Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 22 март 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 22.03.2010 г. !

Празникът Невруз

Празникът Невруз, който предвестява настъпването на пролетта тържествено бе отбелязан и в централно азиатските турски републики.

Изпратена 22.03.2010 11:28:30 UTC

Обновена 22.03.2010 11:28:30 UTC

В Казахстан тържествата по повод празника Невруз продължават 5 дена. На тържествата по повод празника концерт изнесе и турския певец на народни песни Ферхат Дурмуш.

В Туркменистан, където е обявена 3 дневна официална ваканция по повод празника Невруз, бе организиран грандиозен фестивал. На фестивала бяха изложени шатри, заемащи важно място в социалния живот на туркмените, регионални кулинарни специалитети и изключително красиви ръкоделия.Така също бяха организирани състезания по борба и бяха изнесени представления на народни танци.

А в Киргизия поради лошите метериологични условия , участието в празненствата бе по-малко.

В Азърбейджан, където бе обявена 9 дневна ваканция по повод Невруз, тържествата започнаха със запалването на празничния огън от страна на Президента Илхам Алиев.

И в Северен Ирак празника Невруз бе посрещнат с танци и песни и бе запален традиционния огън Невруз.

Празникът на пролетта Невруз бе отбелязан тържествено в Афганистан, Пакистан и Иран.
-
Шампионатът Red Bull Crashed Ice race

В Канада бе проведен Шампионатът Red Bull Crashed Ice race, който включва ски слалом, хокей и ролер

Изпратена 22.03.2010 11:25:29 UTC

Обновена 22.03.2010 11:25:29 UTC

В Канада бе проведен Шампионатът Red Bull Crashed Ice race, който включва ски слалом, хокей и ролер дерби,на който се събраха около 120 хиляди зрители. Състезанието завърши първи канадецът Кайл Кроксал,но шампион стана младият германски спортист Мартин Невнекер,който бе завършил първи в Мюнхен.С общ брой точки 1800 точки и второ място в Канада той обяви шампионската си победа.
-
850 милиона долара за Дарфур

В Кайро бе взето решение за донорски средства за възстановяване на Дарфур

Изпратена 22.03.2010 11:15:55 UTC

Обновена 22.03.2010 11:15:55 UTC

На Международната конференция на донорите за Дарфур проведена под съпредседателството на Турция и Египет в Кайро бе взето решение за осигуряване на 850 милиона долара помощи за възстановяването на западната провинция Дарфур в Судан.

Турция ще участва с около 70 милиона долара в проектите ,които ще се реализират в Дарфур от Агенцията за турско сътрудничество и развитие.На донорската конференция в Кайро участваха представители от 80 страни,неправителствени организации и хуманитарните организации Червен полумесец и Червен кръст.

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу апелира към международната общност да действа в сътрудничество по Дарфурския въпрос.Той изрази надеждата,че постигнатото споразумение за Дарфур ще обхване всички групи и споразумението постигнато между правителствата на Чад и Судан ще окаже голям принос за продължаването на мира в Дарфур.
-
Изборите в Ирак

Коалицията на Алави предвожда избирателните гласове.

Изпратена 22.03.2010 11:20:42 UTC

Обновена 22.03.2010 11:20:42 UTC

Според неофициалните резултати от проведените на 7 март общи избори в Ирак Коалицията Иракско национално движение предвождана от бившия премиер Ияд Алави върви напред.

Независимата иракска избирателна комисия обяви,че са преброени 95% от гласовете и с най-голям брой гласове води коалицията Иракско национално движение, защитаваща лаицизма и солидарността между различните секти. Коалицията на Алави е с 11 хиляди повече гласове от Съюза на юридическата държава на премиера Нури Ел Малики.

Окончателните резултати ще бъдат оповестени на 27 март. Междувременно премиерът Ел Малики направи възражение срещу изборните резултати и поиска ръчно преброяване на гласовете в цялата страна.Алави окачестви искането на Ел малики като заплаха срещу народната воля.

Иракската висша избирателна комисия уведоми,че ново преброяване на гласовете в цялата страна не е възможно,но повторно преброяване може да се направи в провинции,в които са установени недостатъци и манипулации.
-
Очна операция в Турция

Вече е мода в края на седмицата от Европейските страни да пристигат в Турция за очна операция.

Изпратена 22.03.2010 11:33:43 UTC

Обновена 22.03.2010 11:33:43 UTC

В Турция пристигат пациенти за лазерна корекция на зрението от Австрия, Германия и Англия. Пациентите, които искат да се освободят от очилата чрез лазерна корекция на зрението, пристигат в събота и в неделя се завръщат в своите страни без очила.

От Европейските страни пациентите предпочитат Турция, защото в страната ни очните клиники разполагат с най-добрата технология на пазара , цените на операциите са много по-ниски от тези в очните клиники в Европа и турските очни хирурзи имат практически опит и са преминали специализации в чужбина.

Докато лазерната корекция на зрението в Европа струва от 3 до 5 хиляди Авро, то в Турция очната операция и плюс разходите по престоя струват само 500 Авро.
-
Небих Бери е в Анкара

Председателят на Ливанския Парламент Небих Берри пристигна в Анкара за провеждане на контакти

Изпратена 22.03.2010 11:31:07 UTC

Обновена 22.03.2010 11:31:07 UTC

Председателят на Ливанския Парламент Небих Берри пристигна в Анкара за провеждане на контакти. В рамките на контактите си, Небих Берри ще се срещне с Председателя на Великото Национално събрание на Турция Мехмет Али Шахин.

Председателят на Ливанския Парламент Берри, който ще бъде приет от Президента Абдуллах Гюл, ще се срещне и с Премиера Реджеп Тайип Ердоган.
-
Преглед на турския печат 22.03.2010

Кратък преглед на днешните турски вестници

Изпратена 22.03.2010 09:41:35 UTC

Обновена 22.03.2010 09:41:35 UTC

Турските вестници съобщават, че в цяла Турция и в турските републики в Централна Азия е бил отпразнуван празника Невруз, известяващ настъпването на пролетта.

„ Невруз-езикът на мира” в новина с това заглавие вестник „Стар” пише, че в цяла Турция е бил честван празникът Невруз и подчертава, че в името на братството Президентът Абуллах Гюл в Анкара е запалил огъня Невруз.В новината сеотбелязва, че Президентът Абдуллах Гюл в приветственото си слово по повод празника е заявил „ Пожелавам този ден, който е предвестник на хубави дни , да бъде известител на единството ,обичта и братството и на по-различна Турция”

„ Помощ за Дарфур в навечерието на общите парламентарни избори в Судан” в новина с това заглавие вестник Заман пише, че в столицата на Египет Кайро е проведена Международна Конференция на Донорите за Дарфур, която е организирана съвместно от Турция и Египет. В новината се отбелязва, че на Конференцията , в която са участвали представители на 37 страни , различни международни и неправителствени организации, международните донори се ангажирали да предоставят близо 850 милиона долара за възстановяването на Дарфур. Вестникът пише, че Турция, която е обещала да предостави 70 милиона долара, ще даде приоритет за реализиране на проекти за осигуряване на здравна помощ и образование.

В новината се отбелязва, че и Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, който е Съпредседателят на Конференцията е заявил, че Турция полага усилия да изпълни хуманитарните си обязаности и се подчертава, че Турция е отпуснала 150 милиона долара помощи за Дарфур през изминалите 4 години.

.....Вестник Хабер Тюрк помества новина под заглавие „Рож ТВ пере черните пари на ПКК”,позоваваща се на издавания в Дания вестник Берлингске Тиденде.В новината се съобщава,че Кюрдският културен фонд в Копенхаген е направил дарение от 118 милиона датски крони /33 милиона Турски лири /на Рож ТВ,който има разрешение за излъчване в Дания.Още преди създаването на Рож ТВ имаше слухове,че фондът е зает с пране на мръсни пари на терористичната организация ПКК,сочи вестникът.

...Вестник Йени Шафак привлича вниманието върху продължаващото напрежение в Палестина и съобщава,че през последните 24 часа Израел е убил 4-ма палестински младежи.Израелският премиер Бенямин Нетаняху,който се потготвя за посещение в САЩ в писмо до американския държавен секретар Хилари Клинтън е заявил, че Израел няма да се откаже от провежданата 42 години насам политика. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун посетил Ивицата Газа и заявил че прилаганата блокада от Израел е неприемлива и пречи за разрешаването на проблема.

....Вестник Сабах съобщава за изявлението на държавният министър и вицепремиер Али Бабаджан,че турската икономика ще излезе бързо от кризата.Той е посочил ,че от последната четвърт на 2009 година застоят в турската политика е преодолян и развитието на икономиката през първото тримесечие на 2010 година е обнадеждаващо.Бабаджан е казал,че настоящата година ще бъде по- добра от отминалата 2009 година.

.....Вестник Заман съобщава,че САЩ са отправили призив към Гърция да повярват в добрите намерения на Турция.Американският посланик в Атина Даниел Спекхард в интервю за вестник Прото Тема е заявил,че е необходимо Гърция да повярва в добронамереността на Турция по отношение на разрешаването на всички проблеми със съседите си. В новината се сочи,че Спекхард е окачествил като крайно положителна крачка изпратеното писмо от турския премиер Ердоган до гръцкия му колега Папандреу веднага след посещението му в САЩ ,в което се изразява готовността на Турция да разреши проблемите между двете страни.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2