Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 25 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 25.10.2009 г. !

Турско-британско военно учение започва утре в Англия
25 октомври 2009 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съвместно учение на турските и британските въоръжени сили ще се състои в периода 26 октомври - 9 ноември, се казва в съобщения на турския Генерален щаб, цитирано от Анадолската агенция. Дивизия на турските сухопътни сили и бригада от Великобритания ще участват в учението TUNUK WARRIOR, което ще се състои на полигона в Солсбъри, Англия. То се организира на всеки две години в Турция и Великобритания с цел „да се развиват отношенията между сухопътните сили [на двете страни] и техният съвместен оперативен капацитет”, се казва в съобщението.

Турция и Пакистан осъждат тероризма и екстремизма, заявиха премиерите на двете страни
25 октомври 2009 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Турция и Пакистан са стратегически партньори, които споделят сродни възгледи по глобални и регионални въпроси, каза пакистанският премиер Юсуф Реза Гилани на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Осъждаме тероризма и екстремизма, изтъкна Гилани, цитиран от Анадолската агенция.
Двамата премиери разговаряха по-рано днес в Исламабад, където турският премиер пристигна на посещение.
На пресконф еренцията Ердоган отбеляза, че тероризмът няма религия, националност, раса или страна. „Никой не трябва да прибягва до насилие в името на религия. Не разбирам и не мога да разбера как един мюсюлманин може да убие своя брат мюсюлманин и беззащитни хора”, изтъкна турският премиер. Двете страни по думите на Ердоган имат желание да създадат съвместна платформа за борба срещу тероризма. Турските и пакистанските разузнавателни служби сътрудничат в областта на справянето на терористични заплахи, добави премиерът на Турция.

Турция съобщи за първия смъртен случай в резултат на свински грип в страната

25 октомври 2009 | 01:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция съобщи за първия си смъртен случай в следствие на свински грип в събота, като от министерството на здравеопазването на страната казаха, че грипният щам A(H1N1) е отнел живота на 29-годишен младеж, предаде АФП.
Пациентът, приет за лечение с първоначална диагноза пневмония, бил настанен в болница в столицата Анкара и починал внезапно след срив на дихателната система, се казва в разпространено от министерството изявление.
Проведените в последствие тестове установили, че пациентът е носител на вируса A(H1N1), се казва още в него. „Това е първият случай на човек, който сме изгубили заради пандемичния A(H1N1) в страната.”
Броят на случаите на свински грип в Турция достигна вчера 958 души, казаха здравните власти, като подновиха призива си към гражданите за строги предпазни мерки. Огнища на свински грип накараха властите да затворят този месец някои училища в столицата Анкара и град Диарбекир в Югоизточна Турция.

Премиерът на Турция е на официално тридневно посещение в Пакистан
25 октомври 2009 | 00:09 | Агенция "Фокус"
Исламабад. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на официално тридневно посещение в Пакистан, започнало на 24 октомври, съобщават турските медии. На 26 октомври Ердоган ще говори в парламента на Пакистан. На заседанието ще присъстват и членовете на Конституционния съд, командващите видовете военни сили, както и представители на чужди държави. Ердоган ще се срещне с премиера на Пакистан Юсуф Реза Гилани. В рамките на визитата ще бъдат подписани серия от споразумения в областта на отбраната, търговията, промишлеността, енергетиката и образованието.
Турският премиер ще бъде награден също от президента на Пакистан Асъф Али Зердари с най-високото държавно отличие.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2