Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 7 октомври 2009 г.

Недоумение и безпокойство от случващото се в страната !

Съобщение до медиите !

Wednesday, 07 October 2009 14:44

Главно мюфтийство на мюсюлманското изповедание в България се обръща отново към българските медии и общественост, за да изрази своето недоумение и безпокойство от случващото се в страната. Въпреки многобройните призиви на Главно мюфтийство за спокойствие и взаимно уважение между религиозните общности, ние сме свидетели на поредното посегателство срещу мюсюлмански храмове, което е поредно доказателство, че толерантността в България вече е нарушена и ние тепърва трябва да работим за нейното трайно възстановяване и налагане като модел на поведение, който да развиваме.

В резултат на безотговорното и некомпепетентно преекспониране на темата за исляма и религиозната дейност на мюсюлманите в страната, намерението на определени среди да манипулират обществото ни и да представят мюсюлманите като перманентна опасност, застрашаваща сигурността и цялостта на страната ни, се изправяме пред важни въпроси, които си задаваме все по-често в последно време – на кого и как пречат мюсюлманите в България, равноправни ли сме с останалите граждани и кога ще имаме възможност да изповядваме исляма, чувствайки доверието и подкрепата на държавници и общество?

Информираме, че на 05.10.2009 г. е била подпалена джамията в гр. Благоевград и е изгоряла част от покрива и. На 07.10.2009 г. е била подпалена джамията в гр. Никопол, която изгаря напълно. Двата храма са исторически и културни паметници от национално значение. Припомняме, че в страната има над 110 случая на различни посегателства и оскверняване на мюсюлмански храмове като в нито един от тях не е установен и наказан извършителят. В отговор на всички запитвания, дали се спазват правата на мюсюлманите и основателни ли са твърденията, че сме ограничавани да изповядваме и проповядваме напълно свободно религията си, припомняме някои от проблемите на Мюсюлманско изповедание, а именно: забавяне с близо една година отговора за необходимите разрешителни за осъществяване на проекта за Културно-образователен и административен център в кв. „Малинова долина”, спреният строеж на джамия в гр. Бургас, продължаващите 20 години съдебни спорове с офицера от Държавна сигурност Недим Генджев по отношение на легитимността на ръковоството на изповеданието, честите привиквания на имами и служители на изповеданието ни в службите за сигурност по различни поводи. Един съществен проблем е оспорваната идея за построяването на втора джамия в столицата, въпреки факта, че всеки петък около 500 и на всеки байрам около 2000 богомолци стоят извън храма и не успяват да изпълнят спокойно своите молитви. Постоянните обидни, недоказани и неоснователни нападки от страна на много български медии, общественици и журналисти за обвързаност на мюсюлманите в страната с фундаментализъм, тероризъм, сепаратизъм и други незаконни действия, опасни за националната сигурност и обществения ред, са само част от многото факти, които бихме могли да изтъкнем в подкрепа на нашите твърдения, че има опити да се превърнем в обект на всеобщо обществено недоверие и по този начин да се попречи на нашето развитие. Всички тези недоброжелателни обвинения и действия целят да противопоставят обществото ни на религиозен и етнически принцип като разрушат модела на установеното добросъжителство и уважение между различните религиозни общности в страната.

Във връзка с гореизложеното, Мюсюлманското изповедание за пореден път призовава българските държавници и цялото българско общество да бъдат високо отговорни и да положат всички усилия за опазване на най-ценното, което притежаваме и с което се гордеем – религиозния мир и толерантност в България. Необходимо е всички да спазваме българските закони и да не се поддаваме на провокации, които целят разделение на обществото ни. Призоваме служителите на МВР да бъдат експедитивни в своята дейност, да установят причините за последните две посегателства срещу джамии и да открият извършителите на това злосторно деяние, а също така да вземат необходимите мерки за гарантиране на спокойствието на всички български граждани както и за опазване на храмовете ни.

Пресслужба на Главно мюфтийство


Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2