Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 11 май 2010 г.

ТРТ - 11.05.2010 г. !

Ахмед Давутоглу разговаря в Брюксел с външния министър на ЕС Катрин Аштън...

Давутоглу каза че все още е възможно дипломатическо разрешение на кризата с Иран...

Изпратена 11.05.2010 09:47:19 UTC

Обновена 11.05.2010 09:47:19 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу подчерта, че все още е налице възможността за намиране на дипломатическо разршение на ядрената криза с Иран.
В изявлението, което направи след срещата си в Брюксел с външния министър на ЕС и отговорен за политиките за сигурност на съюза Катрин Аштън, Давутоглу подчерта, че Турция полага усилия за запазването на регионалния и световния мир.
Отговаряйки на въпрос, Давутоглу каза, че е споделил с Аштън впечатленията, които е придобил по време на срещите си с иранския външен министър Манучехр Мюттеки и председателя на иранския парламент Али Лариджани.
-
Вчера в Брюксел се проведе заседанието на Съвета за партньорство Турция-ЕС.

Външният министър на Турция Давутоглу още веднъж акцентува необходимостта от започването на преговори за разрешаване на визовия проблем...

Изпратена 11.05.2010 09:44:22 UTC

Обновена 11.05.2010 09:44:22 UTC

Вчера в Брюксел се проведе заседанието на Съвета за партньорство Турция-ЕС.
В заседанието взеха участие министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу, държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, мнистъра на външните работи на мандатния председател на ЕС Испания, Мигел Анхел Моратиньос и еврокомисарят отговорен за разширяването на съюза Стефан Фюле.
На организираната пресконференция Давутоглу каза, че следваната от Турция външна политика и водената от нея дпломация са в пълен синхрон с ценностите на ЕС и подчерта, че искат час по-скоро да бъде даден стартът на преговори относно анулирането на визовия режим за турските граждани пътуващи за ЕС.
Държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш каза, че трудностите и препятствията не са намалли решителността на Турция за членство в ЕС.
Испанския външен министър Моратиньос от своя страна каза, че желаят процеса на членство на Турция в ЕС да продължи с цел пълноправно членство.
Еврокомисарят отговорен за разширяването на ЕС Стефан Фюле отбеляза, че ако Турция приключи с изискваните критерии за откриване на глави, съществува вероятността да бъдат открити нови преговорни глави.
-
Истанбул бе домакин на зседание на ПА на организацията ИК...

Вчера в Истанбул бе проведено второто извънредно заседание на разширения изпълнителен съвет на парлментарната асамблея на организацията Ислямска конференция...

Изпратена 11.05.2010 09:50:46 UTC

Обновена 11.05.2010 09:50:46 UTC

Вчера в Истанбул бе проведено второто извънредно заседание на разширения изпълнителен съвет на парлментарната асамблея на организацията Ислямска конференция.
В словото, което произнесе на заседанието, главна тема на което бяха стъпките на Израел за нарушаване на религиозния облик на Ерусалим чрез строеж на нови еврейски квартали, премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново отправи остри критики и отбеляза, че израелските нападения предизвикват реакциите не само на ислямския свят, но и на последователите на другите небесни религии. Той каза, че докато не бъде загасен пожарът в Ерусалим, няма да бъде възможно налагането на мир в Близкия Изток. Ердоган подчерта, че Ерусалим е свещен за мюсюлманите град и ще се опълчат на всички заплахи и нападения над този град.
Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин от своя страна отбеляза, че единствения път за налагането на траен и справедлив мир в Близкия Изток ще бъде създаването, в съответствие с резолюциите на ООН, на независима палестинска държва със столица Източен Ерусалим.
-
Ислямските страни осъдиха израелските действия в Ерусалим...

Председателите на парламентите на стрните членки на организацията Ислямска конференция призоваха Израел незабавно да преустанови строежа на нови квартали в Ерусалим...

Изпратена 11.05.2010 09:53:59 UTC

Обновена 11.05.2010 09:53:59 UTC

Председателите на парламентите на стрните членки на организацията Ислямска конференция призоваха Израел незабавно да преустанови строежа на нови квартали в Ерусалим.
Второто извънредно заседание в Истанбул на разширения изпълнителен съвет на парламентарната асамблея на организацията Ислямска конференция приключи с публикуването на заключителна декларация.
В декларацията, към ООН бе отправен призивът да прдприеме инициативи с цел Израел да бъде убедена да постъпва в съответствие с международните закони.
В декларацията се осъждат подстрекателнте действия на Израел срещу свещенни обекти в Ерусалим и в други палестински градове и към мюсюлманите и християните в света се отправя призивът към съвместни инициативи за съхраняване на свещенните обекти в Ерусалим.
-
Ерджан Муслу стана Балкански Шампион на маратона в Каварна...

На осми май в град Каварна в България бе проведен Вторият Международен Маратон "Каварна"...

Изпратена 11.05.2010 08:14:38 UTC

Обновена 11.05.2010 08:14:38 UTC

На осми май в град Каварна в България бе проведен Вторият Международен Маратон "Каварна". Състезанието също така е с ранг на Балкански шампионат. В тазгодишния маратон участваха 400 състезатели от различни страни. Турция участва в състезанието с трима атлети-Ерджан Муслу, Селмани Абиш и Нилай Есен. Лекоатлетът Ерджан Муслу стана балкански шампион, а лекоатлетката Ниляй Есен се класира на второ място в балканския шампионат. Мероприятието бе с голяма важност с оглед кандидатстването на Каварна за домакин на Световното Първенство по Полумаратон през 2012та година.
-
Фестивал на турската култура в Ню Йорк

На таз годишния фестивал на турската култура в Ню Йорк, който се чества от 29 години насам ще участват турските национални футболисти.

Изпратена 11.05.2010 10:45:18 UTC

Обновена 11.05.2010 10:45:18 UTC

На таз годишния фестивал на турската култура в Ню Йорк, който се чества от 29 години насам ще участват турските национални футболисти.

На фестивала на турската култура, в който ще участват министри и висши компетентни лица концерт ще изнесат турските поп певци Хадисе и Сердар Ортач.

На Уолстрийт ще бъде организирана церемония по издигане на турското знаме и по този начин във финансовия център на Ню Йрок ще се развява турското знаме.

На фестивала на турската култура, който бе започнат преди 29 години за протестиране на арменската терористична организация АСАЛА и който по-късно се превърна във фестивал концерт ще изнесе и оркестъра за военна музика Мехтеран.
-
Някои летища в Португалия и Испания са затворени

Облакът от вулканична пепел образувал се след като миналата седмица исландския вулкан Ейяфятлайокутл отново започна да изхвърля пепел навлезе във въздушното пространство на Португалия и Испания.

Изпратена 11.05.2010 10:53:40 UTC

Обновена 11.05.2010 10:53:40 UTC

Облакът от вулканична пепел образувал се след като миналата седмица исландския вулкан Ейяфятлайокутл отново започна да изхвърля пепел навлезе във въздушното пространство на Португалия и Испания.

Анулирани са полетите в две от летищата в Португалия и в 7 от Испания.

3 от испанските летища, които анулираха полетите се намират в южните части на страната, а другите четири са на Канарските острови.

Двете летища в Партугалия, които бяха закрити са летищата Фаро и Мадейра използвани предимно от британските туристи.

За сега другите летища в Европа са отворени.
-
Бабаджан даде информация относно проектозакона...

Държавният министър и вицепремиер на Турция Али Бабаджан организира пресконференция, на която даде информация относно проектозакона за финансово управление, за който е убеден, че ще постави началото на нов период в Турция.

Изпратена 11.05.2010 10:42:26 UTC

Обновена 11.05.2010 10:42:26 UTC

Държавният министър и вицепремиер на Турция Али Бабаджан организира пресконференция, на която даде информация относно проектозакона за финансово управление, за който е убеден, че ще постави началото на нов период в Турция.

Бабаджан акцентува, че благодарение на този проектозакон, над който се работи близо 1 година Турция ще задмине страните от Европа, които се намират в криза.

Проектозаконът, който първо ще бъде представен за обсъждане от министерския съвет и който след това ще бъде внесен в парламента е важен километричен камък за Турция по отношение на икономическото управление...
-
Президентът на Руската Федерация Димитрий Медведев пристига тази вечер на официално посещение в Анкара...

Основна тема на контактите на Медведев ще бъде енергийното сътрудничество...

Изпратена 11.05.2010 09:39:26 UTC

Обновена 11.05.2010 09:44:19 UTC

Президентът на Руската Федерация Димитрий Медведев пристига тази вечер на официално посещение в Анкара.
Официалните контакти на Медведев ще започнат утре.
След посещение в Мавзолея на Ататюрк, Медведев ще разговаря с президента Аблдуллах Гюл и ще приеме председателя на ВНСТ Мехмед Али Шахин и премиера Ердоган.
По време на посещението на Медведев ще бъде организирано и първото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия. На заседанието ще присъстват министри от двете страни.
Главна тема на заседанието ще бъде енергетиката.
Очаква се да бъдат обсъдени енергийни проекти като проекта за нефтопровода Самсун-Адана.
Турската страна още веднъж ще предаде на Русия становището си по въпроса за сигурността на проливите.
Предвидено е да бъде подписано и двустранно споразумение за отменяне на визовия режим за граждани на двете страни пътуващи с цел престой който не превишава един месец.
Също така ще бъдат подписани и други двустранни спогодби, обхващащи сферите на земеделието, транспорта, сигурността, индустрията, туризма, авиацията и мореплаването.
По време на посещението на Медведев в Анкара ще бъдат организирани и срещи с участието на турски и руски бизнесмени.
-
Преглед на турския печат 11.05.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 11.05.2010 06:56:05 UTC

Обновена 11.05.2010 06:56:05 UTC

Вестник Стар съобщава, че с посещението на държавния глава на Русия Димитрий Медведев в Турция, което ще започне тази вечер ще бъде поставено ново начало в отношенията между двете страни. Вестникът отбелязва, че двете страни ще основат Съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище и ще сложат край на визовия режим при пътуването на гражданите на двете страни в Турция и Русия. Вестникът предава, че с 12те споразумения, които ще подпише Медведев в Турция ще бъде взето окончателното решение относно 2те ядрени централи, които ще бъдат построени в Турция и относно проекта за тръбопровода Самсун-Джейхан.

Вестник Заман съобщава, че руският държавен глава Димитрий Медведев пристига в Турция с проекти на стойност няколко милиарда долара. Вестникът отбелязва, че по време на посещението на Медведев на дневен ред ще бъдат поставени въпросите за намалението на цената на природния газ, който Турция купува от Русия и трикратното повишаване на търговския обем между двете страни в рамките на 5 години.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че оставката на лидера на Републиканската народна партия Дениз Байкал е намерила широко отражение и в чуждестранната преса. Вестникът предава, че световните информационни агенции и престижни списания са публикували новината по темата като много важна новина от последната минута.

Вестник Хабер Тюрк пише, че в изборите за провинциален парламент в германската провинция Северен Рейн Вестфалия в парламента са успели да влязат 6ма канидата от турски произход. В новината се отбелязва, че турските кандидати на Зелената, Лявата и Социалдемократическата партия са били пряко избрани.

Вестник Хабер Тюрк в друга новина предава, че Роберто Сабан- учен работещ в Европейска организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ е казал ”Намираме се в период преди откриването на технология подобна на електричеството, която бе довела до изобретяването на технологични новости като хладилника и пералнята”.

Вестник Хюрриет съобщава, че министрите на финансите на страните от ЕС са се договорили за спасителен пакет от 750 милиарда евро. Вестникът предава, че след това решение световните борси включително и Истанбулската фондова борса са преминали във възход.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Гръцките пилоти правят постъпка за работа в Турските авиолинии” сочи, че в Турските авиолинии, където работят 93 чуждестранни пилоти постъпка за работа са направили още 320 чуждестранни пилоти, 13 от които гърци. Вестникът предава, че Турските авилонии с постоянно растящия си флот са се превърнали в надежда за намиране на работа за редица чуждестранни пилоти.

Вестник Заман съобщава, че на 17тия Международен фестивал на театъра в Истанбул, който е започнал вчера и който ще продължи до 10 юни ще бъдат изнесени 90 представления. Вестникът пише, че в рамките на фестивала представление ще изнесат 9 театрални и танцови трупи от чужбина и около 30 трупи от Турция.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2