Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 14 март 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 14.03.2010 г. !

Анулират се всички запланувани визити в САЩ и Швеция...

Растат реакциите в Турция срещу приетите от шведския парламент и Комитета за външни отношения на Камарата на представителине на американския конгрес арменски проекто-документи....

Изпратена 14.03.2010 10:31:22 UTC

Обновена 14.03.2010 10:42:12 UTC

Приетите от Комитета за Външни отношения на камарата на представителите на Конгреса на САЩ и от парламента на Швеция проекто-документи относно арменските твърдения за събитията от 1915та година, предизвикаха верижна реакция в Турция. Посланикът на Турция във Вашингтон бе отзован в Анкара. Анулират се едно по едно и всички запланувани посещения в САЩ.
Премиерът Ердоган анулира заплануваното посещение в Швеция. Всe още не известно крайното решения във връзка със заплануваното за месец април посещение на премиера в САЩ за участие м срещата на високо равнище за Ядрената Сигурност.
Дружеството на Турските Индустриалци и Бизнесмени ТЮСИАД анулира посещението си в САЩ.
На 14ти април бе запланувано да бъде проведена в присъствието на премиера Ердоган церемонията по откриването на информационното бюро на Асоциацията на Турските Борси и Палати във Вашингтон. Ръководството на асоциацията обсъжда евентуалното отлагане на откриването на бюрото, ако премиерът Ердоган анулира визитата си в САЩ.
-
Преглед на турския печат 14.03.2010

Обзор на новините по страниците на турската преса от 14ти март 2010та година.

Изпратена 14.03.2010 09:10:42 UTC

Обновена 14.03.2010 09:10:42 UTC

Прегледа на днешния печат започваме с вестник Йени Шафак. В новината озаглавена "Извинително телефонно обаждане от Швеция" вестникът отбелязва, че премиерът на Швеция Фридрих Рейнфелд е потърсил по телефона премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и е изказал съжалението си във връзка с приетия от шведския парламент арменски проекто-документ. Рейнфелд е подчертал, че правителството не подкрепя този документ, че той е лишен от всякакви санкционни възможности и че е приет само с цел придобиване на вътрешнополитически облаги. Райнфелд е подчертал, че с категоричност няма да позволят този документ да навреди на турско-шведските отношения и че правителството е готово да предприеме необходимите стъпки за да предотврати отрицателното въздействия на документа над великолепно развиващите се двустранни отношения.
Вестник Джумхурийет се е спрял на отзвуците от операциите проведени в Европа срещу терористичната организация ПКК и дава място на изявленията на един френски евродепутат. Вестникът пише, че френския евродепутат Хосе Бове е заявил след операциите срещу терористичната организация ПКК проведени в Италия, Франция и Белгия, че полицията е знаела, че е открит терористичен лагер и че и той лично е присъствал на заседания организирани в този лагер.
В новината озаглавена "Французите ще гласуват в избори за местни органи на властта, Саркози е в трудна ситуация" вестник Заман пише, че изборите за местни органи на властта са се превърнали в гласувена на вот на доверие на администрацията на президента Саркози . Вестникът пише, че според анкетите, левите опозиционни партии ще излязат с победа от изборите и че президентът Саркози, прогнозиращ изборно поражение, е заявил, че не отдава твърде голямо значение на тези избори.
Вестник Хабертюрк в новината под заглавието "Афишът за забрана на строежа на минарета не бе допуснат във Франция" сочи, че лидера на френската националистическа фашистка партия Национален Фронт, Жан-Мари Льо Пен е окачил в в рамките на предизборната си кампания афиши превърнали се в символ на противниците на строежа на минарета в Швейцария, но че един ден преди изборите тези афиши са били забранени. В новината се отбелязва, че съдът в Марсилия е намерил, че тези афиши са подстрекателски и накърняващи достойнството на мюсюлманите и е отсъдил тези афиши незабавно да бъдат свалени от билбордовете.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2