Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 14 ноември 2008 г.

Новините:от и за Турция-14.11.08 г.

Демократическата партия на Турция ще избере утре нов лидер
14 ноември 2008 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Деветият редовен конгрес на Демократическата партия в Турция, който се открива утре в Анкара, ще избере нов лидер и централно ръководство на партията, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. В двудневния форум ще участват 1 250 делегати.
През първия ден ще бъде избран новият лидер на партията и ще бъде взето решение по отчетите на сегашното ръководство и финансовите отчети за приходите и разходите на партията. През втория ден ще бъде разисквани промените в устава на партията и ще бъдат избрани нови централни ръководни органи.
Кандидати за нов лидер на партията са сегашният генерален председател на ДП Сюлейман Сойлу, бившият министър Рефаиддин Шахин, заместник генералният председател на партията Неввал Севинди и Рамазан Язган.

Турските авиолинии са превозили близо 19 млн. пътници за 10 месеца
14 ноември 2008 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул.През първите десет месеца на тази година Турските авиолинии са превозили 18,9 милиона пътници, предава информационната агенция АНКА. Това е увеличение с 14,9% в сравнение със същия период на 2007 г. Регистрирано е увеличение и на превозените карго товари и пощенски пратки със 7,1% - от 150 204 тона през януари-октомври 2007 г. на 160 900 тона през януари-октомври тази година. Нараснала е и заетостта на местата в самолетите с 1,6% и през първите десет месеца на годината е достигнала 74,9%.

Регионалното сътрудничество в енергетиката ще допринесе за стабилността и благоденствието, каза Абдуллах Гюл
14 ноември 2008 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Баку. Регионалното сътрудничество в областта на енергетиката ще допринесе както за енергийната сигурност, така и за стабилността, мира и благоденствието на региона, заяви турският президент Абдуллах Гюл на срещата в Баку, предаде Анадолската агенция. На срещата за енергетиката в азербайджанската столица Баку Абдуллах Гюл изтъкна, че енергийната стратегия трябва да се изгражда на базата на сътрудничеството между страните производителки, потребителки и транзитни страни. Той подчерта, че енергийната политика на Турция е многоаспектна и основната цел е страната да разнообрази енергийните маршрути и източници. “Кавказ и Централна Азия притежават голяма част от резервите на петрол и природен газ и това трябва да се използва по разумен и най-добър начин”, каза Гюл. Той посочи, че една от стратегиите на Турция е да бъде изграден сигурен енергиен коридор Изток-Запад.

Икономическата криза в Турция доведе до намаляване на доверието към управляващата ПСР
14 ноември 2008 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Доверието към управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция сред турските граждани е намаляло в значителна степен, сочи проучване на Центъра за политически стратегии в Анкара, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Заради икономическата криза, която турските граждани усещат осезаемо в последно време, е намалял интересът към външните връзки и политиката на правителството. Според анкетата основни теми в дневния ред на Турция са икономическата криза, терористичните атаки, корупцията и злоупотребите сред представители на ПСР. Повече от 70 % от гражданите искат премахване на депутатския имунитет. Анкетата показва, че е намалял силно интересът и към делото срещу организация “Ергенекон”, определяно като “дело на века”. Прави впечатление, че особено се е засилил страхът от разделение сред турския народ и разделение на страната, сочи изследването.

НРП в Турция предлага мерки срещу икономическата криза
14 ноември 2008 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Предложение за създаване на кризисен фонд от 35 милиарда турски лири дойде от опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Членът на Централния изпълнителен съвет и депутат Мехмет Али Сусам посочи, че днешната криза е различна от предишните, реалният сектор е лице в лице със стесняването и на вътрешния, и на външния пазар. Според депутата това налага създаването на фонд за борба с кризата, който да се формира от бюджета и резервите на Централната банка. Той посочи, че само в Измир за последната седмица са били съкратени 5 хиляди души, а всеки ден се закриват фабрики и фирми в Адъяман, Газиантеп, Кахраманмараш, Кайсери, Бурса, Чорлу, Истанбул.

Държавата не е бащиния на никого, каза бившият турски президент Сюлейман Демирел
14 ноември 2008 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият президент Сюлейман Демирел заяви по повод отказа на Министерския съвет да издаде акредитация на шестима турски журналисти, отразяващи програмата на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че “държавата не е бащиния на никого”, пише днес вестник “Радикал”. Демирел определи селективното отношение към медиите като “срам за официалните власти; нещо, което ни им подхожда”. По думите на бившия държавен глава политиците винаги се недоволни от медиите, понякога и медиите са недоволни от политиците; но медии и политици са два елемента, от които обществото не може да се откаже и те взаимно се допълват.

Опозицията в Турция предлага да се формира “кризисен фонд” от 35 млрд. турски лири
14 ноември 2008 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. “Кризисен фонд” в размер на 35 милиарда турски лири /около 35 милиарда лева/ да бъде създаден в Турция – това предлага член на ръководството на основната опозиционна народнорепубликанска партия, пише електронното издание на вестник “Хюриет”.Според Мехмет Али Сусам, член на Централния изпълнителен комитет на НРП и депутат от Измир, 10 млрд. турски лири трябва да се заделят от държавния бюджет, а останалите 25 милиарда следва да се осигурят от Централната банка. В мотивите си представителят на НРП посочва, че за разлика от досегашните кризи, при сегашната глобална криза реалният сектор в Турция е изправен пред опасността от сериозно свиване както на външните пазари, така и на вътрешния.

Към журналистите в Турция се прилагат фашистки методи, каза лидерът на опозицията
14 ноември 2008 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал заяви по повод отказа на Министерския съвет да бъде издадена акредитация на шестима турски журналисти, че “това е диктатура и по този начин в страната се прилага и налага фашистко разбиране и методи”, пише днес вестник “Радикал”. На заседание на ръководството на НРП Дениз Байкал напомни, че управляващата партия е дошла на власт с три обещания – да премахне забраните, корупцията и бедността, а непрекъснато се обгражда с най-различни забрани. “Сега се забранява правото на журналистите да получават информация. Това няма нищо общо с демокрацията и спазването на човешките права и си е една открита диктатура, фашистко разбиране”, посочи лидерът на НРП.

Министърът на външните работи на Армения Едуард Налбантян пристига на 24 ноември в Истанбул
14 ноември 2008 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на външните работи на Армения Едуард Налбантян пристига на 24 ноември в Истанбул, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Визитата е от критично значение за сближаването на Ереван и Анкара. Налбантян и турският му колега Али Бабаджан ще обсъдят всички въпроси, които засягат двустранните отношения и регионалните проблеми. Официално арменският външне министър идва във връзка с Черноморското икономическо сътрудничество, чийто ротационен председател в момента е Армения.

”Заман”: Всеки прокурор има право да възбуди дело срещу превратаджии, постанови съдът в Страсбург
14 ноември 2008 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският съд по правата на човека постанови, че всеки прокурор има право да възбуди дело срещу превратаджии след като намери за основателни възраженията на прокурора от турския град Адана Саджит Каясу, отстранен от длъжност заради това, че е подготвил обвинителен акт срещу ръководителя на последния военен преврат в Турция през септември 1980 г. Кенан Еврен, пише днес вестник “Заман”.
Съдът осъди Турция да изплати на отстранения прокурор обезщетение в размер на 41 хиляди евро. Решението е взето единодушно от седемчленния състав на съда, в който влиза и турският съдия Ъшъл Каракаш. В мотивите на решението се посочва, че са били нарушени чл. 10, който има връзка със свободата на волеизявленията и чл. 13, който третира свободата за провеждане на разследване, залегнали в Европейска конвенция за правата на човека.

КУНА: Трима активисти на ПКК са се предали на турските власти
14 ноември 2008 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Трима активисти на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК) се предадоха на турските власти в югоизточния регион на Турция, предаде кувейтската информационна агенция КУНА.
От турската армия съобщиха, че тримата сепаратисти се намират в полицейски участък за разпит. Според информацията, тримата сепаратисти са решили да се предадат заради огромния стрес, под който те са се намирали заради нехуманните практики на ПКК.
Информацията за тримата предали се сепаратисти бе разпространена само часове след операция на турската армия срещу група активисти на ПКК в югоизточна Турция.

Турското правителство отново обърна поглед към проекта за отваряне към алевиите
14 ноември 2008 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското правителство ще предприеме действия във връзка с прокламираното отваряне към алевиите преди изборите, след като до неотдавна беше забравило за това, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Докато течеше делото срещу Партията на справедливостта и развитието правителството беше вдигнало на рафта проектите в тази връзка, но в последните дни нададе уши на гласа, който повишиха представителите на алевийската общност. То се готви да даде юридически статут на религиозните центрове на алевийско-бекташийската общност /джемевлери/. Разходите в тези центрове ще се посрещат от държавния бюджет. Отговарящ за това е държавният министър Саид Язъджъоглу. В тази връзка Язъджъоглу имаше срещи с депутатите алевии от ПСР Ибрахим Йигит и Реха Чамурлуоглу. Предвижда се да бъде изградена главна дирекция, която да се занимава с въпросите на алевиите, пише вестникът.

“Радикал”: Филм в Турция сваля от пиедестала Ататюрк, според “Файненшъл таймс”
14 ноември 2008 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. “Файненшъл таймс” обръща внимание, че филмът “Мустафа” сваля от пиедестала основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк, пише днес вестник “Радикал”. В публикацията на британския всекидневник се посочва, че острите дискусии за филма продължават на фона на масовото посещение на мавзолея на Ататюрк в Анкара на 10 ноември по повод 70-та годишнина от неговата смърт. Във филма националният герой на Турция Ататюрк е показан като човек, който пуши много пуши цигари, употребява алкохол, пада си по жените и с редица човешки слабости. Това силно дразни “заклетите кемалисти” и тяхната позиция е, че това е “международен заговор, целящ да унизи и принизи Турция”, се посочва в публикацията на “Файненшъл таймс”.

В основната опозиционна партия в Турция започна кампанията за местните избори
14 ноември 2008 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. В основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ официално започна кампанията за местните избори, насрочени за март 2009 г., предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. В изпратените указания до местните структури на партията се посочва, че кандидатите за кметове и общински съветници от листата на НРП трябва да подадат оставки от заеманите длъжности в различните местните органи на властта най-късно до 30 ноември. Неподалите оставки няма да бъдат издигани като кандидати на НРП. Допълнително ще бъдат изпратени указания какви документи и сведения ще се изискват от кандидатите.

Босфорът отново е отворен за преминаване на плавателни съдове
14 ноември 2008 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Босфорът вече е отворен за преминаване на плавателни съдове, предава Анадолската агенция. Поради гъстата мъгла и недостатъчната видимост беше въведена забрана за транзитно преминаване през Босфора и в двете посоки от 02 ч до 11 ч. След този час нормалното преминаване на плавателни съдове през Босфора е възстановено, посочва агенцията.

Над 41 000 фирми и работни места са закрити в Турция през първите десет месеца на годината
14 ноември 2008 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Влиянието на глобалната криза, започнала като ипотечна и кредитна и превърнала се вече във финансова и икономическа, засяга във все по-голяма степен и Турция, предава информационната агенция АНКА. През първите 10 месеца на тази година в страната са закрити 41 095 фирми и работни места. Това е увеличение с 50% в сравнение със същия период на миналата година. През януари-октомври тази година са създадени 83 946 нови фирми и работни места, което е с 4,6% по-малко в сравнение с първите десет месеца на 2007 г.

Заместник-председателят на турския конституционен съд и съпругата му са били подслушвани с разрешение на съда
14 ноември 2008 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник-председателят на Конституционния съд Осман Паксют и съпругата му са били подслушвани с разрешение на съда в рамките на разследването “Ергенекон”, пише турският вестник “Хюриет”. Осман Паксют и Ферда Паксют бяха повдигнали обвинение, че са подслушвани, след като на 13 май 2008 година се усъмниха, че една кола ги следи и подслушва. След разпореденото разследване, продължило пет месеца, прокуратурата изготви окончателно становище по случая. Републиканският прокурор Вахдет Полаткан каза, че съпругата на Паксют Ферда Паксют и Туран Чьозмез са били подслушвани като заподозрени по случая “Ергенекон”, пише вестникът.

“Хюриет”: Граждански сдружения в Турция предприемат мерки срещу убийствата в името на обичайното право
14 ноември 2008 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Мардин. Граждански сдружения в Турция предприемат строги мерки срещу убийствата, извършвани в името на обичайното право, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Дружеството за възспиране на убийствата в името на обичайното право и изследване на потенциала на жените в Мардин сформира групи за бързо реагиране в 20 села в провинцията. В групите влизат признатият лидер /водач/ на селото, учителят и имамът. Председателката на дружеството Зейнеп Алкъш каза, че когато научат за замислено убийство или друго наказание групите ще ги информират и те ще установят контакти със страните за предотвратяване на пресътплението. По думите й целта им е да спрат убийствата и другите наказания, които се извършват в името на обичайното право.
Наказанията в името на обичайното право са разпространени особено много сред кюрдите в Източен и Югоизточен Анадол.

“Заман”: “Стандард енд Пуърс” промени на негативна оценката за състоянието на Турция
14 ноември 2008 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Международната организация за определяне на кредитния рейтинг “Стандард енд Пуърс” промени на негативна оценката за състоянието на Турция, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Кредитният рейтинг на Турция за валута е отрицателен, а за местната валута се запазва на същото ниво. Според “Стандард енд Пуърс” Турция има нужда от външно финансиране, но осигуряването на такова финансиране е трудно. Според прогнозите й частният сектор ще се обърне повече към вътрешния пазар заради затруднените условия навън, което ще се отрази върху лихвите и икономическия растеж, пише вестникът.

“Хюриет”: 29 нелегални имигранти са задържани в провинция Одрин
14 ноември 2008 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Одрин. 29 нелегални имигранти, опитали се да напуснат Турция, са били задържани от дежурните гранични екипи в провинция Одрин, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Жандармерийски и погранични екипи са задържали в село Ююклютатар и в околия Ипсала 29 палестинци, иракчани и иранци, които са искали да избягат от Турция в други страни. Задържаните са били предадени на отдела са чужденци към полицията в Одрин за експулсиране от страната, пише вестникът.

“Заман”: Конференция за арменското наследство в Турция се състоя в Европейския парламент
14 ноември 2008 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Страсбург. На конференция на тема “Арменското наследство в Турция”, която се организира в Европейския парламент, за първи път беше дискутирана темата за културните следи, които са оставили арменците на територията на Анадола, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. На конференцията беше посочено, че една от най-важните сгради символи за създаването на турската република – тази, където е проведен конгресът в Ерзурум, е изградена от арменски архитекти и строители. На конференцията посещението на Гюл в Ереван беше определено кат повратен момент. Срещу конференцията обаче протестираха арменци емигранти и настоящи граждани на Турция, пише вестникът.

“Хюриет”: Турският премиер отново призова Армения да отвори архивите си
14 ноември 2008 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова Армения също да отвори архивите си, както е направила Турция, за да се направят изследвания и с тях да се съобразят всички, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. “Надявам се, че и новите управляващи на САЩ ще вземат под внимание това, защото не трябва само с политически лобита да се взема решение за една страна”, каза Ердоган. В изказването си пред студенти и преподаватели в Колумбийския университет Ердоган коментира подкрепата за твърденията за арменския геноцид в Османската империя през 1915 година. Той посочи, че още през 2005 година са отправили искане към бившия президент на Армения Роберт Кочарян да отоврят архивите си. Решаването на този проблем ще е полезно и за нас, и за Армения, каза Ердоган.

“Сабах”: В Германия бе отнет лицензът на турския телевизионен Канал 7 и неговия интернет сайт
14 ноември 2008 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Франкфурт. В Германия беше отнет лицензът на телевизионния Канал 7 и на интернет сайта на същия канал, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Контролната комисия на медийните институции на германските провинции отмени правата за излъчване на медийното сдружение “Евро 7”, която осъществява излъчвания по телевизионния Канал 7 и интернет сайта на телевизията. Според ръководството на телевизията отнемането на лиценза противоречи на международното право, тъй като досега тя не е правила излъчвания, противоречащи на германските закони.

Турски печат: Премиерът Ердоган отправи важни послания към новата американска администрация
14 ноември 2008 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Визитата на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в САЩ за участие в срещата на Г-20 и изявите му в рамките на тази визита привличат вниманието на турските вестници днес. Вестник “Хюриет” в публикация, озаглавена “Какво поиска Ердоган от новото американско управление”, пише, че Ердоган е изразил очаквания новата американска администрация да вземе под внимание въпросите, които са от жизнено значение и много чувствителни за Турция. Вестникът посочва, че Ердоган е изнесъл лекция на тема “Ролята на Турция във формирането на бъдещето” в университета Колумбия, чийто възпитаник е новият американски президент Барак Обама. Вестник “Сабах” цитира Ердоган, че е горд да отправи своите послания в университета, в който се е дипломирал Барак Обама и в който преподава известният турски писател и нобелов лауреат Орхан Памук. Той призова новото американско управление да се спре подкрепата, която някои среди в САЩ дават на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и да преразгледа позицията си за т. нар. арменски геноцид. Вестник “Заман” обръща внимание на изказването на Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун на специалната вечеря, дадена от премиера Ердоган в ресторант “Киприани” в Ню Йорк за постоянните представители в ООТН. Генералният секретар на световната организация изтъква, че в последно време Турция е много активна в ООН и доказателство за това е подкрепата, която е получила за избирането й за непостоянна членка на Съвета за сигурност на ООН.
Вестник “Милиет” обръща внимание на специалната погребална церемония на последния участник в Национално-освободителната война Мустафа Шекип Биргьол. 105-годишният герой ще бъде погребан днес със специална държавна церемония в Истанбул.

“Заман”: Босфорът е затворен за транзитно преминаване на кораби заради гъстата мъгла

14 ноември 2008 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Босфорът е затворен за транзитно преминаване на кораби заради силно намалена видимост поради гъстата мъгла, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Според информация на Генералната дирекция за крайбрежна сигурност в Истанбул тази нощ в 02.10 часа Босфорът е бил затворен за преминаване на кораби и в двете посоки. Засега не се съобщава докога ще продължи забраната, пише вестникът.

“Милиет”: Не трябва да се дискутира промяната на неизменяемите членове в конституцията, каза Кьоксал Топтан
14 ноември 2008 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Не трябва да се влиза в дискусии и спорове по въпроса за промяната на член 1, 2 и 3 от турската конституция, каза председателят на парламента на Турция Кьоксал Топтан, пише турският вестник “Милиет”. Промяната на тези конституционни членове не може да бъде предлагана и според Топтан не трябва да се предизвикват разисквания за това. Той каза това във връзка с думите на председателя на Конституционния съд Хашим Кълъч, че промяната на неизменяемите членове в конституцията е много деликатен и сложен проблем, който първо трябва да бъде разискван от обществото. Председателят на турския парламент изтъкна, че това може да е академична позиция на Кълъч, но не трябва да се засягат принципите, на които се опира републиката, пише вестникът.

Трябва да се изостави разделението на “добри” и “лоши” терористи, каза турският премиер пред ООН
14 ноември 2008 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Вече трябва да бъде премахнато разделението на “добри” и “лоши” терористи и да се спре с подхранването на терористи и оказването на подкрепа от някои, каза турският премиер Реджеп Тайип Ердоган на конференцията за диалог между религиите в Общото събрание на ООН, предаде Анадолската агенция. В изказването си Ердоган посочи, че тероризмът, разпространението на оръжие за масово унищожение, трафикът и организираната престъпност придобиват глобални измерения и трябва да се изоставят начините на поведение от 20-ти век. Той посочи, че в модерните времена светът е изправен пред големи заплахи и рискове и ако не съществува сигурност за всички заедно, значи не съществува такава за никого. Той призова да се премахне разделението, което се прави от някои между “добри” и “лоши” терористи и посочи, че тероризмът е престъпление срещу човечеството.

Абдуллах Гюл участва в четвъртата енергийна среща в Баку
14 ноември 2008 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Баку. Продължава посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл за участие в четвъртата енергийна среща, която се провежда в столицата на Азербайджан. Очаква се на срещата САЩ отново да изразят подкрепа си за разнообразяване на доставките на енергийни ресурси от района на Каспийско море.
Турският президент е придружаван от министъра на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер и след приключване на срещата по-късно днес ще се завърне в Истанбул.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2