Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 21 април 2010 г.

ТРТ - 21.04.2010 г. !

Дервиш Ероглу ще положи в петък клетва...

На церемонията по иногурацията на Ероглу Турция ще бъде представена от външния министър Ахмед Давутоглу...

Изпратена 21.04.2010 09:31:44 UTC

Обновена 21.04.2010 09:31:44 UTC

Новият президент на ТРСК дервиш Ероглу ще положи в петък клетва и ще поеме охициално от Мехмед Али Талят президентския пост.
Утре в Държавен Вестник на ТРСК ще бъдат оповестени официалните изборни резултати.
На церемонията по иногурацията на Ероглу Турция ще бъде представена от външния министър Ахмед Давутоглу. След церемонията Давутоглу ще обсъди с Дервиш Ероглу процеса на преговори за рaзрешаване на кипърския проблем.
В изявлението, което направи за кипърския гръцки вестник Сайпръс Мейл, Дервиш Ероглу каза, че преговорите без предвартелни условия с кипърския гръцки лидер Христофяс може да започнат в края на месец май.
Дервиш Ероглу подчерта, че се е кандидатирал за президетския пост не за да възпрепятства преговорите, а за да защитава правата на кипърските турци на масата за преговори.
Ероглу каза, че независимо от твърденията, те желаят намирането на разрешение на проблема на острова.
-
Ердоган отложи посещението си в Италия...

Премиерът на Труция Реджеп Тайип Ердоган отложи поради продължаващите във ВНСТ обсъждания над пакета с конституционни промени посещението си в Италия...

Изпратена 21.04.2010 09:27:04 UTC

Обновена 21.04.2010 09:27:04 UTC

Премиерът на Труция Реджеп Тайип Ердоган отложи поради продължаващите във ВНСТ обсъждания над пакета с конституционни промени посещението си в Италия за срещата на високо равнище Турция-Италия.
Ердоган трябваше да отлети днес за Рим за участие в срещата.
По-рано срещата на високо равнище Турция-Италия бе отложена поради нaпадението срещу премиера на Италия Силвио Берлускони.
-
Интер-Барселона 3:1

Интер надигра звездите на Барселона...

Изпратена 21.04.2010 09:44:22 UTC

Обновена 21.04.2010 09:44:22 UTC

Снощи се игра първата полуфинална среща от Европейската Шампионска Лига.
Италианският Интер се наложи над испанския Барселона с три на един.
Тази вечер в 21 часа и 45 минути ще се играе втората полуфинална среща между германския Байерн Мюнхен и френския Лион.
******************
Мексиканката Лорена Очоа, която е номер едно в света в женския голф, оповести, че напуска спортната кариера.
******************
Бившият председател на Международния Олимпийски Кмитет Хуан Антонио Самаранч бе настанен на лчение в болница в Барселона поради проблеми в сърдечно-съдовата система.
Отбелязано бе, че състоянието на Самаранч е тежко.
****************
Звездата на Орландо Меджик, Двайт Ховард за втори път получи наградата на най-добър защитник на годината.
-
Активността на вулкана Еяфялайокул намаля

Исландската служба за гражданска защита съобщи, че активността на вулкана Еяфялайокул е намаляла.

Изпратена 21.04.2010 10:21:32 UTC

Обновена 21.04.2010 10:21:32 UTC

Исландската служба за гражданска защита съобщи, че активността на вулкана Еяфялайокул е намаляла.

Въздушният трафик в Европа, който бе парализиран от облаците пепел от изригналия вулкан постепенно започна да се нормализира.

След 6 дневен срок Великобритания отмени ограниченията за полети. Първият самолет се приземи на летище Хийтроу.

Междувременно поради облака от пепел, който от 6 дни насам парализира въздушния трифик в Европа, около 15 милиона дози ваксина против детски паралич, които останаха на летищата в Германия и Франция все още не са изпратени за Западна Африка.

От друга страна се отстоява, че изригването на вулкана Еяфялайокул може да е само пледоария към много по-сериозни проблеми.

Според някои специалисти вулкана Еяфялайокул може да задейства волкана Катла, чието изригване ще бъде 10 пъти по-мощно от изригването на вулкана Еяфялайокул.
-
Съпредседатели на Минската група се срещнаха с Алиев...

Двaма от съпредседателите на Минската група към Европейската Организация за Сигурност и Сътрудничество провеждат контакти в столицата на Азербайджан Баку....

Изпратена 21.04.2010 09:35:17 UTC

Обновена 21.04.2010 09:35:17 UTC

Двaма от съпредседателите на Минската група към Европейската Организация за Сигурност и Сътрудничество провеждат контакти в столицата на Азербайджан Баку.
Съпредседателят от САЩ Робърт Братке, бившият съпредседател от Русия Юри Мерзляков и новия съпредседтел от тази страна Игор Попов бяха приети поотделно от президента на Азербайджан Илхам Алиев.
По време на тези срещи бяха обсъдени Нагорно-Карабахския проблем и процеса на разрешаване на този проблем.
Американският съпредседател Робърт Братке отбеляза, че ще положат усилия за да бъде компенсирана загубата на време от последните два месеца.
-
Давутоглу замина за Брюксел...

След отлагането на срещата в Италия, Давутоглу отлетя за Брюксел за контакти със служители на ЕС...

Изпратена 21.04.2010 09:28:52 UTC

Обновена 21.04.2010 09:28:52 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу продължава обиколката си.
Предвиждаше се Давутоглу да придружава премиера Ердоган на срещата на високо равнище Турция-Италия, но след като тази среща бе отложена поради продължаващите във ВНСТ обсъждания над пакета с конституционни промени, Давутоглу се насочи към Брюксел.
В Брюксел Давутоглу ще разговаря с външния министър на ЕС Катрин Аштън и еврокомисаря отговорен за разширяването и добросъседските политики на съюза Стефан Фюле.
Очаква се в Брюксел Давутоглу да организира и среща с турски журналисти.
След контактите в Брюксел, Давутоглу ще отпътува за столицата на Естония Талин за участие в срещата на външните министри на страните членки на НАТО.
-
Преглед на турския печат 21.04.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 21.04.2010 10:15:55 UTC

Обновена 21.04.2010 10:15:55 UTC

Вестник Хабер Тюрк съобщава за контактите на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу в Иран. В новината се отбелязва, че външният министър Ахмет Давутоглу, който продължава да води усилена дипломация за разрешаването на кризата между Иран и Запада предизвикана от иранската ядрена програма, е провел контакти с президента на Иран Махмуд Ахмединеджат и иранския външен министър Манучехр Мутаки в Техеран. В новината пише, че Давутоглу на съвместна пресконференция след срещата си с Мутаки е казал, че през последните 6-7 месеца постоянно са били в контакт с Иран по въпроса за размяната на уран. Давутоглу е казал, че полагат усилия за постигането на най-правилното разрешение във възможно най-кратък срок и че Турция е готова да поема посредническа роля по въпроса за рамяната на уран.

Вестник Йени Шафак съобщава за разногласията възникнали в правителството на Израел. Вестникът предва, че министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак е казал „Светът не иска Израел да властва над друг народ в продължение на десетки години. Светът вече не гледа топло на хегемонията ни над палестинците”. В новината пише, че Ехуд Барак е направил това изявление след сериозния спор избухнал между САЩ и правителството на Израел поради безисходицата, в която са навлезли умиротворителните преговори.

Вестник Заман в новината със заглавие „Отношенията между САЩ и Сирия отново започнаха да се обтягат” предава, че отношеният между САЩ и Сирия, които през последния период навлязаха в период на подобрение отново са се обтегнали след новините, че Дамаск е снабдил ливанската организация Хизбулах с ракети Скъд. Вестникът съобщава, че най-висшият представител на Сирия в САЩ Зухейр Джаббур завчера е бил привикан в държавния департамент и е било поискано Дамаск да преразгледа провокативните си действия по въпроса за трансфер на ракети Скъд на Хизбулах. В новината пише, че както Ливанската администрация, а така също и Хизбуллах са реагирали остро срещу Израел и Американската администрация.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Бакиев е в Беларус” предава, че напрежението в Киргизия избухнало с народния бунт, който доведе до свалянето на правителството е прераснало в етнически сблъсъци. В новината пише, че преди два дни хиляди бунтовници са влезли в село Маевка разположено в близост до столицата Бишкек и са окупирали засетите парцели, принадлежащи на селяните и са разграбили къщите. В безредиците избухнали в селото, в което редом с киргизци живеят и турци-месхетинци и руснаци са загинали 5 души и са били ранени най-малко 40 души, а така също са били подпалени около 10 къщи принадлежащи на турци-месхетинци. Вестникът сочи, че вчера държавният глава на Беларус Александър Лукашенко е съобщил, че сваления президент на Киргизия Курманбек Бакиев и семейството му са в Беларус.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2