Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 19 април 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 19.04.2010 г. !

Полския президент бе погребан с тържествена церемония....

Качински бе погребан в историческата катедрала Вавел в Краков...

Изпратена 19.04.2010 09:54:11 UTC

Обновена 19.04.2010 09:54:11 UTC

Президентът на Полша Лех Качински и съпругата му, които загинаха по време на самолетна катастрофа станала близо до летището на руския град Смоленск, бяха погребани с тържествена церемония на която присъстваха близо един милион полски граждани.
След церемониите в столицата Варшава, ковчезите с тленните останки на Качински и съпругата му бяха поставени в катедрала в град Краков.
На църковната церемония в катедралата присъстваха държавни или правителствени лидери от 20 страни.
Много държавни и правителствени лидери сред които президентът на САЩ Барак Обама, президента на Франция Саркози, канцлера на Германия Меркел и президента на Турция Абдуллах Гюл анулираха участието си в церемонията поради парализирането на въздушния транспорт от облаците с вулкнична пепел разпространили се от изригнал в Исландия вулкан.
Участието на президента на Русия Димитрий Медведев в церемонията, смекчи до известна степен напрегналите се след катастрофата двустранни отношения.
След църковната церемония тленните останки на Качински бяха пренесени в катедралата Вавел където се намират гробовете на полски светци, крале и национални герои. Надгробната плоча на Качински бе изработена от турски мрамор.
На церемонията в катедралата присъстваха само дъщерята на Качински и родственици.
По повод погребалната церемония бяха предприети извънредно строги мерки за сигурност.
Вчера знамената в Турция бяха свалени наполовина в знак на траур.
-
Дервиш Ерогбу е новият президент на ТРСК...

Победител в надпреварата протекла с участието на седем кандидати за поста е премиерът на ТРСК и лидер на Партията на Националното единство Дервиш Ероглу....

Изпратена 19.04.2010 09:51:02 UTC

Обновена 19.04.2010 09:51:02 UTC

Вчера в ТРСК се проведоха президентски избори. Победител в надпреварата протекла с участието на седем кандидати за поста е премиерът на ТРСК и лидер на Партията на Националното единство Дервиш Ероглу.
Според неофициалните резултати, Ероглу е получил 50,38 процента от гласовете. Настоящият президент и независим кандидат Мехмед Али Талят е получил 42,85 процента от гласовете.
В словото, което произнесе след оповестяването на неофициалните изборни резултати, Ероглу благодари на кипърските турци за доверието и подчерта, че няма да става от масата за преговори.
С изборната победа на премиера Ероглу, броят на депутатите от Пратията на Националното Единство в Републиканския парламент на ТРСК намаля на 24 и се очаква да бъдат предприети стъпките за сформирането на ново коалиционно правителство.
Твърди се, че ще бъде сформирано коалиционно правителство с Демократическата Паpтия която има пет депутата в парламента и която подкрепи Ероглу на президентските избори.
Президентът на Турция Абдуллах Гюл поздрави Дервиш Ероглу за изборната победа и отбеляза, че Турция ще продължи да оказва пълна подкрепа на кипърския турски народ за постигането на целта за траен и справедлив мир на острова.
В изявлението, което направи, премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза, че същественото е да бъде продължен процесът на преговори.
Външният министър Ахмед Давутоглу каза, че преговорите за разрешаване на кипърския проблем ще продължат в положителна посока и новият президент Дервиш Ероглу ще продължи положителната си позиция на преговорите.
-
Успехи на турските борци на европейското първенство...

Турция приключи шампионата с два златни, един сребърен и три бронзови медала...

Изпратена 19.04.2010 10:03:15 UTC

Обновена 19.04.2010 10:03:15 UTC

Турските борци поставиха отпечатък над последния ден на Европейското първенство по борба.
Турските борци в класически стил Назми Авлуджа и Ръза Каяалп спечелиха злато, а Дженк Илдем спечели бронзов медал.
Турция приключи шампионата с два златни, един сребърен и три бронзови медала.
Турският национален отбор по класическа борба зае след Русия второто място в отборното класиране.
-
Облаците с пепел изправиха сектора на въздухоплаването пред сериозна криза...

От дни насам са затворени стотици летища на Стария Континент....

Изпратена 19.04.2010 09:57:14 UTC

Обновена 19.04.2010 09:57:14 UTC

Облаците вулканична пепел изхвърляни от изригнал в Исландия вулкан продължават да създават много сериозни пречки пред въздухоплаването в Европа.
От дни насам са затворени стотици летища на Стария Континент. Международните полети за европейски страни и трансатлантическите полети се анулират или отлагат.
За четири дена бяха анулирани 63 хиляди полета. Парализирането на въздушния транспорт създаде големи проблеми за близо 6 милиона пътници в света.
Министрите на транспорта на страните членки на ЕС се готвят за аудио-визуална конференция, на която ще приемат решение за стъпките, които трябва да бъдат предприети за излизането от кризата.
Испанският министър отговорен за европейските въпроси Диего Гарридо каза, че се надяват днес да бъдат подновени 50 процента от полетите.
Но засега тази надежда остава неизпълнима. Великобритания удължи до вечерта забраната за полети. Въздушното пространство в Северна Италия, след кратко разпръскване на пепелните облаци, отново бе затворено.
Облаците с вулканична пепел поставиха сектора на въздухоплаването на прага на много голяма криза.
Отбелязва се, че ежедневните загуби на сектора възлизат на 200 милиона долара.
Нараства давлението на сектора над европейската агенция за въздушен транспорт Евроконтрол.
Някои авиационни компании осъществиха пробни полети и подчертаха, че самолетите им са преминали през облаците с вулканична пепел без да са се изживели проблеми.
Но британски експерти твърдят, че съдържащите се в облаците с вулканична пепел материали представляват сериозна заплаха за самолетните двигатели.
Броят на страните затворили изцяло или частично въздушното си пространство за полети нарастна на 20.
Междувременно геофизик от Исландския Университет обеляза, че изригването може да спре за няколко седмици, но след това отново ще се възобнови за много дълъг период от време.
-
Полетите от Турция продължават без проблеми...

Засега в Турция не се изживяват проблеми във въздухоплаването дължащи се на облаците с вулканична пепел...

Изпратена 19.04.2010 10:01:18 UTC

Обновена 19.04.2010 10:01:18 UTC

Засега в Турция не се изживяват проблеми във въздухоплаването дължащи се на облаците с вулканична пепел.
Генералната дирекция за гражданска авиация оповести, че с доводи за сигурност са затворили зоната между 25 и 35 фита за полети, но че в момента няма затворени за полети зони в страната.
На летището в Истанбул бяха възобновени някои от отложените по-рано полети.
Възобновени бяха полетите за Милано, Букурещ, Прищина, Киев и Виена.
Поради кризата, много от пътниците започнаха да се насочват към сухопътния и морския транспорт.
Турската Държавна Железница пусна допълнителни композиции за Европа.
Някои автобусни фирми също започнаха да превозват пътници за Европа.
-
Вице-президентът на Ирак е в Анкара...
Хашими се срещна с премиера на Туpция Реджеп Тайип Ердоган....

Изпратена 19.04.2010 09:49:35 UTC

Обновена 19.04.2010 09:49:35 UTC

Анкара продължава да е арена на усилени дипломатически контакти. Вчера на посещение пристигна вице-президентът на Ирак Тарък Хашими.
Хашими се срещна с премиера на Туpция Реджеп Тайип Ердоган. Обсъдени бяха стъпките които трябва да бъдат предприети в рамките на борбата с терористичната организация ПКК и развоя на събитията в Ирак след проведените избори.
Днес Хашими ще проведе среща с министъра на външните работи Ахмед Давутоглу. След тази среща Давутоглу ще отлети за Азербайджан.
В Баку Давутоглу ще запознае президента Илхам Алиев с контактите осъществени във Вашигтон в рамките на процеса на нормализиране на турско-арменските отношения.
Министърът на външните работи Давутоглу ще осъществи и критично по своето значение посещение в Техеран.
В иранската столица Давутоглу ще запознае иранските служители с контактите във Вашингтон и с властващата в международната общественост атмосфера.
Давутоглу ще продължи контактите си на Балканите. В столицата на Сърбия Белград ще се състои тристранната среща Сърбия-Турция-ЕС. С тази среща ще бъде акцентувано на влиянието на Труция на Балканите и на значението което има синхронизирането на балканските политики на ЕС с политиките на Турция.
В средата на седмицата Давутоглу ще участва заедно с премиера Реджеп Тайип Ердоган в срещата на високо равнище Турция-Италия. В четвъртък и петък Давутоглу ще участва в заседанието на външните министри на страните членки на НАТО което ще се състои в Естония.
По-рано Давутоглу бе предал на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън писмото на президента на Босна и Херцеговина Харис Силайджич и една от основните теми в дневния му ред ще бъде одобряването на акционния план на Босна и Херцеговина за членство в НАТО.
Също така в дневния ред на Давутоглу, който следи отблизо събитията в Киргизия, се намира и посещение в тази страна.
-
Преглед на турския печат 19.04.2010

Преглед на новините по страниците на турските вестници отпечатани на 19ти април 2010та година...

Изпратена 19.04.2010 07:26:07 UTC

Обновена 19.04.2010 07:26:07 UTC

Днешния турски печат е дал място на
заглавна страница на новини във връзка с проведените вчера в ТРСК президентски избори.
Вестник Стар отбелязва, че премиерът на ТРСК Дервиш Ероглу е получил 50,38 процента от гласовете и е новият президент на страната. В новината се отбелязва, че досегашният президент Мехмед Али Талят е получил 42,85 процента от гласовете и съобщава, че участието в изборите е било 74 процента. Вестникът съобщава, че в словото произнесено след оповестяването на изборните резултати, Дервиш Ероглу е благодарил на кипърския турски народ за доверието, като е подчертал, че преговорите за разрешаване на кипърския проблем ще продължат и никой да не се самозалъгва че Ероглу ще стане от масата за преговори.
Вестник Сабах се е спрял на организираната вчера погребална церемония на президента на Полша Лех Качински и на съпругата му, които загинаха в резултат на самолетна катастрофа станала близо до летището на руския град Смоленск. Вестникът съобщава, че на церемонията са присъствали близо един милион полски граждани и че след църковната церемония в град Краков, Качински и съпругата му са били погребани в кaтедралата Вавел, където се намират гробовете на полските крале и национални герои. В новината пише, че на церемонията са присъствали руският президент Димитрий Медведев и много други световни лидери, но президентът на САЩ Барак Обама, президентът на Труция Абдуллах Гюл и други лидери не са присъствали поради парализирането на въздушния транспорт от вулканичната пепел изригната от вулкан в Исландия. Вестникът отбелязва, че вчера в Турция и в ТРСК знамената са били свалени наполовина в знак на траур.
Вестник Миллийет съобщава, че облаците вулканична пепел са преминали България и са достигнали Турция. В новината се отбелязва, че вчера е бил преустановен въздушния транспорт в почти цяла Европа и че достигайки България, облаците са преминали вчера във вечерните часове границите на Турция, в следствие на което генералната дирекция за гражданско въздухоплаване Али Аръдуру е затворил за граждански полети въздушното пространство на окръзите Зонгулдак, Самсун и Синоп.
Вестник Заман в новината озаглавена "Износът на Труция за Китай достигна рекордни стойности" съобщава, че въпреки икономическата криза, през 2009та година износът на Турция за Китай е нарастнал с 11 процента и се очаква този растеж да продължи и през 2010та година.
Вестник Хабертюрк пише в новината озаглавена "Целта е привличане на 20 милиарда от Персийския Залив", че Турция цели да привлече големи фондове от Бахрейн, Оман, Катар, Обединените Арабски Емирства, Саудитска Арабия и Кувейт посредством сертификати за наем, които се приемат в тези страни като сигурни и носещи печалби инвестиционни средства. Вестникът отбелязва, че на първия етап се цели от страните от Пресийския Залив в Турция да бъдат привлечени 20 милиарда долара.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2