Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 17 ноември 2008 г.

Новините:от и за Турция-17.11.08 г.

В Тунджели е била обезвредена бомба, поставена от ПКК, с голяма разрушителна сила
17 ноември 2008 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Бомба с взривно устройство, сложена край моста Сарусалтук на изхода на Тунджели от терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/, е била открита и обезвредена от жандармерийски екипи, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Бомбата с много голяма разрушителна сила е била открита при операция по претърсване на района за мини на улица “Динар дереси” на пътя Тунджели-Елязъг с устройство “Джамър”. Докато са обезвреждали бомбата, пътят е бил затворен за преминаване на коли, пише вестникът.

Балканска икономическа среща ще се състои на 26 и 27 ноември в Истанбул
17 ноември 2008 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Балканска икономическа среща, организирана от Съюза на борсите и палатите в Турция и Съюза на балканските борси, ще се състои на 26 и 27 ноември в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. На срещата ще вземат участие политици, бюрократи и представители на бизнеса от балканските страни. Целта й е да допринесе за засилване на икономическото сътрудничество между балканските страни. Председятелят на Съюза на турските борси и палати Рифат Хисарджъклъоглу заяви, че са направили инвестиции от 2 милиарда долара в балканските страни, а проектите, с които са се ангажирали, са надминали 4,5 милиарда долара. Той изтъкна, че 15 хиляди турски фирми и 20 хиляди турски бизнесмени се занимават с дейност на Балканите. Членове на Съюза на балканските борси са Турция, Албания, България, Македония, Румъния, Гърция, Южен Кипър, Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина. От българска страна на срещата ще участва министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Ректорите на университетите в Коня и Афион са задържани при операция срещу група “Океанус”
17 ноември 2008 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Коня. 30 души са арестувани в Коня в рамките на операцията срещу групата “Океанус”, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Сред задържаните е и ректорът на университета “Селджук” проф. д-р Сюлейман Окудан, както и директорът на фондациите в Коня Ибрахим Генч и главният лекар на болницата “Нумуне” Риза Саръбабъччъ. Операциите на отдела срещу организираната престъпност на полицията в Коня са били проведени едновременно в Малатия, Коня, Кютахия и Афионкарахисар. Сред задържаните са още ректорът на университета в Афион, главния лекар на университетската болница в Кютахия, професори и шефове на катедри. Задържаните са обвинени в участие в група за организирана престъпност, извличане на лични печалби от държавни търгове, взимане на подкупи. При предишна акция през септември срещу групата “Океанус” бяха задържани 47 души, от които 21 бяха вкарани в затвора, пише вестникът .

Искам да представлявам всички онеправдани в Германия, каза новият съпредседател на Зелените Джем Йоздемир
17 ноември 2008 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Ерфурт/Анкара. За първи път гражданин от турски произход беше избран за съпредседател на политическа партия в Германия, пише турският вестник “Радикал”. Джем Йоздемир беше избран за съпредседател на Партията на зелените в Германия на конгреса на партията с повече от 80 % от гласовете на делегатите. В първото си изявление след избирането си за партиен лидер Джем Йозедмир изтъкна, че не е важен неговият етнически произход и проблемите, които съществуват не са резултат на етнически натиск, а на социална несправедливост. Според първия германски партиен лидер от негермански произход трябва да се води борба именно със социалната несправедливост и социалните проблеми в страната и сред турската емиграция. Първите поздравления, които получи Йоздемир след избора си, бяха от другия съпредседател на германските Зелени Клаудия Рот. Според наблюдатели този избор ще постави отново на дневен ред проблемите на турските емигранти в Германия. На въпроси на журналисти Йоздемир отговори, че турците в Германия се чувстват много повече германци отколкото някои предполагат. На въпрос дали е “Обама на зелените”, новоизбраният съпредседател отговори, че иска да е “Йоздемир на зелените” и изтъкна, че иска един ден да няма значение дали си дошъл от Анадола или роден в Германия, за да работиш за тази страна. Той каза, че иска да представлява всички потиснати и онеправдани в тази страна, а не само турските граждани в Германия.

“Милиет”: Умберто Боси разкритикува Силвио Берлускони за подкрепата му за членството на Турция в ЕС
17 ноември 2008 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Рим. Подкрепата, изразена от италианския премиер Силвио Берлускони за членството на Турция в ЕС, стана причина за остра реакция на лидера на коалиционния партньор в дясноцентристкото правителство Северната лига Умберто Боси, пише турският вестник “Милиет”. “Ако Турция стане член на ЕС, Европа ще потъне. Също без християнска самоличност не може да има Европа”, каза Боси. Боси атакува и установяването на турски граждани в резултат на икономическа миграция в Италия и изтъкна, че е най-добре на всеки да се помага в собствената му страна, пише вестникът.

“Милиет”: Над 90 % от потребителите в Турция смятат, че страната изживява глобален застой

17 ноември 2008 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Според изследване на центъра за проучвания “Нилсън” потребителският индекс на доверието в Турция е намалял с 5 пункта и от 67 е слязъл на 62, пише турският вестник “Милиет”. Изследването, направено в 52 страни, показва, че 91 % от потребителите в Турция смятат, че страната изживява глобален застой. Потребителите посочват, че перото, от което ще се лишат най-вече са дрехите и отпуските и развлеченията. Според проучването най-големият разход, който правят турските потребители извън задоволяване на първостепенните нужди, е изплащането на дългове. При сравнение с другите страни Турция е една от страните, в които се обслужват най-много заеми. И в спестяването турските граждани са под средния световен показател, пише вестникът.

Ен Ти Ви: 9,8 % е била безработицата в Турция през август 2008 година, според Статистическия институт
17 ноември 2008 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. 9,8 % е достигнала безработицата в Турция през август 2008 година, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. За август броят на безработните се е увеличил с 207 000 души и е надминал 2,4 милиона. Със сигналите за забавяне на темпото на икономиката в Турция под въздействие на икономическата криза продължава да расте и безработицата в страната. Според изнесените данни на Статистическия институт на Турция през август 2007 година безработицата е била 9,2 %, докато през същия период на тази година се изчислява на 9,8 %. В градовете безработицата през август се е увеличила с 0,4 % и е достигнала 12 %, докато в селските райони тя е отбелязала нарастване с 0,7 % и е достигнала 6,3 %. Като цяло извън сферата на земеделието безработицата в Турция е 12,7 %. Безработицата сред младежите се измерва на 19,1 %. Броят на наетите на работа през август 2008 година се е увеличил с 449 000 и така числото на трудово заетите е достигнало 22 509 000 души. От безработните 69,8 % са мъже, 55,5 % са с основно образование, 26,8 % са трайно безработните – търсят работа повече от година, посочва телевизията.

Али Бабаджан опроверга твърдения за начина на избиране на Турция в Съвета за сигурност
17 ноември 2008 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи Али Бабаджан опроверга твърденията, че Турция е изплатила задължения в размер на 20 милиона долара на страни, загубили правото си на гласуване за членове на Съвета за сигурност на ООН поради неплатени вноски, предава Анадолската агенция.
В писмено парламентарно питане депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия Шевкет Кьосе прави връзка между избирането на Турция за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН и въпросното твърдение за изплащане на задължения на чужди държави. В отговора си Али Бабаджан посочва, че в продължение на половин век Турция не е била член на Съвета за сигурност на ООН; направила е постъпки да стане непостоянен член през периода 2009-2010 г.; обявила е още през 2003 г. тази своя кандидатура; от 2003 г. досега в рамките на определена програма е извършвала дипломатическа лобистка дейност и при гласуването е получила гласовете на 151 страни от всички 192 страни-членки на световната организация. Али Бабаджан добавя, че появилите се в пресата твърдения за заплащането от Турция на задължения в размер на 20 милиона долара на чужди държави не отговаря на истината.

Турските ВМС ще получат нови скоростни бойни амфибийни кораби
17 ноември 2008 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветничеството по военната промишленост оповести списъка на турските фирми, които са допуснати до участие в търга за изграждането на осем скоростни амфибийни кораба за нуждите на турските ВМС, предава Анадолската агенция. Това са седем фирми или групи от фирми, сред които са и известните фирми Аселсан и Хавелсан.
Търгът за скоростните кораби за ВМС е сред приоритетните проекти на Съветничеството по военната промишленост и предвижда всичките осем или най-малко четири кораба да бъдат построени в турски частни корабостроителници. Ако това бъдат всичките кораби, към фирмата, спечелила търга, няма да се предявява изискването да има собствена корабостроителница. Изискванията към новите скоростни кораби е да могат да превозват на палубата личния състав на две роти – общо 260 души, включително 8 офицери, 8 подофицери и 244 войници; или като товарен вариант – 18 тежки превозни средства от типа “додж”, или 8 големи камиона “МАН”, или два ТИР-а. Корабите трябва да могат да носят общ товар от 200 тона и да имат капацитет допълнително да носят 3 тона различни боеприпаси.

Турски печат: Глобалната криза нанася вече сериозни удари върху турската икономика
17 ноември 2008 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Измеренията на глобалната финансова и икономическа криза, която вече намира сериозно отражение в Турция, привличат вниманието на турските вестници. Вестник “Радикал” пише, че корабостроителницата в Тузла, която изпълваше страниците на вестниците със случаите на трудови злополуки със злощастен край, сега с настъпването на кризата става сцена на масови съкращения на работници. За последния месец са били уволнени от работа над 1000 души. Според синдикатите кризата се използва от работодателите като причина и се освобождават на първо място членове на синдиката. Според тях, ако нещата продължават така, през идната година корабостроителницата ще остане с наполовина намален персонал, а работодателите целят да се работи срещу възможно най-ниски заплати. Според един от уволнените служители за един ден са били уволнени между 50 и 60 души, които са участвали в синдикален протест. По думите му при търсене на работа на други места след уволнението той все е получавал отказ или предлаганото заплащане е било много ниско.
Вестник “Заман” цитира думите на шефа на отдела за потребители на “Коч холдинг” Гюндюз Йоздемир, че фирмите не могат да прогнозират кога ще свърши финансовата криза и къде ще спре. Според него 2009 година ще бъде много трудна в икономически аспект. По думите му намаленият износ се отразява най-сериозно на състоянието на икономиката и е трудно да се направят програми за следващата година. Вестниците “Хюриет” и “Милиет” също обръщат внимание на коментара на един от ръководителите на една от най-големите финансово-индустриални компании в Турция “Коч холдинг”, според когото силното стесняване на пазарите в Западна Европа през следващата година трябва да доведе до преразглеждане на целите на икономиката и външната търговия.
Вестник “Сабах” се спира на една положителна новина в условията на усещащата се вече криза в Турция. Той пише, че Япония прави най-голямата си инвестиция в Турция в условията на кризата. Японската компания “Мицубиши груп” ще вложи 3 милиарда долара за следващите 4 години в страната.

До 1 декември кандидатите за кметове и общински съветници в Турция трябва да напуснат държавната работа
17 ноември 2008 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-късно до 1 декември кандидатите за кметове и общински съветници за местните избори в Турция, насрочени за 31 март 2009 г., трябва да напуснат заеманата от тях държавна работа, предава Анадолската агенция. Това се отнася и за военнослужещите в турските въоръжени сили. В решение на Висшата избирателна комисия, публикувано в “Държавен вестник”, се посочва, че напускането на държавните длъжности и длъжностите във въоръжените сили трябва да стане най-късно до 17 часа на 1 декември. Онези, които не се изпълнили това изискване, няма да могат да се кандидатират и да бъдат избирани.

Мотоциклетисти от различни клубове протестираха в Истанбул срещу терористичната организация ПКК
17 ноември 2008 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Над 100 членове на различни клубове по мотоциклетизъм организираха протест в Истанбул срещу терористичната организация, пише турският вестник “Сабах”. В декларация събралите се на площад “Султанахмед” мотоциклетисти подчертаха, че сблъсъците на тероризма могат да бъдат победени само при подкрепа на армията на народа. След протеста в центъра на Истанбул групата с мотоциклети със закачени турски знамена премина в конвой през моста Богазиджи до Бостанджъ.

Агенция “Фокус” припомня, че под терористична организация турските медии визират Кюрдската работническа партия /ПКК/.

“Сабах”: ПКК е планирала покушение срещу генерал с четиризвезден пагон
17 ноември 2008 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдската работническа партия /ПКК/ е планирала покушение срещу генерал с четиризвезден пагон в Анкара, за да спре разпадането на организацията и да мотивира членовете си, пише турският вестник “Сабах”. Според информация на Националната разузнавателна организация на Турция ПКК е изпратила специална група, преминала обучение в лагери в планината Кандил в Северен Ирак, в Анкара за извършване на убийството. Групата, която се е промъкнала през турско-иракската граница, е имала устройства с пластичен експлозив А-4 и бронебойни оръжия. Турското разузнаване е информирало за това Генералния щаб, валийството в Анкара и Министерството на вътрешните работи. Предприето е издирване на групата след получената разузнавателна информация. Според нея атентаторите ще бъдат облечени в модерно облекло, ще се представят като любовна двойка и ще се ползват от помощниците на организацията, пише вестникът.

“Хюриет”: 32 души са задържани в Истанбул за обири на домове и работни места
17 ноември 2008 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 32 души са били задържани при операции в различни райони на Истанбул за обири на домове и работни места, пише турският вестник “Хюриет”. Сред задържаните има две жени. При едновременни полицейски операции в квартали на Истанбул са били претърсени домове и убежища на членове на престъпна група, занимаваща се с обири. При обиските са били открити откраднати електронни изделия, пари, злато, украшения, уреди за пробиване и рязане, използвани при обирите. Задържаните са били подложени на разпит в полицията. Органите на реда правят опити да установят кои са домовете и магазините, от където са били откраднати предметите, пише вестникът.

“Хюриет”: По най-бърз начин ще бъде постигнато споразумение между МВФ и Турция, каза Доминик Строс-Кан
17 ноември 2008 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Директорът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан заяви, че по най-бърз начин между Турция и МВФ ще бъде постигнато споразумение, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Строс-Кан посочи, че подобно споразумение е необходимо за стабилността на Турция. Директорът на международната финансова институция подчерта, че Турция е голяма и обещаваща икономика и трябва да й бъде оказана помощ, но каза, че все още сред експертите има различия по въпроса за програмния пакет, който трябва да се приложи към турската икономика. Първият заместник-директор на МВФ Джон Липски също посочи, че нарастването на цените на енергийните източници и производствените цени се отразяват върху икономиката и износа, но турската икономика има бъдеще и трябва да бъдат взети за нейната стабилност, пише вестникът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2