Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 18 май 2010 г.

ТРТ - 18.05.2010 г. !

Ердоган в рамките на един ден посети 4 страни

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган в рамките на един ден посети 4 страни, а именно: Иран, Азербайджан, Грузия и Испания...

Изпратена 18.05.2010 11:28:57 UTC

Обновена 18.05.2010 11:28:57 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган в рамките на един ден посети 4 страни, а именно: Иран, Азербайджан, Грузия и Испания...

Мадрид бе последната спирка на Ердоган, който проведе контакти в Техеран, Баку и Батуми.

Ердоган, който започна деня в Техеран съвместно с иранския президент Махмуд Ахмединеджат и държавния глава на Бразилия Лула Да Силва подписа договора за размяна на уран.

По-късно премиерът Ердоган премина в Баку, където проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

По време на срещата бяха обсъдени въпроса с Нагорни Карабах, турско-арменските отношения, договора за природния газ, иранската ядрена програма и редица други въпроси.

Премиерът Ердоган отбеляза, че докато въпроса с Нагорни Карабах не бъде разрешен, ВНСТ няма да приеме нито едно положително решение относно протоколите подписани с Армения за нормализирането на отношенията между Турция и Армения.

Президентът Алиев акцентува, че Турция и Азербайджан си сътрудничат във всяка една сфера, което на свой ред допринася за обединяването на всички турскоговорещи страни.

Във вечерните часове Ердоган премина в Грузия, където съвместно с държавния глава на Грузия Михаил Саакашвили участваха на откриването на хотел построен от турска фирма.

Следващата спирка на примиерът бе Испания...

Днес Ердоган участва на 6тата среща в Мадрид между ЕС-Латинска Америка и Карибския регион.
-
Давутоглу даде отговор на резервираните изявления...

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу даде отговор на резервираните изявления направени от западните страни във връзка със споразумението за размяната на иранския уран.

Изпратена 18.05.2010 10:53:12 UTC

Обновена 18.05.2010 10:53:12 UTC

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу даде отговор на резервираните изявления направени от западните страни във връзка със споразумението за размяната на иранския уран.

Давутоглу каза „В настоящият момент няма място за отправяне на взаимни обвинения, а напротив трябва да бъде оползотворена възможността породила се със споразумението подписано при трудни условия”.

Външният министър Ахмет Давутоглу на пресконференция в Истанбул акцентува на значението на историческото споразумение постигнато вчера.

Давутоглу подчерта, че е бил преодолян вожен психологичен преход за регионалния и глобалния мир.

Външният министър Давутоглу отправи призив към западните страни да тълкуват без предразсъдъци въпросното споразумение с Иран и каза дословно „ Това споразумение посреща всички условия искани през последните месеци от Иран. Вече трябва да бъде сложен край на спекулациите”.

Давутоглу посочи, че това споразумение е било постигнато благодарение на доверието на Иран към Турция и че е разговарял с постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН и че споразумението трябва да бъде превърнато в документ на ООН.
-
Издирването на самолета продължава...

Издирването на самолета, който вчера катастрофира над планинска област в Северен Афганистан, продължава.

Изпратена 18.05.2010 12:08:37 UTC

Обновена 18.05.2010 12:08:37 UTC

Издирването на самолета, който вчера катастрофира над планинска област в Северен Афганистан, продължава. Съобщено бе, че 2ма от 44 души намиращи на самолета са турски граждани.

Вчера самолетът на афганистанската компания "Памир еъруейз" се бе разбил в близост до прохода Саланг, който се намира на 85 км северно от афганистанската столица Кабул.

Операциите по търсенето на останките на самолета водени от правителството на Афганистан и силите на НАТО не дадоха резултат поради силната мъгла и вечерната тъмнина.

Сутринта операциите водени по въздух бяха възобновени.

Цивилните екипи също продължават дейностите за търсенето на останките на самолета. Близките на пътниците също участват в операциите.

В изявлението направено от министерството на вътрешните работи на Афганистан бе съобщено, че на борда на самолета е имало 6 членен екипаж и 38 пътници, 6ма от които чужденци.

Съобщено бе, че турските пътници, които са се намирали на борда на самолета Фарук Акташ и Бахаттин Йълдъз са членове на хуманитарната организация Човешки права и свободи и че са пътували за Кундуз за да търсят парцел върху, който се е планирало да бъде построено сиропиталище.

Авиационната компания съобщи, че преди три месеца катастрофиралия самолет от типа Антонов 24 е преминал през технически преглед.

Не бе направено никакво изявление относно причината за катастрофата на самолета.
-
Утре е 19 май...

Утре е 19 май Деня за възпоменаване на Ататюрк и празник на младежта и спорта...

Изпратена 18.05.2010 11:37:06 UTC

Обновена 18.05.2010 11:37:06 UTC

Утре е 19 май Деня за възпоменаване на Ататюрк и празник на младежта и спорта...

В поздравителното си послание по повод празника президентът Абдуллах Гюл заяви: „Гордеем се със своята история и успеха на прадедите ни. Изпълнени сме с надежда по пътя към светлото ни бъдеще. Важните годишнини от историята ни допринасят да се замислим над това от къде идваме и на къде отиваме и къде трябва да пренесем страната оставена ни в наследство от нашите прадеди”.

„На 19 май 1919 година великият вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк оглавява националната революция в Самсун, като организира съпротивата срещу следвоенното разкъсване на Турция и именно поради това тази дата е символ на националното пробуждане.

Със задоволство искам да отбележа, че страната и нацията ни са по-силни от всякога. Турция е стабилна страна доказала своите възможности във всяка една сфера.

Всички предприемани стъпки, всички положени усилия са насочени за обезпечаването на още по-светли бъднини на Турция и на идните поколения, тъй като най-голямото ни богатство са силата, надеждите, децата и младежта ни”.

Председателят на ВНСТ Мехмет Али Шахин на свой ред отбеляза, че 19 май е символ на възраждането на турската нация и на разкъсването на оковите на пленничеството, които са поискали да й наложат”.
-
Отзвуците във връзка със споразумението подписано с Иран продължават...

Споразумението подписано между Турция, Иран и Бразилия за размяната на иранския нискообогатен уран с ядрено гориво от запада намери широко отражение сред международната общественост.

Изпратена 18.05.2010 10:50:52 UTC

Обновена 18.05.2010 10:50:52 UTC

Споразумението подписано между Турция, Иран и Бразилия за размяната на иранския нискообогатен уран с ядрено гориво от запада намери широко отражение сред международната общественост.

Президентът на Иран Махмуд Ахмединеджат в изявление след подписването на споразумението за пореден път отправи призив за преговори към 5те постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия подготвящи се да наложат нови санкции на Техеран.

Ахмединеджат каза „След споразумението за размяната на уран можем да започнем нов период със Запада в рамките на справедливостта и взаимното уважение”.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че въпросното споразумение няма да възпрепятства дейностите им за налагането на нови санкции срещу Иран.

Френското външно министерство отбеляза, че споразумението няма да разреши иранската ядрена криза.

Великобритания на свой ред посочи „Позицията ни относно Иран не се промени. Докато Иран не изпълни обязаностите си спрямо международната общественост ще продължим да работим за налагането на санкции на Иран от Съвета за сигурност на ООН”.

В писменото изявление направено от Кремълския дворец се отбелязва „Намираме за положителни съвместните усилия на Турция и Бразилия за разрешаването на иранската ядрена криза пъ пътя на дипломацията”.
-
Преглед на турския печат 18.05.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 18.05.2010 10:33:13 UTC
Обновена 18.05.2010 10:33:13 UTC
Вестник Заман в новината със заглавие „В Техеран бе подписано историческо споразумение” съобщава, че Турция, която е положила големи усилия съвместно с Бразилия за разрешаването на иранската ядрена криза по пътя на дипломацията е допринесла за предприемането на контретна стъпка в тази насока. Според договора, който бе подписан вчера в Техеран от външните министри на Иран, Турция и Бразилия размяната на иранския нискообогатен уран с ядрено гориво от запада ще бъде осъществявано в Турция. В новината се отбелязва, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който е окачествил стъпката предприета от Техеран като „голяма възможност” е акцентувал, че благодарение на това споразумение ще стане възможно възобновяването на диалога между Иран и международната общественост и постигането на трайна съгласуваност. Вестникът пише, че западния свят е посрещнал резервирано тази стъпка на Иран и че САЩ и ЕС са посочили, че съгласието на Иран да разменя своя уран с ядрено гориво от запада е положителна стъпка, но че все още съществуват сериозни съмнения.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Самолетът на турските благотворители падна” отбелязва, че самолет на афганистанската компания "Памир еъруейз" се е разбил в близост до прохода Саланг, който се намира на 100 км северно от афганистанската столица Кабул. На борда е имало петчленен екипаж и 38 пътници. В новината се посочва, че загиналите турски пътници Фарук Акташ и Бахаттин Йълдъз са членове на хуманитарната организация Човешки права и свободи и че са пътували за Кундуз за да търсят парцел, върху който се е планирало да бъде построено сиропиталище.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Призив за примирие” съобщава за инцидентите, на които е сцена Тайланд. В новината се отбелязва, че броят на жертвите в сблъсъците между правителственните сили на Тайланд и привържениците на сваления премиер Таксин Шинаватра продължаващи от 14 май насам се е покачил на 37 и че правителственният говорител Панитан Ватанагорн е казал, че диалог може да бъде установен ако демонстрантите прекратят нападенията.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Черна вест” съобщава, че 30 работници са останали блокирани под земята след експлозия във въгледобивна мина в Гелик, окръг Зонгулдак, в Северна Турция. Спасени са 11 работници. Вестникът пише, че спасителните екипи се опитват да достигнат до блокираните миньори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2