Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 24 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-24.06.2009 г.

Разкрити скандални пропуски...

Холандскотo вътрешно министерство разкри редица "Скандали", които са се изживели по време на спасителните операции...

Posted 24.06.2009 09:54:10 UTC

Updated 24.06.2009 09:54:10 UTC

Холандскотo вътрешно министерство разкри редица "Скандали", които са се изживели по време на спасителните операции след падането на самолета на Турските Авиолинии в район близо до летище Шипхол.
Съобщено бе че екипите за разследване и сигурност са заплашили спасителните екипи с прекратяване на спасителните дейности.
В доклада се отбелязва, че се е изживял срив в комуникационната система на специалните спасителни екипи.
Сред пътниците отнесени като леко ранени в намиращата се наблизо спортна зала е имало и тежко ранени.
Служителите на комисията са били отдалечени от мястото на катастрофата от специалните кралски сили за сигурност с довода, че пречат на спасителните дейности.
Въпреки всички тези недостатъци, в доклада се сочи, че спасителните дейности са били своевременно и правилно проведени.
-
Консултативни срещи Турция-Израел...

Служители на външните министерства на Турция и Израел продължават консултативните си срещи...

Posted 24.06.2009 10:05:32 UTC

Updated 24.06.2009 10:05:32 UTC

Служители на външните министерства на Турция и Израел продължават консултативните си срещи. Съветникът към министерството на външните работи на Труция Ертугрул Апакан се срещна вчера с израелския си колега Йоси Гал.
На срещата бе подчертано, че повишаването на взаимните посещения през предстоящия период ще се отрази положително на двустранните отношения.
На дневен ред бе и укрепването на връзките в сътрудничеството с трети страни, в икономиката, търговията, туризма и мореплаването.
На срещата бе подчертано, че разгръщането на турско-изралеските отношения ще бъде от полза както за двете страни така и за целия регион.
-
Президентът Гюл е в Китай...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл е на официално посещение в Китай...

Posted 24.06.2009 09:51:40 UTC

Updated 24.06.2009 09:51:40 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл е на официално посещение в Китай.
В изявлението, което направи на летище Есенбога в Анкара преди да отлети за Китай, президентът Гюл каза, че търговските отношения с тази стрнана не са на желаното равнище. Той отбеляза, че това е първото от 1995та година насам посещение на турски президент в Китай.
Гюл посочи, че посещението му ще стане повратна точка в икономическите отношения с Китай и подчерта, че все още взаимните инвестиции не са на желаното равнище, поради което, по време на посещението е придружаван от бизнесмени и от председатели на дружества на бизнесмените.
По време на седемдневното си посещение в Китай президентът Гюл ще посети четири града.
Самолетът с който пътуваше президентът Гюл се приземи на летището на китайската столица Пекин в 6 часа и 40 минути сутринта. На летището президентът Гюл бе посрещнат от заместник-министъра на външните работи на Китай Джаи Юн, посланника на Китай в Анкара Гонг Чиаошенг и посланника на Турция в Пекин Мурат Салим Есенли.
Днес президентът Гюл ще се срещне с турски бизнесмени осъществили инвестиции в Китай, след което ще присъства на официалния обяд, който ще бъде организиран в негова чест в турското посолство в Пекин.
-
Преглед на чуждия печат 24.06.2009

Обзор на новини и коментари в чуждестранните вестници 24.06.2009

Posted 24.06.2009 08:04:22 UTC

Updated 24.06.2009 08:04:22 UTC

След като премиерът на Турция Р.Т. Ердоган отложи посещението си в Атина, гръцката преса публикува невероятни новини,които ще останат в историята.

Високотиражните вестници То Вима и Етнос в приложенията си в края на седмицата писаха, че Караманлис е разговарял с Ердоган в напрегната обстановка.По късно редакторът на новинарския отдел на Етнос се оправда с думите „много вестници допуснаха същата грешка”.

Според новината в неделния брой на То Вима Ердоган е бил придружаван по време на посещението си от външния министър Ахмет Давутоглу,главният преговарящ Егемен Багъш и 5-ма въоръжени телохранители.В тази новина,плод на въображаеми измислици,се съобщаваше че Ердоган е уведомил за недоволството си от решението взето на високото равнище на ЕС във връзка с нелегалните имигранти.

След като Ердоган в събота сутринта отложи неочаквано посещението си в Атина,което щеше да започне в събота вечерта,в гръцките вестници се появиха фалшиви новини изготвени предварително и с големи предубеждения спрямо Турция.Един гръцки новинарски сайт писа че този гаф ще премине като черно петно в историята на гръцката преса.

.....Всички чуждестранни вестници поместиха снимки на убитата по време на уличните демонстрации в Техеран ученичка Нида.

Вестник Индипендънт публикува тази новина под заглавието „Трагичното лице на Иранския бунт”,а вестник Гардиън:”Случайна жертва-Нида символ на борбата в Иран”.

Последните събития в Иран кореспондентът за Близкия изток на Индипендънт Робърт Фиск оценява със следните редове:””Всъщност това което се случи в Иран е Интифада.Милиони иранци вече не вярват във върховенството на правото,защото фалшифицираните избори показаха липсата на юрисдикция.Ако Мусави иска да спечели,ще трябва да изкаже възраженията си не с половин уста,а по много убедителен начин.Дали духовният лидер Хаманей реагирайки срещу събитията, същевременно не крои и планове?”

Френският вестник Льо Монд в коментара си писа че в Техеран се провеждат масови демонстрации и тоталитарният режим на Иранската ислямска република е също като мобилизация.Полицията,парамилитарните екипи на Съвета за защита на конституцията и наемните полицейски сили на режима бяха натоварени със задачата да „прочистят улиците”.Но напразно,в края на седмицата улиците и площадите отново бяха изпълнени с демонстранти,някои от които заплатиха с живота си,опитвайки се да респектират абсолютната власт на духовният лидер Аятуллах Али Хаманей .Опозицията иска не произволно управление,а правова държава.” Испанският вестник Ел Мундо писа по този въпрос че народът в Иран вече не се страхува от режима.”Ислямските духовници се опасяват от загубването на абсолютния си контрол върху Ислямската република.Иначе нямаше да проявят такава кръвопролитна реакция срещу протестните демонстрации.Режимът прилага кървави деспотични методи в страната,а извън страната си търси врагове. Затова Техеран обвинява Запада за събитията.Несъмнено някои основи на ислямската република са разклатени,но това няма нищо общо с външни заговори.Семената на бунта са хвърлени в Иран.”

Австрийският вестник ДиЕ Прессе коментира че на Иран трябва да се наложат санкции и президентът Ахмединеджат и Аятуллах Хаманей трябва да знаят че няма да останат безнаказани.Западът не може да остане безразличен към ликвидирането на демокрацията и е време вече да се помисли какви санкции трябва да се приложат на Иранската администрация.

Вестник Ню Йорк Таймс писа че войната в Афганистан продължава безуспешно 7 и половина години и отправи призив за ускоряване на работата по подсилване на афганистанската армия и полицейски сили.”Докато не бъдат създадени сили,които ще спечелят доверието на афганския народ и с капацитет да се борят срещу Талибан,в Афганистан няма да може да се установи сигурността и американската армия не може да се оттегли.Вашингтон похарчи 15 милиарда долара в продължение на 7 и половина години,но поради допуснатите грешки не постигна целта си.Най важната грешка е пренебрегването на факта,че само лоялна и влиятелна полицейска служба и силна афганска армия ще могат да се борят срещу Талибаните.Администрацията на Обама сега отдаде нужното значение на Афганистан и има възможност да отстрани тези грешки.За да промени хода на войната афганския народ трябва да се довери на своето правителство и да престане да се страхува от крайните клерикални сили .
-
Преглед на турския печат 24.06.2009

Обзор на по-важните новини по страниците на турските вестници от 24ти юни 2009та година...

Posted 24.06.2009 07:24:01 UTC

Updated 24.06.2009 07:24:01 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина въвъ връзка с разследването за причините за падането на самолета на Турските Авиолинии, който бе катастрофирал близо до летище Шипхол в Холандия. Вестник Заман пише, че холандското министерство на вътрешните работи е публикувало доклада по разследването и че в доклада се дава място на признанията, че дейността на спасителните екипи е била недостатъчна и че служителите участващи в спасителните дейности са направили някои грешки с много критично значение.
Вестник Хабер Тюрк в новината озаглавена "СМС стана причина за катастрофата" съобщава във връзка с катастрофата във вашингтонското метро в САЩ, че катастрофата е станала когато машинистката е била заета да пише СМС.
В новина на същата тема вестник Йени Шафак пише, че една жена е станала причина за единствената катастрофа в 33 годишната история на вашингтонското метро.
Същият вестник подчертава в новина озаглавена "Напрежение по линията Иран-Европа", че продължаващите в Иран следизборни вълнения са предизвикали напрежение между Иран и европейските страни и че посланниците на Франция и Дания в иранската столица Техеран са били призовани в министерството на външните работи и са били предупредени.
"През предстоящите десет години Труция ще е страната с най-бърз икономически ръст"-собщава вестник Стар и сочи, че в доклад подготвен от американската Мерил Линч, в който се прави преценка на 12 страни, се подчертава, че в периода 2010-2019та година Турция ще бъде страната в света с най-бързо развиваща се икономика. Вестникът сочи, че според доклада, през предстоящите десет години Турция ще осъществи среден ръст от 4,5 процента.
Вестник Ватан в новина на икономическа тема отбелязва, че според преценките на Съвета на Турските Износители, износът от Труция за Европа е спаднал от 55 на 46 процента, а износът за Африка е нарастнал почти двукратно и е достигнал стойността от 2 милиарда и 400 милиона долара.
Вестник Заман съобщава, че в град Мардин ще бъде открит първият в Турция Офис за филми, който щe бъде организиран по подобие на тези в Холивуд и във Венеция, и който ще дава консултантски услуги на екипите от Туpция и от чужбина идващи да снимат филми или сериали.
В новина във вестник Миллийет се съобщава, че на международния фестивал за реклами "Лайън" в Кан, авторите на турски реклами са спечелили един сребърен и 6 бронзови лъва. В новината се отбелязва, че фестивалът продължава и днес с връчването на награди в различни категории.
Вестник Стар пише, че в Истанбул пристигат най-видните представители на балканската и на циганската музика. Вестникът подчертава, че фестивалът "Балкански ритми", ще бъде открит на 28ми юни.
Желаем ви здраве и щастие.
-
VOT Слушай новини на Български




24.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




24.06.2009
-
„Йени шафак”: Властите в София развързаха ръце в борбата срещу мафията
24 юни 2009 | 16:32 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Властите в София развързаха ръце в борбата срещу мафията и започнаха разследване срещу босовете на мафията, притежаващи луксозни автомобили „Бентли”, пише турският вестник „Йени шафак”. Причина за акцията са от една страна критиките на ЕС, че България не се бори ефективно с корупцията, злоупотребите и данъчните престъпления и спирането на 500 милиона евро помощи заради това бездействие. Европейският съюз засили натиска си над България за ефективни действия в борбата срещу престъпността и корупцията, в резултат на което Националната агенция за приходите погна 105 богаташи притежатели на луксозни возила „Бентли”, за да увеличи приходите в хазната. С тази цел се задълбочиха разследванията срещу бизнесмени, известни като „бащи на мафията”, за които е известно, че притежават луксозната марка автомобили. Сметките на 105 такива „бизнесмени” вече се разследват. В България, която през 2007 година влезе в ЕС, средната месечна заплата е 300 евро.

Планът за сваляне на правителството не е изготвен от Генералния щаб, обяви Военната прокуратура в Анкара
24 юни 2009 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Планът за сваляне на правителството, публикуван в турски медии, не е изготвен от структури на Генералния щаб, обяви Военната прокуратура в Анкара, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Прокуратурата обяви също, че няма никакви доказателства на този етап, че подписът в документа е на полковник Чичек и затова не намира основания за съдебно разследване срещу него. В изявлението на Военната прокуратура се посочва, че документ под заглавието „План за действие за борба срещу реакционерството /бел. Фокус – срещу установяването на шериатско управление/ не фигурира нито сред документите в електронен вид, нито сред документите на хартия. Не са открити и заповеди и нареждания, които индикират за опити за действия в тази насока. В изявлението се изтъква, че тъй като не е наличен оригиналът на този документ, съдебните органи трябва да разследват от кого е подготвен, с каква цел и каква е ролята на медията, публикувала документа.

Си Ен Ен Тюрк: Напътствия за преговорния процес с ЕС от българския посланик в Анкара
24 юни 2009 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Българският посланик в Анкара Бранимир Младенов призова опозиционните партии в Турция да подкрепят правителството в процеса за присъединяване към ЕС, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Посланик Младенов се срещна с премиера Реджеп Тайип Ердоган на работен обяд преди два дни. Пред турския премиер българският дипломат изтъкна, че за бърз напредък към ЕС е необходим консенсус между политическите партии. Той подчерта, че в преговорния процес правителствата трябва да вземат трудни, болезнени и отговорни решения и българското правителство също е взело такива. „Нашият шанс се състоеше в това, че между политическите партии имаше добро сътрудничество и подкрепа в тази посока”, каза Младенов. Той подчерта, че в преговорния процес консенсусът между партиите ще засили законодателните промени, които трябва да бъдат направени, и акцентира върху необходимостта от обща вяра в обществото и общо становище за влизане в съюза.

Си Ен Ен Тюрк: Бившият премиер на Косово Агим Чеку беше задържан на българско-македонската граница
24 юни 2009 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Бившият премиер на Косово Агим Чеку беше задържан на българско-македонската граница, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според изявление на говорителката на Министерството на вътрешните работи на България Диана Янкулова Чеку е задържан при опит да влезе на територията на България. Бившият косовски премиер беше издирван от Интерпол с червен бюлетин по искане на Сърбия, която го осъди на 20 години затвор заради „военни престъпления”. Въз основа на това Интерпол добави Чеку в списъка на лицата, издирвани с червен бюлетин от 6 май 2009 година. Белград обвинява Чеку за извършване на военни престъпления в Хърватия и Косово по време на войната за независимост като лидер на албанските партизани. Арестът на Агим Чеку беше потвърден и от Социалдемократическа партия в Косово. Според тях Чеку е пътувал в България за среща със заместник-министъра на външните работи и други български държавни представители. Българската прокуратура поиска постоянна мярка за задържане на Чеку. Според международното законодателство България трябва да вземе решение до 40 дни.

Турция призова за „бързо приключване” на иранската криза
24 юни 2009 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция призова днес съседен Иран за бързо разрешаване на следизборната политическа криза „в най-кратък срок”, предаде АФП.
„Уверени сме, че споровете ще бъдат разрешени по удовлетворителен начин в най-кратки срокове”, заявиха от турското външно министерство.
Турция вярва, че „Иран може да дискутира проблемите си” като спазва правата на човека и се надява, че процесът ще допринесе за подобряване на демократичните институции на Иран, каза говорител на министерството на външните работи на Турция.
„Иран е много важна страна за нас, не само двустранно, но и с оглед на регионалната стабилност”, добави той.

Завършва посещението на председателя на турския парламент в Русия
24 юни 2009 | 06:10 | Агенция "Фокус"
Анкара/Санкт Петербург. Днес завършва официалното посещние на председателя на парламента на Турция Кьоксал Топтан в Русия, съобщава Анадолската агенция. Водената от Топтан делегация пристигна вчера от Москва в Санкт Петербург. Програмата на посещението включва среща с Вадим Тюлпанов, председател на градския парламент на Санкт Петербург. В Москва
Топтан имаше срещи председателите на двете камари на руския парламент Борис Гризлов и Сергей Миронов. Кьоксал Топтан посети също гроба на турския поет Назъм Хикмет в Новодевическото гробище.

Премиерът на Турция ще участва във форума „Кранс Монтана” в Брюксел
24 юни 2009 | 06:09 | Агенция "Фокус"
Анкара/Брюксел. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган участва във форума „Кранс Монтана”, който се открива днес, съобщават медиите. В Брюксел Ердоган ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу. Основна тема на разговорите с Барозу ще бъде процесът за членство на Турция в ЕС. Ще бъдат обсъдени стъпките, които Турция ще предприеме преди публикуването на годишния доклад на ЕК за напредъка на страната.

Турският президент Абдуллах Гюл е на посещение в Китай
24 юни 2009 | 06:08 | Агенция "Фокус"
Анкара/Пекин. Турският президент Абдуллах Гюл е на посещение в Китай, съобщават медиите. Визитата, която започна вчера, ще продължи до 29 юни. Целта на посещението е повишаване на стратегическото и икономическото сътрудничество между двете държави. В делегацията на президента е включен и вицепремиерът Али Бабаджан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2