Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 17 май 2010 г.

Ердоган ще се пазари за газ в Баку !

Ердоган ще се пазари за газ в Баку !

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се очаква да пристигне в Баку за преговори по енергийни въпороси, сред които осигуряването на газ от Азербайджан за проекта "Набуко" и цената на азерския природен газ за Турция.

Двустранните отношения и регионалната сигурност също ще са в дневния ред на разговорите в Баку на Ердоган с ръководителите на Азербайджан. По време на визитата турският премиер ще присъства и на церемония по откриването на паметник на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк в Баку.

Очаква се в рамките на визитата да бъде взето решение във връзка със снабдяването с азерски газ на подкрепяния от ЕС проект за газопровод Набуко, който цели да намали зависимостта на Европа от Русия.

Преговорите между Турция и Азербайджан по този въпрос срещнаха политически спънки заради процеса на помирение между Турция и Армения, който разгневи Баку. Азербайджан е в конфликт с Армения заради оспорвания регион Нагорни Карабах. Усилията за помирение между Анкара и Ереван обаче попаднаха в задъдена улица, тъй като Турция не изпрати в парламента протоколите за ратифициране, а Армения прекъсна процеса на ратификация миналия месец като реакция след забавянето от турска страна.

Турция и Азербайджан водиха трудни преговори и за новата цена на природния газ, който Турция купува срещу 120 долара за хиляда куб.м., което е почти половината от световната пазарна цена. Споразумението за купуване на газ при тези условия беше валидно само за една година, но след изтичането му Турция продължи да плаща същата цена, докато продължаваха преговорите за новата цена.бнр

/ Световните агенции

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2