Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 11 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 11.02.2010

Лавина в Северен Афганистан

Загинали са 166 души.

Изпратена 11.02.2010 13:48:44 UTC

Обновена 11.02.2010 13:48:44 UTC

Броят на загубилите живота си при падането на лавина в прохода Саланг в Северен Афганистан достигна до 166. От зоната на бедствието да евакуирани 2600 души Част от тях са закарани с хеликоптери в базата на НАТО в Баграм, другите в близки болници.

Както е известно, в понеделник няколко лавини се свлякоха върху прохода Саланг, който свързва столицата Кабул с град Мазар-и Шериф в Северен Афганистан. Близо 3000 души бяха останали блокирани по високопланинските пътища.Армията помага в спасителните операции, военни хеликоптери разхвърлят над района хранителни продукти. В спасителните действия участват около 400 полицаи, 100 доброволци от местни села и близо 500 военнослужещи от афганистанската армия.
-
Чествания в Иран

Иран отбелязва 31-та годишнина от Ислямската революция от 1979 година.

Изпратена 11.02.2010 13:44:13 UTC

Обновена 11.02.2010 13:44:13 UTC

Днес Иран отбелязва 31-та годишнина от Ислямската революция от 1979 година. Държавната телевизия предава директно тържествата по повод годишнината от революцията, организирани на Площада на свободата „Азади” в Техеран .

Президентът Махмуд Ахмединеджат произнесе реч по случай 31-та годишнина от ислямската революция.В речта си той заяви, че Иран вече е произвел своята първа партида , обогатен до 20 %. „ Иран може да обогатява уран повече от 20 % , даже и до над 80 %, но второто няма да го направи , защото няма нужда от това” обясни Ахмединеджат в речта си.

В годишнината от ислямската революция се провеждат и антиправителствени демонстрации. Пристигащите новини гласят, че на площад Садекие на около километър от централния митинг, където Президентът Ахмединеджат произнесе реч, опозицията провежда демонстрации и протестиращите са скандирали опозиционни лозунги, на фона на засилени мерки за сигурност.
-

Европейският парламент одобри доклада за Турция.

Турция прояви реакция срещу параграфа за Кипър

Изпратена 11.02.2010 13:15:40 UTC

Обновена 11.02.2010 13:15:40 UTC

Европейският парламент одобри доклада за Турция.

В доклада зае място изразът „...За да окаже принос към кипърските преговори Турция трябва незабавно да изтегли войските си от острова..” Предложението за промяна във връзка с отменянето на изолацията на ТРСК,което бе внесено преди гласуването,бе отхвърлено. Държавният министър и главен преговарящ Егемен Багъш прояви реакция срещу раздела във връзка с Кипър в доклада за Турция одобрен от Европарламента. Багъш каза: „ процесът на присъединяване в ЕС за Турция е много важен,но не толкова,че да се пожертва Кипър.Кипър е национална кауза”.
-
Президентът Гюл е в Мумбай

В петия ден от посещението си в Индия президентът Гюл е в град Мумбай.

Изпратена 11.02.2010 12:40:15 UTC

Обновена 11.02.2010 12:40:15 UTC

Президентът Абдулах Гюл в петия ден от посещението си предимно с икономически дневен ред в Индия,се намира в град Мумбай, където бе посрещнат с колоритни церемонии и с песента "Авара Хун" на прочутия индийски актьор Рач Капур. Гюл откри първия сеанс на Мумбайската борса,обходи сградата на борсата и получи информация от служителите.Гюл привлече вниманието върху динамизма на индийската икономика, която през последните години е отбелязала икономически ръст от 9%. Президентът пожела шанс и успех на финансовите кръгове,а първият борсов сеанс бе открит с приблизително 1% ръст.

По късно президентът Гюл придружаван от държавния министър Мехмет Айдън, министъра на здравеопазването Реджеп Акдаг и министъра на транспорта Бинали Йълдъръм направи официалното откриване на турското консулство в града и разговаря с турски граждани,пребиваващи в Индия.
-
Иран все още може да се споразумее със Запада

Салихи заяви че ако изпратения за обогатяване в трети страни уран се върне веднага в Иран,ще могат да постигнат споразумение.

Изпратена 11.02.2010 13:35:38 UTC

Обновена 11.02.2010 13:35:38 UTC

Администрацията на Иран заяви,че макар да са започнали 20- процентното обогатяване на уран,все още не е затворен пътя за споразумение със Запада относно размяната на ядрено гориво.

Председателят на Иранската агенция за атомна енергия Али Екбер Салихи заяви,че ако обогатено гориво равняващо се на изпратеното извън страната количество за обогатяване ядрено гориво,влезе веднага на територията на страната,ще могат да постигнат споразумение със запада. Западните страни настояват по голямата част от необогатеното количество ядрено гориво да бъде изпращано за трети страни и едва месеци след това иран да получава обогатеният вид уран. Иран използва обогатеното ядрено гориво с медицински цели за получаване на изотопи и очаква запасите,с които разполага да стигнат до края на годината.

Според специалистите,ако Иран успее да постигне 20 процентното обогатяване на уран,до няколко месеца ще може да осъществи 90 процентно обогатяване на уран,което е достатъчно за изработбването на ядрено оръжие. От друга страна продължава давлението за утежняване на санкциите спрямо Иран.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви,че очаква до няколко седмици да приключи инициативата за налагането на нови международни санкции на Иран. Вашингтонската администрация блокира имуществото и финансовите средства на четири строителни фирми,свързани с командващ от Иранската революционна гвардия.
-
Двойствен стандарт на Европа за свободата на мисълта.

Присъда за трима турци отказали да приемат неоснователните арменски твърдения.

Изпратена 11.02.2010 13:19:43 UTC

Обновена 11.02.2010 13:19:43 UTC

Продължава двойнствения стандарт на Европа по отношение на свободата на мисълта.

В Швейцария бяха глобени трима турци,неприемащи арменските твърдения .Приключи процесът в кантона Винтерхур срещу тримата турци,които преди три години на събрание открито опровергаха неоснователните арменски твърдения. Етем Каялъ Хасан Кемахлъ и Али Мерджан бяха осъдени на по 4 и 6 месеца затвор,след което по тяхно желание присъдата бе превърната в парична глоба.

Обжалването на присъдата пред по висшата съдебна инстанция не промени съдебното решение. Турците, живеещи в Швейцария проведоха безмълвна протестна демонстрация пред съда в знак на подкрепа за сънародниците си.
-
Ердоган ще посети Катар...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува на 13ти февруари на двудневно официално посещение в Катар...

Изпратена 09.02.2010 11:03:39 UTC

Обновена 09.02.2010 11:03:39 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува на 13ти февруари на двудневно официално посещение в Катар.
В изявлението на прес-офиса към министерския съвет се отбелязва, че Ердоган ще бъде придружаван по време на визитата от министри, депутати и бизнесмени.
Премиерът Ердоган също така ще признесе слово на форума "САЩ-Ислямския свят", който ще бъде организиран на 13ти февруари в Доха.
В рамките на официалните си контакти Ердоган ще разговаря с шейха на Катар Хамад Бин Кхалифа Ал Тани и с премиера Шейх Хамад Бин Ясим Бин Джабар Ал Тани.
Очаква се Ердоган да присъства и на деловия форум Турция-Катар.
По време на посещението ще бъдат обсъдени всички аспекти на двустранните отношения и стъпките, които трябва да се предприемат за по-нататъшното им разгръщане, а също така и актуални регионални и международни въпроси.
-
Давутоглу на посещение в Казахстан

Подписани са договори за сътрудничество между Турция и Казахстан

Изпратена 11.02.2010 13:11:33 UTC

Обновена 11.02.2010 13:11:33 UTC

Външният министър Ахмет Давутоглу заяви че Турция и Казахстан са две страни които нямат обща граница,но са обвързани една към друга с приятелство не признаващо граници.

Давутоглу,който се намира на официално посещение в Казахстан проведе среща с външния министър Канат Саудабайев.Двамата министри след срещата насаме и преговорите между делегациите на двете страни подписаха договори за двустранно сътрудничество и сътрудничество по отношение на бедствените положения и статистиката между Турция и Казахстан.

В изявлението си след подписването Давутоглу каза,че през 2010 година Казахстан е поел мандатното председателство на Организацияга за сигурност и сътрудничество в Европа, а Турция ще поеме мандатното председателство на Азиятската конференция за взаимодействие и повишаващи доверието мерки.Същевременно за председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е назначен турски парламентарист.Ръководството на почти всички евроазиятски институции е поето от казахски и турски представители.Тази година ще бъде турско-казахска година,подчерта Давутоглу. Той посочи също така,че Казахстан и Турция ще работят заедно за изграждането на обща евроазиятска стратегия и обеща подкрепата на Турция за работата на Казахстан в Организацията за сигурност и сътрудничество.
-
Преглед на турския печат 11.02.2010

Ще се спрем на новините, заемащи широко място в днешните турски вестници.

Изпратена 11.02.2010 12:33:41 UTC

Обновена 11.02.2010 12:33:41 UTC

Вестник Йени Шафак в новина позовавайки се на изготвения от Европейския парламент доклад за Турция , в който се иска изтеглянето на турските военни части от Кипър и предоставянето на областта Мараш на кипърските гърци, отбелязва, че Анкара е реагирала остро на новия доклад като е акцентувала, че процесът на присъединяване в ЕС е от значение, но няма да жертваме Кипър и не мислим да изтеглим военните съединения от Кипър”.

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че Нова Зеландия е включила 4 терористични организации, сред които и терористичната организация ПКК в националния списък на терористичните организации.В новината пише, че освен ПКК в списъка са включени Баската сепаратистка организация ЕТА, Колумбийските революционни въоръжени сили и сомалийската терористична организация Ешшебаб.

„ ООН поиска турски полицейски сили срещу хаоса в Хаити” в новина с това заглавие вестник Сабах съобщава, че ООН е поискала от Анкара 140 членен полицейски контингент със цел преодоляване на хаоса и безредиците в Хаити. Вестникът пише, че след приемането на окончателното решение, за столицата на Хаити Порто-о Пренс първо ще замине разузнавателна група, след това 140 членен контингент от специално обучени полицаи.

Вестник Ватан пише, че в Турция се произвежда най-икономичното дизелово гориво Евродизел.В новината се подчертава, че дизеловото гориво, което на 100 литра икономисва 4 литра гориво ще обезпечи печалба от 250 милиона долара за турската икономика.

Вестник Миллийет пише, че очакването, че страните от еврозоната начело с Германия ще помогнат на Гърция е повлияло положително на финансовите пазари, които бяха поставени пред заплахата от банкрут.В новината се отбелязва, че Атинската борса е приключила деня с повишение от 2.37 % .Вестникът подчертава още, че международната агенция за кредитен рейтинг Мудис е оповестила, че може да понижи кредитната оценка на Гърция на ВАА1 дори и при реализиране на частични реформи за финансова стабилност.

Вестник Хюррийет пише, че почитателите на изкуството ще имат възможността да се срещнат с творбите на световно известните художници от Моне до Пикасо ,в Истанбул от 16 до 28 този месец.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2