Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 31 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 31.10.2009 г. !

Топли послания

Еврейското лоби в САЩ отправи топли послания към Турция…

Изпратена 31.10.2009 11:53:59 UTC

Обновена 31.10.2009 11:53:59 UTC

Еврейското лоби в САЩ отправи топли послания към Турция…

Еврейското лоби акцентува, че напрежението от последния период между Турция и Израел няма да навреди на историческото приятелство между двете страни и че ще продължат подкрепата си за Анкара по въпроса с арменските твърдения.

Директорът на най-влиятелната еврейска организация в САЩ-Лига срещу поругаването Абрахам Фоксман изрази убеждението си, че турско-еврейското приятелство ще преодолее изживяното през последния период напрежение между Турция и Израел.

Фоксман каза, че таят чувства на дълбоко приятелство към турците и Турция.

Абрахам Фоксман посочи, че няма никаква промяна в позицията им относно арменските твърдения за събитията от 1915 година и че ще продължат подкрепата си за Анкара.
-
Докладът е готов

Рапортьорът на Конституционният съд на Турция подготви доклад, в който се отбелязва, че законовите поправки ограничаващи прерогативите на военните съдилища съответстват на Конституцията на страната.

Изпратена 31.10.2009 11:47:36 UTC

Обновена 31.10.2009 11:47:36 UTC

Рапортьорът на Конституционният съд на Турция подготви доклад, в който се отбелязва, че законовите поправки ограничаващи прерогативите на военните съдилища съответстват на Конституцията на страната.

Одобряването от ВНСТ на поправките откриващи възможността гражданските съдилища да съдят военнослужещи в мирно време предизвика бурни дискусии.

Президентът Абдуллах Гюл бе поискал няколко поправки в закона и бе дал съгласието си за поправките.

Републиканската народна партия на свой ред направи постъпка пред Конституционния съд с довода, че въпросните поправки са в разрез с Конституцията.

Рапортьорът на Конституционният съд представи на съда доклада си според който поправките не са в разрез с Конституцията.
-
Ясно послание от Давутоглу...

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу отправи ясно послание към регионалната администрация в Северен Ирак.

Изпратена 31.10.2009 11:41:50 UTC

Обновена 31.10.2009 11:41:50 UTC

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу отправи ясно послание към регионалната администрация в Северен Ирак.

Ахмет Давутоглу каза, че ако бъде ликвидирана терористичната организация ПКК ще бъде обезпечено светло бъдеще и за двете страни.

Официалното посещение в Ирак на Давутоглу, който е придружаван от държавния министър Зафер Чаглаян и многобройна група бизнесмени, продължава.

В град Ербил, Давутголу проведе среща с президента на регионалното управление в Северен Ирак Месут Барзани. Давутоглу каза, че борбата срещу терористичната организация ПКК трябва да се води по три направления, а именно от Турция, планината Кандил и Европа.

Барзани на свой ред припомни за масовото клане в Халепче и каза дословно: „Ще направим всичко което е по силите ни. Вие ни подадохте ръка за помощ в най-трудните за нас дни. Никога до сега не сте ни причинявали зло”.

Барзани за пореден път повтори подкрепата си за процеса на „Демократично отваряне” и коментира, че или терористичната организация сама ще се промени или ще остане премазана под натиска на кюрдския народ.

Външният министър Давутоглу на свой ред акцентува на възможностите за регионално сътрудничество.
-
Преглед на турския печат 31.10.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 31 октомври 2009 година.

Изпратена 31.10.2009 09:00:38 UTC

Обновена 31.10.2009 12:44:34 UTC

Bестник Джумхуриет в новината със заглавие „Подкрепата на Турция за кипърските турци продължава” съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл е организирал съвместна пресконференция с президента на ТРСК Мехмет Али Талят, който осъществи официално посещение в Турция. Вестникът предава, че на съвместната пресконференция президентът Абдуллах Гюл, е акцентувал на значението и приоритета за Турция на кипърския въпрос и справедливата кауза на кипърските турци и е отбелязал, че Турция ще подкрепи решението, което ще вземат кипърските турци.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Турция е важен притегателен център” отбелязва, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е казал, че целите за стабилност в страната, обстановка на сигурност, спокойствието и визията за бъдещето не са независими от икономиката. Ердоган е посочил, че Турция ще изравни принципите си за демократизация със световните стандарти и ще разгърне икономическия си капацитет.

Вестник Ватан предава, че външният министър Ахмет Давутоглу придружаван от държавния министър Зафер Чаглаян и многобройна група бизнесмени е заминал на официално посещение в Ирак. В новината пише, че първата спирка на турската делегация е бил град Басра, където са участвали на официалната церемония по откриването на генералното консулство на Турция и че от там са преминали в град Ербил. Вестникът съобщава, че в Ербил, Давутоглу е провел среща с президента на регионалното управление Месут Барзани. Вестникът предава, че на съвместната пресконференция след официалната среща Давутоглу е казал: „Араби, турци, кюрди, шиити и сюнити ще изградим на ново Близкия Изток. Целта ни е лице отправило се на път от Басра да пристигне в град Едирне без да бъде изправено пред проблеми със сигурността. Взехме решение за откриване на генерално консулство и в град Ербил. Турция ще се превърне във вратата на Ирак отваряща се към Европа, а Ирак ще се превърне във вратата на Турция отваряща се към страните от Персийския залив и към Юг”.

Вестник Хюрриет пише, че „Дженерал мобил” ще започне производството на GSM телефони в Турция. Вестникът съобщава, че директорът за Турция на „Дженерал мобил” Музаффер Гьолджю е казал, че целят в рамките на 3 години да произведат общо 3 милиона мобилни телефона и да обезпечат джиро от 500 милиона долара. Гьолджю е казал, че на първия етап ще започнат производство с модела “DST 500”, който работи с две SİM карти.
-
Новини 31.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 31.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2