Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 16 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-16.06.2009 г.

Повторно преброяване на гласовете...

Съветът на пазителите на конституцията в Иран взе решение за повторно преброяване на гласовете...

Posted 16.06.2009 09:57:44 UTC

Updated 16.06.2009 09:57:44 UTC

Съветът на пазителите на конституцията в Иран взе решение за повторно преброяване на гласовете. По-рано лидерът на иранската опозиция Мир Хюсеин Мусави бе подал молба до съвета за анулиране на изборите и съветът бе оповестил че ще приеме решение по въпроса в срок от десет дена. Но след разразстването на вълненията и сблосоците, Съветът на пазителите на конституцията оповести че е решил гласовете да бъдат повторно преброени. Вчера десетки хиляди привърженици на Мусави организираха протестна демонстрация в столицата Техеран, въпреки забраната обявена от иранското министерство на вътрешните работи. Група привърженици на Мусави атакува център на привърженици на Ахмединеджат. Полицията разпръсна демонстрантите използвайки палки и сълзотворен газ. В течение на изтеклата нощ бяха подпалени мнотго автомобили, автобуси, и магазини. Иранското държавно радио съобщи че по време на сблъсъците късно снощи в Техеран са били убити седем души. Протестните демонстрации се разпространиха и в други градове като Исфахан, шираз и Мешхед. Очаква се привържениците на Мусави да организират и днес протестни демонстрации. Мусави отправи призив днешните протести в Техеран да бъдат мирни и спокойни. Съобщено бе че на същия площад ще се съберат за демонстрация и привържениците на Ахмединеджат.
-
Труция възприема предпазлива позиция...

Събитията са вътрешен проблем на Иран...

Posted 16.06.2009 09:58:52 UTC

Updated 16.06.2009 09:58:52 UTC

Турция възприе предпазлива позиция във връзка с дискусиите започнали след президентските избори в Иран. Външният министър Ахмед Давутоглу заяви, че това това е вътрешен проблем на Иран.
В изявлението, което направи за журналисти на летище Есенбога в Анкара, преди да излезе на обиколка обхващаща Люксембург, Германия, САЩ и Русия, Давутоглу каза, че за Турция, политическият стабилитет в Иран е от голямо значение, че са доволни от голямото участие в изборите и че изживяващите се събития са вътрешен проблем на тази страна.
-
Среща Талят-Верхьоген...

Гюнтер Верхьоген участва в организираната вчера в Лефкоша в негова чест от президента на ТРСК Мехмед Али Талят официална вечеря...

Posted 16.06.2009 10:11:17 UTC

Updated 16.06.2009 10:11:17 UTC

Вице-председателят на Комисията на ЕС Гюнтер Верхьоген участва в организираната вчера в Лефкоша в негова чест от президента на ТРСК Мехмед Али Талят официална вечеря.
След вечерята Талят и Верхьоген направиха изявления за пресата. Верхьоген каза, че с президента Талят са обсъдили кипърския проблем и процеса на членство на Труция в ЕС и подчерта че целта на преговорите с Турция е пълноправно членство.
Верхьоген заяви, че ЕС е готов да окаже подкрепа на усилията за разрешаване на кипърския проблем, но не като посредник или арбитър.
Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят каза, че Верхьоген е подчертал по време на разговора на вечерята, че винаги ще оказва помощ и подкрепа на кипърските турци.
-
Среща Давутоглу-Щайнмайър...

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу е в Германия...

Posted 16.06.2009 10:01:14 UTC

Updated 16.06.2009 10:01:14 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу е в Германия, която е първата спирка от обиколката му обхващаща четири страни.
Давутоглу се срещна с германския външенв министър Франк Валтер Щайнмайър. На съвместната пресконференция организирана в Берлин Давутоглу каза, че по време на преговорите са взели решение за развиването на стратегически диалог за разгръщане на двустранните отношения. Той каза, че двете страни ще сътрудничат и в процеса на адаптация на турците живеещи в Германия, ще установят връзки на сътрудничество и в икономиката и енергетиката. Давутоглу благодари за подкрепата оказвана от Германия на процеса на членство на Турция в ЕС и каза, че двете страни ще сътрудничат и по чувствителни международни и регионално въпроси като Кавказкия регион, Иран и Ирак.
Германския външен министър Щайнмайър от своя страна каза, че очакват министерствата на вътрешните работи на двете страни да започнат скоро преговори по въпроса за решението прието от Европейския съд за визовите процедури за турските граждани.
Вчера Давутоглу участва в неофициалната делова вечеря в Люксембург, на която бяха обсъдени геополитическите събития в Близкия Изток. На вечерята състoяла се при закрити за пресата врати присъстваха представители от Великобритания, Швеция, Португалия, Гърция, Люксембург, Мароко, Алжир, Йордания, Палестина, Обединените Арабски Емирства и Саудитска Арабия.
-

Преглед на турския печат 16.06.2009

Кратък обзор на новините по страниците на турския печат от 16ти юни 2009та година.

Posted 16.06.2009 06:29:58 UTC

Updated 16.06.2009 06:29:58 UTC

По страниците си днешната турска преса дава широко място на новини във връзка със събитията избухнали в Иран след проведените в петък президентски избори. Вестник Хабер Тюрк в новината озаглавена "Проля се кръв" съобщава, че 100 хиляди привърженици на Мир Хюсеин Мусави са провели безмълвна протестна демонстрация и че екипите за борба с тероризма на иранската полиция са осъществили акция сред демонстрантите, по време на която се е проляла кръв.
Вестник Заман е засегнал събитието в новината под заглавието "Протестната демонстрация в Иран бе облята в кръв".
Вестник Йени Шафак пише, че министърът на външните работи Ахмед Давутоглу е заявил, че трябва да бъде отворена нова страница в отношенията с Армения, като е отбелязъл, че Турция се стреми да изгради добросъседски отношения с тази страна и че това ще се отрази и на турско-американските отношения.
Вестник Заман в новината озаглавена "Голям интерес в света към турския език" пише, че за една седмица интернетният речник на Института по Турски Език е бил посетен от 99 страни и че са били потърсени разясненията за 56 хиляди думи.
Вестник Сабах съобщава в новината озаглавена "Подкрепа от Боливуд за турския туризъм", че боливудските звезди и индийски красавици ще представят туристическите красоти на Турция. В новината пише, че турско-индийския туристически съвет е поканил на първия етап девойките класирали се на първите три места в конкурса за Мис Индия и че ще бъдат заснети рекламни материали с тяхно участие, в които ще се показват природните красоти на Истанбул, Кападокия, Анталия и други градове. Афишите с тези красавици ще бъдат окачени по билбордовете в Индия-отбелязва вестникът.
Вестник Миллийет пише, че турците изграждат в Тюркменистан нова Анталия и че изградените в областта Аваза на брега на Каспийско море пет хотела с по хиляда легла, са увеличили туристическия потенциал на Тюркменистан с 25 процента. В новината се подчертава, че регионът се изгражда по модел на Анталия и че Съюза на турските туристически агенции е предложил да поеме обучението на персонала на хотелите.
Вестник Ватан в новина на същата тема пише, че турските предприемачи ще построят още много други хогели в областта Аваз в Тюркменистан, някои от които ще са седемзвездни и по модел на световно известни хотели като Бурж Ел Араб.
Вестник Стар съобщава, че гръцкият фанариотски патриарх Вартоломей е отбелязъл на концерт организиран в църквата Света Ирина, че гръцката общност в Истанбул оказва пълна подкрепа на проекта "Истанбул-Културна столица на Европа за 2010та година", и ще вземе активно участие в мероприятията по проекта.
-
VOT Слушай новини на Български




16.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




16.06.2009
-
„Хюриет”: Насилствената асимилация беше срам за България, според Жельо Желев
16 юни 2009 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. За процеса на демократизация на България и връщането на имената и правата на българските турци говори днес българският президент д-р Жельо Желев в интервю за вестник „Хюриет”. Според д-р Желев с акта на насилствено отнемане на правата България е загубила доверие и престиж на международната арена и това е било срамно петно върху страната. По думите на бившия български президент след падането на Тодор Живков дошлият на власт Петър Младенов за кратко време е предприел много промени. Бяха променени член 273 от Наказателния кодекс, който забраняваше критикуване на правителството и управляващата партия, и членове 108 и 109 от същия кодекс, които забраняваха създаването на опозиционни организации. С това стана възможно и освобождаването на турците, изпратени в затвора, заради съпротива срещу насилственото преименуване. Той посочва, че на 14 декември 1989 година пред сградата на парламента на голям митинг, иницииран от студенти от СУ „Кл. Охридски”, е поискано премахването на член 1 от конституцията, който постановява, че ръководната роля и функция в държавата е в ръцете на управляващата Българска комунистическа партия. На тези митинги участваха български турци от Лудогорието и Родопите.
Според разказа на Желев силата на управляващите отслабва и тогава благоразумните политици от Комунистическата партия и опозиционни политици и българските турци започват да действат заедно. В резултат либералите в БКП извършват вътрешен преврат, защото преценяват, че ако не нададат уши към опозиционните действия, които са започнали, ще паднат от власт. Възстановяват дейността си и партиите, които бяха забранени през 1947 година. За кратко време са направени бързи и значителни стъпки към демократизация и имената на българските турци бяха върнати. На въпрос на вестника как декларацията от 29 декември 1989 година за връщането на имената, която председателят на парламента Станко Тодоров прочита, се отразява върху привържениците на национализма в България, Желев посочва, че това е породило реакция в остра форма от страна на националистите. От всички краища на страната хора с автобуси пристигнаха в София. Градът беше като под обсада.
Но в нито един случай българските националисти и турците не се сблъскаха и не бе пролята и капчица кръв.
На въпрос как е потушил напрежението след избирането му за президент Желев посочва, че на първо място е подкрепял законодателните текстове за правата на малцинствата, които приема парламентът, което е ядосвало националистите. Но държавата не е въвлечена в гражданска война. След това е създадено Движението за права и свободи под лидерството на Ахмед Доган и то започва да се занимава с този въпрос.
На въпрос дали страхът на националистите е бил, че турците ще поискат автономия, след като получат правата си, Желев отговаря, че тази теза е била лансирана от тайните служби за сигурност. Никога турците в България не са искали подобно нещо и това го е заявявал и Ахмед Доган от парламентарната трибуна.
На въпрос дали това поведение на ДПС оказва роля за решаването на проблемите с малцинствата Желев отговаря положително. По думите му най-важното е, че те не са прибягнали до насилие и краен национализъм. Политиката на ДПС е била умерена и благоразумна.
На въпрос има ли в България училище, в което да се учи само на турски език, бившият президент посочва, че преди 1940-те години в Шумен е имало такова, но сега има само две духовни училища. По думите му обаче това е нормално, защото знаенето на български език за интеграцията на турците в България е много важно. Например в еврейските и арменските училища също учат на официален български език.
За идентичността на политическите партии, създадени от турците в България, Желев посочва, че те са български партии с либерална ориентация.
По думите на Желев с политиката на асимилация България е загубила доверие и престиж на международната арена, много страни са престанали да имат търговски отношения с нея. Така е даден модел какво не трябва да се прави в защита на правата на човека.
На въпрос защо останалите страни в Източния блок и Турция не успяват да решат проблема с малцинствата без проливането на кръв Желев посочва, че ситуацията в Турция е много различна, защото кюрдският въпрос е много объркан. Според някои данни в Турция, Ирак и Иран кюрдите са 30 милиона. Ако това е така, кюрдите са най-големият народ, който няма държава. Според Желев кюрдският въпрос ще стане през този век не въпрос на Турция, а въпрос на целия свят.

Истанбул ще бъде домакин на среща на Съвета за сътрудничество на Персийския залив през юли
16 юни 2009 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският град Истанбул ще бъде домакин на среща на външните министри на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив, която ще се проведе от 6 до 8 юли, предаде кувейтската информационна агенция КУНА. Според информация на турското правителство външният министър Ахмет Давутоглу ще посрещне своите колеги от Бахрейн, ОАЕ, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Оман и делегати от Главния секретариат на организацията. Решението за мястото на срещата е взето след като миналия месец организацията сключи споразумение с Турция за стратегически диалог и разширяване на сътрудничеството.

Час и половина продължи срещата между премиера Ердоган и началника на Генералния щаб за плана срещу ПСР
16 юни 2009 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. На среща, която продължи почти час и половина, премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и началникът на Генералния щаб Илкер Башбуг обсъдиха скандала с т. н. „План за борба срещу реакцията”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Генерал Башбуг пристигна в сградата на Министерския съвет в 10.03 часа и я напусна към 11,30 часа. След срещата началникът на Генералния щаб не направи изявление за медиите, посочва телевизията.

Агенция "Фокус" припомня, че в Турция с термина реакционерство или реакция се определят опитите за установяване на шериатско управление в страната.

Си Ен Ен Тюрк: Потребителският индекс в Турция е нараснал с 3,12 на сто и е 83,28
16 юни 2009 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Потребителският индекс в Турция е нараснал с 3,12 на сто и е 83,28, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според данни на Турския статистически институт и Централната банка, която изготвя ежемесечни анкети за нивото на потребление, поведението и очакванията на потребителите, се отчита нарастване на покупателната възможност на потребителите в сравнение с април от 67,89 на 70,24. Индексът на възможността за намиране на работа в тримесечието, което предстои, е нараснал от 70,15 на 74,18, а индексът на възможността за закупуване на потребителски стоки е намалял от 119,86 на 119,05. Индексът на 100 показва положителни тенденции в потребителското доверие, посочва телевизията.

„Дюня”: Съветът за национална сигурност на Турция ще заседава на 30 юни
16 юни 2009 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът за национална сигурност на Турция ще заседава на 30 юни, вторник, пише турският вестник „Дюня”. Заседанието ще се състои в президентската резиденция „Чанкая” под председателството на Абдуллах Гюл. На него ще бъдат разгледани въпроси на вътрешната и международната сигурност и актуални политически въпроси.

„Милиет”: На 1 юли започва лятната ваканция на турския парламент
16 юни 2009 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 1 юли да започне лятната ваканция на турския парламент се споразумяха управляващи и опозиция в парламента, пише турският вестник „Милиет”. За да бъде преодоляна безпътицата в парламентарните заседания, която настъпи с острите дебати по закона за почистване на мините по турско-сирийската граница, председателят на парламента Кьоксал Топтан проведе срещи с представители на парламентарните групи на Партията на справедливостта и развитието, Народнорепубликанската партия, Партията на националистическото движение и Партията на демократичното общество. По предложение на Топтан бе постигнат консенсус да бъдат обсъдени и приети първо неотложните закони и депутатите да излязат във ваканция поради умора от 1 юли, пише вестникът.

„Хюриет”: Действителният брой на безработните в Турция е 6 249 000 души
16 юни 2009 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Действителният брой на безработните в Турция е 6 249 000 души противно на официалните данни на Турския статистически институт, пише турският вестник „Хюриет”. По данни на Турския статистически институт, съобщени вчера, този брой е 3 776 000 души. Според неофициалните данни броят на безработните за една година е нараснал с 1 164 000 души. Така процентът на безработицата не е 15,8, както бе обявено, а 23,7. Процентът на реалната безработица сред жените е 30,6, т.е. 2 375 000 жени са без работа, а при мъжете този процент е 20.8, т.е. 3 874 000.

Турски печат: Реакциите на управляващата ПСР и Генералния щаб по скандала с план срещу правителството

16 юни 2009 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Публикуваният в турски вестник в края на миналата седмица „План за действие за борба срещу реакцията” и реакциите на управляващата Партия на справедливостта и развитието и Генералния щаб в Турция продължават и днес да са гореща тема в турските медии. Вестник „Сабах” пише, че в отговор на думите на премиера Ердоган, че ще заведат дело срещу Генералния щаб, ако се окаже, че документът е подготвен в неговите структури, се появиха две декларации от страна на Генералния щаб. В първата декларация Генералният щаб посочва, че документът, открит при обиск на задържан офицер по делото „Ергенекон”, не е изготвен в негова структура. Във втората си декларация, оповестена след час, Генералният щаб изразява привързаност към правовите принципи и изтъква, че не представлява ни най-малка заплаха за тези принципи и демократичния ред в страната. И в двете декларации Генералният щаб иска да бъде установено с криминалистична експертиза дали документът не е фалшификат и от кого е подготвен. Във втората декларация се изразява остра реакция срещу изявлението на ПСР, че въпросът може да бъде отнесен към съда и това се определя като подкопаване на доверието към турските въоръжени сили.
Вестник „Хюриет” пише, че вчера не закъсня реакцията на Генералния щаб след думите на Ердоган, че няма да останат слепи наблюдатели на информациите за тайни планове срещу ПСР и правителството и ще отнесат въпроса към съда. Вестникът цитира изявлението на Генералния щаб, в което се посочва, че наложената забрана за публикации в медиите във връзка със започналото разследване по случая от Военната прокуратура е заради спиране на спекулациите по адрес на турските въоръжени сили до изясняване на случая.
Вестник „Милиет” цитира изявлението на вицепремиера и правителствен говорител Джемил Чичек след заседанието на правителството, на което бе обсъден публикуваният документ. В изявлението си Чичек посочва, че от когото и да е подготвен документът, този тип действия и формирования са незаконни и нарушават демокрацията. „Който стои зад това действие, трябва да излезе на бял свят и да понесе своята отговорност”, посочва вицепремиерът.
Вестник „Радикал” представя позицията на заместник-председателя на Народнорепубликанската партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу във връзка с публикувания документ. Той призовава премиера да предприеме по-активни действия за установяване на истината по случая.

Турският премиер и началникът на Генералния щаб на Турция ще се срещнат днес
16 юни 2009 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне днес с началника на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг във връзка с публикувания в някои медии „План за действие за борба срещу реакцията”, пише турският вестник „Милиет”. Срещата между Ердоган и Башбуг ще започне в 10 часа в централната сграда на Министерския съвет и е в рамките на редовните седмични срещи между премиера и началника на Генералния щаб, които по принцип се провеждат в четвъртък. Поради външнополитическата програма на премиера обаче тази седмица тя е насрочена за вторник.

Членове на ПКК, привличали нови привърженици, са задържани в Шанлъурфа, Югоизточна Турция
16 юни 2009 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Шанлъурфа. Полицията в град Шанлъурфа, Югоизточна Турция, е задържала трима членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/, които са агитирали за привличане на привърженици към организацията, пише турският вестник „Хюриет”. Задържаните Метин Генч – 21-годишен, Мухиттин Ъшък – 20-годишен и Али Улуташ са следени от месеци и е било установено, че са участвали в различни непозволени демонстрации. При разпита след задържането си членовете на ПКК са използвали правото си на мълчание, пише вестникът.

Турският външен министър започна обиколка в Люксембург, Германия, САЩ и Русия
16 юни 2009 | 00:35 | Агенция "Фокус"
Анкара/Люксембург. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу е в Люксембург от вчера за участие в работна среща, организирана в рамките на заседанието на Съвета „Общи въпроси и външни отношения на ЕС, пишат турските медии.
От Люксембург ръководителят на турската дипломация ще замине за Германия по покана на колегата си Франк-Валтер Щайнмайер. Давутоглу ще обсъди с германски редставители двустранните връзки и актуални международни политически въпроси.
На 18 юни Давутоглу ще бъде в Ню Йорк, където ще председателства заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Ирак. От САЩ турският външен министър ще замине за Москва, където ще обсъди с руския си колега Сергей Лавров двустранни и международни проблеми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2