Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 19 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 19.10.09 г. !

Турските власти заловиха 50 кг хашиш
19 октомври 2009 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските власти заловиха 50 кг хашиш при операция в централната провинция Аскарай, съобщава Анадолската агенция. Наркотикът е открит при проверка на два автомобила.
Арестувани са четирима души, които са се опитали да оставят автомобилите и да избягат. Задържаните ще бъдат обвинени в трафик на наркотици.

Нурсултан Назарбаев призова Турция да окаже подкрепа на Казахстан преди визитата си, която започва утре
19 октомври 2009 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Алмати/Анкара. Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев призова Турция да окаже подкрепа на Казахстан преди визитата си, започваща утре, пише турският вестник „Сабах”. Преди визитата си в Турция казахстанският президент Назарбаев разговаря с турски журналисти в старата столица Алмати. Това ще бъде първото официално посещение на Назарбаев в Турция от 8 години насам. В разговора Назарбаев отправи важни послания към Турция и турския народ. Той подчерта, че след 5 години петролопроводът Баку-Джейхан ще има голяма нужда от казахски петрол, а страната му разработва нови големи залежи и има нужда от транспортирането на добития петрол. Той изрази желанието на страната си да окажат подкрепа за петролопровода Баку-Джейхан с казахски петрол.
Президентът на централноазиатската република изрази подкрепа за процеса на подобряване на отношенията между Армения и Турция и каза, че те трябва да се развиват под знака на приятелството.
Той изтъкна, че Турция и Казахстан са установили преки дипломатически отношения през 1992 години, след като Казахстан обявява независимост на 16 декември 1991 година, а в момента търговският оборот между двете страни е над 3 милиарда долара. Активни са връзките между двете страни в областта на строителството, енергетиката и транспорта. Развиват се активно и връзките в областта на образованието.

Група от планинските лагери на ПКК в Северен Ирак се предава днес на турските сили за сигурност
19 октомври 2009 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Очите в Турция днес са обърнати към гранично-контролния пункт Хабур, откъдето влизат терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/, които се предават на силите за сигурност, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Управляващите вкарват в действие тристепенен план за възстановяване на предалите се активисти на ПКК и за приобщаването им към нормалния начин на живот. Също според информацията приключват действията, които ще сложат край на изолацията на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан в затвора на остров Имралъ.
Положението на слезлите от лагерите на ПКК и предали се на турските сили и изолацията на Йоджалан ще бъдат и едни от основните въпроси, които ще се обсъждат на заседанието на Съвета за национална сигурност на 23 октомври. Към предалите се членове на ПКК ще има снизходително отношение и върху тях няма да бъде оказван натиск. Онези, които пожелаят, ще могат да получат психологическа подкрепа, ще могат да преминат през възстановителни процедури, ще бъдат потърсени възможности, ако искат да се установят извън родните си места.
Като съкилийници на Абдуллах Йоджалан ще бъдат изпратени 8 осъдени членове на организациите „Хизбуллах” и Партията за спасение на революционния народ /DHKP-C/. Според един от действащите лидери на ПКК Мурат Карайълан групата, която трябва да се предаде, е от 50 души, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: САЩ се готви да изгради нови военни бази в България и Румъния
19 октомври 2009 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. САЩ обяви, че се готви да изгради нови военни бази в България и Румъния, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според информация на македонската агенция МИА Пентагонът ще инвестира над 100 милиона долара в изграждането на нови военни бази в двете страни. Според новите планове на Пентагона в Румъния САЩ ще разположи 1600 войници във военна база, която ще изгради за 50 милиона долара. В България ще бъдат разположени 2500 войници, а базата ще струва 60 милиона долара. Разходите за двете американски бази ще се посрещат от САЩ, но те ще могат да бъдат ползвани от двете страни, които са домакини.
Администрацията на президента Барак Обама обяви миналия месец, че променя плановете си и няма да изгражда системи за противоракетна отбрана в Полша и Чешката република. Според специалистите това е част от промяната в стратегията за глобално разположение на силите, които посочват, че ще се предприемат варианти, които струват по-евтино и са по-близо до Близкия изток, който е сред основните конфликтни зони.

Министърът на отбраната на Турция ще посети България и Словакия
19 октомври 2009 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на отбраната Вежди Гьонюл ще посети България и Словакия, предаде Анадолската агенция.
Утре той ще замине за София за участие в среща с колегите си от Югоизточна Европа. След това министърът и придружаващата го делегация ще посетят Словакия, където ще участват в срещана на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО на 22 и 23 октомври.

23 студенти от университета в турския град Ерзинджан са задържани за привличане на привърженици към ПКК
19 октомври 2009 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Ерзинджан. 23 студенти от университета в турския град Ерзинджан са задържани за пропагандна дейност и привличане на привърженици към младежката структура на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Четирима от задържаните студенти са девойки. Задържаните са били отведени с автобус в затвора за тежки престъпления в Ерзурум.
Въз основа на получен сигнал от новозаписали се студенти за опити за привличане към структурите на ПКК полицията в Ерзинджан е организирала късно вечерта на 16 октомври едновременна операция срещу повече от 10 обекта. В рамките на операцията, която е била координирана с екипи на отдела за борба срещу тероризма, са били претърсени домове на студенти и студентки и лица, свързани с Дружеството за кредитиране на домове. Били са задържани 23 студенти, след които 4 девойки, чиито имена отпреди това са установени, че са пропагандирали в полза на ПКК. При обиските са били иззети много документи на терористичната организация. След медицински преглед задържаните са били отведени под засилен контрол в затвора в Ерзурум.

Реконструкция на тракийска гробница е изложена в музея в Текирда, Турция
19 октомври 2009 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Текирда. Реконструкция на тракийска гробница с предметите, открити в нея, е изложена в музея в Текирда, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Изложбата с предметите е на гробницата на Терес, сина на Керсеблепт. Направена е и възстановка на външния вид на тракийския владетел, по намерените в гробницата кости. Изложението показва и разположението на култовите предмети, открити в гробницата.
Според доц. Калин Порожанов от Центъра по тракология, преподавател в ЮЗУ – Благоевград, Керсеблепт е последният голям тракийски владетел, син на Терес, който прави Херайон Тейхос (крепост на Хера, която в съзнанието на траките е едно от наименованията на великата богиня – майка). „Той прави този гръко-тракийски или гръцки град своя резиденциална столица, откъдето управлява царството си. Бизанте, Родосто, а днес Текирда (на турски) още от царете преди Керсеблепт е такава резиденциална столица. През 351 г.пр.Хр. Керсеблепт дава един от синовете си (казва Демостен) на Филип ІІ, който обсажда Херайон Тейхос. Не е ясно кой е този син, тъй като той има четирима сина, според един друг надпис. След като бива открита тази гробница със златните царски венци, и надпис Терес, датировката, която проф. Делеменч от Истанбулския университет дава, и тя не е оспорена от никого досега, съвпада точно с времето на Александър и след Александър ІІІ Велики, което ще рече - началото на елинизма. Тогава е нормална практика владетелите, които вече не са със самостоятелни царски титли, каквито са и синовете на Керсеблепт, да бъдат васални, в случая – на Филип ІІ. Това най-вероятно е гробницата на Терес, един от синовете на Керсеблепт. Венците са несъмнено царско достойнство, още повече, че Атина връчва венец на този, когото прави свой гражданин. Четиримата синове на Керсеблепт са граждани на Атина и тези последни десетилетия в историята на тази част от Одриското царство, Одриското царство на Керсеблепт и Атина са в много близки дипломатически отношения. Даването на гражданство означава най-висок ранг признание – разказа доц. Калин Порожанов пред студентите – участници в българо-турския летен университет „Странджа планина и нейната роля в преноса на цивилизации Изток – Запад”.
Част от групата се включва и по проекта „Тракия – кръстопът на цивилизациите” в областта на културата и историческото наследство, който пък се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” с ръководител доц. София Василева от СВУБИТ.
Денка КАЦАРСКА

Председателят на иракския парламент ще направи посещение в Турция
19 октомври 2009 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на иракския парламент Ияд ал Самарай пристига утре на официално посещение в Турция по покана на председателя на турския парламент Мехмет Али Шахин, предаде Анадолската агенция. На 21 октомври Самарай ще се срещне с турския си колега, както и с председателя на парламентарната комисия по външните работи в турския парламент Мурат Мерджан.

До 524 достигна броят на случаите на свински грип в Турция
19 октомври 2009 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Броят на установените случаи на свински грип в Турция достигна 524, съобщи Анадолската агенция.

Турция затвори четири училища заради свински грип
19 октомври 2009 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Турското здравно министерство закри четири училища в югоизточния град Диарбекир за една седмица, след като бяха регистрирани седем случая на свински грип, предаде АФП.
Две от училищата получиха нареждане да прекратят работа в неделя, след като стана ясно, че шестима ученици и един възрастен са заразени с вируса (A)H1N1, съобщи представител на местните здравни власти.
Две съседни училища също бяха затворени за една седмица като превантивна мярка.

Турският парламент започва да разглежда от 21 октомври подписаните протоколи с Армения
19 октомври 2009 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двата протокола за установяване на дипломатически отношения между Турция и Армения и за развитие на връзките между двете страни влизат тази седмица за обсъждане в турския парламент, предаде Анадолската агенция. Процедурата по обсъждането и ратификацията на двата протокола започва на 21 октомври, когато министърът на външните работи Ахмет Давутоглу ще информира депутатите за подписаните важни документи с Армения. След изказването на Давутоглу от името на правителството, парламентарните групи ще изложат своите позиции по въпроса.
На 10 октомври в Цюрих министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу и министърът на външните работи на Армения Едуард Налбандян подписаха “Протокол за установяване на дипломатически отношения между Република Турция и Република Армения” и “Протокол за развитие на връзките между Република Турция и Република Армения”.

Турски печат: Турция не може да бъде справедлив посредник, смята Нетаняху
19 октомври 2009 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Анкара.Продължаващата криза в турско-израелските отношения и кюрдското “отваряне” са сред централните теми в днешния турски печат.
Вестник “Хюриет” извежда на централно място думите на премиера на Израел Бениямин Нетаняху, че Турция не може да бъде справедлив посредник. След кризите в двустранните отношения с Турция на Световния икономически форум в Давос, заради отложената международна част на турското военно учение “Анадолски орел” и по повод излъчения първи епизод на скандалния за Тел Авив турски телевизионен сериал “Раздяла”, Израел вече не иска да Анкара да бъде посредник в мирните преговори със Сирия. Нетаняху е обсъдил кризата с Турция с премиера на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро по време на неговото посещение през миналата седмица в Израел. “Радикал” информира, че по време на разговора си със Сапатеро израелският премиер остро е критикувал Турция. На срещата между двамата в Eрусалим в присъствието на официалните делегации на двете срани Нетаняху е посочил, че Тел Авив не иска Анкара отново да поема посредническа мисия в преговорите със Сирия и е обобщил, че “Турция не може да бъде честен посредник”.
“Заман” пише, че днес прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ ще посрещне с митинг на турско-иракската граница две групи от членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/, които идват от лагери на организацията в Северен Ирак и доброволно ще се предадат на турските власти. Това става по указания на излежаващия доживотна присъда в затвора на остров Имралъ лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан /Апо/. От лагера Махмур идват 26 души, а от лагера Кандил – 8 души. Сред тях има 10 жени и 4 деца. Групата се предвожда от Сейди Фърат, който по същия начин се е върнал в Турция през 1999 г. и е лежал в затвора 7 години. Очаква се на митинга да присъства и лидерът на ПДО Ахмет Тюрк.
За острите критики на Партията на националистическото движение /ПНД/ към кюрдското “отваряне” на правителството и на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ пише “Сабах”. Лидерът на ПНД Девлет Бахчели подчертава, че партията му не може да бъде “фигурант” в подобни проекти, като “кюрдско отваряне” и “демократично отваряне”.
По кюрдската тема “Милиет” обръща внимание на предупреждението на лидера на ПНД към премиера Реджеп Тайип Ердоган: “Може и да имаш избрани депутати от района на Югоизточен Анадол, но недей да разчиташ на тях”.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2