Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 22 май 2010 г.

ТРТ - новини - 22.05.2010 г. !

Международна конференция за Сомалия в Истанбул

Целта на конференцията е възстановяване на стабилността в Сомалия

Изпратена 22.05.2010 10:37:44 UTC

Обновена 22.05.2010 10:37:44 UTC

В Истанбул днес започна двудневна международна конференция за африканската страна Сомалия,която от 20 години насам търси мира и политическата стабилност. и справяне с пиратските набези край бреговете на страната.

На конференцията участва и генералният секретар на ООН Бан ки Мун,който в изказване преди да отпътува за Турция привлече вниманието върху важната роля, която играе Анкара в Близкия изток и окачестви договора за размяна на обогатения уран,подписан от Иран,като много важна крачка по пътя към разрешаване на проблема с ядрената програма на Иран по дипломатически пътища.
-
Президентът Гюл ще посети Казакистан

Посещението ще се осъществи между 23-26 май т.г.

Изпратена 22.05.2010 10:41:31 UTC

Обновена 22.05.2010 10:41:31 UTC

Президентът Абдулах Гюл ще осъществи официално посещение в Казакистан на 23-26 май т.т. по покана на президента на тази страна Нурсултан Назарбайев.

По време на посещението президентът Гюл ще бъде придружаван от министъра на благоустрояването на жилищното настаняване Мустафа Демир,някои народни представители и бюрократи и бизнесмени.

В дневния ред на посещението стоят двустранните отношения и регионални и международни въпроси.Гюл ще произнесе слово през парламента на Казакистан. Президентът Гюл ще посети историческият град Тюркистан и турско-казакският университет Ходжа Ахмет Йесеви.
-
Катастрофа на индийски самолет

Пътнически самолет се разби в град Мангалор,Южна Индия

Изпратена 22.05.2010 10:25:11 UTC

Обновена 22.05.2010 10:25:11 UTC

При опит за кацане пътнически самолет Боинг 737-800 летящ от Дубай за Мангалор ,Южна Индия е избухнал в пламъци и се разбил в близката гора,

Загинали са 158 души и 8 души са спасени. Повечето от пътниците в самолета са били индийски работници в Дубай и са се прибирали по домовете си. На борда на самолета е имало и няколко деца. Предполага се, че пилотите не са успели да приземят самолета точно на пистата затруднени от силните дъждове, характерни за това време на годината. Пилотът управлявал самолета не е бил индиец по произход и е имал опит при приземяване на това летище.

Авиокомпанията Еър Индия Експрес е филиал на държавната Еър Индия и това е първата катастрофа на неин самолет. Генералният директор на индийските авиолинии Сривастава уведомил, че на борда на самолета са се намирали общо 166 души пътници и екипаж.
-
Нови назначения от Външно министерство

Смяна на посланиците в Москва ,Тел Авив и други

Изпратена 22.05.2010 10:28:23 UTC

Обновена 22.05.2010 10:28:23 UTC

Външно министерство на Турция направи нови назначения в кадрите си. Посланиците на Турция в Москва Халил Акънджъ и в Тел Авив Ахмет Огуз Челиккол бяха отзовани във Външно министерство.Според обявата в „Държавен вестник”

За посланик в Москва бе акредитиран посланик и главен директор Айдън Аднан Сезгин,а в Тел Авив –посланик и заместник главен директор Керим Урас. На мястото на постоянният представител на Турция в ООН в седалището в Женева ,посланик Ахмет Юзюмджю бе назначен посланикът на Турция в Швейцария Мустафа Огуз Демиралп.
-
Доклад на генералния секретар на ООН Бан ки Мун

Мисията на добра воля на ООН в Кипър

Изпратена 22.05.2010 10:33:53 UTC

Обновена 22.05.2010 10:33:53 UTC

...... Публикуван бе последният доклад на генералния секретар на ООН Бан ки Мун във връзка с мисията на добра воля в Кипър.

В доклада се засягат събитията и преговорите на острова в периода 25 ноември 2009 – 30 април 2010 година.Привлича се внимание върху постигнатия напредък през последния период.

Генералният секретар на ООН отбелязва също така,че новоизбраният президент на ТРСК Дервиш Ероглу и кипърският гръцки лидер Христафиас са изпратили писма, в които потвърждават решителността си да продължат преговорите за разрешаване на кипърския въпрос.
-
Преглед на турския печат 22.05.2010

Обзор на новините в турската преса

Изпратена 22.05.2010 10:15:01 UTC

Обновена 22.05.2010 10:15:01 UTC

.....Вестник Йени Шафак съобщава ,че външният министър Ахмет Давутоглу е направил изненадваща атака относно Кипър. По време на сесията на политическия комитет на парламентарната асамблея Средиземно море –Европа Давутоглу е направил изненадващо предложение и е казал че Турция е готова да отвори пристанищата си за кипърските гърци и в замяна иска само едно - пристанищата и летищата на кипърските турци в Гирне и Магоса също да бъдат отворени.

...Вестник Заман пише,че генералният секретар на ООН Бан ки Мун който се намира в Турция за Сомалийската конференция на ООН в Истанбул е произнесъл реч в университета Богазичи.Той е изтъкнал приноса на ТУРЦИЯ за миротворните мисии на ООН и за бюджета на ООН и е заявил,че посещението на премиера Ердоган в Гърция ще отвори нови възможности за развитието на отношенията между двете страни.

...Вестник Стар помества новина озаглавена „ДРужеска ръка за Сомалия”,в която се съобщава че международната общност се е събрала в Истанбул за да окаже помощ на Сомалия,която преминава през труден етап поради стълкновенията между вражеските групи, операциите на САЩ срещу терора и икономическата криза.

В новината се сочи, че в организираната под егидата на ООН Сомалийска конференция участват генералният секретар на ООН Бан Ки Мун,представители на 55 държави и 12 международни организации между които и Организацията Ислямска конференция.

....Вестник Сабах съобщава на читателите си че преимерът на Косово Хашим Тачи е изразил благодарността си към премиера Ердоган за подкрепата оказана за признаването на Косово.Вестникът сочи думите на Тачи,че страната му полага усилия да действа като стратегически партньор на Tурция.Премиерът Тачи е уведомил,че в Анкара са били подписани 4 спогодби в областта на образованието, икономиката ,земеделието и екологията между Косово и Турция.

В новината озаглавена „Турция е ключът за стабилността на Балканите” се сочи също така, че Тачи е подчертал че поемането на активна роля на Балканите от Турция ще спомогне за мира стабилността в региона. Тачи е припомнил,че Косово е член на Световната банка и МВФ и е признато от 69 държави,поради което изказва благодарност лично на премиера Ердоган за подкрепата по този въпрос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2