Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 21 май 2010 г.

ТРТ - новини - 21.05.2010 г. !

САЩ изразиха одобрение за усилията на Турция и Бразилия

Говорителят на Белия дом заяви, че то не обхваща дейността на Иран по обогатяване на урана.

Изпратена 21.05.2010 10:36:33 UTC

Обновена 21.05.2010 10:36:33 UTC

САЩ изразиха одобрението си за усилията на Турция и Бразилия относно Иранската ядрена програма но същевременно заявиха че споразумението за размяна на обогатения уран не отстранява тревогата. Говорителят на Белия дом окачествявайки споразумението като предложение ,заяви че то не обхваща дейността на Иран по обогатяване на урана. На въпрос дали това споразумение нанася удар на усилията за налагане на нови санкции на Иран говорителят отговори,че предложението е било прието от Техеран преди 8 месеца и затова е с ограничен обхват.

Президентът на Бразилия Лула да Силва заяви,че с това споразумение Иран е доказал готовността си за преговори върху ядрената си програма и призова света да напредва по този отворен път.

Един ирански депутат отправи предупреждението,че ако СС при ООН приеме резолюция за допълнителни санкции ще анулират споразумението постигнато с посредничеството на Турция и Бразилия. Очаква се проектът за допълнителни санкции на Иран изготвен от САЩ да бъде внесен за гласуване в Съвета пред следвщия месец.
-
Тачи посети Анкара...

Анкара бе домакин на премиера на Косово.

Изпратена 21.05.2010 10:54:32 UTC

Обновена 21.05.2010 10:54:32 UTC

Анкара бе домакин на премиера на Косово.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган посрещна с официална церемония премиера на Косово Хашим Тачи.

Двамата премиери след като проведоха среща насаме и председателстваха преговорите между делегациите на двете страни организираха съвместна пресконференция.

Премиерът Ердоган съобщи, че са подписали 4 важни споразумения в сферите на образованието, трансорта, земеделието и околната среда.

Ердоган каза „Съдбата на Косово е наша съдба, радостта на Косово е наша радост. Споделяме това становище от както Косово провъзгласи своята независимост. Желаем в най-кратък срок интеграцията на Косово с ЕС и НАТО”.

Ердоган подчерта, че ще разгърнат усилията за признаването на Косово от ислямските страни.

Премиерът на Косово Хашим Тачи на свой ред благодари на Турция, която е първата страна признала независимостта на Косово и на премиера Ердоган поради усилията му за признаването на Косово от световните страни.

Тачи каза че Косово е страна на новите възможности и отправи призив към турските бизнесмени да инвестират в страната.
-
Турция реагира срещу насрочените
парламентарни избори в Нагорни Карабах

Външното министерство на Турция публикува декларация по този въпрос

Изпратена 21.05.2010 10:45:14 UTC

Обновена 21.05.2010 10:45:14 UTC

Турция прояви реакция за фиктивните парламентарни избори,които ще се проведат на 23 май,неделя, в окупираният от Армения Нагорни Карабах. Външното министерство на Турция окачестви тази инициатива като „част от усилията за едностранчиво узаконяване на съществуващото положение в противовес с международното право”.

Външното министерство обяви,че фиктивните парламентарни избори в Нагорни Карабах са явно нарушение на международните юридически правила,резолюциите на СС на ООН и принципите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В декларация на министерството се привлича внимание,че подобна инициатива ще повлияе отрицателно върху усилията за миролюбиво разрешение на конфликта между Азърбайджан и Армения.

Турция порицава тази акция за провеждане на незаконни парламентарни избори, представляващи ново нарушение на политическото единство,суверенитета и териториалната цялост на Азърбайджан и няма да признае резултатите,които няма да имат какъвто и да е обвързващ характер от гледна точка на международното право,се казва в декларацията.
-
Вулканът в Исландия продължава активността си

Норвегия реши да закрие летищата си на север

Изпратена 21.05.2010 10:52:28 UTC

Обновена 21.05.2010 10:52:28 UTC

Активността на изригналия през месец април вулкан в Исландия продължава.Норвегия взе решение да закрие летищата в северната част на страната след като концентрацията на пепелта нарастна.

Специалистите прогнозират, че дори активността му временно да стихне, може да се очаква ново изригване след няколко месеца.
-
Приключи срещата на външните министри на организацията Ислямска конференция

27мото заседание на външните министри на организацията Ислямска конференция в Таджикистан приключи вчера.

Изпратена 21.05.2010 10:44:25 UTC

Обновена 21.05.2010 10:44:25 UTC

27мото заседание на външните министри на организацията Ислямска конференция в Таджикистан приключи вчера.

В заключителната декларация от срещата се дава подкрепа на споразумението подписано с Иран за размяната на иранския уран с ядрено гориво от Запада.

Председателят на организацията Ислямска Конференция Екмеледдин Ихсаноглу и външният министър на Таджикистан Хамрокхон Зарифи организираха съвместна пресконференция в столицата Душанбе.

Ихсаноглу акцентува на подкрепата за споразумението подписано между Иран, Турция и Бразилия относно размяната на иранския уран и каза, че искат международните учреждения да подкрепят това споразумуние.

Във връзка с Нагорнокарабхския въпрос, който също бе включен в заключителната декларация на срещата Ихсаноглу каза „Заклеймяваме арменската окупация на азербайджанските територии и отправяме призив за обезпечаването на териториалното единство на Азербайджан”.

В заключителната декларация също така се акцентува, че тероризма, който представлява сериозна заплаха за света не може да бъде утъждествяван с нито една религия, раса, ценности и култура.
-
Усилен дипломатически трафик

След подготвянето на проекторезолюция предвиждаща налагането на нови санкции на Иран въпреки споразумението постигнато в Техеран бе придадено ускорение на дипломатическия трафик.

Изпратена 21.05.2010 11:27:26 UTC

Обновена 21.05.2010 11:27:26 UTC

След подготвянето на проекторезолюция предвиждаща налагането на нови санкции на Иран въпреки споразумението постигнато в Техеран бе придадено ускорение на дипломатическия трафик.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонни разговори с президента на САЩ Барак Обама и премиера на Русия Владимир Путин и отправи посланието, че Турция е изрично против наличието на ядрено оръжие в своя регион. Ердоган, който акцентува на значението на споразумението подписано в Техеран каза, че Турция ще следи от близо изпълнението на дадените обещания.Ердоган е предал на Обама „Турция и Иран като стратегически партньори трябва да имат доверие един в друг и да се подкрепят”.

Обама, който каза на Ердоган „Със задоволство следя лидерството, което проявявате в Турция и чужбина” акцентува, „Държим под пряко наблюдение Иран”.

Ердоган по време на телефонния си разговор с Путин отбеляза, че спрозумението подписано в Техеран представлява възможност за разрешаването на иранската ядрена криза. Ердоган каза „Ако окаже дори и малък принос за световния мир ще бъдем много щастливи. Иран предприе желаната стъпка и света трябва да посрещне с уважение това”.

Външният министър Ахмет Давутоглу също води усилена дипломация по въпроса.Турция и Бразилия изпратиха писмо до Съвета за сигурност на ООН относно споразумението постигнато в Техеран за размяната на иранския уран, в което отправят призив за водене на конструктивен диалог.

Давутоглу, който проведе телефонен разговор върховния представител на ЕС за общата външна политика и сигурност Катрин Аштън и външния министър на Япония Кацуя Окада акцентува на значението да се правят по-обмислени изказвания.
-
Давутоглу: „Решени сме да се интегрираме с ЕС”

Турция продължава да заема решителна позиция по въпроса за членството си в ЕС.

Изпратена 21.05.2010 10:41:34 UTC

Обновена 21.05.2010 10:41:34 UTC

Турция продължава да заема решителна позиция по въпроса за членството си в ЕС.

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу на извънредната сесия на Европейската Средиземноморска парламентарна асамблея акцентува на тази позиция на Турция и заяви „Решени сме да се интегрираме с ЕС”.

Давутоглу каза „Искаме да се превърнем в актьор на ЕС, който съвемстно със Съюза намира разрешение на глобалните и регионалните въпроси. ЕС, в който членува Турция ще се превърне във важен глобален актьор ползващ се с авторитет във всички региони. Решени сме да се интегрираме с ЕС, но разбира се това не може да стане едностранно. Надяваме се ЕС да направи преценка на членството на Турция в рамките на мащабна стратегическа перспектива”.
-
Преглед на турския печат 21.05.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 21.05.2010 10:38:11 UTC

Обновена 21.05.2010 10:38:11 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Писмо от Турция и Бразилия до ООН” съобщава, че Турция и Бразилия, които в началото на седмицата подписаха с Иран споразумение за размяна на иранския уран са изпратили писмо до 5те постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и са поискали 5те постоянни члена на Съвета за сигурност и Германия да обсъдят обстойно писмото. Вестникът предава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган води усилена дипломация и че до сега е провел конаткти с президентите на САЩ, Русия, Азербайджан, Сирия, Катар и Гърция.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че в отговор на разузнавателната информация подадена от САЩ, че група терористи наближава границата, 20 бойни самолети на Турските военновъздушни сили вчера по обед са поразили около 50 терориста от терористичната организация ПКК в областите Хакурк и Зап. Вестникът отбелязва, че във втората операция осъществена във вечерните часове е бил нанесен сериозен удар на терористичната организация.

Вестник Стар пише, че спасителните екипи са открили телата на 28 от 30те миньори, които останаха затрупани след експлозията случила се в началото на седмицата във въгледобивна мина в Зонгулдак. Вестникът предава, че е било установено, че миньорите са починали от отравяне с въглероден двуокис.

Вестник Миллиет съобщава, че канцлерът на Германия Ангела Меркел въвеждайки някои забрани във финансовия сектор е предизвикала състресение на финансовите пазари и че спада отбелязан на европейските борси е повлиял отрицателно и върху САЩ. Вестникът акцентува, че Меркел настоява да бъдат въведени забрани целящи ограничаването на борсовите спекулации.

Вестник Джумхуриет пише, че турската рок група „Манга”, която ще представя Турция на таз годишния конкурс за естрадна песен „Евровизия” е била посрещната с голям интерес по време на посещението си в норвежката столица Осло. Вестникът предава, че група „Манга” е била посрещната с турски знамена в ръка.

В новината със заглавие „Открадна картини на стойност 190 милиона лири” вестник Хюрриет съобщава, че картини, между които шедьоври на Пабло Пикасо и Анри Матис, са били откраднати от Музея на модерното изкуство в Париж възлизащи на стойност 100 милиона евро и че от камерата за сигурност на музея е станало ясно, че крадеца е осъществил кражбата сам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2