Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 22 март 2010 г.

Управляващата партия в Турция на премиера Реджеп Ердоган ще представи официално днес предложенията си за промени в Конституцията !



Турското правителство готово с идеи за промени в Конституцията !

Управляващата партия в Турция на премиера Реджеп Ердоган ще представи официално днес предложенията си за промени в Конституцията. Ако не се стигне до парламентарно одобрение, реформата ще бъде подложена на национален референдум през лятото.

ПРС финализира миналата седмица работата си по дълго обсъжданите изменения в основния закон на страната. В пакета от 24 точки се предвижда промяна на структурата на Висшия съвет на съдиите и прокурорите, премахване на преходния член 15, което отваря врата за съдене на извършителите на военния преврат от 1980 година, съдене на военни от граждански съдилища, въвеждане на Венецианските критерии за забрана на политически партии.

Делегация на ПСР, състояща се от вицепремиера Джемил Чичек, правосъдния министър Садуллах Ергин и заместника ми Бекир Боздаг, ще проведе консултации с представители на опозицията. Представителите на опозиционните сили вече коментираха предлаганите промени. Според Народнорепубликанската партия с тях управляващите искат да придадат на правосъдието желана от тях форма.

Заместник-председател на Партията на националистическото движение Джихан Пачаджъ коментира, че промените трябва да станат с най-широк консенсус, а управляващата Партия на справедливостта и развитието действа от позицията на силата. От ПНД се противопоставят на подобен начин на промяна на Конституцията.

Според редица юристи предлаганите изменения трябва да бъдат гласувани отделно, а не амблок, тъй като засягат твърде различни теми. По мнението на други не е уместно толкова важни конституционни промени да бъдат решени чрез волята на избирателите.

Промени в Конституцията на Турция, приета през 1982 г. след военния преврат от 1980 г., са сред основните изисквания на ЕС, за да продължат преговорите по присъединяване. По думите на вицепремиера Джемил Чичек “сегашната конституция е причина за много проблеми на Турция и е пречка пред членството й в ЕС”.

ЕС настоява промените да гарантират независимост на съдебната система и да отговарят на европейските норми, но противници на реформата смятат, че с тях ПСР ще постави съдебната система под още по-строг политически контрол.

През 2008 г. ПСР беше на крачка от забраната си, след като турският Конституционен съд разгледа иска срещу нея от главния прокурор на страната. Съдът глоби партията за нарушаване на светската конституция на Турция, но реши да не я забранява, тъй като това би хвърлило страната в политически хаос.

понеделник, 22 март 2010

всеки ден /


Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2