежават такова ядрено оръжие”, изтъкна турският министър-председател.

“Милиет”: Нов скандал с акредитацията на журналисти в Министерския съвет
15 ноември 2008 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нов скандал избухна с акредитацията на журналисти, след като преди известно време Министерският съвет на Турция отказа да поднови акредитацията на общо седем журналисти, отразяващи програмата на премиера Реджеп Тайип Ердоган, пише днес вестник “Милиет”. Акредитация е издадена на петима души от Държавното радио и телевизия ТРТ, които не отговарят на изискванията да притежават тригодишни жълти прес карти или да бъдат кореспонденти съгласно закон № 212 за пресата. Подразбира се, че преди да преминат в ТРТ, те са работили в близки до правителството медии, посочва всекидневникът.

Абдуллах Гюл: Приносът на Турция за сигурността на енергийните доставки за Европа ще нараства
15 ноември 2008 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Баку/Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви на четвъртия енергиен форум в Баку, че регионалното сътрудничество в областта на енергетиката ще съдейства не само за енергийната сигурност, а и за стабилността, мира и благоденствието в района, предава Анадолската агенция. Турската енергийна стратегия е многопосочна, а основната й цел е да разнообрази източниците, трасетата и мрежата на енергийните доставки, както и да има принос за сигурността на енергийните доставки за Европа, подчерта Абдуллах Гюл.Той обърна внимание, че страната се намира в центъра на район, в който по-специално в Близкия изток и в Каспийско море са две трети от доказаните световни залежи на петрол и природен газ.

“Милиет”: Турция не е сред първите 20 страни, на които Барак Обама е благодарил за поздравленията
15 ноември 2008 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Оказва се, че Турция не влиза дори и в списъка на първите 20 страни, на които Барак Обама е благодарил за изпратените му поздравления по повод избирането му за 44-ти президент на САЩ, пише вестник “Милиет”. По данни на вестника Турция е една от първите страни, поздравили новия американски президент. От Анкара са изпратени две поздравления до Барак Обама след избирането му за президент на САЩ – еднотоq подписано от турския президент Абдуллах Гюл, а другото – от премиера Реджеп Тайип Ердоган. До 11 ноември Обама е благодарил за получените поздравления на 20 страни, но Турция не влиза в този списък и продължава да чака. От временния екип на Обама в Чикаго се стремят да внесат яснота по въпроса с обяснението, че се отговаря “по реда на получените поздравления и списъка на подреждането на традиционните съюзници и партньори на САЩ”. За последно Барак Обама е разговарял по телефона във вторник с президентите на Кения и на Бразилия, с папа Бенедикт ХVІ,
с премиера на Индия и с краля на Йордания, посочва “Милиет”.

“Хюриет”: Цената на бензина в Турция падна под 3 турски лири на литър
15 ноември 2008 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Спадът на цените на петрола на международните пазари и успокояването на курса на турската лира към щатския долар допринесоха за ново намаление на цените на бензина в Турция, пише вестник “Хюриет”. Цената на литър бензин падна под 3 турски лири /около 3 лева/. В Истанбул цената е намалена средно от 3,04 на 2,98 турски лири.
Така за първи път от ноември 2007 г. цената на бензина в Турция е под 3 турски лири, а намалението само от началото на седмицата е близо 7%.

Открива се конгресът на Демократическата партия в Турция
15 ноември 2008 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Деветият редовен конгрес на Демократическата партия започва днес в Анкара,съобщават турските медии. Двудневният конгрес ще заседава в спортната зала “Ататюрк”.
Общо 1 250 делегати ще използват правото си на глас, за да изберат нов лидер и централно ръководство на партията.През първия ден ще бъде избран новият лидер на партията и ще бъде взето решение по отчетите на сегашното ръководство и финансовите отчети за приходите и разходите на партията. През втория ден ще бъдат разисквани промените в устава на партията и ще бъдат избрани нови централни ръководни органи.
Кандидати за нов лидер на партията са сегашният генерален председател на ДП Сюлейман Сойлу, бившият министър Рефаиддин Шахин, заместник генералният председател на партията Неввал Севинди и Рамазан Язган.

Според турския премиер посредничеството на Турция в преговорите за иранската ядрена програма ще има положително влияние

15 ноември 2008 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В петък турският премиер Реджеп Тайип Ердоган изрази увереността си, че евентуалното посредничество на Турция в преговорите за иранската ядрена програма ще има “положително влияние”, предаде АФП.
Премиерът е допълнил, че Турция може да използва привилегированата си позиция на “съсед” на Иран. Той обаче не е уточнил дали е получил отговор на предложението от американската администрация.
По този повод Ердоган обяви, че Турция не може да допусне Иран да има “атомно оръжие или оръжие за масово унищожение”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2