Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 20 ноември 2008 г.

Новините:от и за Турция-20.11.08 г.

Над 33 кг наркотици са заловени в турската провинция Ван
20 ноември 2008 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Ван. Наркотици с общо тегло 33,250 кг са заловени при съвместна операция на отделите за борба с контрабандата и с организираната престъпност в провинциите Ван и Малатия, в град Ван, Източна Турция, предава Анадолската агенция. Операцията е предприета след получен сигнал, че се подготвя пратка на наркотици от Ван за Истанбул. Дрогата е открита при проверка на камион в специално оборудван тайник. Задържани са шофьорът и още двама души, намирали се в камиона. Тримата веднага са изправени пред съда и са изпратени в затвора.

В Турция се изгражда първата закрита атлетическа зала
20 ноември 2008 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Мерсин. Първата закрита атлетическа спортна зала в Турция се изгражда в провинция Мерсин, в южната част на страната, предава Анадолската агенция. В залата има писта за бягане с шест коридора, дълга 100 метра и с подходяща изкуствена настилка. Планира се изграждането на внушителното по размери закрито спортно съоръжение да приключи за два месеца. Залата е разположена на площ от 54 декара в околия Йенишехир и се очаква да се превърне във важен атлетически център не само в Турция, но и за цяла Европа, отбелязва агенцията. Към залата има и учебен център с леглова база за 100 души.

Турция ще получи 2,8 млрд. долара от Световната банка до края на 2008 г.
20 ноември 2008 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър Мехмет Шимшек оповести, че до края на 2009 г. Турция ще получи от Световната банка кредити на стойност 2,8 млрд. долара, предава информационната агенция АНКА. От тях 1,5 млрд. долара са кредити за проекти, а останалите 1,3 млрд. долара ще бъдат използвани като програмни кредити. Държавният министър уточни, че за периода 2008-2011 г. Турция е осигурила от Световната банка финансиране в общ размер на 6,2 млрд. долара.

Централната банка на Турция намали лихвените проценти
20 ноември 2008 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът за паричната политика на Централната банка на Турция намали лихвените проценти, предава Анадолската агенция. Прилаганият на Истанбулската фондова борса лихвен процент при финансовите операции репо и обратно репо е намален с половин пункт и пада на 16,25%, а лихвеният процент за даване на заеми - с един пункт и пада на равнището от 18,75%.
Прилаганият на междубанковия пазар лихвен процент с еднодневен срок в прозореца на късната ликвидност в периода 16.00-17.00 ч. се намалява от 12,75% на 12,25%, а лихвеният процент за даване на заеми се намалява от 22,75% на 21,75%.
В рамките на публичния финансов пазар лихвеният процент за задлъжняване, признат при операции репо с еднодневен и едноседмичен срок към банки с пазарна насоченост, намалява от 18,75% на 17,75%.

Нури ал Малики обеща да се активизират общите усилия на Ирак и Турция в борбата срещу ПКК
20 ноември 2008 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Багдад.Премиерът на Ирак Нури ал Малики подчерта на среща с турска делегация, че Турция е важен съсед на Ирак и обеща “да се активизират общите усилия на двете страни в борбата срещу терористичната организация ПКК”, предава Анадолската агенция. Срещата се състоя в Багдад, където беше проведено съвещание във формат тристранен механизъм между Турция, Ирак и САЩ за борба с тероризма. Турската делегация, водена от министъра на вътрешните работи Бешир Аталай, беше приета иракския премиер.
След съвещанието Аталай посочи, че са били разгледани мерките, насочени срещу дейността на ПКК в Северен Ирак и обърна внимание, че терористичната организация е заплаха както за Турция, така и за териториалната цялост на Ирак.
Специалният представител на Турция за Ирак Мурат Йозчелик съобщи, че съвещанията в този формат в Багдад ще продължат още 10 дни, а срещи на високо равнище на този механизъм ще има на всеки два месеца.

“Хюриет”: Борбата за спечелването на големите турски градове
20 ноември 2008 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Голяма община Анкара ускорява дейностите по безплатното раздаване на въглища в започналата вече предизборна обстановка за местните избори в страната през пролетта на 2009 г., пише днес вестник “Хюриет”. До сега общината е раздала общо над 70 хиляди това въглища под формата на помощи, дори и в кварталите на Анкара, които са газифицирани. Гражданите, които нямат нужда от въглищата, ги продават. Всеки ден по улиците на града обикалят ТИР-ове, които пренасят безвъзмездната помощ от въглища на общината. Очаква се до края на тази година раздаденото количество безплатни въглища да надхвърли 100 хиляди тона.

“Милиет”: Консервативната преса намира за положително “отварянето” на НРП за забрадените с чаршафи жени
20 ноември 2008 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Консервативната преса в Турция като цяло намира за положително “отварянето” на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ за забрадените с чаршафи жени, пише днес вестник “Милиет”. Това “отваряне” беше нагледно показано от лидера на НРП Дениз Байкал на тържество в централата на партията, на което закачи розетки на партията на забрадени с чаршафи жени и оповести, че те ще водят политическа борба в редиците на НРП. Част от водещите журналисти в консервативната преса определят тези действия на НРП и лично на Дениз Байкал като “непоследователност” и “използвачество”, но повечето от тях подкрепят това “отваряне” на партията, отбелязва всекидневникът.

“Сабах”: Борбата с тероризма ще бъде издигнатата на ново по-високо равнище, каза Абдуллах Гюл
20 ноември 2008 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Малатия. Президентът Абдуллах Гюл заяви, че се надява борбата срещу тероризма да бъде издигната на ново, много по-високо равнище, пише днес вестник “Сабах”. По този повод турският президент обясни, че “автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак също вече чувства отговорността, която пада върху него по въпросите на борбата с тероризма”.
Абдуллах Гюл участва за пръв път в тържествена церемония по връчването на полковото знаме на инженерния полк към командването Втора турска армия с щаб в Малатия. Турският президент предаде знамето на командира на полка полковник Мустафа Огуз.

“Хюриет”: Бюджетът на Истанбул за 2009 г. е 6,2 милиарда турски лири
20 ноември 2008 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Кметът на Истанбул Кадир Топбаш /от управляващата Партия на справедливостта и развитието - бел. на “Фокус”/ внесе за утвърждаване в общинския съвет бюджета за 2009 г. в размер на 6,2 милиарда турски лири /около 6,2 милиарда лева/, пише вестник “Хюриет”. При внасянето на бюджета Кадир Топбаш информира общинските съветници за извършените и продължаващите проекти и инвестиции на територията на Голяма община Истанбул. В изказването си Топбаш подчерта, че общината създава сигурност за Истанбул и е успяла да спечели за него визията на съвременен град и център на културата, финансите, спорта, търговията и туризма.
При заемането на кметското място от Кадир Топбаш годишният брой на туристите в Истанбул е бил 3,5 милиона, тази година е достигнал до 8,5 милиона, а през 2010 г. е поставена целта да станат 10 милиона. С помощта и на държавата се извършват невиждани до сега инвестиции във всяко кътче на огромната площ от 5 453 квадратни километра. Самата Голяма община Истанбул продължава да подкрепя и оказва всякаква помощ на влизащите в нейния състав 32 околийски /районни/ общини/, 41 първостепенни общини и 152 селски общини, без разлика на партийната принадлежност на кмета и на общинския съвет. От заемането на кметското място от Кадир Топбаш до сега на територията на Истанбул са извършени инвестиции в общ размер на 22,6 милиарда турски лири /около 22 милиарда лева/.

Турски печат: От МВФ ще дойдат 20-40 милиарда долара, обещава премиерът
20 ноември 2008 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Различни аспекти от отражението на глобалната икономическа криза в Турция са централна тема на днешните турски всекидневници.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган посочва, че се създават условия за постигане на споразумение с МВФ и Турция очаква от Фонда 20-40 милиарда долара, пише вестник “Радикал”.
“Милиет” извежда на централно място острата реакция на премиера Ердоган към финансовия сектор в страната, който продължава да трупа огромни печалби на фона на задълбочаващата се криза. Турският премиер посочва, че миналата година без да има криза печалбите в банковия сектор са били 11,7 милиарда долара, а до този момент през тази година надминават 11 милиарда долара и се зарича да бъде поставен под строг контрол самата дейност на Съвета за банков надзор.
“Сабах” информира за ”спасителния пояс” на Халкбанк към държавните стопански организации и дребните собственици с отпускането на кредити в размер на 1,5 милиарда турски лири /около 1,5 милиарда лева/. Това става след пакета от 350 милиона безлихвени кредити от държавата.
“Хюриет” извежда на централно място предупреждението на почетния президент на Коч холдинг Рахми Коч, че “кризата идва в Турция” и настоятелното му искане към правителството да предприеме час по-скоро адекватни мерки.
“Заман” съобщава, че след “Стандарт енд Пуърс”, Международната рейтингова агенция "Фитч рейтингс" също е понижила кредитната оценка на Турция и това е нанесло сериозен удар на Истанбулската фондова борса. Вчера индексът на борсата е паднал с 6,66% пункта и е на равнището от 21 929 пункта, което е връщане към нивото от ноември 2004 г. Заедно с негативното влияние на оценката на “Стандарт енд Пуърс” от миналия петък, загубите на Истанбулската фондова борса за последните три дни възлизат на 13,75%. Обменният курс на долара към турската лира достига до равнище от 1 ЩД=1,69 турски лири, а на еврото 1 евро= 2,15 турски лири. Акциите на Гаранти банкасъ са паднали с 10,55%, а на Иш Банкасъ – с 8,43%.

Анадолска агенция: Турската армия даде три жертви, четирима терористи са убити
20 ноември 2008 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. При престрелки на различни места в Турция турската армия даде три жертви, убити са четирима терористи, предава Анадолската агенция. В околия Лидже на провинция Диарбекир при престрелка с терористи са загинали двама войници, а в околия Агръ – един майор от турската армия. При престрелката в околия Лидже са ранени също и четирима войници и са убити четирима терористи, а в околия Агръ са ранени едни старши сержант и четирима войници.
В околия Карлъова на провинция Бингьол четирима от т. нар. селски пазачи са ранени след като са настъпили поставена от терористите мина.
Всичките въоръжени съприкосновения на турската армия с терористи от ПКК са в района на Югоизточен и Източен Анадол.

В Турция 7 души загинаха при сблъсъци между кюрдките въстаници и турската армия

20 ноември 2008 | 00:08 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Трима войници и четирима кюрдски въстаници бяха убити днес при две отделни сражения в източната и югоизточната част на Турция, предаде АФП.
Четирима бунтовници и двама войници са загинали, а четирима войници са били ранени при сражения между силите за сигурност и въстаниците от Кюрдската работническа партия ПКК в провинция Диарбекир.
При друго сражение в планинските области на Източна Турция е бил убит един войник, а други петима са били ранени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2