Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 15 март 2010 г.

Турските новини - 15.03.2010 г. !

Photobucket

Си Ен Ен Тюрк: От 14 % на 13,5 % е намаляла безработицата в Турция през декември 2009 година
15 март 2010 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. От 14 % на 13,5 % е намаляла безработицата в Турция през декември 2009 година, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. 3 361 000 безработни има на територията на Турция, а 2 062 000 души си стоят вкъщи, защото нямат надежда да си намерят работа. Положението на онези, които са си намерили работа, също не е розово. 8,5 милиона от работещите нямат никаква социална сигурност. Турският статистически институт обяви резултатите за декември 2009 от проучването за работната сила за месеците ноември и декемеври 2009 и януари 2010 година. Населението в трудоспособна възраст през декември 2009 година се е увеличило с 868 000 души и е наброявало 52 079 000 души. Трудово заетите за същия период са се увеличили с 985 000 в сравнение със същия период на предходната година и са достигнали 21 451 000 души. Броят на работещите в селскостопанския сектор се е увеличил с 637 000, а в отраслите извън него с 348 000 души. От лицата, които са били наети на работа през декември 2009 година, 24 % са в земеделието, 5,7 % в строителния сектор, 50 % в сектора на услугите. В сравнение със същия месец на 2008 година индексът на наетите в сектора на земеделието е нараснал с 2 пункта, в строителния сектор с 0,2 пункта, а в промишленото производство е намалял с 0,5, в сектора на услугите с 1,7 пункта. От наетите на работа 72,3 % са мъже, 59,2 % са с образование под средното.
Според проучването процентът на безработица сред младото население е 24,1 %.

„Радикал”: Турция ще реставрира архитектурните паметници от османската епоха в Северна Африка и на Балканите
15 март 2010 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Генералната дирекция на фондациите в Турция ще реставрира архитектурните паметници от османската епоха, изградени с помощта на религиозно-благотворителни фондации на територията на Африка и Балканите, пише турският вестник „Радикал”. Дирекцията е започнала регистриране на обектите и ще отдели финансови средства за реставрацията им от приходите от обекти, които има. По думите на директора Юсуф Беязът на територията на Северна Африка и Балканите до Средна Европа има много мостове, чешми, ханове, хамами /бани/, медресета, джамии, кервансараи, които са изградени с финансовите средства на фондации и тяхното възстановяване ще стане задача, по която ще работи дирекцията. Той каза, че като първа стъпка ще посетят Босна и Херцеговина и ще съберат всички документи за фондаторски комплекси там.

Турция: Лидерите на ПКК не вярват във въоръжения път за решаване на конфликта, смята братът на лидера на ПКК
15 март 2010 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Ербил. Лидерите на Кюрдската работническа партия /ПКК/ вече не вярват в решаването на въпроса по въоръжен път, заяви братът на Абдуллах Йоджалан Осман Йоджалан, пише турският вестник „Сабах”. Осман Йоджалан каза, че от три години няма никаква връзка с брат си, но въпреки напускането на организацията през 2004 година все още има контакти с лидери на ПКК в Северен Ирак. По думите му те смятат, че няма да постигнат целите си чрез воюване с турската армия. Според брата на лидера на ПКК т.н. политика на демократично отваряне, както се нарича политиката за демократично решение на кюрдския въпрос в Турция, е най-важната стъпка, насочена към мир през последните 10 години. За нейния успех е необходим контакт с Абдуллах Йоджалан и преместването му от затвор с тежък режим към домашен арест.

„Сабах”: Стачкуващи тютюноработници в Турция нападнаха политически форум на управляващата ПСР
15 март 2010 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Диарбекир. Стачкуващите вече три месеца работници от тютюневата компания ТЕКЕЛ в Турция нападнаха централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Диарбекир, където се провеждаше политическа академия на партията, пише турският вестник „Сабах”. При възникналия сблъсък между тютюноработниците и партийните представители една работничка е получила сърдечен спазъм.
По време на политическа академия на ПСР с участието на депутатите от Диарбекир и Бурдур Абдуррахман Курт, Осман Аслан и Байрам Йозчелик група от 50 тютюноработници е влязла в залата, за да протестира срещу закона за статут 4-С на съкратените работници. След като не са били допуснати в залата, тютюноработниците са скандирали лозунги срещу ПСР.

Безработицата в Турция е 13,5 %, сочат официалните данни
15 март 2010 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Начало / Световна криза
Анкара. Безработицата в Турция е паднала до 13,5 % през трите месеца до края на януари, с половин процент по-малко от нивото през същия период на предходната година, сочат официални правителствени данни, цитирани от АФП.
Според проведеното проучване през разглеждания период броят на безработните е бил около 3,36 млн. души, съобщиха от националния статистически институт на страната.
Според анализатори резултатът се дължи по-скоро на изключително тежкото положение от предходната година, отколкото на значително подобряване на ситуацията към момента. От Световната банка прогнозират бавно възстановяване за турската икономика през 2010 г.

„Тюркие”: Робърт Гейтс изрази притеснения за бъдещето на турско-американските отношения
15 март 2010 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Вашингтон/Анкара. Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс заяви, че разглеждат гласуването на резолюцията за арменския геноцид като „грешка” и смятат, че тя ще нанесе вреда на турско-американските отношения, пише турският вестник „Тюркие”. В интервю за телевизия „Ал Арабия” Гейтс каза, че изпитва притеснения за бъдещето на турско-американските отношения след приемането на резолюцията, определяща отношението към арменците в Османската империя през 1915 година като геноцид, от Комитета за външни връзки към Конгреса на САЩ. Той изрази надежда, че Конгресът и Камарата на представителите няма да отведат по-напред тази резолюция.

„Тюркие”: Турция не е сменила посоката на външната си политика, смята италиански институт
15 март 2010 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Рим/Анкара. Твърденията, че Турция е сменила посоката на външната си политика не отговарят на истината, смята Институтът за международни връзки в Италия, пише турският вестник „Тюркие”. Институтът, чийто център се намира в Рим и се занимава със стратегически изследвания защитава тезата, че Турция търси своята идентичност след периода на Студената война, когато е била част от двата противостоящи лагера. В този объркан период на пренареждане на световния ред Турция не отслабва връзките си със Запада, според него.

Турски печат: Резолюциите за арменския геноцид, отварянето към ромите и критиките на НРП към правителството
15 март 2010 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Реакциите в Турция и извън нея относно приемането на резолюциите за геноцид над арменците в Османската империя през 1915 година от Комитета за външни връзки към Конгреса на САЩ и от шведския парламент, изказването на опозиционния лидер Дениз Байкал на конгрес на партията, което той призовава за ненамеса на политиката в армията, правосъдието и религията и политиката на отваряне към ромската общност са сред водещите теми в турския печат днес. Вестник „Тюркие” пише, че комисията по външни работи към турския парламент ще обсъжда днес гласуването на резолюциите за арменския геноцид в шведския парламент и комитета към Конгреса на САЩ. Информация по въпроса ще представи и външният министър Ахмет Давутоглу.
Вестник „Заман” пише, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган се е срещнал в Истанбул с представители на ромската общност от всички краища на Турция. На срещата той е изтъкнал, че никой в тази страна няма да бъде изолиран заради етническия си произход и езика и всички хора, живеещи в нея, са нейни първостепенни граждани и няма да позволи те да станат жертва на расизъм. Ромски състави са представили богатството на ромската култура чрез танци и песни под съпровод на тъпани и кларинети.
Вестник „Милиет” цитира думите, изречени от турския премиер на срещата, че не иска да вижда повече ромите да живеят в палатки и мизерни условия и затова правителството стратира програма за подобряване условията им на живот.
В изказването си, продължило час и половина на конгреса на НРП в Ерзурум, лидерът Дениз Байкал се нахвърли върху правителството и съдебната реформа, пише вестник „Сабах”. Опозиционният лидер обвини правителството на партията на справедливостта и развитието, че се опитва да разруши конституционната и законова система на Турция.
Вестник „Хюриет” обръща внимание на изказването на опозиционния лидер Дениз Байкал, в което той обвинява правителството, че иска да насочва турските въоръжени сили съобразно своите политически разбирания. По думите му там няма място за политика. Също деполитизирани трябва да бъдат и сферите на религията и правосъдието.

Началникът на генералния щаб на израелската армия ще посети Турция
15 март 2010 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Начало / Близък Изток
Ерусалим. Началникът на генералния щаб на израелската армия ген. Габи Ашкенази замина днес за Турция, където ще вземе участие в конференция на НАТО, посветена на тероризма и международното сътрудничество, предаде АФП.
В рамките на еднодневната визита Ашкенази се очаква да проведе няколко срещи с турския си колега Илкер Башбуг и с министъра на отбраната на Турция Веджди Гьонюл.
През януари израелският министър на отбраната Ехуд Барак посети Турция в опит да подобри двустранните отношения, но той е успя да прекрати критиката на Анкара към политиката на Тел Авив, припомня агенцията.

Турция: Политиката не трябва да навлиза в сферите на религията и армията, заяви турски опозиционен лидер
15 март 2010 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Ерзурум. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Дениз Байкал заяви, че политиката не трябва да навлиза в сферата на религията и в армията, пише турският вестник „Тюркие”. На конгрес на областната организация на НРП в Ерзурум Байкал посочи, че джамиите не трябва да стават място за разискване на политиката. „Ако политиката навлезе в джамиите, ще се разруши и религията, и политиката”, каза политическият лидер пред своите съпартийци. Според него ако това се случи, няма да има кой да охранява интересите на страната. Байкал се обяви също категорично срещу навлизането на политиката и в сферите на армията и правосъдието, защото не може да се вземат съдебни решения според политическа принадлежност.

„Йени шафак”: Кувейт планира да направи инвестиции от 3 милиарда долара в Турция
15 март 2010 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Кувейт/Анкара. Кувейт планира да направи инвестиции от 3 милиарда долара в Турция, пише турският вестник „Йени шафак”. Председателят на турско-кувейтската консултантска фирма за инвестиции Угур Аккуш заяви, че досега Кувейт е инвестирала 1,5 милиарда долара и има планове да инвестира още 3 милиарда долара по 3-4 големи проекта в Турция. Аккуш, който изпълнява и ролята на съветник на емира на Кувейт Шейх ал-Сабах ал-Ахмед ал-Джабир ал-Сабах, посочи, че кувейтските власти искат да продължат благоденствието за страната си и след изчерпването на петролните запаси, които се изчисляват на 110 милиарда барела и ще стигнат за 100 години. В тази връзка Кувейт провежда програма за инвестиции в различни страни, които да носят печалба на страната и докато преди те бяха насочени към Европа и САЩ, сега погледът е обърнат към Турция и страните от региона. Аккуш посочи, че фокус на кувейтските инвестиции в банковия сектор, в сектора на недвижимите имоти и други области ще бъде Истанбул, а в земеделието районът на Югоизточна Турция.

„Дюня”: Турският президент Абдуллах Гюл е на официално посещение в Демократична република Конго
15 март 2010 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Киншаса/Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл е на официално посещение в Демократична република Конго, пише турският вестник „Дюня”. Преди отпътуването си от летище „Ататюрк” в Истанбул Гюл изтъкна, че Африка е стратегически партньор на Турция и тя трябва да работи за разширяването на контактите с този регион от света. В рамките на визитата си Гюл ще се срещне с високопоставени политически представители, с които ще обсъди международни и регионални проблеми. Той ще бъде приет от президента на Конго Жозеф Кабила. След приключване на визитата си в Конго Гюл ще отпътува на 16 март за официално посещение в Камерун. На 17 март турският президент ще се завърне в страната си.
Визитите в двете африкански държави са по покана на техните президенти. Това е първата визита на ниво държавен глава на Турция в двете африкански страни. Гюл е съпровождан от министри, депутати, бизнесмени и представители на медиите.
Преди отпътуването си турският президент изтъкна, че отношенията между Турция и Африка в последно време бележат голямо развитие и търговският обмен между Турция и страните от черния континент през 2009 година възлиза на 15 милиарда долара въпреки световната криза.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2