Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 19 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-19.06.2009 г.

Турския контингент остава в Ливан...

Мандатът на турското военно подразделение в Ливан бе удължен с една година....

Posted 19.06.2009 10:11:35 UTC

Updated 19.06.2009 10:11:35 UTC

Мандатът на турското военно подразделение в Ливан бе удължен с една година.
Премиерският документ по въпроса ще бъде внесен във вторнсик във ВНСТ.
В документа се подчертава, че турското подразделение в рамките на силите на ООН дава голям принос за политиката на Турция за мир и стабилност в региона, а също така и за повишаване на регионалния и световен авторитет на страната.
Мандатът на сухопътните и морски сили на НАТО изтича на 31ви август 2009та година.
-
Гиресун на път за Аденския залив...

НАТО взе решение да окаже подкрепа на многонационалните военноморски сили в Аденския залив...

Posted 19.06.2009 10:05:48 UTC

Updated 19.06.2009 10:05:48 UTC

НАТО взе решение да окаже подкрепа на многонационалните военноморски сили в Аденския залив, които бяха сформирани в съответствие с резолюция на ООН. Втори постоянен военноморски флот на НАТО бе дислоциран в Аденския залив. От Труция в мисията започваща на първи юли ще участва фрегатата Гедиз.
Турция ще изпраща за тези сили по една своя фрегата на периоди от 4 месеца.
Подкрепа с военни кораби ще окажат и САЩ, Великобритания, Италия и Гърция.
С достигането на фрегатата Гедиз в региона, броят на корабите, с които Турция участва в мисии за борба с морските пирати и въоръжените престъпни организации ще нарастне на две фрегати.
-
Ирак е с голямо значение за Турция...

Външният министър Давутоглу председателства сесията на Съвета за Сигурност на ООН на тема Ирак....

Posted 19.06.2009 09:54:25 UTC

Updated 19.06.2009 09:54:25 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу заяви, че е от голямо значение Ирак да преодолее преходния периoд съхранявайки териториалната си цялост.
Давутоглу председателства сесията на Съвета за Сигурност на ООН на тема Ирак. ;
В коментара си относно заседанието Давутоглу отбеляза, че след свалянето на режима на Саддам Хюсеин, в Ирак е започнал поетапен преходен период и че за Турция е от голямо значение този преходен период да бъде преодолян, като се съхрани териториалната цялост на тази страна.
Давутоглу заяви, че за да бъдат предотвратени етнически и религиозни стълкновения в Киркук, е необходимо да бъде поставен в сила план, в който ще участват всички групи в града.
-
Преглед на турския печат 19.06.2009

Обзор на главните теми по страниците на турския печат от 19ти юни 2009та година...

Posted 19.06.2009 07:26:26 UTC

Updated 19.06.2009 07:26:26 UTC

Днешния преглед на турския печат започваме с новина на вестник Хюррийет озаглавена "Давутоглу ръководи сесията на Съвета за Сигурност на ООН.". В новината се отбелязва, че министърът на външните работи Ахмед Давутоглу е ръководил сесията на Съвета за Сигурност, тъй като в началото на месеца Турция бе поела мандатното председателство на съвета. В новината пише, че Давутоглу е подчертал, че Туpция е лоялен член на ООН с чувство за международна отговорност и е дълбоко привързана към идеалите и принципите на ООН, посочени в хартата на световната организация, сред учредителите на която е и Турция. Давутоглу подчертава, че активно участие в дейностите и в програмите на ООН е сред основните цели на външната политика на Турция и вярва, че това ще повиши още повече конструктивната роля, която Турция играе в света и в региона.
Вестник Сабах съобщава, че в Иран продължават протестите срещу изборните резултати и пише, че реформисткият лидер Мир Хюсеин Мусави е казал, че ще продължат протестните демонстрации, докато не бъдат преброени отново всички гласове в страната, тъй като смятат, че изборната победа на Ахмединеджат се дължи на фалшификации. В новината пише, че вчера в столицата Техеран е била организирана протестна демонстрация на привържениците на Мусави, в памет на седемте души, които бяха убити от иранските сили за сигурност, на която протестиращите са присъствали облечени в черни дрехи.
Вестник Хюррийет в новината под заглавието "Зеленото почерня" съобщава, че на мястото на зеления цвят използван от привържениците на Ахмединеджат, опозицията е започнала да се облича в черно, в знак на траур за убитите от силите за сигурност иранци.
Вестник Милилйет от своя страна е оприличил вчерашната траурна протестна демонстрация на придвържениците на Мусави на поменната церемония организирана през 1979та година и подпалила факела на ислямската революция.
Вестник Хюррийет пише че фирмата "Тусаш" е установила партньорски връзки с Джънъръл Илектрик и че в комплекса на фирмата в Гебзе ще бъде изграден изследователски център, където ще се проектират части и модули на самолетни двигатели. В новината пише, че фирмата ще получи и дял от 3 милиарда долара от програмата за конструкцията на бойния самолет на бъдещето Ф-136.
"Есенбога е най-доброто летище"-съобщава вестник Йени Шафак и отбелязва, че "Международния съвет на летищата" е избрал летище Есенбога в Анкара на първо място в категорията за летища с капацитет между пет и десет милиона пътници. Летище “Есенбога” е отличено в категорията летища, обслужващи между 5 и 10 милиона пътници, за грижите за околната среда, качеството, сигурността, търговските зони и оперативните райони.
-
VOT Слушай новини на Български




19.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




19.06.2009
-
Франция да внимава политиката й към Турция да не се окаже ново Ватерло за нея, каза Егемен Багъш
19 юни 2009 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция отправи послание към френското правителство, че инициативата „Сезон на Турция във Франция”, която трябва да започне на 1 юли, е последен шанс за подобряване на отношенията, пише турският вестник „Хюриет”. Посланието беше предизвикано от твърдата позиция, която зае президентът Никола Саркози по време на кампанията за евродепутати. Така колкото повече Франция втърдява позицията си, толкова по-твърда става и Анкара. На прием в чест на националния ден на Великобритания в британското посолство вчера държавният министър Егемен Багъш се обърна към присъстващите с думите, че приемът съвпада с годишнина от поражението на френския император Наполеон в битката при Ватерло през 1815 година, което слага край на амбициите на Франция да направлява европейската политика за известен период. Той отправи послание към Франция да не се случи така, че политиката й по въпроса за членството на Турция да не се окаже ново Ватерло за нея.
Кампанията на Саркози срещу Турция беше приета с огромно притеснение от Анкара и отношенията почти достигнаха точка на скъсване. Предстоящият сезон на Турция във Франция е един шанс за тяхното подобряване, изтъкна Багъш.

Агенция „Фокус” припомня, че на 18 юни 1815 година френската армия, предвождана от император Наполеон Бонапарт след повторното му идване на власт, e разгромена от обединените сили на Британската империя и Прусия. На Франция е наложен тежък договор със страните от Свещения съюз, който за дълго време я измества от насочването на европейската политика.

Реконструираният граничен пункт Капъкуле беше открит със специална церемония
19 юни 2009 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Одрин. Със специална церемония, на която присъства премиерът Реджеп Тайип Ердоган, беше открит реконструираният граничен пункт Капъкуле, пише турският вестник „Милиет”. На откриването председателят на Съюза на турските палати и борси Рифат Хисарджъклъоглу заяви, че модернизацията на пункта е реализирана с помощта на техния съюз по модела „изгради-разработи-предай”. Той изтъкна, че това е част от проекта за модернизация на всички гранични пунктове и митници на Турция по пътя към превръщането й в 15-та по големина икономика в света.
Така чакането на терминалите за влизане и излизане от Турция става 10 минути, а капацитетът на транспортните средства, които могат да бъдат обслужени - 14 милиона. В реконструкцията на граничния пункт са вложени 130 милиона лири. След този проект ще бъде реконструиран и другият граничен пункт с България Хамзабейли, пише вестникът.

Нарушенията на гръцкото въздушно пространство от турски самолети ще обсъдят премиерите на двете държави
19 юни 2009 | 18:08 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Премиерът на Гърция Костас Караманлис ще обсъди на срещата си с премиера Реджеп Тайип Ердоган утре вечер нарушенията на гръцкото въздушно пространство над Егейско море от турски военни самолети, пише турският вестник „Хюриет”. Караманлис засегна този въпрос на пресконференция след приключване на срещата на ЕС в Брюксел. В отговор на журналистически въпроси той каза, че следят отблизо нарушенията от страна на турски военни самолети и ще поставят въпроса пред президента на САЩ Барак Обама. Гръцкият премиер посочи, че в предстоящата утре вечер двустранна среща с премиера Ердоган след откриването на новия музей на Акропола, той ще постави този въпрос. Също така той ще поиска Турция да проявява по-голяма чувствителност към изпълнението на двустранния протокол за връщане на нелегални емигранти.

Визитата на Ахмет Давутоглу в Москва е отложена за 2 юли
19 юни 2009 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Визитата на турския външен министър Ахмет Давутоглу в Москва, която трябваше да се състои в края на тази седмица, е отложена заради промени в програмата на руския му колега Сергей Лавров, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Визитата на Ахмет Давутоглу ще се състои най-вероятно на 2 юли. В дневния ред на срещата влиза и обсъждане на ситуацията в Иран.

Визитата на Владимир Путин в Турция зависи от решението на Анкара за търга за изграждане на АЕЦ
19 юни 2009 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. За определянето на датата на посещението на руския премиер Владимир Путин в Турция се чака окончателното решение на Анкара за търга за изграждане на атомна централа, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. За да може да бъде положително и резултатно посещението на Путин, Русия иска подписването на споразумение между два консорциума, в които участват руски фирми за изграждането на АЕЦ в Турция.
В търга за изграждане на атомна централа в Турция, който се състоя през миналия септември, единственото предложение беше на две руски публични компании „Атомстройекспорт-Интер Рао-Парк груп” и те спечелиха търга. Участието само на един кандидат и високата цена предизвикаха протести. За осъществяване на визитата руската страна иска в най-бърз срок турското правителство да вземе решение за резултата от търга.

„Заман”: Двама души са били отвлечени от ПКК в провинция Тунджели, Източна Турция
19 юни 2009 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Двама души са били отвлечени от членове на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ в провинция Тунджели, Източна Турция, пише турският вестник „Заман”. Според информация в интернет сайта на Генералния щаб онзи ден членове на ПКК са спрели кола на пътя Тунджели-Оваджък и са отвлекли пътуващите в нея лица. Също един служител на турските сили за сигурност е бил ранен тази нощ в резултат на експлозия на мина в околия Димят, провинция Мардин.
Също членове на ПКК са открили стрелба с леко оръжие и са хвърляли ракети срещу силите за сигурност в околия Догубаязът, провинция Агръ. При стрелбата няма жертви и материални разрушения, пише вестникът.

Позициите ни с МВФ в голяма степен съвпадат и контактите ще продължат, каза Али Бабаджан
19 юни 2009 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Бодрум. Позициите ни с Международния валутен фонд в голяма степен съвпадат и контактите помежду ни ще продължат, каза турският вицепремиер Али Бабаджан след срещата с Джон Липски, пише турският вестник „Заман”. Срещата между Али Бабаджан и заместник-директора на МВФ Джон Липски продължи 4 часа. В изявление за медиите след срещата турският вицепремиер каза, че са били разисквани проблемите, породени от световната икономическа криза и отражението на кризата върху Турция, както и какви мерки трябва да бъдат предприети оттук нататък. „Разговорите ни показаха, че в много голяма степен позициите ни са близки и ние ще работим в Анкара, а господин Липски във Вашингтон за достигането на единно становище”, изтъкна Бабаджан. Представителят на МВФ също потвърди, че ще продължат да работят за финализиране на преговорите.

Пожар възникнал в колата на охраната на премиера Реджеп Тайип Ердоган при пристигането в Одрин
19 юни 2009 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Одрин. Пожар е възникнал в колата на служителите на охраната на премиера Реджеп Тайип Ердоган при пристигането в Одрин днес за откриване на реконструирания граничен пункт Капъкуле, пише турският вестник „Заман”. Инцидентът е станал на кръстовището Ордуеви. Намиращите се вътре веднага са изскочили навън. Няма пострадали, но частта с двигателя на автомобила е изгоряла напълно.

3 часа и половина ще стане пътят Истанбул-Измир с изграждането на мост и магистрала Измит-Бурса-Измир
19 юни 2009 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Пътят между Истанбул и Измир ще стане 3 часа и половина с изграждането на мост над залива при Измит и магистрала Измит-Бурса-Балъкесир-Измир, пише турският вестник „Милиет”. С реализацията на този проект ще бъде улеснена комуникационната връзка между северния и южния коридор в Турция. Мостът над Измитския залив ще започва от Гебзе и ще се свързва с Орхангази. Дължината на магистралата ще бъде 421 км. Така разстоянието Истанбул-Измир ще бъде скъсено със 140 км. Търгът за реализацията на проекта е спечелен от смесената компания „Нурол иншаат-Йозалтън иншаат-Асталди иншаат”. Концесията за изграждане и експлояатация е за 22 години и 4 месеца.

Турция има нужда от климат, който да прекрати поляризацията и насилието, смятат турски индустриалци
19 юни 2009 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Бодрум. Турция има нужда от политически климат, който да намали поляризацията в страната, да прекрати насилието и да изолира нетърпимостта, заяви председателката на Асоциацията на турските бизнесмени и индустриалци Арзухан Ялчъндаг, пише турският вестник „Милиет”. В изказването си на семинар на асоциацията в Бодрум Ялчъндаг посочи, че при стремежа да бъде изградена Турция на бъдещето трябва да се следват общи цели. Поляризирането на обществото и ограничаването на свободата на словото вреди на Турция, каза тя и добави, че трябва да се престане с манталитета да се приема враждебно всеки опит за критика и всяко различно мнение. Тя посочи, че тероризмът измъчва страната вече 25 години и че терористичната организация трябва да остави оръжието. По думите й президентът Абдуллах Гюл е дал надежди на обществото за промяна на средата, пораждаща тероризма и то очаква действия.

Али Бабаджан се среща със заместник-директора на МВФ Джон Липски
19 юни 2009 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Бодрум. Вицепремиерът на Турция, отговарящ за икономиката, Али Бабаджан се среща със заместник-директора на Международния валутен фонд Джон Липски, пише турският вестник „Заман”. Срещата се провежда в в хотел „Кемпински” в Бодрум, където се състои срещата с управителния съвет на Асоциацията на турските бизнесмени и индустриалци. На срещата присъства и представител на Държавната хазна, пише вестникът.

"Хюриет": Турция ще освободи двойно повече вода от река ЕФрат за Ирак, каза иракски вицепрезидент
19 юни 2009 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Багдад.. Турция обеща да пропусне двойно по-голямо количество вода от река Ефрат в Ирак през лятото, която ще освободи от изградените по реката язовири. Това са съобщили от кабинета на иракския вицепрезидент Тарик Хашими, пише днес вестник „Хюриет”. Хашими получил вчера устно послание от кабинета на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за увеличаване на водата за Ирак.
На 17 юни Анкара вече увеличи притока на вода в Ирак от 360 куб. м/сек на 515 куб.м/сек. През юли, август и септември притокът ще бъде 715 куб.м/сек., съобщили от кабинета на Хашими. Обещанието на Турция дошло след като иракският вицепрезидент отправил молба към президента Абдуллах Гюл и премиера Ердоган.
През последните месеци Ирак многократно се обърна с молба към Турция да увеличи водата, получавана от реките Тигър и Ефрат, тъй като хроничният недостиг на вода за напояване застрашава тазгодишната реколта, отбелязва вестникът.

Турция държи на териториалната цялост на Ирак, каза турският външен министър
19 юни 2009 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Турският външен министър Ахмет Давутоглу каза, че Турция придава значение на завършването на преходния процес в Ирак при запазване на териториалната цялост на страната, предаде Анадолската агенция. Ирак преминава през преходен период, в страната има нормализиране, което напредва постепенно, започвайки от 2003 г. след свалянето на режима на Саддам Хюсеин, казал Давутоглу на пресконференция в Ню Йорк след заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Ирак.
Турция е сред основните страни, които изтъкват значението на териториалната цялост на Ирак от самото начало, отбелязал турският външен министър. По думите му за Турция е важно да подчертае ангажиментите си към Ирак като съсед. „Турция винаги е възприемала принципа за зачитане на границите съгласно международното право за възстановяване на стабилността”, добавил Давутоглу.
Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу бе председател на заседанието в четвъртък на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Ирак.

Турската икономика се възстановява от кризата, обявиха от МВФ


19 юни 2009 | 09:16 | Агенция "Фокус"

Вашингтон. Турската икономика дава сигнали за възстановяване от първоначалния шок от световната финансова криза, заяви заместник- финансовият директор на Международния валутен фонд Джон Липски, цитиран от АФП. В настоящите икономически условия разчитаме положителни сигнали за икономиката на страната, увери Липски, в рамките на бизнес-форум в турския град Бодрум. Той уточни, че „силната капитализация” на банковия сектор е допринесло за подобряване на инвестиционния климат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2