Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 8 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 08.02.2010 !

В Турция 4 300 души са загинали при пътни инциденти през 2009 г.
08 февруари 2010 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Анкара.В Турция са загинали 4 300 души и 200 000 са били ранени при близо 300 000 пътни инцидента през 2009 година, съобщава Анадолската агенция. По данни на полицията в страната са станали 3 393 инцидента, като при 17 513 е имало ранени, а при 188 663 са причинени материални и финансови щети.
Щетите от пътни инциденти през миналата година възлизат общо на 980,2 млн. турски лири /644,8 млн. долара/.
Тази статистика не включва инциденти, при които, ако няма жертви, водачите на автомобили могат да се споразумеят помежду си без да се вика пътна полиция на място. Броят на такива случаи по данни на застрахователите е за 745 964.
Истанбул, с население над 10 млн. души, е на първо място по брой на пътнотранспортни произшествия през 2009 г. – 50 257, с 241 смъртни случая и 50 257 ранени.
Населението на Турция надхвърля 72 млн. души.

Два самолета на Турските авиолинии са се сблъскали на летище „Ататюрк”, няма пострадали
08 февруари 2010 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Два самолета на Турските авиолинии са се сблъскали на летище „Ататюрк” в Истанбул, предаде македонското електронно издание Кирилица. При инцидента няма пострадали. Инцидентът станал, когато самолет, който трябвало да отлети за Измир, се блъснал в паркиран самолет. Насени са материални щети на двата самолета. Пътниците, които пътували за Измир, били качени в друг самолет.

Над 90 кг хашиш са иззели полицаи в Диарбекир
08 февруари 2010 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Полицията в провинция Диарбекир, Югоизточна Турция, е конфискувала 91,8 кг хашиш днес, съобщава Анадолската агенция. Наркотикът бил открит при прeтърсване на две леки коли и на пътнически автобус в Мермер и Пиринчлик. Общо шест души са задържани при акцията.

Турция ще продължи реформите, каза турският главен преговарящ с ЕС
08 февруари 2010 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш заяви, че страната ще осъществи повече реформи през тази година и ще отвори нови канали за комуникация с членките на ЕС, предаде Анадолската агенция.
Ще продължим да предпремаме необходимите стъпки, за да повишим стандартите на нацията ни и за да осигурим възможността хората да живеят в по-модерна, цивилизова и прозрачна страна, казал Багъш пред агенцията по случай първата годишнина от поемането на поста главен преговарящ. Турция, подчертал Багъш, ще реализира повече проекти с цел да се преодолеят предразсъдъците – както в страната, така и в чужбина, срещу присъединяването й към ЕС. През миналата година Турция по думите на главния преговарящ е реализирала много реформи, включващи започването на излъчвания на кюрдски по държавната телевизия, както и радиопредавания на кюрдски и арменски, обявяването на 1 май за официален празник, отварянето на главата за данъците в предприсъединителните преговори с ЕС.

Командващият ВВС на Хърватия е на посещение в Турция
08 февруари 2010 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Командващият хърватските военновъздушни сили генерал Владо Багарич се срещна с турския си колега генерал Хасан Аксай в Анкара, съобщава Анадолската агенция. Посещението на генерал Багарич по думите на командващия турските ВВС ще допринесе за по-нататъшното сътрудничество между военновъздушните сили на двете страни. Както отбеляза Хасан Аксай, отношенията между Турция и Хърватия, са придобили специално значение, след като и двете страни са съюзници от НАТО.

Външните министри на Турция, БиХ и Сърбия ще имат консултативна среща в Анкара
08 февруари 2010 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Тристранна консултативна среща на министрите на външните работи на Турция, Босна и Херцеговина и Сърбия ще се състои утре в Анкара, съобщава Анадолската агенция. Министрите Ахмет Давутоглу, Свен Алкалай и Вук Йеремич ще направят преглед на събитията в региона и ще да обсъдят какви стъпки може да се предприемат занапред, се казва в съобщение на турското външно министерство. Предвижда се турският премиер Реджеп Тайип Ердоган да приеме министрите.
Първата среща на тримата външни министри Давутоглу, Алкалй и Йеремич се състоя в Истанбул през октомври 2009., втората бе през ноември в Истанбул, когато бе постигната договореност тези срещи да станат ежемесечни. Последваха срещи в босненската столица Сараево през декември и в сръбската столица Белград – на 15 януари.

Абдуллах Гюл: Парламентът пропусна възможността за нова конституция на Турция
08 февруари 2010 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Делхи. Турският президент Алдуллах Гюл отбеляза, че има консенсус за необходимостта от по-добра конституция на Турция, но е била пропусната възможността да се направи това, съобщава Анадолската агенция. "Парламентът можеше да направи нова конституция и за това има широк консенсус, но по различни причини възможността беше пропусната", казал държавният глава вчера пред турски журналисти, които отразяват посещението му в Индия. По думите му политическите партии може да обсъдят частични поправки към сегашния основен закон на страната.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2