Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 3 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 03.10.2009 г. !

Истанбул ще стане финансов център...

Вчера вДържавен вестник бе публикувана и влезе в сила стратегията за превръщането на Истанбул в регионален и световен финансов център...

Posted 03.10.2009 10:02:53 UTC

Updated 03.10.2009 10:02:53 UTC

Вчера в Държавен вестник бе публикувана и влезе в сила стратегията за превръщането на Истанбул в регионален и световен финансов център.
На пресконференцията организирана в конгресния център в Истанбул където се провеждат годишните заседания на Международния Валутен Фонд и Световната Банка, държавният министър и вице-премиер Али Бабаджан каза, че ще предприемат поетапни стъпки за да превърнат Истанбул в регионален и след това в световен финансов център.
Той отбеляза, че за целта се предвиждат промени в законите, инфраструктурата и във фискалната система.
Той каза, че пренасянето на Централната Банка и на дирекциите на обществените банки в Истанбул ще се осъществи в зависимост от решенията, които ще бъдат приети от управителните им съвети.
Бабаджан каза, че превръщането на Истанбул във финансов център ще даде принос за турската икономика и ще превърне Труция в регионален притегателен център.
-
Реакция по повод изявлението на Христофяс...

ТРСК изрази остра реакция на изказаната от лидера на кипърската гръцка част Димитрис Христофяс цел за "Унитарна федерация"...

Posted 03.10.2009 10:00:01 UTC

Updated 03.10.2009 10:00:01 UTC

ТРСК изрази остра реакция на изказаната от лидера на кипърската гръцка част Димитрис Христофяс цел за "Унитарна федерация".
Министърът на външните работи на ТРСК Хюсеин Йозгюргюн каза, че рецептата на Христофяс за разрешение на кипърския проблем представлява всъщност смъртна присъда за кипърските турци.
Йозгюргюн подчерта, че кипърският гръцки лидер пренебрегва напълно постигнатaта по време на преговорите съгласуваност над отделните принципи и отхвърляйки параметрите на ООН за разрешаване на кипърския проблем, не се бои да изрази още веднъж своята вражда към турците. Той каза, че кипърската гръцка част се отнася много несериозно към усилията за намиране на справедливо и трайно разрешение на проблема в Кипър и подчерта, че предложената от Христофяс рецепта е неприемлива.
На военния парад организиран по повод деня на независимостта на така наречената Кипърска Република, Христофяс бе казал, че целта им е да превърнат Кипър в двузонална унитарна федерация.
-
Семнеби води контакти в Баку...

Специалният представител на ЕС за Южен Кавказ Питър Семнеби разговаря в столицата на Азербайджан Баку с министъра на външните работи на тази страна Елмар Мемедяров...

Posted 02.10.2009 09:51:33 UTC

Updated 02.10.2009 09:51:33 UTC

Специалният представител на ЕС за Южен Кавказ Питър Семнеби каза, че нормализирането на турско-арменските отношения ще допринесе за мира, стабилитета и икономическия прогрес на региона.
Семнеби разговаря в столицата на Азербайджан Баку с министъра на външните работи на тази страна Елмар Мемедяров. Той каза, че се надява до края на годината да бъде постигнат конкретен напредък в усилията за разрешаване на проблема с Нагорни Карабах.
На срещата са били обсъдени и турско-арменските отношения и тяхното въздействие над Азербайджан и Южен Кавказ.
-
Турция отново поема регионалното командване в Афганистан...

На първи ноември Туpция ще поеме от Франция регионалното командване на съюзническите сили в столицата на Афганистан Кабул...

Posted 03.10.2009 09:53:54 UTC

Updated 03.10.2009 09:53:54 UTC

На първи ноември Туpция ще поеме от Франция регионалното командване на съюзническите сили в столицата на Афганистан Кабул. Турските сили няма да участват в операции по борба с тероризма, борба с наркотрафика и в разминирането на минирани зони.
Вчера в сградата на турския генерален щаб се състоя редовна седмична информативна пресконференция В изявлението, което направи на пресконференцията, началникът на комуникационния отдел на генералния щаб бригаден генерал Метин Гюрак каза, че Туpция ще поеме на първи ноември от Франция командването на регионалните сили в Кабул и подчерта, че турсикте сили няма да вземат участие в прочистването от мини, в операции срещу терористи и в борба с наркотрафика.
-
Гюл разговаря с Алиев...

В автономната област Нахичеван на Азербайджан се провежда срещата на високо равнище на турско говорещите страни...

Posted 03.10.2009 09:44:34 UTC

Updated 03.10.2009 09:44:34 UTC

В автономната област Нахичеван на Азербайджан се провежда срещата на високо равнище на турско говорещите страни. В словото, което произнесе на срещата президентът на Туpция Абдуллах Гюл засегна проблема между Азербайджан и Армения и подчерта, че Турция отдава голямо значение на териториалната цялост на Азербайджан и вярват, че вече е настъпило времето да се сложи край на арменската окупация на азербайджански територии. Гюл също така подчерта, че е настъпило времето да бъдат разрешени и другите кризи в Южен Кавказ.
Преди срещата на високо равнище президентът Гюл разговаря с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Срещата на която присъстваха и външният министър на Турция Ахмед Давутоглу и външният министър на Азербайджан Елмар Мемедяров се състоя на закуска в хотела, в който ще се проведе срещата на високо равнище. Разговорът се проведе при закрити за пресата врати.
По време на продължилата един час и 10 минути среща бяха обсъдени основно двустранните отношения и Нагорно-Карабахският проблем.
-
Преглед на турския печат 03.10.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 3ти октомври 2009та година.

Posted 03.10.2009 07:16:22 UTC

Updated 03.10.2009 07:16:22 UTC

Днес прегледа на турския печат ще запчонем с новина на вестник Заман. В новината озаглавена "Истанбул ще бъде превърнат в регионален и световен финансов център" се отбелязва, че правителството е оповестило подробности във връзка с плана за превръщането на Истанбул най-напред в регионален, а по-късно и в световен финансов център. В новината се отбелязва, че ще бъдат приети промени в законите с цевл да се привлекат световните капитали и ще бъде подготвена проста но ефикасна данъчна система. Вестникът предава думите на държавния министър и вице-премиер Али Бабаджан, че стъпките, които ще бъдат предприети в тази насока, ще бъдат валидни и за цялата страна.
Вестник Миллийет в новината озаглавена "Новият Международен Валутен Фонд се учредява в Истанбул, Г-7 вече почина", съобщава, че директорът на фонда Доминик Щраус Кан е подчертал, че заседанието на Международния Валутен Фонд и Световната Банка в Истанбул ще бъде повратен момент и е казал, че Г-7 са мъртви и че тази група се е изолирала от останалите страни в света.
"Гюл изпрати писмо на Саркисян". С това заглавие вестник Заман отбелязва, че в началото на седмицата предидентът Абдуллах Гюл е изпратил писмо до президента на Армения Серж Саркисян и официално го е поканил да присъства на футболната среща на 14ти октомври в град Бурса между националните отбори на Турция и Армения. Вестникът припомня, че президентът Гюл бе отпътувал за Еверан за футболната среща между националните отбори на двете страни на 6ти септември миналата година и подчертава, че преди срещата Гюл и Саркисян са обсъдили двустранните проблеми.
В новината под заглавието "Хамас излъчи кадри с пленения израелски войник" вестник Джумхурийет съобщава, че вчера на израелски служители са били предадени първите кадри показващи, че плененият от Хамас израелски войник на име Шалит е жив. В новината пише, че освободените след това палестинци са пристигнали в Палестина и че Фатима Зик и двугодишната й дъщеря, родена в израелски затвор, са били посрещнати пред дома им като герои.
Същият вестник в новината озаглавена "Иран ще изпраща една трета от урана в Русия" отбелязва, че на преговорите в Женева между Шесторката в която се намират петте постоянни представителки в Съвета за сигурност на ООН САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, а също така и Германия, и главния ирански преговарящ по ядрената криза Саид Джелили, е било прието принципното решение голяма част от урана необходим на Иран да се обогатява в Русия и Франция и иранската страна да позволи на експерти на Международната агенция по атомна енергия да инспектират новия ядрен комплекс на страната.

Желаем ви приятен ден.
-
Новини 03.10.2009 Новини 1400
-
Емисии 03.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2