Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 17 май 2010 г.

ТРТ - 17.05.2010 г. !

Бурсаспор шампион за първи път в историята си

Бурсаспор в 34ия кръг на турската Суперлига победи Бешикташ с резултат 2 на 1, с което стана шампион за сезон 2009-2010 година.

Изпратена 17.05.2010 10:33:24 UTC

Обновена 17.05.2010 10:33:24 UTC

Бурсаспор в 34ия кръг на турската Суперлига победи Бешикташ с резултат 2 на 1, с което стана шампион за сезон 2009-2010 година.

С тази победа Бурсаспор стана шампион за първи път в 47 годишната си история.
-
Празненствата по повод 19 май започнаха

Празненствата по повод 19 май празника на младежта и спорта и ден за възпоменаване на Ататюрк започнаха с голямо въодушевление.

Изпратена 17.05.2010 10:31:41 UTC

Обновена 17.05.2010 10:31:41 UTC

Празненствата по повод 19 май празника на младежта и спорта и ден за възпоменаване на Ататюрк започнаха с голямо въодушевление.

В рамките на празненствата хиляди души се събраха пред дома на великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк в Истанбул за празничния парад.

Възторженото мнозинство преобладаващата част, от което бяха ученици и студенти с турски знамена в ръка вървяха до двореца Долмабахче.

В рамките на маратона по повод 19 май, пръстта взета от двора на родната къща на Ататюрк в Солун бе донесена в Турция.

Пръстта, която атлетите ще донесат в Анкара на 18 май изминавайки 737 километрово разстояние, ще бъде предадена на президента Абдуллах Гюл по време на церемониите на 19 май.
-
Споразумението бе подписано...

Споразумението относно размяната на иранския нискообогатен уран бе подписано. Размяната ще се осъществява в Турция.

Изпратена 17.05.2010 10:22:56 UTC

Обновена 17.05.2010 10:22:56 UTC

Споразумението относно размяната на иранския нискообогатен уран бе подписано. Размяната ще се осъществява в Турция.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган благодари на Иран за доверието проявено към Турция и каза че Турция ще напрви всичко необходимо за да не изкара напразно доверието на Иран.

Въшният министър Ахмет Давутоглу съобщи, че в резултат на преговорите в Техеран продължили близо 18 часа е била постигната съгласуваност относно размяната на иранския нискообогатен уран с ядрено гориво от западните страни.

Премиерът Ердоган отложи за по-късно посещението си в Баку и замина за Иран след като бе постиганата съгласуваност размяната на уран да се осъществява в Турция.

Рано сутринта Ердоган проведе среща с президента на Бразилия Лула Да Силва и президента на Иран Махмуд Ахмединеджат.

На срещата на върха Ердоган отбеляза, че Иран има право да произвежда ядрено гориво с мирни цели.

Ердоган отбеляза, че кризата трябва да бъде разрешена по пътя на диалога и че международната общственост трябва да окаже подкрепа за Иран.

Споразумението относно размяната на иранския нискообогатен уран с ядрено гориво бе подписано от външните министри на трите страни след срещата на върха.
-
Преглед на турския печат 17.05.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 17.05.2010 10:19:20 UTC

Обновена 17.05.2010 10:19:20 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Ердоган замина за Иран” предава, че е била постигната съгласуваност относно формулата определена съвместно от Турция, Бразилия и Иран относно размяната на нискообогатения уран на Иран с ядрено гориво от западните страни. Вестникът отбелязва, че след преговорите между делегациите на трите страни продължили близо 18 часа и които са били председателствани от външните министри на Иран, Турция и Бразилия е била постагната съгласуваност над общата формула за размяна на уран.

Вестник Йени Шафак публикува новината по темата със заглавието „Тристранното решение предизвика облекчение в света” и съобщава, че усилията на Турция и Бразилия са дали резултат и Иран е приел формулата предложена от Турция и Бразилия относно размяната на нискобогатен уран.

Вестник Джумхуриет в новината по темата отбелязва, че според въпросния протокол за съгласуваност Иран ще изпрати 1200 кг от своя ниско обогатен уран в Турция, в замяна на ядрено гориво за изследователския реактор на Техеран. Вестникът акцентува, че размяната ще бъде осъществена в Турция.

Вестникът Заман в новината със заглавие „Шампион за първи път в 47 годишната си история” пише, че Бурсаспор на 34ия кръг на турската Суперлига е победил Бешикташ с резултат 2 на 1, с което е станал шампион за сезон 2009-2010 година. Вестникът пише, че Бурсаспоре станал шмпион за първи път в 47 годишната си история.

Вестник Хабер Тюрк публикува новината по темата със заглавието „Бурсаспор вече е един от 5те най-добри отбора на лигата”.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Големият успех на младата цигуларка” съобщава, че 12 годишната Берфин Аксу учеща в музикалния колеж на частния университет Билкент е спечелила първо място на 52рият международен конкурс за цигулари, в Република Чехия. Вестникът предава, че в конкурса, в който са участвали общо 70 цигулари от 14 страни Керем Тунчер учещ в същия колеж също е бил отличен.

В новината със заглавие „Мъчението с облака от вулканична пепел продължава” вестник Ватан предава, че през последните 48 часа е било регистрирано увеличение на активността на вулкана в Исландия и че облаците от вулканична пепел са се издигнали на височина 8 хиляди метра поради което в някои части на Ирландия, Шотландия и Великобритания са били анулирани полетите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2