Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 6 юли 2009 г.

Bulgaristan'da zafer sağın HÖH'ün hükümete girmesi zor !

Bulgaristan'da dün yapılan seçimlerden yüzde 41'lik oy oranını yakalayan sağcı GERB Partisi birinci çıktı. Liderliğini Sofya Belediye Başkanı Boyko Borisov'un yaptığı GERB, bu tabloya göre 240 sandalyeli Bulgar parlamentosundan 115 ila 117 milletvekili çıkarabilecek.

Bulgaristan'da tek başına hükümet olabilmek için ise 120 milletvekili gerekli. GERB'in yüzde 4 barajını aşan bir diğer sağcı oluşum Mavi Koalisyon ile hükümeti kurma ihtimali yüksek. Seçim öncesi iki partinin koalisyona gireceği konuşulsa da hükümet oluşturmak için yeterli sandalye kazanmalarına şüpheyle bakılıyordu. Seçimleri takip eden uzmanlar ilk sonuçların açıklanmasının ardından kurulacak yönetimin ne aşırı sağcı ATAKA'nın ne de Türklerin partisi olarak bilinen Haklar ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) desteğine ihtiyaç duyacağına işaret etti. Katılım oranının yüzde 56'yı bulduğu seçimde iktidardaki Sosyalist Parti koltuğu kaybetti. Yüzde 17 oranında oy alan Başbakan Sergey Stanişev'in partisinin 39 ile 42 arasında vekil kazanması bekleniyor.

Üçüncü sıradaki HÖH ise tahminlerin iki puan altına inerek yüzde 13 oy aldı. HÖH'ün 29-35 milletvekili kazanması tahmin ediliyor. 8 yıldır hükümet ortağı olan HÖH'ün mecliste 34 üyesi vardı. Türklere karşı tavrıyla bilinen ırkçı ATAKA Partisi de yüzde 9 oranla parlamentoya 20 üye sokacak. Seçimle ilgili kesin sonuçların ise bu sabah netleşmesi bekleniyor. GERB lideri Borisov, sonuçtan memnun olduğunu söylerken, kesin sonuçlardan önce daha fazla yorumda bulunmayacağını dile getirdi. Bulgaristan'ın yeni başbakanı olması beklenen Borisov, geçtiğimiz yıl bir konuşmasında kendisini Türk hissedenlerin Türkiye'ye gitmesi gerektiğini savunmuştu. Borisov, dün de Türkiye'den otobüslerle oy kullanmak için Bulgaristan'a gelinmesinin demokrasi ile bağdaşmadığını ileri sürdü. GERB ile ortaklığa gireceği düşünülen Mavi Koalisyon'un lideri Ivan Kostov ise seçim sonrası kazanan partiyi kutlarken, "Bu geceden itibaren bizim rolümüz bu ülkeye çok istikrarlı bir merkez sağ hükümet vermek olacak." dedi.

GERB'e seçimi kazandıran faktörler arasında önceki yönetimin yolsuzluk ve diğer suçlara karşı yumuşak davranması gösteriliyor. GERB lideri Boyko Borisov ise yolsuzluğa karışan görevlilerle ve suç teşkilatlarının üzerine gideceği yönünde verdiği vaatlerle dikkat çekmişti. Sağ partilerden ekonomik alanda da gerekli reformları yapmaları ve ülkeye yabancı yatırımcı girişini artırmaları isteniyor.

Türkiye'de kurulan sandıklarda da on binlerce Türk asıllı Bulgaristan vatandaşı oy kullandı. DIŞ

HABERLER SERVİSİ ZAMAN
06 Temmuz 2009, Pazartesi

Portal Turkey

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2