Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 10 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 10.10.2009 г. !

Церемонията за подписване на протоколите между Турция и Армения е отложена
10 октомври 2009 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Цюрих. Церемонията за подписване на двата протокола между Турция и Армения е отложена за известно време, казали швейцарски представители, цитирани от Анадолската агенция. Швейцарските служители не знаели кога точно ще бъде подписването.
Журналистите, очакващи церемонията, били изведени от помещението, в което чакали. Някои официални високопоставени лица, които чакали церемонията, също напуснали залата, в която трябваше да бъде подписването. Телевизионното предаване на живо от залата приключило и швейцарската телевизия започнала да излъчва футболен мач.

Анадолска агенция: Забавя се подписването в Цюрих на турско-арменските протоколи
10 октомври 2009 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Цюрих. Подписването на турско-арменските протоколи е забавено поради възникнало в последния момент затруднение, предава Анадолската агенция, като цитира казаното от американски служители за АФП. Според френската агенция арменската и американската делегация не са отишли в Цюрихския университет за церемонията по подписването, насрочена за 17 ч местно време /18 ч бълг. време/.
Ян Кели, американски говорител, казал, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън се е върнала в хотела си. По думите на говорителя арменският външен министър Едуард Налбандян се очаква за среща с член на американската делегация.
Междувременно според агенция Ройтерс говорител на Държавния департамент казал, че подписването е забавено в последната минута заради формулировката на заключителните изявления, които страните трябва да направят и американската делегация помагала на двете страни да изготвят текста на тези изявления, отбелязва Анадолската агенция.

Анадолска агенция: Чужди медии наричат „историческо” нормализирането на турско-арменските отношения
10 октомври 2009 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Френският печат определя като „историческо развитие” нормализирането на отношенията между Турция и Армения, предава Анадолската агенция.
Вестник „Либерасион” пише днес, че „въпреки съществуващите проблеми властите на Турция и Армения ще подпишат днес исторически протокол”. Според „Фигаро” макар че проблемите от миналото съществуват, правителствата и на двете страни взеха решение за нормализиране на отношенията”. Вестникът отбелязва, че Русия и САЩ се конкурират в региона, но имат общи интереси – желаят стабилност там. Поради това те подкрепят сътрудничеството между арменци, азери и турци, се казва в публикацията.
Британските вестници отделят широко място на двата протокола, които предстои да бъдат подписани от външните министри на Турция и Армения в Цюрих по-късно днес, отбелязва агенцията. „Файненшъл таймс” преценява, че ако споразумението между Турция и Армения бъде приложено, "то ще бъде триумф за Турция, която става все по-активна в регионалната дипломация и има голямо желание да бъде смятана като сила за стабилността в Кавказ”. Според вестника присъствието на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън на церемонията по подписването е знак за значението, което САЩ придават на кавказкия регион.

Турският външен министър пристига в Швейцария за подписване на два протокола с Армения
10 октомври 2009 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу пристига в Цюрих, където днес ще подпише с арменския си колега Едуард Налбадян два протокола за нормализиране на отношенията между Турция и Армения, предаде Анадолската агенция.
Историческите протоколи, както ги определя турският печат, ще бъдат подписани в Цюрихския университет.
Първият протокол е за установяване на дипломатически отношения, а вторият - за по-нанатъшно развитие на отношенията. Към двата документа има приложение, което определя ясен график за изпълнението на протоколите. Споразуменията предвиждат отваряне на границата в срок от два месеца след като вторият протокол влезе в сила, макар че тази стъпка изисква одобрението на парламентите на двете страни и на техните президенти, пише вестник „Хюриет”.

В Цюрих ще бъде подписан протокол за нормализиране на турско-арменските отношения
10 октомври 2009 | 04:07 | Агенция "Фокус"
Цюрих. Протокол за нормализиране на турско-арменските отношения ще бъде подписан днес в Цюрих, съобщават медиите. Документът ще бъде подписан от външните министри на Турция и Армения – Ахмет Давутоглу и Едуард Налбандян. На церемонията, която ще се състои в Цюрихския университет, ще присъства държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, очаква се руският външен министър Сергей Лавров също да бъде на „историческото подписване”, както го наричат медиите в Турция. Поканени са също външните министри на Франция и други страни.


Агенция „Фокус” припомня:

Турция и Армения нямат дипломатически отношения. Развитието на отношенията между Анкара и Ереван бе спъвано досега от дълбоките разногласия заради арменския геноцид.
Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000, като категорично отхвърля тезата за геноцид и се противопоставя на международното признаване на събитията за такъв. През 1993 година Турция затвори границата си с Армения в проява на солидарност с Азербайджан, който се сражаваше срещу подкрепяните от Армения сили за територията Нагорни Карабах.
Разчупването на ледовете в турско-арменските отношения започна с посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл през септември 2008 г.в Армения по покана на президента Серж Саркисян, за да наблюдава футболния мач между отборите на двете страни. От тази визита дойде изразът “футболна дипломация”. Предстои държавният глава на Армения да отиде в Турция през октомври 2009 г., за да наблюдава футболния мач между националните отбори на двете страни.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2