Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 19 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 19.10.2009 г. !

Вчера се проведе Евразийския Маратон...

Вчера се състоя 31вия Маратон Евразия. В маратона, който е единственото спортно състезание провеждащо се на два континента, участваха десетки хиляди души...

Posted 19.10.2009 10:08:00 UTC

Updated 19.10.2009 10:08:00 UTC

Вчера се състоя 31вия Маратон Евразия. В маратона, който е единственото спортно състезание провеждащо се на два континента, участваха десетки хиляди души.
При мъжете първото място спечели етиопецът Касиме Адило Роба с резултат 2 часа, 12 минути и 14 секунди. Роба спечели за втори пореден път първото място на маратона.
При жените челното място бе заето от етиопката Бузинеш Ургеса с резултат 2 часа, 32 минути и 45 секунди.
*******
Бразилската надпревара на Формула едно бе спечелена от Марк Вебер, но тази победа на австралийския пилот на бразилското Град Приз бе засенчено, тъй като британският пилот на Броун ДжиПи Дженсън Бутън гарантира шампионската титла.
Бутън излезе на последната надпревара с 15 точки преднина пред Веттел, и приключвайки състезанието на пета позиция, спечели световната титла.
Броун ДжиПи зае място в историята като първия екип спечелил шампионска титла в първото си участие във Формула едно.
-
Нападение-камикадзе срещу Иранската революционна гвардия

Иран обеща да отмъсти на САЩ и Великобритания,които държи за отговорни за нападението камикадзе насочено към Иранската революционна гвардия.

Posted 19.10.2009 10:45:51 UTC

Updated 19.10.2009 10:45:51 UTC

В декларация на иранската армия за полуофициалната осведомителна агенция Фарс прес се казва, че зад терористичното нападение стоят „Големия Сатана Америка и нейния съюзник Англия” и че в най- скоро време ще си получат възмездието. Официалната осведомителна агенция ИРНА съобщи че броят на убитите се е покачил на 42 души,между които 6-ма висши командващи,а броят на ранените е около50 души. Отговорността за нападението бе поета от организацията Джундулах.

Иранската държавна телевизия съобщи,че временно управляващия пакистанското посолство в Техеран е бил привикан във Външното министерство.Според иранското външно министество, налице са доказателства,че извършителят на нападението е преминал през пакистанската граница.

Външното министерство на Турция остро осъди терористичния акт.
-
ВНСТ ще обсъди протоколите с Армения...

През настоящата седмица ВНСТ ще работи с натоварен дневен ред...

Posted 19.10.2009 10:00:14 UTC

Updated 19.10.2009 10:00:14 UTC

През настоящата седмица ВНСТ ще работи с натоварен дневен ред тъй като предстоят да бъдат обсъдени протоколите за нормализиране на отношенията с Армения и редица други важни въпроси.
Основния въпрос в дневния ред на парламента ще бъде протоколът за нормализиране на турско-арменските отношения.
В сряда министърът на външните работи Ахмед Давутоглу ще запознае депутатите във ВНСТ с подробности по процеса.
Конституционната комисия ще постави на обсъждане и проекто-закона за адекватност с конституционната промяна предвиждаща общите парламентарни избори да се провеждат на период от четири, а не от пет години.
-
Открит хероин на българо-турската граница

5 кг 229 гр.хероин открит в автобус Истанбул-Шумен

Posted 19.10.2009 10:51:45 UTC

Updated 19.10.2009 10:51:45 UTC

На границата между Турция и България бе заловен 5 кг 229 грама хероин в автобус пътуващ по линията Истанбул- Шумен.Във връзка със случая бе задържан един български гражданин.
-
Преглед на турския печат 19.10.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 19ти октомври 2009та година...

Posted 19.10.2009 07:22:57 UTC

Updated 19.10.2009 07:22:57 UTC

Днешната турска преса е дала по страниците си новини във връзка с групата от 34 терориста от ПКК, които ще пристигнат днес от лагерите Кандил и Махмур в северната част на Ирак в Турция и ще се предадат на силите за сигурност.
Вестник Заман отбелязва в новината под заглавието "Терористите от Кандил и Махмур ще влязат днес на турска територия от пункта Хабур", че днес група терористи ще се предаде на силите за сигурност и сочи, че предалите се няма да бъдат изправени пред съдебните органи.
Същият вестник в друга новина пише, че днес в полите на планината Джуди, която в миналото бе арена на сблъсъци между терористите от ПКК и силите за сигурност, днес е място, където се води органично земеделие, и подчертава, че това е предвестник на промените настъпващи в Югоизточен Анадол.
Вестник Ватан в новината озаглавена "Радващи събития" пише, че е била предприета конкретна стъпка в рамките на пакета с демократични промени и че група от 34 терориста ще се предаде днес на силите за сигурност. Вестникът цитира думите на президента Абдуллах Гюл-"Държавните органи от месеци полагат усилия по въпроса.Надявам се, че тази възможност няма да бъде пропусната."
Вестник Миллийет в новина по темата озаглавена "Критичен ден на границата" съобщава, че група от 26 души от лагера Махмур, между които четири деца, и група от осем терориста от лагера Кандил ще пристигнат днес на турска територия като символична "Група на Мира", и отбелязва, че ако бъдат освободени същия ден от съдебните органи, ще потеглят с конвой за столицата Анкара.
Същият вестник в друга новина пише, че президентът Абдуллах Гюл е предложил лидерът на главната опозиционна партия да бъде приет за член на Съвета за Национална Сигурност, тъй като в този съвет се обсъждат много важни за страната въпроси и ще бъде полезно да се изслуша мнението и на опозицията.
В новина озаглавена "И Диаспората ще се промени" вестник Стар пише, че според главния редактор на списание Яманак издаващо се в Истанбул, Ара Кочунян, с подобряването на отношенията между Турция и Армения ще се промени и позицията на диаспората към Турция. Кочунян е подчертал, че младите членове на диаспората вече не съхраняват самоличността си базирайки се на твърденията за събитията от 1915та година а отъждествявайки се с Армения, и че с превръщането на Турция в партньор на Армения ще настъпи промяна в съществуващата днес вълна.
Вестник Джумхурийет съобщава в новината озаглавена "Вие сте част от ЕС и няма нужда от виза", че председателят на турско-германската търговска и индустриална палата Райнхард Фрейхер фон Леопрехтинг е казал, че с категоричност Турция е страна членуваща в ЕС.
Вестник Йени Шафак пише, че германския гигант за хидравлични и пневматични системи WİLO е взел решение да осъществи в Турция инвестиции от десет милиона долара. Вестникът сочи, че производствения комплекск ще се изгради на площ от 10 декара в Истанбул.
-
Новини 19.10.2009 Новини 1400
-
Емисии 19.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2