Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 3 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 03.10.2009 г. !

Членове на просветен синдикат в Истанбул протестираха с боси крака срещу сесиите на МВФ и Световната банка
03 октомври 2009 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Протестно шествие с боси крака организираха членове на синдиката „Егитим-Сен” в Истанбул срещу годишните сесии на Международния валутен фонд и Световната банка, пише турският вестник „Дюня”. Участниците в протеста скандираха лозунги за равноправен достъп до комуникации, безплатно образование, работа и безплатен транспорт. Групата се събра на площада „Таксим” и със събути обувки премина по булевард „Истиклял”. Пред елитната гимназия „Галатасарай” членът на ръководството на синдиката Хатун Илдемир направи изявление от името на групата, в което посочи, че в резултат на политиката на МВФ и Световната банка образованието, здравеопазването, други обществени дейности, както и правото на живот в Турция се превръщат в пазар. Той подчерта, че е необходимо всички да имат равен и безплатен достъп до обществените блага и политиката за това трябва да се преразгледа.
На протеста се изказа и журналистът Селчук Йозбек, който запрати обувка срещу председателя на МВФ Доминик Строс-Кан по време на негова лекция в истанбулски университет. В изказването си той заяви, че правото на образование и здравеопазване с всеки изминал ден се подтискат и ограничават и те ще продължат борбата си срещу тази несправедливост и срещу неравноправието. На протеста изразиха своите мнения и преподаватели и студенти.

Турция и Русия ще бъдат засегнати от нарастващата голяма бедност в света, каза главният икономист на Световната банка
03 октомври 2009 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Главният икономист на Световната банка Индремит Гил заяви, че и Турция, и Русия ще бъдат засегнати от нарастването на голямата бедност в света, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На пресконференция на тема „Актуалното състояние на икономиката в Европа и Централна Азия”, организирана в рамките на годишните събрания на МВФ и Световната банка в Истанбул, Гил изтъкна, че не смятат, че кризата е свършила, в Европа и Централна Азия съживяването е много слабо. Регионът има над 350 милиарда външен дълг и не е ясно още как той ще се финансира през 2010 година. По думите му ситуацията във въпросния регион не е добра за домакинствата. Безработицата и бедността нарастват.
Главният икономист на Световната банка посочи, че не е много добро положението на разрастващите се страни от Г-20. По думите му досега всяка година е било регистрирано увеличаване на средната класа, докато тази година ситуацията е обратна. Броят на много бедните в този регион ще се увеличи на 15 милиона души, а в региона има 145 милиона бедни души и като част от глобалния проблем неизбежно нарастването на бедността ще засегне Турция и Русия, изтъкна той.

Протоколът за нормализиране на отношенията между Турция и Армения ще бъде подписан на 10 октомври
03 октомври 2009 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Протоколът за нормализиране на отношенията между Турция и Армения ще бъде подписан на 10 октомври, пише турският вестник „Йени шафак”. На 5 октомври, понеделник, в швейцарската столица Берн ще бъде направено официално изявление във връзка с подписването, но все още няма официална информация от двете страни за предстоящото събитие. Подписването ще се състои в град Цюрих. На него ще присъстват и външните министри на двете страни Ахмет Давутоглу и Едуард Налбандян, пише вестникът.

Наводнения и порои се очакват в тракийската част и в района на Балъкесир, Северозападна Турция
03 октомври 2009 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Наводнения и порои се очакват в тракийската част на Турция и в района на Балъкесир, Северозападна Турция, заради обилните дъждове днес и утре, пише вестник „Дюня”. Главната дирекция на Държавната метеорологична служба в Анкара предупреждава, че в районите на Одрин и Къркларели /Лозенград/ в Източна Тракия и на Балъкесир ще паднат обилни валежи, които могат да предизвикат преливания на реки и наводнения. Очаква се също и падане на светкавици. Предупреждават се гражданите да вземат мерки и да не излизат на места, които са опасни.

Средносрочната програма на кабинета ще запази същата безработица, смята опозиционната НРП в Турция
03 октомври 2009 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Обявената средносрочна икономическа програма на правителството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ показва, че безработицата ще продължи да съществува в същите параметри. Това заяви заместник-председателят на опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ в Турция Кемал Кълъчдалоглу, пише турският вестник „Милиет”. Според Кълъчдароглу, за да не се сблъска в по-твърда скала ПСР може да предприеме варианта за предсрочни избори. Той посочи, че имат доста събрана информация за злоупотреба със служебно положение при проверки на одиторите на Съветничеството на Държавната хазна и са подготвили доклад за това, който вече са предали на Анкарската прокуратура. По думите му в злоупотреби са замесени бивш министър, генерален директор, съветник и други по-нископоставени служители и те очакват отговор от страна на вицепремиера координатор по икономическите въпроси Али Бабаджан и от премиера.

Третият редовен конгрес на управляващата ПСР в Турция беше открит днес в Анкара
03 октомври 2009 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Третият редовен конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция беше открит днес в 10 часа, пише турският вестник „Сабах”. След проверка делегатите бяха допуснати в залата, където се провежда конгресът. След откриването беше избран председателски съвет, за председател на който беше избран държавният министър и вицепремиер Бюлент Арънч. Арънч благодари на делегатите за гласуваното доверие и заяви, че конгресът носи голямо символично значение за него. Той пожела този конгрес да бъде предвестник на нови големи успехи за страната. Залата, в която се провежда конгресът, беше украсена с лозунга „Всички заедно сме Турция”, който ПСР издигна като мото. Окачени бяха и плакати с лозунги като „Винаги заедно, винаги напред”, „Осигури живот на човека, за да живее държавата”. По време на конгреса ще бъде прожектиран и документален филм за седемгодишното управление на ПСР и ще бъде изпята песента, съчинена специално за форума „Сиянието се издига оттук”.
Лидерът на ПСР и премиер Ердоган влезе в залата със съпругата си Емине Ердоган, като преди това беше посрещнат и поздравен сърдечно от съпартийци в градината на сградата, където се провежда конгресът.
След откриването на форума беше прочетено поздравление от канцлера на Германия Ангела Меркел, в което се изказва задоволство от добрите връзки между ПСР и Християндемократическия съюз в Германия. Поздравления до конгреса изпратиха и украинският премиер Юлия Тимошенко и други държавни лица. Очаква се да бъде обновен съставът на Централния изпълнителен съвет на партията, като почти със сигурност в него ще влязат Бюлент Арънч, Садуллах Ергин, Йомер Динчер и Хюсеин Челик, пише вестникът.

Кризата не е приключила за Източна Европа, предупреди Световната банка
03 октомври 2009 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Глобалната криза е далеч от приключване за много от развиващите се страни в Източна Европа и Централна Азия, обяви днес Световната банка, предаде ДПА.
Въпреки че ръстът започва да се засилва, семейства и правителства са принудени да взимат заеми, докато капиталните притоци от чужбина към региона едва ли ще се върнат до нивата отпреди кризата.
„Кризата дори не е близо до края си в Източна Европа и Централна Азия”, заяви Индермит Гил, главен икономист на Световната банка за региона.

Би Би Си: В Турция се провежда среща на министрите на финансите на Г7
03 октомври 2009 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Икономическата криза, слабият долар и състоянието на банковия сектор са в центъра на вниманието на министрите на финансите на страните от Г7, които провеждат среща в Истанбул, предава Би Би Си.
Според някои данни, министрите ще обсъдят и състава на групата, изгубила, по мнението на много експерти, актуалност на фона на увеличаващото се влияние на Китай и Индия.

Партията на справедливостта и развитието в Турция провежда редовен конгрес
03 октомври 2009 | 05:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Третият редовен конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция ще се състои днес в Анкара, съобщават медиите. Очаква се председателят на ПСР и премиер Реджеп Тайип Ердоган да бъде единственият кандидат за председател на партията. Ще бъдат направени промени в състава на Централния изпълнителен съвет. Програмата на конгреса включва
слово на лидера на ПСР и премиер Реджеп Тайип Ердоган, доклад за дейността на партията,приемане на бюджета за следващия период. В дневния ред е включен и доклад за промени в правилника.
В работата на форума ще участват около 10 000 делегати, ще присъстват около 80 чуждестранни гости, между които ще има и премиери.
ПСР е 39-та партия, основана в Турция на 14 август 2001 г. и спечелила парламентарните избори на 3 ноември 2002 г. Вече седем години тя управлява самостоятелно.

Партията на справедливостта и развитието в Турция провежда редовен конгрес
03 октомври 2009 | 05:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Третият редовен конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция ще се състои днес в Анкара, съобщават медиите. Очаква се председателят на ПСР и премиер Реджеп Тайип Ердоган да бъде единственият кандидат за председател на партията. Ще бъдат направени промени в състава на Централния изпълнителен съвет. Програмата на конгреса включва
слово на лидера на ПСР и премиер Реджеп Тайип Ердоган, доклад за дейността на партията,приемане на бюджета за следващия период. В дневния ред е включен и доклад за промени в правилника.
В работата на форума ще участват около 10 000 делегати, ще присъстват около 80 чуждестранни гости, между които ще има и премиери.
ПСР е 39-та партия, основана в Турция на 14 август 2001 г. и спечелила парламентарните избори на 3 ноември 2002 г. Вече седем години тя управлява самостоятелно.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2