Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 24 април 2010 г.

ТРТ - 24.04.2010 г. !

23ти април бе отбелязан и в чужбина...

23ти април бе отбелязан и в чужбина...

Изпратена 24.04.2010 09:57:33 UTC

Обновена 24.04.2010 09:57:33 UTC

Празникът 23ти април, Ден на Детето и на националния суверенитет бе отбелязан и в ТРСК.
По случай празника бе организирана тержествена церемония на стадиион Ататюрк в столицата Лефкоша.
На церемонията присъстваха деца от Турция, Азербайджан, Полша, Индия, Пакистан, Украйна, Сърбия, Македония, България и Великобритания.
Мероприятия по случай празника бяха организирани и в чужбина. Деца от турски произход родени и израснали в Германия посетиха германските депутати от турски произход в Бундестага в Берлин.
В столицата на Белгия Брюксел бе организиран великолепен фестивал на който представления изнесоха детски трупи от Мексико и Испания.
-
Празнични послания на лидерите...

В посланието си президентът Гюл отбеляза, че 23ти април 1920та година е един от най-важните дни в историята на турския народ...

Изпратена 24.04.2010 09:51:39 UTC

Обновена 24.04.2010 09:51:39 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл публикува послание по случай 23ти април, Празник на детето и на националния суверенитет. В посланието си президентът Гюл отбеляза, че 23ти април 1920та година е един от най-важните дни в историята на турския народ, в който ден основателят на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк е оповестил, че освобождението на страната ще стане възможно само ако турския народ поеме в своите ръце своята съдба. Гюл каза ,че днес Турция гледа с увереност в бъдещето и че се прекланят пред паметта на Ататюрк, героите на освободителната война и депутатите в първото ВНСТ.
Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин заяви в празничното си послание, че турският парламент е единственият в света парламент който е ръководил освободителна война и е основал нова държава и е показал на всички подтиснати и поробени народи в света, че с воля и желание за независимост може да бъде променена историческата съдба на един народ.
Премиерът Ердоган, в празничното си послание каза, че волята проявена от турския народ в годините на освободителната война и днес продължава да е вдъхновение за борбата за осъвременяване. Той подчерта, че поздравява всички деца с настъпването на празника и им пожелава мир и щастливо бъдеще.
-
Турция отбеляза празника на детето и на националния суверенитет...

Първата официална церемония се проведе в Мавзолея на Ататюрк...

Изпратена 24.04.2010 09:49:21 UTC

Обновена 24.04.2010 09:49:21 UTC

Вчера в Турция, ТРСК и във външните представителства на Турция бяха проведени тържествени церемонии и мероприятия по случай 23ти април, Празник на Детето и на Националния суверенитет. Първата официална церемония се проведе в Мавзолея на Ататюрк. Министърът на образованието Нимет Чубукчу постави, придружавана от кортеж от ученици, венец пред саркофага на Ататюрк и отдаде почит с едноминутно мълчание.
След това министър Чубукчу подписа официалната книга на мавзолея.
На втората официална церемония организирана в мавзолея присъстваха председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин, премиерът Ердоган, лидерът на Републиканската Народна Пратия Дениз Байкал, лидерът на Партията на Националистическото движение Девлет Бахчели, членове на министерския съвет и много депутати.
Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин постави венец пред саркофага на Ататюрк и бе отдадена почит с едноминутно мълчание под звуците на националния химн. Мехмед Али Шахин подписа почетната книга на мавзолея.
Официална церемония бе проведена и в сградата на Първото ВНСТ в квартал Улус в Анкара.
-
Тристранна среща в Истанбул...

Днес в Истанбул се провежда тристранната среща Турция-Босна и Херцеговина-Сърбия...

Изпратена 24.04.2010 10:00:32 UTC

Обновена 24.04.2010 10:00:32 UTC

Днес в Истанбул се провежда тристранната среща Турция-Босна и Херцеговина-Сърбия. В изявлението на президентския прес-офис се отбелязва че на срещата ще присъстват президентът на Турция Абдуллах Гюл, председателят на президентския съвет на Босна и Херцеговина Харис Силайджич и президентът на Сърбия Борис Тадич. На срещата ще присъстват и външните министри на трите страни.
В изявлението бе подчертано че Турция отдава голямо значение на нормализирането на отношенията между Сърбия и Босна и Херцеговина и че с този механизъм се цели поставянето в сила на конкретни стъпки за повишаване на доверието. Подчертава се че положителен показател са акредитирането на посланик на Босна и Херцеговина в Белград и решението на сръбския парламент осъждащо клането в Сребреница.
Заявява се че тази тристранна среща на високо равнище ще позволи да бъде изразена на най-високо равнище волята за продължаване на този процес.
-
Нужен е процес на тиха дипломация...

Президентът на Труция Абдуллах Гюл отбеляза че в отношенията с Армения се изпитва нуждата от период на тиха дипломация...

Изпратена 24.04.2010 10:03:25 UTC

Обновена 24.04.2010 10:03:25 UTC

Президентът на Труция Абдуллах Гюл отбеляза че в отношенията с Армения се изпитва нуждата от период на тиха дипломация.
Президентът Гюл отговори на приема организиран по случай 23ти април, Празник на детето и на националния суверенитет, на въпроси засягащи решението на Армения да суспендира процеса на одобряване на двустранните протоколи.
Той каза че Турция следва много стабилна, открита и стратегическа политика относно отношенията с Армения и страните от Кавказкия регион и цели нарушаване на безполезното статукво и установяването на мира в региона. Той каза че сега е време всеки да бъде внимателен и че от известно време насам се води тиха дипломация по отношение на връзките с Армения. Гюл заяви че не смята че процесът на нормализиране на отношенията с Армения е напълно преустановен.
-
Ереван прояви истинското си лице...

Заместник-министърът на външните работи на Азербайджан Араз Азимов заяви че решението на Армения за суспендиране на процеса на нормализиране на отношенията с Армения е показало още веднъж на света истинското лице на Ереван...

Изпратена 24.04.2010 10:07:53 UTC

Обновена 24.04.2010 10:07:53 UTC

Заместник-министърът на външните работи на Азербайджан Араз Азимов заяви че решението на Армения за суспендиране на процеса на нормализиране на отношенията с Армения е показало още веднъж на света истинското лице на Ереван.
Азимов каза че това е тактическа стъпка на Армения за да подкитне САЩ да прояви по-близък интерес към въпроса.
Азимов подчерта че решението на арменската администрация е показател за нечистосърдечността на Армения в отношенията с Турция и с Азербайджан.
-
Детският фестивал приключи с гала-представление...

Снощи в град Измир се състоя гала програмата на 32рия детски фестивал...

Изпратена 24.04.2010 09:55:09 UTC

Обновена 24.04.2010 09:55:09 UTC

Снощи в град Измир се състоя гала програмата на 32рия детски фестивал организиращ се ежогодно от Турското Радио и Телевизия по случай 23ти април, Празника на детето и на националния суверенитет.
850 деца от 43 страни показаха на целия свят че дори и да са с различна етническа принадлежност, раса, език и религия, те говорят един общ език.
Гала представлението в спортната зала Халкапънар в Измир започна със слово на генералния директор на Турското Радио и Телевизия Ибрахим Шахин, който поздрави децата с празника дарен им от основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк.
-
Турция се надява процесът да бъде продължен...

Турция запази хладнокръвна позиция пред решението на Армения да суспендира процеса на одобряване на протоколите за нормализиране на двустранните отношения...

Изпратена 24.04.2010 10:05:32 UTC

Обновена 24.04.2010 10:05:32 UTC

Турция запази хладнокръвна позиция пред решението на Армения да суспендира процеса на одобряване на протоколите за нормализиране на двустранните отношения.
В изявление за ТРТ Хабер, министърът на външните работи Ахмед Давутоглу каза че това не е било неочаквано за тях решение и се надява че процесът ще бъде продължен и че при назряване на условията ще бъде предприета стъпка напред.
В изявлението което направи на връщане от Естония Давутоглу каза че продължаването на процеса ще бъде от полза не само за двете страни но и за целия регион, но трябва да бъде установено равновесие в придобивките и за двете страни. Давутоглу отбеляза че за Турция нищо не се е променило и че при промяна на условията еготова за нова стъпка напред по процеса.
Давутоглу коментира решението на Армения като едностранно, но каза че въпреки негативното изявление на президента на тази страна Серж Саркисян, като положително може да се окачестви изявлението че процесът ще продължи.
-
Преглед на турския печат 24.04.2010

Кратък обзор на по-важните новини по страниците на турските вестници от 24ти април 2010та година...

Изпратена 24.04.2010 07:09:56 UTC

Обновена 24.04.2010 07:09:56 UTC

Прегледа на съботния турски печат ще започнем с новина на вестник Заман. В новината под заглавието "Турция посрещна с въодушевление празника 23ти април", вестникът отбелязва, че в цялата страна са били организирани тържествени церемонии, представления и паради по случай 23ти април, Празника на детето и на националния суверенитет, който бе дарен на децата от създателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. В новината се подчертава, че на този ден деца са заели местата на министри, депутати, на президента и премиера и са предизвикали удивление с разумните нареждания които са дали.
Вестник Йени Шафак в новината под заглавието "Вълнение изпълни малките сърца" отбелязва, че в цялата страна тържествено е бил посрещнат празникът 23ти април и че на церемониите, представленията и парадите децата са отправили посланията за мир и дружба.
Вестник Хюррийет пише в новината озаглавена "Вниманието е насочено към него", че президентът на САЩ Барак Обама ще публикува посланието си по повод 24ти април, деня сочен от арменците като началото на лъжливите твърдения за геноцид. В новината пише, че за първи път арменската диаспора е получила подкрепата на арменското правителство, като подчертава, че по-рано арменската администрация не се е намесвала в инициативите предприемани от арменската диаспора по въпроса за недостоверните твърдения за арменски геноцид.
"Посещението в Атина е с историческа важност". В новината под това заглавие вестник Хюррийет пише, че министърът на външните работи Ахмед Давутоглу е окачествил като историческо по своето значение, насроченото за 14 и 15ти май посещение на премиера Ердоган в гръцката столица Атина. Вестникът пише, че по време на тази визита Ердоган ще бъде придружаван от десет министри и предава думите на Давутоглу-ще бъде проведено съвместно заседание на министерските съвети. Това е историческо посещение от гледна точка на турско-гръцките отношения и ще постави началото на нов период в двустранните отношения.
Вестник Стар в новината озаглавена "Босна направи първата крачка към членството в НАТО" отбелязва, че на срещата в столицата на Естония Талин, външните министри на страните членки на НАТО са се договори за включването на Босна и Херцеговина в акционния план за членство в алианса. В новината пише, че външният министър Давутоглу е окачествил решението като историческо и е подчертал, че е с огромно значение не само за Босна и Херцеговина, но и за сигурността на Балканите.
В новината озаглавена "Милиардерите предпочитат Истанбул" вестник Хюррийет съобщава, че според изследване на прочутата американско списание Форбес, Истанбул е най-предпочитания от милиардерите в света град за посещения и че списанието е подготвило и каталог на ресторантите, увеселителните заведения, културните и други обекти които може да бъдат посетени в градове като Ню Йорк, Истанбул, Москва, Лондон и Лос Анжелис.
Вестник Джумхурийет в новина на културна тема съобщава, че в Истанбул е бил подготвен първият музей на ледени статуетки, откриван в страна с горещ климат. В новината пише, че музеят е бил подготвен от норвежка фирма и в него са били поставени 34 статуетки изработени от 70 тона лед. Вестникът подчертава, че ледените блокове използвани за изработката на статуетките са били транспортирани от река Томе в Норвегия.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2