Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 18 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 18.01.2010 !

Преговорите с МВФ продължават...

Преговорите се водят над подписването на договор Стенд Бай за дву годишен или 18 месечен срок...

Изпратена 18.01.2010 10:49:42 UTC

Обновена 18.01.2010 10:49:42 UTC

След изявленията на премиера Ердоган, вниманието сега се насочи към Международния Валутен Фонд. Преговорите между турското правителство и фонда се водят посредством представителството на фонда в Турция. Очаква се на последния етап на преговорите в Турция да бъде поканен и шефът на масата за Турция Рачел Ван Елкан.
Съобщено бе, че през изтеклите дни в офиса на Международния Валутен Фонд в Анкара е било проведено заседание с участието на висши бюрократи и на експерти.
Предполага се, че преговорите се водят над подписването на договор Стенд Бай за дву годишен или 18 месечен срок. Сочи се, че новият договор Стенд Бай ще позволява голяма част от предвидения кредит да бъде усвяван за кратък срок.
Очакванията са, че допълнителните източници които фондът ще предаде на Турция, ще се отразят положително на икономическия ръст и ще снижат процента на икономически риск.
-
Бан Ки Мун посети Хаити...

Изпод руините на един търговски център бяха спасени живи 126 часа след земетресението един мъж и една жена...

Изпратена 18.01.2010 10:52:27 UTC

Обновена 18.01.2010 10:52:27 UTC

Спасително-разчиствателните работи в Хаити продължават, въпреки че с всеки изминал час намаляват надеждите за спасяването на живи хора изпод руините.
Изпод руините на един търговски център бяха спасени живи 126 часа след земетресението един мъж и една жена. Съобщено бе, че здравословното състояние на спасените, извадени изпод руините след продължили 26 часа усилия, е добро.
С всеки изминал ден расте броят на жертвите на земетресението. Премиерът на Хити Жан Макс Белерив съобщи, че до момента са погребани 25 хиляди души.
Същевременно генералният секретар на ООН Бан Ки Мун посети Хаити.
Той каза, че е бил силно разчувстван от състраданието и солидарността проявени от международната общност и от изпращаните международни помощи.
Поради мародерствата в страната се изпитват сериозни затруднения в снабдяването на пострадалите от земетресението жители с хранителни продукти.
По време на стълкновение в столицата Порт О Пренс между полицията и мародери бяха убити двама души.
Държавният лидер Рене Превал съобщи, че 3 хиляди и 500 американски морски пехотинци ще окажат помощ на силите на ООН за установявне на реда и сигурността в страната.
-
Премиерът Ердоган е в Абу Даби...

Премиерът Ердоган присъства и на третата световна енергийна среща на високо равнище...

Изпратена 18.01.2010 10:47:13 UTC

Обновена 18.01.2010 10:47:13 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на посещение в столицата на Обединените Арабски Емирства Абу Даби.
Същевременно Aбу Даби е и домакин на световната енергийна среща на високо равнище. В Абу Даби премиерът Ердоган се срещна най-напред с президента на Гърция Карлос Папуляс. Ердоган предаде на Папуляс плановете си да посети скоро Атина. След разговора с гръцкия президент, Ердоган проведе среща с премиера на Малайзия Неджип Разак.
Премиерът Ердоган присъства и на третата световна енергийна среща на високо равнище. В словото, което произнесе на срещата на високо равнище Ердоган каза, че въпросът с енергетиката изисква не толкова конкуренция колкото сътрудничество и подчерта, че линиите за транспорт на енергийни източници трябва да носят не само енергия, но и да спомагат за установяването на мир и стабилитет.
След контактите си в Абу Даби премиерът Ердоган ще отпътува за Саудитска Арабия.
-
Преглед на турския печат 18.01.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 18ти януари 2010та година.

Изпратена 18.01.2010 08:14:52 UTC

Обновена 18.01.2010 08:14:52 UTC

Първата новина в днешния преглед на турския печат е от вестник Заман. Със заглавието "Барак позира за извинение", вестникът пише, че пристигналият на посещение в Анкара мнистър на отбраната на Израел Ехуд Барак е подчертал, че не е одобрил неетичното и недипломатично поведение на заместник-министъра на външните работи Дани Аялон и е казал, че това поведение е било погрешно, но вече трябва да бъде забравено. В новината пише, че Барак е позирал за журналисти заедно с посланика на Турция в Тел Авив Огуз Челиккол, изразявйки по този начин извинение. Ехуд Барак е казал, че спазват международните дипломатически норми и искат да зaпазят добрите и дружески отношения с Турция. В новината се съобщава, че министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е казал на Барак, че израелската страна трябва да избягва действия и позиции, които ще навредят на двустранните отношения. Вестникът подчертава, че преди да започне контактите си в Анкара, израелският министър на отбраната Ехуд Барак е посетил Мавзолея на Ататюрк, поставил е венец пред саркофага и е подписал почетната книга, в която е написал-"Намирам се тук за да изразя възхищението и преклонението ми пред Мустафа Кемал Ататюрк, който бе герой както във войните, така и в периода на мирно изграждане на страната. Черпим вдъхновение от неговото наследство в усилията ни за мир и стабилност в региона.
Вестник Сабах също е засегнал посещението на министъра на отбраната на Израел Eхуд Барак в Анкара. В новината озаглавена "На Израел бе даден урок по етичност", вестникът сочи, че турската администрация е предала на Барак в твърд тон, но в границите на дипломатическите норми своята реакция по повод скандала. Вестникът предава и думите на Ехуд Барак-"Аз отдавам голямо значение на отношенията с Турция".
Вестник Йени Шафак, в новината със заглавие "Барак пристигна с извинение в ръка", също е засегнал посещението на министъра на отбраната на Израел Ехуд Барак в Анкара. Барак е подчертал, че Турция е страна с ключово значение в Близкия Изток и е отбелязъл, че в Турция няма антисемитизъм. Вестникът пише, че Барак е бил посрещнат топло с церемония пред сградата на министерството на отбраната.
Вестник Стар, в новината под заглавието "Целия свят говори за Истанбул" съобщава, че Истанбул е поел короната на Културна Столица на Европа за 2010та година с пищни церемонии организирани в седем отделни района на града и с грандиозен концерт. Вестникът пише, че британският журналист, изследовател и писател Бетани Хюз е подчертала в статия за вестник Таймз, че Истанбул е нейния град фаворит. В новината се отбелязва, че честванията са заели широко място и по страниците на френската и германската преси.
Същият вестник съобщава, че държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш е участвал заедно с британския министър оттговорен за въпросите на ЕС Брайн в излъчвано на живо телевизионно предаване и че Брайън е казал, че и двамата се надяват че Турция скоро ще стане член на ЕС тъй като съюзът се нуждае от Турция.
В новина на икономическа тема вестник Ватан съобщава, че Русия е изявила желание да закупува една трета от птичето месо произвеждано в Турция и че министърът на земеделието Мехди Екер е провел заседание с производителите на птиче месо и е обсъдил това искане на Русия. Вестникът подчертава, че подготовките по въпроса ще бъдат приключени преди предстоящото посещение на министъра на земеделието на Русия Елена Скринник в Турция.

Желаем ви приятен ден.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2