Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 16 май 2010 г.

ТРТ - 16.05.2010 г. !

Преглед на турския печат 16.05.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 16ти май 2010та година...

Изпратена 16.05.2010 07:51:08 UTC

Обновена 16.05.2010 07:51:08 UTC

Посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Гърция бе едно от важните политически събития от края на седмицата и новини по темата продължават да заемат едно от главните места по страниците на неделната турска преса.
Вестник Стар съобщава, че премиерът Ердоган и гръцкият премиер Йорго Папандреу, са подписали символичен "Олимпийски договор за прекратяване на враждите". Вестникът отбелязва, че в словото произнесено на церемонията по подписването на споразумението в Калимармаро, където са се провеждали първите олимпийски игри, премиерът Ердоган е назовал гръцкия премиер Папандреу "мой брат и приятел", благодарил е за проявеното гостоприемство и е казал, че Турция ще се кандидатира за домакин на олимпийските игри през 2020та година и че Гърция ще подкрепи нейната кандидатура. В новината се отбелязва, че Ердоган е подписал и почетната книга на Калимармаро и е посочил, че олимпийският дух е дух на мира, братството и диалога, а гръцкият премиер Папандреу е казал, че настоящото посещение на Ердоган се е различавало коренно от досегашните посещения на турски лидери в Гърция.
Вестник Йени Шафак пише, че министърът на външните работи Ахмед Давутоглу, който бе сред участниците на организираното в Истанбул заседание на тема "Глобалния и регионален ред през 21вото столетие и турската дипломация" е бил потърсен със спешен код от министъра на външните работи на Иран Манучехр Мюйттеки, който му е предал, че на преговорите във връзка с иранската ядрена програма са постигнати някои положителни резултати. В новината се отбелязва, че Давутоглу е отпътувал след разговора с Мюттеки за Иран.
В новина на вестник Заман пише, че благодарение на сътрудничеството през последните години с Ирак, търговията с тази страна е нарастнала на 5 милиарда долара и предава думите на министъра на финансите Мехмед Шимшек, че е задължително с Ирак да бъде подписан договор за свободна търговия, тъй като това ще позволи по-пълноценното възползване от подписаните по-рано двустранни спогодби.
Министър Шимшек е акцентувал на важната роля, която са изиграли турските предприемачи за нарастването на търговията с Ирак и е казал, че няма да бъде изненадващо ако през предстоящата година турските предприемачи поемат изпълнението на някои крупни проекти по възстановяването на тази страна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2