Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 8 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 08.02.2010 !

Президентът Гюл разговаря с генералния секретар на Съвета на Европа Ягланд...

Президентът Абдуллах Гюл подчерта, че Съветът на Европа е с голямо значение за утвърждаването на общи ценности като човешките права и демокрацията...

Изпратена 08.02.2010 10:34:40 UTC

Обновена 08.02.2010 10:34:40 UTC

Президентът Абдуллах Гюл подчерта, че Съветът на Европа е с голямо значение за утвърждаването на общи ценности като човешките права и демокрацията.
Вчера президентът Гюл разговаря в Истанбул, преди да отлети за Индия, с генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд. Отбелязано бе, че са били обсъдени ескалиращата в света сегрегация, инициативата Алианс на Цивилизациите, общите ценности на Турция и ЕС.
Президентът Гюл посочи, че Съветът на Европа има голяма роля за утвърждаването на общи ценности като човешките права и демокрацията и акцентува на значението му на фактор за изграждането на основните стандарти по тези въпроси.
Президентът Гюл каза, че в света ескалират сегрегацията, нетолерантността, ксенофобията и посочи, че съветът има важно значение в оказването на отпор на подобни течения.
Гюл припомни за инициативата Алианс на Цивилизациите и изрази желанието Съветът на Европа да поощрява разгръщaнето на отношенията между цивилизациите и дискутирането на тези въпроси в Европа.
Генералният секретар на Съвета на Европа Ягланд от своя страна подчерта, че Турция и ЕС притежават общи основни ценности и каза, че са доволни от ролята на Туpция на разпространител на тези ценности в региона си.
-
Теглени бяха жребиите за ЕВРО 2012...

Главен опонент на Турция в групата ще е Германия...

Изпратена 08.02.2010 10:48:03 UTC

Обновена 08.02.2010 10:48:03 UTC

Вчера в столицата на Полша Варшава бяха теглени жребиите за квалификационните групи на Европейското първенство по футбол през 2012та година, домакини на което ще бъдат съвместно Полша и Украйна.
След тегленето на жребиите Турция попадна в група "А" зaедно с отборите на Германия, Австрия, Белгия, Казахстан и Азербайджан.
-
Нов период в Украйна...

Виктор Янукович обяви изборната си победа...

Изпратена 08.02.2010 10:40:26 UTC
Обновена 08.02.2010 10:40:26 UTC

Според неофициалните данни, победител във втория балотажен тур на президентските избори в Украйна е проруският опозиционен лидер Виктор Янукович.
Съобщено бе, че Янукович е получил 48,3 процента от гласовете, а опонентът му Юлия Тимошенко е получила 46,14 процента от гласовете.
В словото, което произнесе на руски език по телевизията, Янукович подчерта, че в Украйна започва нов период и обяви изборната си победа.
Той каза, че премиерът Тимошенко трябва да подаде оставка и отбеляза, че ще работи за да спечели доверието на укрaинския народ и ще проведе реформите необходими за преодоляването на икономическата криза.
Ръководителите на изборната кампания на Тимошенко от своя страна отправиха обвиненията за фалшифициране на изборните резултати и обжалваха резултатите.
-
Иран раздухва отново кризата...

Ахмединеджат нареди да започне производството на обогатен уран...

Изпратена 08.02.2010 10:42:46 UTC

Обновена 08.02.2010 10:42:46 UTC

Утре Иран започва производството на 20 процентен обогатен уран. Съобщено бе, че днес иранската страна ще предаде на Международната Агенция по Атомна Енергия уведомителното писмо по въпроса.
Президентът на Иран Махмуд Ахмединеджат бе уведомил агенцията, че е дал нареждането да започне производството на ядрено гориво за нуждите на изследователския ядрен реактор в Техеран.
-
Шахин ще призове партиите в парламента към сътрудничество в дейността на ВНСТ...

Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин ще се срещне днес със заместник-ръководителите на парламентарните групи на партиите представени в парламента...

Изпратена 08.02.2010 10:37:29 UTC

Обновена 08.02.2010 10:37:29 UTC

Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин ще се срещне днес със заместник-ръководителите на парламентарните групи на партиите представени в парламента.
На заседанието на Мехмед Али Шахин със заместник-председателите на парламентарните групи на партията на Справедливостта и Развитието, Републиканската Народна партия, партията на Националистическото Движение и партията на Мира и Демокрацията, ще бъде направена преценка на възможностите за придаването на ефикасност на законодателната дейност на ВНСТ.
Утре във ВНСТ ще бъде обсъден проекто-законът за основаването на Съветничество по Обществения ред и Сигурност.
Очаква се тази седмица в парламента да се обсъди и предложението за намаляването на срока за провеждане на референдум на 60 дена.
-
Гюл продължава контактите си в Индия...

Президентът Гюл посети историческия обект Кутуб Минар и тюрбето на владетеля на турската бабурска държава император Хюмаюн Шах...

Изпратена 08.02.2010 10:32:29 UTC

Обновена 08.02.2010 10:32:29 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл продължава контактите си в Индия.
Във втория ден от официалното си посещение в Индия, президентът Гюл посети историческия обект Кутуб Минар и тюрбето на владетеля на турската бабурска държава император Хюмаюн Шах.
Днес в университета Амити на президента Гюл ще бъде връчена почетна докторска титла.
Утре президентът Гюл ще се срещне с президента на Индия след което ще разговаря поотделно с лидери на управляващата и на опозиционните партии.
Приключвайки контактите си в Индия, на 12ти февруари президентът Гюл ще отпътува за Бангладеш. След официалните контакти, президентът Гюл ще вземе участие в заседанието на деловия форум и ще произнесе слово пред бизнесмени от двете страни.
Президентът Гюл ще се завърне на 13ти февруари в Турция.
-
Преглед на турския печат 08.02.2010

Обзор на новините по страниците на някои от турските вестници от 8ми февруари 2010та година...

Изпратена 08.02.2010 08:09:29 UTC

Обновена 08.02.2010 08:14:47 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на вестник Сабах. В новината озаглавена "Исторически мир в Анкара", вестникът съобщава, че в столицата на Турция Анкара ще бъде предприета една стъпка с историческо значение за установяването на траен и справедлив мир на Балканския полуостров, който от десетилетия насам е арена на кръвопролития и трагедии. Вестникът отбелязва, че на среща в Анкара, представителите на Сърбия и Босна и Херцеговина, ще оповестят решението за взаимното акредитиране на посланици. В новината пише, че на заседанието на тристранния механизъм Турция-Босна-Херцеговина-Сърбия с участието на външния министър Давутоглу и министрите на външните работи на Сърбия и Босна и Херцеговина Вук Йеремич и Свен Акалай, ще бъде оповестен общоприетият акционен план на трите страни.
Вестник Стар в новината под заглавието "Най-стабилната парична единица по време на кризата бе турската лира" пише, че турската лира е една от трите парични единици в света запазила стабилността си в тeчение на икономическата криза. В новината се съобщава, че тези парични единици са следвани от японската йена и канадския долар.
Вестник Хюррийет отбелязва, че Великобритания се готви да приеме много строги мерки относно чуждестранните граждани пристигащи за да следват в университети в страната. В новината озаглавена "Много строги мерки от Великобритания" вестникът пише, че министърът на вътрешните работи Алън Джонсън е казал, че ще затруднят визовите процедури за чуждестрарните граждани пристигащи за да следват във британски университети.
"Наредих да започне процесът на обогатяване на уран". В новината с това заглавие вестник Йени Шафак пише, че президентът на Иран Махмуд Ахмединеджат е наредил на Международната агенция по атомна енергия да започне производството на обогатен уран за целите на изследователския ядрен реактор в Техеран.
Вестник Йени Шафак е поместил новина във връзка със статия за Истанбул отпечатана по страниците на американския вестник Дъ Ню Йорк Таймз. В новината пише, че в статията на Дженифър Колин се прави описание на местaта които може да бъдат посетени в Истанбул, подчертавайки, че освен историческите обекти и монументи, в града има и много съвременни обекти които са много посещавани с обявяването на Истанбул за културна столица на Европа за 2010та година.
Вестник Джумхурийет съобщава, че според оповестените първи резултати от проведените вчера в Украйна президентски избори, опозиционният лидер Виктор Янукович е получил 48,7 процента от гласовете а премиерът Юлия Тимошенко е получила 45,5 процента.
Вестник Миллийет съобщава, че са били теглени жребиите за квалификациите за Европейското първенство по футбол през 2012та година. В новината пише, че след жребиите теглени в Полша, Турция е попаднала в група 'А' заедно с отборите на Германия, Австрия, Белгия, Казахстан и Азербайджан. В новината се отбелязва, че квалификациите ще започнат през месец септември.
В новината озаглавена "Фаворити са Германия и Турция" вестник Ватан пише, че техническия директор на германския нционален отбор по футбол Йоахим Льов и техническия директор на белгийския отбор Дик Адвокаат са отбелязали, че фаворити в група 'А' са отборите на Германия и Турция.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2