Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 25 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 25.10.2009 г. !

САЩ обявиха извънредно положение...

Двама футболисти на Пари Сен Жермен с вируса на Свинския Грип...

Изпратена 25.10.2009 11:08:50 UTC

Обновена 25.10.2009 11:08:50 UTC

САЩ обявиха Извънредно Положение след като смъртните случаи в страната предизвикани от Свински Грип надвишиха хиляда.
Отбелязано бе, че около сто от починалите от Свински Грип в САЩ са деца и че болестта се разпространила в 46 от 50тте континентални щата.
Междувременно бе установено наличие на вируса на Свинския Грип и в два футболиста на френския футболен отбор Пари Сен Жермен.
В Саудитска Арабия двама студенти починаха от Свински Грип. Служители на Световната Здравна Организация подчертават, че много от заболелите оздравяват без сериозни проблеми, но че при децата се изживяват сериозни компликации.
-
Отново нападения в Ирак...

През последните дни Ирак отново е арена на кървави нападения...

Изпратена 25.10.2009 11:04:13 UTC

Обновена 25.10.2009 11:04:13 UTC

През последните дни Ирак отново е арена на кървави нападения. Като последно бяха организирани нападения с коли бомби срещу министерството на правосъдието и срещу офиса на една кюрдска партия.
Съобщено бе, че по време на нападенията са загинали 62ма души и са ранени над 160 души.
-
Първи смъртен случай в Турция...

Свинският грип отне първата си жертва и в Турция...

Изпратена 25.10.2009 11:12:56 UTC

Обновена 25.10.2009 11:12:56 UTC

Свинският грип отне първата си жертва и в Турция.
Един 29 годишен мъж почина в болницата, където бе настанен на лечение поради тежка пневмония. В починалия бе установено наличието на вируса на Свинския Грип H1N1.
Министърът на здравеопазването Реджеп Акда заяви, че този смъртен случай е показал колко са били важни предприетите досега мерки.
-
Ердоган е на визита в Пакистан...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на двудневно официално посещение в Пакистан...

Изпратена 25.10.2009 10:52:36 UTC

Обновена 25.10.2009 10:52:36 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на двудневно официално посещение в Пакистан. Ердоган бе посрещнат с официална церемония в столицата Ислямабад. След церемонията Ердоган и премиерът на Пакистан Юсуф Ръза Гилани проведоха разговор при закрити за пресата врати. След преговорите между делегациите на двете страни бяха подписани двустранни спогодби.
На съвместната пресконференция организирана след церемониите по подписването на спогодбите, премиерът Ердоган припомни, че двете страни са взели решение за сформирането на Съвет за Сътрудничество на Високо Равнище и за Разгърнато двустранно сътрудничество. Той каза, че това решение ще допринесе за нарастванeто на солидарността и за разгръщането на двустранните отношения.
Ердоган каза, че и двете страни са решени да водят съвместна борба с тероризма и подчерта, че тероризмът няма религия, раса и националност и никой не трябва да лишава от живот хора в името на религията, тъй като това е погрешно.
Ердоган отбеляза че подобно на Пакистан, и Туpция е изправен пред един проблемен период, но вярва, че благодарение на чувството на солидарност той ще бъде преодолян.
Премиерът на Пакистан Гилани акцентува на решителността на страната му в борбата с тероризма и каза, че проклинат радикализма и раекционизма.
По време на посещението с участието и на турски бизнесмени, бе набелязана целта, търговският стокообмен между Труция и Пакистан да бъде повишен за срок от две години от 750 милиона долара на два милиарда долара.
-
Преглед на турския печат 25.10.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 25ти октомври 2009та година.

Изпратена 25.10.2009 07:51:19 UTC

Обновена 25.10.2009 07:51:19 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Йени Шафак засягаща пет дневната обиколка на премиера Ердоган в Пакистан и Иран. Вестникът отбелязва, че в изявление за журналисти напрадено в самолета, Ердоган е казал, че по време на посрещането на 34те терориста предали се на силите за сигурност са се изживели нежелани събития и затова са взели решението да отложат пристигането на групата терористи от ПКК от Европа, които бе запланувано да пристигнат на 28ми октомври и да се предадат на турските сили за сигурност.
Вестник Ватан съобщава, че в словото което произнесе на годишната техническа конференция и панаир за Близкия Изток и Западна Африка на Международния Съюз на Мелничарите, организирани в град Анталия, премиерът Ердоган е подчертал, че целят да превърнат Турция в световен склад за хранителни продукти и за целта са заделили и ще продължат да заделят големи фондове за развитието на земеделието.
Вестник Заман пише, че поради голямата натовареност на полетите за иракската столица Багдат, Турските Авиолинии са взели решението да започнат полети до още три точки в Ирак. В новината се отбелязва, че самолети на Турските Авиолинии ще започнат да летят и за Ербил, Сюлеймание и Басра.
Вестник Джумхурийет се е спрял на епидемията от Свински Грип и съобщава, че в Анкара е бил зарегистриран първият смъртен случай предизвикан от болестта. Вестникът сочи, че в болен настанен на лечение в болница поради тежка пневмония е бил открит вирусът на Свинския Грип.
Вестник Хйюррийет в новина по темата отбелязва, че министърът на здравеопазването Реджеп Акдаг е казал, че няма да правят паника и ще продължат да предприемат необходимите мерки, и е отбелязъл, че е станало ясно, че гражданите намиращи се в рисковите групи трябва час по-скоро да се ваксинират.
Вестник Заман пише, че първият в Турция аквариум Тюркуазоо, който бе открит на 22ри октомври, четвъртък, е бил препълнен с посетители и че се очаква да продължи нарастването на броя на посетителите. Вестникът предава думите на служители на Тюркуазоо, че според прогнозите им до края на годината броят на посетителите ще нарастне на 1 милион души.
-
Новини 25.10.2009 Новини 1400
-
Емисии 25.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2