Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 10 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 10.10.2009 г. !

Преглед на турския печат 10.10.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 10 октомври 2009 година.

Posted 10.10.2009 08:13:56 UTC

Updated 10.10.2009 08:13:56 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с протокола за нормализиране на турско-арменските отношения, който ще бъде подписан днес в град Цюрих, Швейцария и на удостояването на президента на САЩ Барак Обама с Нобеловата награда за мир.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Исторически подпис” отбелязва, че днес в Цюрих ще бъде изживян исторически ден с подписването на турско-арменския протокол. Вестникът съобщава, че протокола ще бъде подписан от външния министър на Турция Ахмет Давутоглу и арменския му колега Едуард Налбантиян в 18:00 часа турско време.

Вестник Хабер Тюрк предава, че намиращият се на официално посещение във Франция президент на Турция Абдуллах Гюл е казал на президента на Франция Никола Саркози да не поставя препятствия пред процеса на членството на Турция в ЕС. Вестникът сочи, че по време на срещата между Гюл и Саркози са били обсъдени икономическите, културните и регионалните отношения. В новината пише, че президентът Гюл е казал следното на Саркози: „В крайна сметка Турция също като Норвегия може да се откаже от членството в ЕС или пък вие може отхвърлите членството ни. Не възпрепятствайте нормалния ход на събитията”.

В новината със заглавие „Пристигна в Турция с маслинова клонка в ръка” вестник Заман съобщава, че премиерът и външен министър на Гърция Йорго Папандреу е осъществил първото си официално посещение в чужбина след встъпването си в длъжност в Турция. Вестникът пише, че Папандреу е посетил гроба на бившия външен министър на Турция Исмаил Джем и че е донесъл със себе си клонка от маслиновото дърво, което са посадили заедно с покойния Джем. Вестникът предава, че премиерът на Гърция по време на контактите си в Патриаршията е отправил топли послания. Папандреу е направил следното изказване: „Искам да разрешим проблемите, а не да ги задълбочаваме. Ако на преговорите по Кипърския въпрос бъде пожънат успех ще бъде отправен сигнал за мир към целия свят”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Дори само обещанията бяха достатъчни за да му спечелят Нобелова награда” отбелязва, че президентът на САЩ Барак Хюсеин Обама е таз годишния носител на Нобеловата награда за мир. Вестникът предава, че Обама е бил удостоен с тази награда поради усилията си за укрепване на международната дипломация и сътрудничеството между народите.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Инвестиция на стойност 500 милиона евро” съобщава, че фирмата, която пое правото за експлоатация на международното летище „Сабиха Гьокчен” в Истанбул за срок от 20 години е осъществила инвестиция на стойност 500 милиона евро за строежа на допълнителен терминал и отделения. Вестникът съобщава, че новия терминал и отделения ще бъдат официално открити на 31 Октомври 2009 година.

Същият вестник в друга икономическа новината пише, че индексът на Истанбулската фондова борса е надхвърлил границата от 50 000 пункта, с което е постигнат рекорд за годината.

Вестник Стар в новината със заглавие „Първо Естония, а след това и Турция” съобщава, че ако тази вечер в 19:00 часа националния отбор по футбол на Естония победи отбора на Босна и Херцеговина, а след това отбора на Турция победи отбора на Белгия надеждите на Турция за участие в Световното първенство по футбол в Южна Африка ще продължат.
-
Новини 10.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 10.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2