Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 28 октомври 2009 г.

Турция подкрепя ядрената програма на Иран !


Турският премиер Ердоган подкрепи ядрената програма на Иран !

Автор: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

© Снимка: EPA

Турският премиер Ердоган и иранският президент Ахмадинеджад.

Турският премиер Реджеп Ердоган подкрепи ядрената програма на Иран. Това стана по време на продължаващата му двудневна визита в Техеран. Иранксият президент Махмуд Ахмадинеджад е изразил своето задоволство, както и по отношение на ясната позиция на Турция към Израел.

Двете страни подписаха няколко споразумения за сътрудничество в областта на енергетиката, търговията,транспорта и културата. Четирима министри, 16 депутати и голяма бизнес делегация придружават турският министър-председател по време на визитата.

Докато в Женева продължават преговорите с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), в Техеран турският премиер даде рамо за ядрената програма на Иран. Ердоган я определи като „мирна програма с хуманна цел”, а иранските власти като „откровени в своите намерения”.

Домакинът Ахмадинеджад не скри задоволството си от подкрепата на Анкара и похвали турското правителство за ясната позиция към ционисткия режим в Тел Авив, която според него е била приветствана от целия Ислямски свят. След постигнатата вчера договореност, днес двете страни ще подпишат няколко споразумения, сред които акцентът е върху спогодбата за добив на газ в иранското находище „Южен Парс”.

След две годишна пауза ще бъде подновен рамковият протокол за добив на нефт и газ, който беше подписан още през 2007 г. Предвиждат се инвестиции на стойност 4 млрд. долара при общ капацитет на количествата от 35 млрд. куб. метра газ. В бъдеще една част от тези доставки ще потекат по тръбата „Набуко” – за което съобщи турският министър на енергетиката Танер Йълдъз.

В двустранната търговия между Турция и Иран се преминава към разплащане в местна валута. Тази нова антикризисна практика на Турция, след Русия и Иран наскоро ще обхване и Китай. Така 20% от целия външнотърговски оборот на страната ще излезе извън разплащанията в долари и евро. В иранската столица Ердоган даде уверения, че необходимите затова законодателни промени вече са извършени.

бнр /Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2