Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 13 май 2010 г.

ТРТ - 13.05.2010 г. !

Преглед на турския печат 13.05.2010 г.

Днешния турски печат отделя широко място на новините във връзка с историческото посещение на държавния глава на Русия Димитрий Медведев в Турция .

Изпратена 13.05.2010 10:24:02 UTC

Обновена 13.05.2010 10:28:15 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Подпис за безгранично приятелство” пише, че държавният глава на Русия Димитрий Медведев вчера е провел среща първо с президента Абдуллах Гюл, а след това и с премиера Реджеп Тайип Ердоган. В новината се отбелязва, че между Турция и Русия са били подписани 17 споразумения. Вестникът сочи, че с въпросните споразумения Турция и Русия са били обвъзрани една с друга със стабилен енергиен мост и че са били предприети важни стъпки относно въпроса за отварянето на границите.

Вестник Заман съобщава, че Турция и Русия са отпразнували 90тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни поставяйки подпис под исторически споразумения. В новината пише, че по време на посещението на държавния глава на Русия Димитрий Медведев в Анкара са били предприети важни стъпки относно отмяната на визите между двете страни и относно договора за строеж на атомна електрическа централа в Турция. Гостът президент е окачествил достигнатия етап като „Исторически скок и повратен етап”.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Безгранично партньорство” предава, че в отношенията между Турция и Русия е бил започнат нов период.

Вестник Стар обелязва, че посещението на руския държавен глава Димитрий Медведев в Анкара представлява повратен етап в 50 годишните усилия на Турция да се сдобие с атомна електрическа централа. В новината пише, че с договора подписан вчера с Русия атомната централа в Аккую ще бъде построена от Русия. Според договора атомната централа, която ще възлезе на 20 милиарда дволара ще бъде довършена в рамките на 7 години.

Вестник Миллиет съобщава, че премиерът Ердоган след срещата си с руския държавен глава Димитрий Медведев е казал, че строежа на газопроводите Южен поток и Син поток и на петролопровода Самсун-Джейхан също имат голямо значение за енергетиката.

Вестник Йени Шафак предава, че заместник външният министър на Гърция Димитрис Друцас е казал, че посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Атина е с голямо значение за гръцката страна. Вестникът отбелязва, че Друцас в предаване на частния гръцки радиоканал „Флаш” се е спрял на посещението на премиера Ердоган в Атина и е казал „Това посещение ще бъде начало на новите и сериозни усилия за разгръщане на сътрудничеството с Турция”.

Вестник Хюрриет пише, че вчера либийски самолет "Еърбъс" А330-200, пристигащ от Южна Африка, се е разбил на летището в Триполи при което са загинали 103ма души. Вестникът предава, че са загинали 92 пътници, 61 от които холандци и 11 души екипаж. Единственият оцелял е 10-годишно момче от Холандия. Според либийските компетентни лица не става въпрос за терористично нападение.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2