Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 11.02.2010 !

Премиерът на Турция призова ЕС да не обсъжда европейската идентичност на страната
11 февруари 2010 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тйип Ердоган каза днес, че дискусиите в Европа за европейската идентичност на Турция не съответстват на честност, на принципа Pacta sunt servanda! /Договорите трябва да се спазват!/ и на исторически факти, предаде Анадолската агенция. Би било по-разумно ЕС да обсъжда нови вълни на разширяване, вместо умора от разширяване, казал Ердоган на среща днес в Анкара с посланиците на страните от ЕС в Турция. Той изразил съжаление, че „тенденцията на ЕС да се прибере в черупката си и да поставя отново на обсъждане ангажименти и споразумения е обезкуражаваща и за турския, и за европейските народи”.
По въпроса за предлаганото на Турция „привилегировано партньорство” Ердоган обвинил „някои европейски лидери” в неискрени действия. Целта на такива предложения по думите му е „да се променят правилата в средата на играта”, както и да се забави присъединяването на Турция към ЕС, макар страната да има силна проевропейска визия.
Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози многократно са казвали, че Турция трябва да стане „привилегирован партньор” вместо пълноправен член на ЕС. Миналата седмица Гюнтер Ферхойген, бивш еврокомисар по разширяването, каза, че „това поведение е чист популизъм и е опасно”, а освен това Турция вече има привилегирована партньорство в ЕС, припомнил Ердоган.

Турция е разочарована от доклада на Европейския парламент
11 февруари 2010 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция изрази разочарование от доклада на Европейския парламент за напредъка на страната по пътя към ЕС през 2009 г., като посочи, че документът съдържа „едностранчиви, неверни и неприемливи части”, предаде Анадолската агенция. В доклада, който бе одобрен с гласуване вчера в ЕП, се настоява Турция „ да започне да изтегля войските си от Кипър и да уреди въпроса с турските граждани, заселени на острова, както и да позволи достъп на кипърските гърци до Мараш /Вароша/”.
Докладът включва очакванията на Европейския съюз към Турция, но не засяга неизпълнените ангажименти към Турция, посочва в изявление турското външно министерство. Вижда се, че докладът съдържа език, който би имал отрицателно отражение върху предприсъединителния процес, отбелязва министерството. В изявлението се посочва, че в доклада не е обърнато внимание на конструктивните и насочени към намиране на решение усилия на кипърските турци в продължаващите мирни преговори за Кипър, както и на фактите, свързани с онези, които носят отговорност за създадения в миналото кипърски проблем. „Този подход, който е далеч от справедливо отношение, е просто разочароващ”, посочва министерството, като допълва, че функцията на ЕП „не е да действа като говорител на кипърските гърци и да изпълнява всички техни неоснователни претенции и искания”. Турция ще продължи да се придържа към ангажиментите, поети за членство в ЕС, се казва в изявлението.

„Сабах”: Пътят Капъкуле, свързващ България и Турция, затворен поради валежите и наводненията

11 февруари 2010 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Капъкуле. Пътят, който свързва България и Турция през Капъкуле, остана под водите заради обилните валежи и топенето на снеговете в областта на Тракия, пише турският вестник „Сабах”. Обилният снеговалеж в областта, който премина в дъжд, който продължава без прекъсване, доведе до повишаване на дебитите на реките и преливането им извън коритата. Един от най-важните международни пътища, които свързват България и Турция Капъкуле е затворен в 8-ия км поради събиране на вода. Превозните средства, които идват от международната магистрала, свързваща Европа с Истанбул, се отклоняват по второкласен път. Възпрепятствано е и движението на влакове по пътя Капъкуле – Одрин. Ситуацията в Одрин и района поради преливането на Тунджа, Арда и Марица е усложнена. В местността Сарайичи е преляла река Тунджа. Затворени за трафик са мостовете Фатих, Кануни и Ялнъзгьоз в Одрин,у както и много пътища. Преляля е и река Ергене в околия Узункьопрю и е заляла много земеделски площи. За последните 24 часа в околия Къркларели са паднали 11,24 литра дъжд на квадратен метър. Наводнени са много къщи и работни сгради.

„Радикал”: Българската мафия беше затисната в клещи
11 февруари 2010 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Големият „улов” беше задържан в резултат на операциите срещу мафията в България, пише турският вестник „Радикал”. При операция с кодовото име „Октопод” са задържани 12 души по обвинение в престъпна дейност. Сред задържаните е и бащата на мафията с прозвището „Трактор” Алексей Петров. До неотдавна той работеше в Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/, но след информация за агентурно минало той подаде оставка. За Петров, който е собственик на най-голямата осигурителна компания в страната и на вестник „Галерия”, се твърди, че е лидер на мафиотска организация, която се занимава с рекет, пране на пари, укриване на данъци и сексуално насилие.

„Заман”: Турция и Казахстан подписаха споразумение за двустранно сътрудничество
11 февруари 2010 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Астана. Външните министри на Турция и Казахстан подписаха споразумение за двустранно сътрудничество и сътрудничество в областта на бедствията и статистиката, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Турският външен министър Ахмет Давутоглу, който е на посещение в Казахстан, се срещна с казахския си колега Канат Саудабаев насаме и в присъствието на екипите им. В изявление след подписването на споразуменията за сътрудничество турският пръв дипломат припомни, че Казахстан е поела ротационното председателство на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа /ОССЕ/, а Турция през 2010 година е ротационен председател на Международната конфедерация на асоциациите на предприемачите и двете страни се нагърбват с важна роля в евразийския район през тази година. Той изтъкна, че Казахстан прави важни стъпки под ръководството на президента Нурсултан Назарбаев и Турция ще подкрепя винаги нейния напредък.
Двете страни се споразумяха за срещи на външните министри два пъти в годината. Казахският външен министър също акцентира на значението на връзките с Турция.

„Ватан”: Турция е виновна за икономическото затъване на Гърция, заяви гръцки евродепутат
11 февруари 2010 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Страсбург. В икономическото затъване на Гърция роля има Турция, заяви гръцки евродепутат, пише турският вестник „Ватан”. При разискване на доклада за Турция в Европейския парламент белгийският депутат Филип Клайс заяви, че Турция не прави необходимите реформи за ЕС. Има връщане назад, убийства, изхождащи от обичайното право и честта, насилствени женитби, продължава окупацията на Северен Кипър. Той попита при това положение не трябва ли да спре преговорният процес.
Чешкият депутат Едвард Козусник каза, че не трябва да се играе игра с Турция, а трябва да се приеме открита и честна позиция спрямо нея.
Шокиращо изказване направи обаче гръцкият депутат християндемократ Георгиос Кумуцакос Ден, който обвини Турция, че е виновна за икономическия крах на Гърция заради големите военни разходи, които тя прави заради военна заплаха от Турция. „Гърция е принудена да купува оръжие заради заплаха от Турция”, посочи гръцкият евродепутат.

„Хюриет”: Дефицитът по текущата сметка на Турция за 2009 година е 13,854 милиарда долара
11 февруари 2010 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дефицитът по текущата сметка на Турция за 2009 година е 13,854 милиарда долара, пише турският вестник „Хюриет”. В сравнение с 2008 година дефицитът по текущата сметка регистрира спад с 67 % и от 41,947 милиарда долара намалява на 13,854 милиарда долара. Турската централна банка оповести данните за платежния баланс за декември 2009 година и за 2009 година. За декември 2009 година дефицитът по текущата сметка е нараснал с 4,5 % в сравнение с преди година и е станал 3,217 милиарда долара. Влияние върху платежния баланс е оказал външнотърговският дефицит, който за декември 2009 година е нараснал с 30,1 % в сравнение с декември 2008-ма и достигнал 3,432 милиарда долара.

„Сабах”: Никой в Турция не иска военен преврат, заяви директорът на музея Топкапъ проф. Илбер Ортайлъ
11 февруари 2010 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Берлин. „Никой в Турция не иска военен преврат. Намесата на армията е трудна работа днес”, заяви директорът на музея Топкапъ сарай в Истанбул проф. Илбер Ортайлъ, пише турският вестник „Сабах”. Проф. Ортайлъ участва в конференция на тема „Истанбул – европейска столица”, организирана от турско-германския център в Берлин. Той посочи, че Истанбул никога не е бил нито източен, нито западен град. „Той е един град със своя облик, със своите сгради, със своя ред и своя дух и ни е останал като наследство”, изтъкна той. Във връзка с думите, които изказа преди дни на политически семинар в Турция, че ако цивилната политическа система не работи, превратите са нормално нещо, известният историк каза, че никой днес в Турция не иска преврати и тяхното осъществяване е трудна работа. Той посочи, че превратите нанасят много рани и не са добри в нито един случай. Затова трябва да узрее и да се развива цивилната политическа система.
Ортайлъ изтъкна също, че намира за опасно разискването на въпроса за турската идентичност, защото идентичностите в Турция не са узрели достатъчно, няма достатъчно знание и образованост за тяхното вярно възприемане.

Турският парламент трябва да приеме протоколите с Армения преди арменския парламент, каза Серж Саркисян
11 февруари 2010 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Турският парламент трябва да гласува и приеме протоколите с Армения преди арменския парламент, заяви президентът на Армения Серж Саркисян, пише турският вестник „Хюриет”. Саркисян изнесе лекция в стратегическия институт „Чатъм хаус” на тема „Ценностите и сигурността в Южен Кавказ” в рамките на работната си визита във Великобритания. Той заяви, че непременно ще покани азербайджанския президент Илхам Алиев на отварянето на турско-арменската граница.
Относно подписаните протоколи за нормализиране на турско-арменските отношения той посочи, че това може да послужи за пример за решаване и на въпроса за Нагорни Карабах. По думите му турският парламент трябва да пръв да гласува и приеме протоколите. „Ако Турция вместо нормализиране на отношенията приеме позиция на протакане, ние също не можем да продължим процеса”, заяви арменският президент.
По време на лекцията на арменския президент пред сградата на „Чатъм хаус” протестираха група азерски граждани, които скандираха лозунги „убиец Саркисян”, „терорист Саркисян”, пише вестникът.

Турски печат: Докладът на ЕП, призова за нова конституция от президента и стачката на тютюноработниците
11 февруари 2010 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Докладът за Турция, който прие Европейският парламент, изявлението на президента Абдуллах Гюл за изработване на нова демократична конституция и продължаващата вече 2 месеца стачка на тютюноработниците от държавната компания ТЕКЕЛ са основните теми в турския печат днес. Вестник „Сабах” се спира на изявлението на Абдуллах Гюл във връзка с думите му отпреди три дни, че този парламент е пропуснал шанса да изработи една демократична конституция. От Индия, където е на посещение, Гюл посочва, че е некоректно думите му да се притеглят в неправилна посока. Той заявява, че е изказал тези думи като съжаление и добавя, че е много необходимо когато е ясна посоката, към която върви Турция, да бъде изработена нова демократична конституция, която ще обхваща по-същностни и универсални принципи. Той казва, че ако политическите партии проявят ново разбиране и нова визия, това може да се осъществи.
В публикация, озаглавена „Конституцията трябва да се напише отново”, вестник „Заман” също се спира на изявлението на Гюл, който посочва, че този парламент има широко представителство и 4-те политически партии в него трябва да изготвят конституция, която ще отведе Турция напред към универсалните демократични принципи.
Вестник „Йени шафак” се спира на думите на президента Гюл във връзка със срока на президентския мандат, който се определя с новия закон за избор на президент. Той посочва, че смята за неуместно този въпрос да се превръща в тема на полемика преди да е одобрен законът и преди дори да е изтекло половината от времето му като президент.
Вестник „Хюриет” пише, че вчера стачкуващи жени от ТЕКЕЛ са посетили съпругата на премиера Ердоган, за да й представят своите проблеми. Една от жените сподели, че търсят помощта на Емине Ердоган като жена и се надяват, че тя може да убеди премиера да възприеме сериозно и отговорно исканията на стачкуващите.
Вестник „Радикал” обръща внимание на изказването на новия еврокомисар по разширяването Стефан Фюле по време на разискванията на доклада за Турция в ЕП. Фюле оценява като положителна стъпка анулирането на действието на протокола, подписан през 1997 година и даващ пълномощия на армията за намеса във вътрешния ред при заплаха за сигурността на страната.

„Сабах”: Нова демократична конституция поискаха 402 граждански организации в Турция
11 февруари 2010 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Платформата за гражданска солидарност” в Турция поиска изработването и приемането на нова демократична конституция, пише турският вестник „Сабах”. На пресконференция вчера платформата, съставена от 402 граждански организации, представи своите цели за демократизацията на страната. Говорителят на сдружението Айган Оган заяви, че за да може Турция да стигне до мястото, което желае, трябва да се отърси от своите товари и предразсъдъци, които спират развитието й. Според платформата трябва да бъде възстановен общественият диалог и да бъде изработена демократична, свободна и представителна конституция. Почетният председател на Дружеството на защитниците на правото и справедливостта пенсионираният бригаден генерал Аднан Танръверди изтъкна, че въоръжените сили трябва да стоят далеч от вътрешната политика и вътрешната сигурност.

Съдът в Анкара реши документите, иззети при обиска в Мобилизационния център, да бъдат депозирани в съда
11 февруари 2010 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. 11-ти съд за тежки наказания в Анкара взе решение за задължително депозиране на 22-та документа, които бяха иззети при претърсването на Мобилизационния център в Анкара, а хард дискът на компютъра и CD-та с информация да бъдат държани на точно определено място в Юридическото съветничество на Генералния щаб, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Обискът в Мобилизационния център беше започнат по заповед на съдията Кадир Каян и след приключването му на 20 януари 2010 година беше изготвен протокол. Генералният щаб беше възразил срещу решението на съдията оригиналът и по едно копие от хард диска и CD-та да бъдат съхранявани в Мобилизационния център, а по едно копие от тях да бъдат задължително депозирани в съда.
В резултат на възражението беше решено те да се съхраняват в Юридическото съветничество на Генералния щаб. Също в молбата беше поискано върху 7 от 22-та документа да бъде сложена ръка с мотива, че са държавна тайна. Съдът обаче отхвърли това искане с аргумента, че документите не се определят като държавна тайна.

„Заман”: Разкритията за плана за военен преврат „Балйоз” в Турция влязоха в доклада на Европейския парламент
11 февруари 2010 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В доклада за Турция, който гласува новият Европейски парламент, избран след изборите през юни 2009 година, се изказва голямо притеснение от престъпната мрежа на организацията „Ергенекон” и разкритията за план за военен преврат „Балйоз”, пише турският вестник „Заман”. Докладът за 2009 година, изготвен от холандската парламентаристка Риа Оомен-Рюитен, беше приет вчера от Европейския парламент с голямо мнозинство.
В него се изтъква, че Турция трябва да използва делото „Ергенекон” като възможност за възстановяване на уважението към демократичните институции и доверието към върховенството на правото и съдебната система. Изразява се също дълбоко съжаление от отмяната на законодателната поправка, която отваря път за съдене на военни лица от граждански съдилища. Това се оценява като голям удар върху реформите в Турция. Европейският парламент изразява голяма загриженост и от продължаващата активна намеса на турската армия във вътрешната и външна политика и изтъква, че в една демократична държава армията трябва да бъде изцяло под граждански контрол.
Препоръчва се също да бъде преструктуриран Висшият съвет на съдиите и прокурорите, така че той да взема безпристрастни, независими и прозрачни решения. Иска се Законът за политическите партии да бъде приведен в съответствие с критериите на Венецианската комисия на ЕК.
В доклада се изразява похвала за политиката на демократизация, насочена към кюрдите, а също и към гражданите с алевийско вероизповедание. Призовава се Кюрдската работническа партия /ПКК/ да остави оръжието и да подкрепи процеса на демократизация.
Акцент се поставя и върху кипърския въпрос, който е критична точка в преговорите между Турция и ЕС. Отправя се призив за незабавно изтегляне на турските военни части от Кипър и връщането на областта Мараш на нейните законни собственици.
Докладът на ЕП не е обвързващ, но той има значение за хода на преговорния процес за членството на Турция в ЕС, пише вестникът.

„Сабах”: Телефонна дипломация между турския премиер и държавни лидери
11 февруари 2010 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган поздрави по телефона спечелилия президентските избори в Украйна Виктор Янукович, пише турският вестник „Сабах”. Ердоган разговаря също със саудитския крал Абдуллах и италианския премиер Силвио Берлускони. Турският премиер и саудитският монарх са обменили мнения по регионални въпроси, а Берлускони е потърсил по телефона Ердоган и му е представил своите впечатления от визитата си в Израел и Палестинската автономия.

Турският външен министър е на посещение в Казахстан
11 февруари 2010 | 00:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу е на посещение в Казахстан по покана на колегата си Канат Судабаев, съобщават турските медии.
Програмата на визитата на Давутоглу, която е първата в качеството му на външен министър, включва срещи с президента, с председателя на Сената и с премиера.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2