Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 4 май 2010 г.

ТРТ - 04.05.2010 г. !

Дружеството на необвързаните бизнесмени, "МЮСИАД", откри свое представителство във Виена...

Дружеството на необвързаните бизнесмени, "МЮСИАД", откри свое представителство в столицата на Австрия Виена...

Изпратена 04.05.2010 10:09:30 UTC

Обновена 04.05.2010 10:09:30 UTC

Дружеството на необвързаните бизнесмени, "МЮСИАД", откри свое представителство в столицата на Австрия Виена.
С откриването на това представителство броят на представителствата на дружеството в чужбина нарастна на 40.
На проведената вчера във Виена церемония присъстваха генералният секретар на дружеството Йомер Джихат Вардан и много бизнесмени, посланикът на Турция във Виена Кадри Еджвет Тезджан, кметът на Виена Франц Прокоп и депутатът от провинциалния парламент на Вена Ширван Екиджи.
-
Терористи стреляха по цивилен автомобил...

Терористите от ПКК този път нападнаха автомобил, в който пътуваха един сержант на свръхрочна служба и семейството му. ...

Изпратена 04.05.2010 09:59:41 UTC

Обновена 04.05.2010 09:59:41 UTC

Терористите от ПКК този път нападнаха автомобил, в който пътуваха един сержант на свръхрочна служба и семейството му.
По време на нападението станало в община Джизре окръг Шърнак бяха ранени сержантът на свръхсрочна служба, съпругата му и двете му деца и бе убит един преминаващ по улицата младеж на име Ердал Баата. Раненият сержант на свръхсрочна служба бе транспортиран с военен хеликоптер във военната болница в град Диярбакър.
Съобщено бе, че здравословното състояние на съпругата и двете деца на сержанта, които бяха настанени на лечение в болницата в Джизре, е много добро.
-
Отпадна член осми от пакета с конституционни промени...

По време на продължилото вчера гласуване от втория тур на пакета с конституционни промени, изненада предизвика отхвърлянето с 327 гласа на член осми...

Изпратена 04.05.2010 10:01:22 UTC

Обновена 04.05.2010 12:34:38 UTC

По време на продължилото вчера гласуване от втория тур на пакета с конституционни промени, изненада предизвика отхвърлянето с 327 гласа на член осми от пакета, предвиждащ делата за закриването на политически партии да се завеждат с разрешение на ВНСТ.
Член осми отпадна с този резултат от пакета с конституционни промени. Необходимият за приемането на членовете на конституционния пакет минимален брой гласове е 330.
Гласуванията от втория тур ще продължат днес в 15 часа турско време.
-
Дипломация за възобновяване на умиротворителните преговори

Дни преди косвените преговори между Израел и Палестина бе придадено ускорение на дипломацията.

Изпратена 04.05.2010 10:34:45 UTC

Обновена 04.05.2010 10:34:45 UTC

Дни преди косвените преговори между Израел и Палестина бе придадено ускорение на дипломацията.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и президента на Египет Хюсню Мюбарек проведоха среща в египетския курортен център Шарм Ел Шейх. Прессъветникът на Нетаняху, Нир Хевец окачестви срещата като много ползотворна и каза че срещата е протекла в много положителна атмосфера.

Министърът на индустрията и търговията на Израел Бенямин Бен Елиезер, който придружава премиера Нетаняху каза, че Египет действа решително в умиротворителния процес и прави всичко необходимо за възобновяването на умиротворителните преговори. Междувременно специалния съветник на президента на САЩ Джордж Мичел замина за Израел за провеждане на конаткти.

Американският дипломат, който от встъпването на президента Барак Обама в длъжност през 2009 година насам полага усилия за възобновяването на умиротворителните преговори не направи изявление на пристигане в Израел.

Мичел планира да проведе по отделно срещи с компетентните лица на двете страни и да обяви, че са започнали косвените преговори.

Мичел се очаква утре да проведе среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, а в петък с държавния глава на Палестина Махмуд Аббас.
-
Започна "Годината на Япония в Турция"...

Вчера в Истанбул, с участието на президента на Турция Абдуллах Гюл бе организирана церемонията по откриването на "Годината на Япония в Турция"...

Изпратена 04.05.2010 10:03:37 UTC

Обновена 04.05.2010 10:03:37 UTC

Турско-японската дружба е на 120 години.
Вчера в Истанбул, с участието на президента на Турция Абдуллах Гюл бе организирана церемонията по откриването на "Годината на Япония в Турция".
Преди церемонията в двореца Чъраган, президентът Гюл разговаря с японския престолонаследник принц Томохито Микаса.
В словото, което произнесе на церемонията, председателят на организационния съвет на мероприятието "2010та година-Година на Япония в Турция", Фужо Чо, подчерта, че основите на близките приятелски отношения между японския и турския народ са били поставени през 1890та година, след потъването на турската фрегата "Ертугрул" пред бреговете на Япония.
Японският престолонаследник принц Томохито Микаса отбеляза от своя страна, че въпреки годините изминали от тази катастрофа, по време на която са загинали 530 души и са се спасили само 69 души, дружеските чувства на Турция, намираща се в най-западната точка на Азия към Япония, която се намира в най-източната точка на континента, не са се променили.
Президентът Абдуллах Гюл припомни, че през 2003та година, обявена за "Година на Турция в Япония", са били организирани редица мероприятия и отбеляза, че по време на визитата през 2008ма година в Япония е посетил мемориалното гробище на турските матроси от фрегатата "Ертугрул".
-
Преглед на турския печат 04.05.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 04.05.2010 10:19:30 UTC

Обновена 04.05.2010 10:19:30 UTC

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Самсун бе покрусен” съобщава, че на погребалната церемония на лейтенант Ахмет Алтуноглу- жертва на терористичното нападение в Лидже, окръг Диярбакър в родния му град Самсун са участвали 30 хиляди души.

Вестник Заман в новината със заглавие „Преговорите ще бъдат продължени от достигнатия по-рано етап” пише, че в изявлението направено след срещата между президента на ТРСК Дервиш Ероглу и специалния съветник на генералния секретар на ООН за Кипър Александър Даунър е било отбелязано, че преговорите по Кипърския въпрос може да бъдат започнати на 26 май. Вестникът отбелязва, че Талят и Христофяс са се договорили преговорите да бъдат започнати от достигнатия по-рано етап.

Вестник Джумхуриет предава, че 13тата Евразийска икономическа среща на върха, в която ще участват 35 страни ще бъде проведена в периода от 5 до 7 май в Истанбул. В новината пише, че на срещата на върха, на която Албания и Македония участват на ниво президент, Босна и Херцеговина ще бъде представена на ниво премиер. Вестникът сочи, че на срещата на върха в Истанбул ще бъдат дискутирани световните енергийни стратегии и очаквания през 2010 година и след това и значението на проекта Набуко за Кавказ, Близкия Изток и Центарална Азия.

Вестник Миллиет отбелязва, че Европейската централна банка е съобщила, че ЕС и МВФ са отпуснали за Гърция кредит в размер 110 милиарда евро без да вземат под внимание облигациите и кредитния рейтинг на страната. Вестникът предава, че Европейската централна банка е съобщила, че прилагат минимален кредитен лимит за Гърция за да може да изплати дълговете си и да изпълни обязаностите си.

В новината със заглавие „Да построят джамия, но без минаре” вестник Хюрриет пише, че в отговор на решението на гръцкото правителство за започването на строеж на джамия в столицата Атина преди заплануваното за 14 и 15 май посещение на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Гърция, някои православни среди са поискали въпросната джамия да бъде без минаре.

Вестник Хюрриет в друга новина съобщава, че председателят на духовния съвет на патриаршията на арменците в Турция Арам Атешян е казал във връзка с молебена, който ще бъде устроен на 12 Септември в църквата „Сурп Хач” на остров Акдамар във Ван „Ще организираме молебен, които ще бъде образец за целия свят”.

Вестник Джумхуриет предава, че днес в музея Пера в Истанбул е била открита изложбата на големия колумбийски скулптор Фернандо Ботеро. Вестникът пише, че тази изложба представлява подбор на произведенията експонирани през 2009 година в Корея и която бе посетена от 220 хиляди любители на изкуството.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2