Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 3 май 2010 г.

ТРТ - 03.05.2010 г. !

Дервиш Ероглу прие Доунър...

Президентът на ТРСК Дервиш Ероглу прие специалния съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по кипърския проблем Александър Доунър...

Изпратена 03.05.2010 10:04:12 UTC

Обновена 03.05.2010 10:04:12 UTC

Президентът на ТРСК Дервиш Ероглу прие специалния съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по кипърския проблем Александър Доунър.
Това е първата среща на Ероглу с Доунър след избирането му за президент на ТРСК на проведените на 18ти април президентски избори.
Очакванията са по време на срещата да бъде обсъден започващия в края на месеца нов тур на преговори по кипърския проблем.
Доунър, който миналата седмица проведе контакти в главното седалище на ООН в Ню Йорк във връзка с процеса за разрешаване на кипърския проблем, след срещата си с президента на ТРСК Дервиш Ероглу ще премине в кипърската гръцка част и ще разговаря с кипърския гръцки лидер Димитрис Христофяс.
-
Синирлиоглу разговаря с израелския заместник-министър на външните работи Йосси Гали...

Заместник-министърът на външните работи на Турция Феридун Синирлиоглу проведе вчера контакти в Израел...

Изпратена 03.05.2010 10:00:03 UTC

Обновена 03.05.2010 10:00:03 UTC

Заместник-министърът на външните работи на Турция Феридун Синирлиоглу проведе вчера контакти в Израел в рамките на редовните двустранни политически консултационни срещи.
Синирлиоглу разговаря с израелския заместник-министър на външните работи Йосси Гали. На срещата в сградата на израелското външно министерство в Ерусалим присъстваха и специалният съветник Кемал Бояз, новоназначеният посланик на Турция в Израел Керим Урас и посланика на Турция в Тел Авив Огуз Челиккол и служители в турското посолство.
В Израелската делегация бе включен и посланикът на Израел в Анкара Габи Леви.
В изявлението, което направи след срещата заместник-външният министър Синирлиоглу отбеляза, че в рамките на редовните консултационни срещи са обсъдили двустранни и регионални проблеми и подчерта че срещата е протекла в много положителна атмосфера.
Синирлиоглу каза, че през настоящата година ще бъде проведено още едно консултативно заседание, което ще се състои по всяка вероятност през месец ноември в Анкара.
-
Фестивал на турската културата в САЩ

Първият парад на турската културата в САЩ за годината се състоя в град Филаделфия, щата Пенсилвания.

Изпратена 03.05.2010 10:19:38 UTC

Обновена 03.05.2010 10:25:03 UTC

Първият парад на турската културата в САЩ за годината се състоя в град Филаделфия, щата Пенсилвания.

В парада участваха над 3 хиляди турци.

Филаделфия, която преди известно време бе сцена на антитурските демонстрации на арменската диаспора този път бе сцена на фестивал на турската култура.

Участието във фестивала бе голямо. В парада имаше участници от вяска една възрастова група дори някои майки се бяха влючили с малките си бебета.

Сред гостите на фестивала на турската култура в град Филаделфия бе и танцовата трупа на американското индианско племе „Редхоук”, която изнесе интересно представление.

Генералният консул на турското посолство в Ню Йорк Мехмет Самсар във встъпителната си реч на откриването на фестивала отправи важни послания към турците живеещи в САЩ.

Самсар каза: „Ние турците се гордеем с всяка една страница от турската история. Държавите, в които има силни диаспори винаги притежават голямо влияние в международната политика. Вие трябва да бъде единни и сплотени, да участвате активно в сферите на орбазованието, икономиката и политиката на САЩ за да може Турция също да бъде силна. Днес всички ние сме тук в името на Турция и турското знаме”.
-
Гърция получи кредит от ЕС...

Министирите на икономиката и финансите на страните от Еврозоната одобриха подкрепения и от Международния Валутен Фонд финансов помощен пакет за Гърция...

Изпратена 03.05.2010 10:07:10 UTC

Обновена 03.05.2010 10:07:10 UTC

Министирите на икономиката и финансите на страните от Еврозоната одобриха подкрепения и от Международния Валутен Фонд финансов помощен пакет за Гърция възлизащ на 110 милиарда евро.
80 милиарда от кредита ще бъдат предоставени от страна на страните от Еврозоната а останалата част от Международния Валутен Фонд.
Кредитът ще бъде предоставен на Гърция преди 19ти май, когато ще се изплаща външният дълг на тази страна, но ще бъде усвоен напълно в срок от три години.
Миналата година бюджетния дефицит на Гърция бе достигнал 13,6 процента от брутния вътрешнонационален продукт. Гърция пое ангажимента да снижи до 2014та година бюджетния си дефицит под три процента.
-
Обществените анкети проведени в Азербайджан доказаха правдивостта на лозунга-един народ, две държави.

Според резултатите от анкета проведена в Азербайджан за азербайджанските граждани, страната която премат като свой най-близък приятел е Турция.

Изпратена 03.05.2010 10:10:15 UTC

Обновена 03.05.2010 10:10:15 UTC

Обществените анкети проведени в Азербайджан доказаха правдивостта на лозунга използван, за да бъдат охарактеризирани отношенията между Турция и Азербайджан-един народ, две държави.
Според резултатите от анкета проведена в Азербайджан от центъра за обществени анкети Набъз, с подкрепата на германската фондация 'Фридрих Еберт', за азербайджанските граждани, страната която премат като свой най-близък приятел е Турция.
Анкетата е била проведена с участието на хиляда души от различни региони на Азербайджан и от различни възрастови групи.
Близо 87 процента от анкетираните са отговорили на въпроса "Коя страна е най-близък и доверен приятел на Азарбейджан", че това е Турция.
В анкетата, на втро място сред приятелските страни е Русия. Русия обаче е на второ място след Армения и сред страните възприемани като враждебни.
Една трета от анкетираните са заявили, че Азербайджан трябва да се интегрира с Европа, един от всеки 6 анкетирани е казал, че трябва да се включат в Общността на Независимите Държави, а 41,7 процента са подчертали, че трябва да останат необвързана и неутрална страна.
-
Последна почит на лейтенант Алтуонглу....

Днес в град Самсун се провежда погребалната церемония на лейтенант Ахмед Алтуноглу...

Изпратена 03.05.2010 09:57:41 UTC

Обновена 03.05.2010 09:57:41 UTC

Днес в град Самсун се провежда погребалната церемония на лейтенант Ахмед Алтуноглу, който загина по време на стълкновение с терористи от ПКК в района на община Лидже окръг Диярбакър.
Патрулно подразделение бе нападнато преди два дена от група терористи от ПКК в близост до село Абалъ. В резултат на огъня открит от терористите загина командирът на подразделението лейтенант Ахмед Алтуноглу.
Загиналият лейтенант бе транспортиран с военен транспортен самолет в родния му град Самсун. Днес, след погребалната церемония и молебена, лейтенант Алтуоглу ще бъде погребан във военното мемориално гробище на град Самсун.
-
Преглед на турския печат 03.05.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 03.05.2010 10:13:14 UTC

Обновена 03.05.2010 10:13:14 UTC

Вестник Стар съобщава, че вчера военнослужещите загинали в нападенията в Тунджели и Хаккяри са били съпроводени към вечната обител със церемонии, в които са участвали десетки хиляди души.

Вестник Миллиет предава, че началникът на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг е казал, че по време на терористичното нападение целия персонал се е сражавал геройски рамо до рамо.

Вестник Йени Шафак съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу на международната конференция в Оксфордския университет на тема „Турската външна политика в променящия се свят” е разказал за ролята, която играе Турция в своя регион. Давутоглу е казал „ Турция иска да отвори границата си с Армения, тъй като иска пълна интгеграция със своите съседи. Отварянето на границата на Турция с Армения няма да бъде достатъчно ние искаме границата между Армения и Азербайджан също да бъде отворена”. Давутоглу е посочил, че Турция иска Близкия Изток, Кавказ, Балканите и Персийския залив да се превърнат в сигурно място.

Вестник Сабах предава, че заместник външният министър посланик Феридун Синирлиоглу е заминал за Израел за провеждането на политически консултации. Вестникът отбелязва, че Синирлиоглу е провел среща със заместник външния министър на Израел Йоси Гал. Синирлиоглу, който след срещата е посетил посолството на Турция в Ерусалим и е отбелязал, че срещата е протекла добре и че в рамките на консултациите са обсъдили двустранни и регионални въпроси.

Вестник Миллиет предава, че МВФ и ЕС са взели решение да отпуснат за Гърция 3 годишен кредит на стойност 110 милиарда евро за да спасят страната от банкрут и че вчера Атина е оповестила драстичните мерки, които ще предприеме в замяна на кредита. Говорителят на „Общата конфедерация на гръцките работници” Статис Анестис е окачествил въпросните мерки като „най-тежкия удар върху модерната история” и е казал „На банките се оказва помощ, но за сметка на това работещите ще бъдат въвлечени в мизерия”.

Вестник Хюрриет съобщава, че се е разрастнала петролната катастрофа в Мексиканския залив предизвикана от огромно количество петрол, разливащ се от сондата, която потъна след експлозия на 20 април. Вестникът отбелязва, че спътниковите снимки направени от университета в Маями показват, че петрола се е разпространил върху площ от 9 хиляди кв. км. Американската национална агенция по океанография и атмосфера е съобщила, че от платформата ежедневно в океана се изливат 25 хиляди барела петрол и че това количество може да достигне до 50 хиляди барела. В новината пише, че това е най-голямата петролна катастрофа в историята.

Вестник Стар съобщава, че първия парад на турската културата в САЩ за годината се е състоял в град Филаделфия, щата Пенсилвания. Вестникът пише, че генералният консул на турското посолство в Ню Йорк Мехмет Самсар е казал „Има лица, които искат да почернят някои страници от историята на Турция. Ние турците се гордеем с всяка една страница от историята ни”.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2