Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 18 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 18.10.2009 г. !

Верхьоген подкрепи членството на Турция...

Заместник-председателят на Комисията на ЕС Гюнтер Верхьоген подчерта, че нуждата на ЕС от Турция е по-голяма от нуждата на Турция от ЕС...

Posted 18.10.2009 09:58:30 UTC

Updated 18.10.2009 09:58:30 UTC

Заместник-председателят на Комисията на ЕС Гюнтер Верхьоген подчерта, че нуждата на ЕС от Турция е по-голяма от нуждата на Турция от ЕС.
В изявление за едно германскo радио Верхьоген привлече внимание на значението на Турция от гледна точка на регионалната сигурност и отбеляза, че членството на Туpция ще даде нови предимства на ЕС и че по този начин ще бъдат подобрени без конфликти отношенията между Западния свят и Ислямския свят.
Верхьоген се противопостави и на предложенията на Франция и Германия за определяне на статута на привилегирован партньор и каза, че това партньорство съществува де факто от дълго време насам и тя е много по-близко асоциирана от редица други страни с ЕС. Верхьоген каза, че не могат да предложат на Турция нещо, което тя и без това притежава.
-
ТРТ откри нов канал...

Започна емисия новият телевизионен канал за документални филми и туризъм на Турското Радио и Телевизия...

Posted 18.10.2009 10:01:09 UTC

Updated 18.10.2009 10:01:09 UTC

Започна емисия новият телевизионен канал за документални филми и туризъм на Турското Радио и Телевизия. По този телевизионен канал ще се излъчват програми на пет езика които ще представят Турция пред света.
В град Измир бе организирана пищна церемония по повод откриването на новия телевизионен канал. В словото, което произнесе на церемонията държавният министър и вице-премиер Бюлент Арънч каза, че с новите канали на ТРТ, Труция отправя нови послания към света.
Генералният дикертор на ТРТ Ибрахим Шахин отбеляза, че скоро ще започне емисия музикалният канал а на 15ти ноември ще бъде открит и каналът на арабски език.
Първата цел на новия канал за туризъм и документални филми на ТРТ ще бъдат страните с висок туристически потенциал за Туpция и за целта са подготвени програми основно на Германски, Френски, Английски и Руски езици.
Първоначално емисиите ще се разпространяват посредством спътникова връзка, а след кратко време ще започне и 24 часово излъчване по интернет.
-
Турция винаги подкрепя онеправданите...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че Турция не изпитва враждебни чувства към нито една страна в света...

Posted 18.10.2009 09:39:01 UTC

Updated 18.10.2009 09:39:01 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че Турция не изпитва враждебни чувства към нито една страна в света и каза, че тя винаги подкрепя онеправданите и никога не оказва подкрепа и помощ на подтисниците.
Засягайки в словото си произнесено на церемонията в град Кършехир по повод началото на Седмицата на Гилдиите и процеса на демократични реформи Ердоган каза, че този пpоцес не означава, че ще се откажа от борбата с тероризма и ще направят отстъпки пред исканията на терористите.
Ердоган отправи и послания във връзка с отлагането на международната фаза на военно-въздушните учения "Анадолски Орел" и напрягането на отношенията с Израел. Той каза, че като демократична страна с активна и мирна външна политика и справедливото си отношение към онеправданите и подтиснатите, Турция е спечелила уважението на света.
Премиерът Ердоган подчерта, че с разрешаването посредством процеса на демократизация на всички проблеми в страната, Турция ще се превърне в силна и уважавана страна в света.
-
Преглед на турския печат 18.10.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 18ти октомври 2009та година.

Posted 18.10.2009 07:15:40 UTC

Updated 18.10.2009 07:19:17 UTC

Днешните турски вестници са дали място на заглавна страница на новини във връзка с предаването на групи членове на терористичната организация ПКК на силите за сигурност.
Вестник Хабертюрк отбелязва в новината озаглавена "Процесът даде първите резултати", че терористите които не са участвали в акции на турска територия или срещу турските сили за сигурност ще се предадат на три етапа на силите за сигурност и че група от 20 терориста е потеглила от лагера Махмур към турската граница. В новината пише, че в срок от два или три месеца се очаква една група от терористи да пристигне от планината Кандил и да се предаде на силите за сигурност и че и трета група от терористи ще пристигне от Европа и също ще се предаде на силите за сигурност.
Вестник Сабах пише в новината под заглавието "Конвойът на Сейди", че група от терористи водена от бившия член на терористичната организация Сейди Фърат поставя началото на груповото предаване на терористите и сочи, че в лагера Махмур 400 души са изявили желанието да се завърнат в Турция.
Вестник Заман е дал място на изявлението на члена на президентския съвет на Босна и Херцеговина Харис Сладзич, който преди няколко дена бе на официално посещение в Турция. Вестникът сочи, че на церемонията по откриването заедно с външния министър на Туpция Ахмед Давутоглу ,на построения в Сараево Турски Културен Център на името на Юнус Емре, Сладзич е казал, че вече ще започнат да учат турски език и е благодарил на Турция за откриването на курсовете по турски език.
Вестник Заман от своя страна се е спрял на изявлението на посланика на Турция в Дамаск Аднан Кечеджи-"Отървахме се от издаването на хиляда и 500 визи дневно, вече ще насочим вниманието ни към разгръщането на търговските и културните връзки". Кечеджи е отбелязъл, че политиката за разрешаване на всички проблеми със съседните страни се е отразила положително на турската икономика и че това ще има положително отражение над окръзи като Адана, Килис, Османийе и Хатай.
Вестник Хабертюрк е дал място на прогнозите на министъра на финансите Мехмед Шимшек за 2010та година. Той е подчертал, че бюджетът за 2010та година ще бъде ключът за излизане от кризата и е отбелязъл, че идната година държавните разходи ще се поставят под много строг контрол и ще се предприемат стъпки за увеличаване на държавните приходи. Министър Шимшек е казал, че съхраняването на финансовите възможности на семействата и здравата структура на турските банки ще ускори процеса на следкризисно възстановяване, което от своя страна ще има положително отражение над бюджетните приходи и е подчертал, че идната година ще заделят по-голям дял от бюджета за сферите на здравеопазването и образованието.
-
Новини 18.10.2009 Новини 1400
-
Емисии 18.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2