Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 16 ноември 2008 г.

Новините:от и за Турция,16.11.08 г.

“Хюриет”: Етническият турчин Джем Ьоздемир е избран за съпредседател на германската Партия на "зелените"

16 ноември 2008 | 13:40 | Агенция "Фокус"

Ерфурт/Анкара. Влиятелната германска Партия на "зелените" избра за свой съпредседател евродепутата Джем Ьоздемир, пише турският вестник “Хюриет”. Ьоздемир е първият етнически турчин, изкачил се на такава позиция в Германия, посочва изданието.
Джем Ьоздемир, 42-годишен социален работник, ще ръководи партията заедно с Клаудия Рот, която също бе избрана на партийния конгрес, състоял се вчера в град Ерфурт, Източна Германия. За Ьоздемир са били подадени 79,2% от гласовете.
В Германия живеят около 2,7 млн. етнически турци и съставляват най-многобройното малцинство – около 3,3% от населението.

РИА Новости: Турция възнамерява да завоюва световния пазар на алтернативен туризъм

16 ноември 2008 | 13:39 | Агенция "Фокус"

Анкара. Турция, традиционна страна за плажен отдих, която влиза в първата десетка на световните лидери на туристическата индустрия, сериозно се е заела да развива алтернативен туризъм, в частност медицински, и в начален етап планира доходи от него от 1 млрд. долара, съобщиха за РИА представители на местната туристическа индустрия.
Доходите от туризъм на Турция, която през 2007 г. бе посетена от над 27 млн. чужденци, в това число 2 млн. руснаци, съставиха 18,5 млрд. долара. В настоящата година е отбелязан над 30-процентов ръст на посещенията на руски граждани в Турция, допълва агенцията.

Турция е близо до решение с МВФ, каза Реджеп Тайип Ердоган

16 ноември 2008 | 11:40 | Агенция "Фокус"

Анкара. Премиерът Реджеп Тайи Ердоган за първи път говори благосклонно за споразумение с Международния валутен фонд, пише днес турският вестник “Хюриет”. Близо сме до решение с МВФ, е казал вчера министър-председателят. Същевременно той е отбелязал, че няма промяна в оплакванията му по адрес на МВФ, но по думите му двете страни се опитвали да ги реша

Агенция "Фокус" припомня:

Правителството на Турция планира да подпише с МВФ предпазно стенбай споразумение, включващо заем от минимум 10 млрд. долара, съобщиха в началото на месеца турските медии. Желанието на правителството било сделката да се осъществи през януари. Правителството искало първото посещение на делегация на МВФ за проверка да бъде през април, след местните избори в Турция. Целта била да се избегнат евентуални ограничения от страна на фонда за прекомерни предизборни разходи на правителството.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган неотдавна заяви, че не е необходимо споразумение с Международния валутен фонд и че правителството няма да приеме сурови условия за споразумение. По думите му щяла да се обсъжда възможността само за “гъвкаво споразумение”.
Предишното стендбай споразумение между Турция и МВФ на стойност 10 млрд. долара, което съдържаше условия за отпускане на заеми, изтече през май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2