Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 5 май 2010 г.

ТРТ - 05.05.2010 г. !

Давутоглу ще посети Киев...

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу ще посети за втори път през настоящата година Украйна...

Изпратена 05.05.2010 09:44:12 UTC

Обновена 05.05.2010 09:44:12 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу ще посети за втори път през настоящата година Украйна. Давутоглу ще бъде приет от премиера на Украйна Николай Адоров, след което ще се срещне с украинския външен министър Константин Хлишенко. След срещата Давутоглу и Хлишенко ще председателстват официалните преговори между делегациите на двете страни.
Предвидено е след преговорите да бъде подписан договор за стратегическо сътрудничество на високо равнище.
Давутоглу ще бъде приет и от президента на Украйна Виктор Янукович и председателя на украинския парламент. След контакти в Киев Давутоглу ще посети Крим.
-
МВФ предупреди че кризата в Гърция може да се разпространи в Европа...

Директорът на Международния Валутен Фонд Доминик Щраус-Кан заяви, че продължава да е налице опасността от разпространяването в Европа на финансовата криза в Гърция...

Изпратена 05.05.2010 09:49:28 UTC

Обновена 05.05.2010 09:49:28 UTC

Директорът на Международния Валутен Фонд Доминик Щраус-Кан заяви, че продължава да е налице опасността от разпространяването в Европа на финансовата криза в Гърция.
В изявление за френския вестник Льо Паризиен, Щраус-Кан каза, че Гърция е на прага на държавен банкрут и че скоро няма да може да се изплащат и заплатите.
Той каза, че не очакват тази криза да се отрази на икономически силни страни като Франция и Германия, но че другите европейски страни трябва да са много внимателни.
Щраус-Кан подчерта, че дори сaмо една страна да бъде изключена от Еврозоната, това ще се превърне в катастрофа за Еврото.
Междувременно министърът на финансите на Финландия Йирки Катаинен каза, че икономиките на европейските страни са силно зависими една от друга и че все още е налице опасността кризата в Гърция да се разпространи в Испания и Португалия.
-
„7 континента 7 култури”

Европейската столица на културата през 2010 година Истанбул е домакин на фестивала „7 континента 7 култури” символизиращ братството на отделните континенти.

Изпратена 05.05.2010 10:05:22 UTC

Обновена 05.05.2010 10:39:17 UTC

Европейската столица на културата през 2010 година Истанбул е домакин на фестивала „7 континента 7 култури” символизиращ братството на отделните континенти.

На фестивала, в който участват около 700 ученици от 74 страни представиха своята култура.

Общата цел на страните участнички във фестивала с различни култури и вярвания, е обезпечеване на световния мир и братство.

На фестивала Турското радио и телевизия бе удостоено с награда поради приноса му за културата.

Фестивалът ще продължи три дни.
-
Днес Гърция е парализирана от обща стачка...

Стачките са в знак на протест срещу решението на гръцкото правителство за намаляване на държавните разходи с 30 милиарда евро...

Изпратена 05.05.2010 09:46:12 UTC

Обновена 05.05.2010 09:46:12 UTC

Днес Гърция е парализирана от обща стачка.
Започнатата вчера от държавните служители и работници 48 часова стачка, прерастна на обща стачка с присъединяването и на служителите и работниците в частния сектор.
Стачките са в знак на протест срещу решението на гръцкото правителство за намаляване на държавните разходи с 30 милиарда евро, прието като гаранция за получаването на финансовата помощ от 110 милиарда евро.
Намаляването на държавните разходи предвижда замразяване на заплатите, анулиране на премиите и повишаване на данъците.
Днес в страната са спрени всички обществени транспортни услуги. Не работят влаковете, автобусите, фериботите и другите видове обществен транспорт. Парализирана е дейността и на летищата.
Това е третата широкомащабна стачка за последните месеци.
Гръцкото правителство подчертава, че мерките целящи изплащане на дълга от над 300 милиарда евро на Гърция, ще обхванат всички слоеве на населението и че това е задължително условие.
Гръцките синдикати от своя страна обвиниха премиера Папандреу в предателство към родината и подчертаха, че стачките ще продължат.
-
Президентът на Уганда пристигна в Турция...

Президентът на Уганда Йовери Мусевени пристигна на официално посещение в Турция по покана на президента Абдуллах Гюл...

Изпратена 05.05.2010 09:42:06 UTC

Обновена 05.05.2010 09:42:06 UTC

Президентът на Уганда Йовери Мусевени пристигна на официално посещение в Турция по покана на президента Абдуллах Гюл.
Мусевени бе посрещнат с официална церемония от президента Гюл. Това е първото посещение на ниво президент на Уганда в Турция.
След официалните преговори президентът Гюл и президентът на Уганда Мусевени ще организират съвместна пресконференция.
По време на преговорите ще бъдат обсъдени двустранните отношения и ще бъде направена преценка на възможностите за разгръщането на двустранното сътрудничество в редица сфери като политиката, икономиката, търговията, отбраната и културата.
Турция ще поеме през месец септември мандатното председателство на Съвета за Сигурност на ООН и през месец октомври ще предаде това мандатно председателство на Уганда.
В тези рамки е предвидено президентите на Турция и Уганда да обсъдят и актуални регионални и международни въпроси в дневния ред на Съвета за Сигурност на ООН и основно проблемите в Африка.
Президентът на Уганда Мусевени ще проведе разговор и с премиера Ердоган.
-
Преглед на чуждия печат 05.05.2010

Новини за Турция в чуждестранната медия

Изпратена 05.05.2010 08:53:26 UTC

Обновена 05.05.2010 08:53:26 UTC

...Руският вестник Независимая газета помества разговора проведен от руския държавен глава Димитри Медведев с турския посланик в Москва Халил Акънджъ в навечерието на посещението си в Турция.Вестникът сочи, че в дневния ред на посещението на Медведев са включени двустранните отношения и различни международни въпроси и че преди срещата на президентите и премиерите ще се проведат срещи между съответните министри на двете страни.Ще бъдат подписани редица двустранни спогодби между Русия и Турция.

.....Гръцкият вестник Фри Съндей отбелязва че заместник- външният министър на Гърция Димитрис Дручас е заявил в отговор на въпрос относно посещението на премиера Ердоган в Атина и заседанието на турско- гръцкия съвет на министрите, че трябва да отдадат съответното значение на добронамереността в отношенията с Турция.Дручас е казал,че срещата на около 20 министри от двете страни е нещо ново за Гърция и че усилията за сближаване могат да бъдат рационален метод.Според него,реакцията след проведените заседания е положителна и стъпка по стъпка ще постигнат напредък.

.....Гръцкият вестник Етнос акцентува, че за постигане на разрешение на кипърския въпрос е необходима старателна и търпелива работа на страните.Някои кипърски гърци известни с безкомпромисната си позиция, вместо да прехвърлят вината за безизходицата върху Турция трябва да се подложат на самокритика.Посочва се също така, че премиерът на Турция Ердоган е направил всичко в името на намиране на разрешение за въпроса.

.....Издаваният в Нова Зеландия вестник Соутленд Таймс също се спира на Кипърския въпрос и пояснява, че кипърските гърци пренебрегват стратегическите реалности и предизвикват неприятности.Подчертава се, че безкомпромисната позиция на кипърските гърци е била проявена и с отрицателния им вот на рефердума за плана Анан от 2004 година. .

......Издаваният на английски език в ОАЕ вестник Гулф Нюз в електронната си страница помества новина озаглавена „ЕС трябва да прегърне Турция”.В новината се сочи че основаната под ръководството на Мустафа Кемал Ататюрк Република Турция е с модерна лаическа и демократична структура и ЕС не трябва да губи време за да приеме в състава си.

.....Вестник Ел Хаят,излизащ на арабски език в Лондон пише в интернет-страницата си, че Турция е успяла да създаде много добри комуникативни връзки с Арабския свят и с Запада и представлява обща основа за тяхната среща.

....Азърбайджанският вестник Експрес засяга посещението на председателя на Нахчиванския парламент Васил Талибов в Турция.В новината се сочи,че в рамките на посещението си Талибов е провел срещи с премиера Ердоган,външния министър Ахмет Давутоглу и началника на генералния щаб армески генерал Илкер Башбуг след което е бил приет и от президента Абдула Гюл.

.....Електронното издание на осведомителна агенция Блумберг съобщава,че прогнозата за икономическия ръст на Турция в първото тримесечие е изпълнена и че турската лира е увеличила курса си.Отбелязва се също така,че МВФ е съобщил,че турската икономика е преодоляла шока от глобалната финансова криза и че очакваният икономически растеж на Турция за 2010 година е 5.2%.
-
Преглед на турския печат 05.05.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 05.05.2010 09:59:29 UTC

Обновена 05.05.2010 09:59:29 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Ирак очаква помощ от Турция за обезпечаването на политическата стабилност в страната” съобщава, че иракските групировки очакват подкрепата на Турция за преодоляване на политическата неопределеност в страната възникнала след изборите от 7 март и за сформирането на правителството. Вестникът предава, че Анкара е домакин на лидера на Фронта за национален диалог Салих Ел Мутлак в рамките на близкото сътрудничество, което води с всички политически елементи в Ирак. Вчера сюнитския лидер Салих Ел Мутлак е провел среща с външния министър на Турция Ахмет Давутоглу. В изявлението направено след срещата Давутоглу е похвалил Салих Ел Мутлак за здравомислещата позиция, която заема въпреки, че участието му в изборите бе възпрепятствано. Мутлак, който иска задачата за сформирането на новото правителство да бъде възложена на блока „Иракия”, който е подкрепян и от сюнитите е казал „Турция не оказа намеса в Ирак и спечели доверието на всеки. Именно поради това искаме да вземе роля”.

Вестник Стар отбелязва, че в общите парламентарни избори, които ще се проведат утре във Великобритания участват 4 кандидата за депутати и 51 кандидата за членове в общинските съвети с турски и с кипърски турски произход. Вестникът предава, че утрешните избори са изборите с най-жизненоважно значение провеждани от Втората световна война насам и същевременно притежават голямо значение от гледна точка на факта, че показват, че турскоговорещата общност в страната е преминала в политическа атака.

Вестник Стар пише, че все повече се заострят протестните демонстрации в Гърция, представляващи отговор на строгите мерки взети от правителството, което получи финансова подкрепа от ЕС и МВФ и реакциите на полицията срещу демонстрантите. В новината се отбелязва, че вчера гръцкият народ разбунтувал се срещу Атина, която опевести пакета с мерки предвиждащи намаляване на разходите с 30 милиарда евро и засягащ предимно държавните чиновници е окупирал Акропола в Атина.

Вестник Хюрриет съобщава, че швейцарската фирма Сика Груп, която от 20 години работи в Турция е превърнала Турция в свой научно-изследователски център по въпроса за циментените добавки. Вестникът пише, че генералният директор на Сика отговарящ за Турция, Централна Азия и Каспийския регион Бора Йълдъръм е казал, че фирмата е осъществила в Турция инвестиции на стойност 20 милиона евро. Йълдъръм е казал, че Швейцария превръщайки Турция в изследователски център е показала, че се доверява на опита и знанията на работещите в Турция.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2