Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 13 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-13.06.09 г.

ВЪПРОС НА МЕСЕЦА НА РАДИО "ГЛАСЪТ НА ТУРЦИЯ

Въпросът ни за месец юни е свързан с изкуството и засяга Международния Филмов Фестивал в Кан.

Ето и въпроса ни.

Кой турски режисьор бе избран за член на журито на 62.Международен Филмов Фестивал в Кан.

Ето и евентуалните отговори.

А) Нури Билге Джейлян.

Б) Фатих Акън

В) Тунджел Куртиз



С теглене на жребий ще бъдат определени трима от слушателите ни и от посетителите на уеб сайта ни, дали правилния отговор, които ще получат награди от Радио Гласът на Турция.


Очакваме отговорите ви най-късно до 30ти юни 2009та година на имейла ни, чрез писмо или факс.

Имейла ни е: bilgarski@trt.net.tr

Номерът на факса ни е: 00 90 312 463 33 98 или 00 90 312 490 98 11.

Пощенският ни адрес е: PK 333, 06443 Yenişehir, Ankara, Türkiye.

Пожелаваме ви успех!
-
Победа на Ахмединеджат...

Победител в президентските избори в Иран е Махмуд Ахмединеджат...

Posted 13.06.2009 09:38:35 UTC

Updated 13.06.2009 09:38:35 UTC

Победител в президентските избори в Иран е Махмуд Ахмединеджат. Участието в изборите е 75 процента. Избирателната комисия към иранското министерство на вътрешните работи съобщи, че до момента са преброени 82 процента от гласовете и че Ахмединеджат е получил 64,7 процента, а главният му опонент Мусеви е получил 32 процента от гласовете.
Иранската държавна информационна агенция оповести изборната победа на Ахмединеджат.
Светът очакваше с интерес резултата от изборите. Коментираше се, че ако изборите бъдат спечелени от прореформисткия Мусеви, отношенията между Иран и западния свят ще се подобрят.
Същевременно в страната бе обявена забрана за организиране на събрания до оповестяването на крайните резултати от изборите.
-
Нови санкции за Северна Корея...

Съветът за Сигурност на ООН прие проекто-резолюцията предвиждаща налагането на нови тежки санкции на Северна Корея...

Posted 13.06.2009 09:40:45 UTC

Updated 13.06.2009 09:40:45 UTC

Съветът за Сигурност на ООН прие проекто-резолюцията предвиждаща налагането на нови тежки санкции на Северна Корея. Проведеното на 25ти март от Северна Корея ядрено изпитание бе осъдено в остър тон.
В съответствие с приетите санкции, се забранява напълно вносът на оръжие за Северна Корея и се разрешава само износът на леко оръжие.
Налага се ограничение на международните финансови операции на тази страна. Към всички страни в света се отправя призивът да претърстват товарите пътуващи за Северна Корея. Кораби превозващи съмнителни стоки, ще може да бъдат спирани, след като се получи разрешението на страните под чийто флаг плават.
Постоянният представител на Турция в ООН посланник Баки Илкин каза, че Турция иска Северна Корея да се откаже от изпитанията с ядрено оръжие и да се завърне на масата за шестстранни преговори.
Постоянните представители на САЩ и Китай отбелязаха, че решението е отражение на силната опозиция на световната общественост срещу изпитанията с ядрено оръжие провеждани от Северна Корея.
-
Давутоглу посети град Вардак...

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу посети град Вардак в Афганистан...

Posted 13.06.2009 09:27:24 UTC

Updated 13.06.2009 09:27:24 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу посети град Вардак в Афганистан и бе информиран за дейността на турския екип за благоустрояване работещ в града. Дейността на този екип се превърна в модел и за другите страни. Екипът организира в града курсове по ограмотяване за жените, курсове за усвояване на компютри, строи мостове и пътища, организира церемонии по обрязването на момчетата, оказва здравни услуги на жените. Същевременно екипът води и обучението на полицията в града. До днес 323ма афганистански полицаи получиха дипломи от курсовете по подготовка на полицаи.
Дейността на турския екип се превърна в модел и за благоустроителните екипи и на другите страни. Чехският екип също започна да обучава афганистанските полицаи. Агенцията за турско сътрудничество и развитие осъществи инвестиции от 63 милиона долара и реализира 550 различни проекта в Афганистан.
Министърът на външните работи Давутоглу, след инспекциите в град Вардак премина в столицата Кабул, където бе приет от президента Хамид Карзаи.
-
Няма отстъпки в Кипър...

Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан заяви, че никой не трябва да очаква от Турция отстъпки по кипърския въпрос...

Posted 13.06.2009 09:31:30 UTC

Updated 13.06.2009 09:31:30 UTC

Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан заяви, че никой не трябва да очаква от Турция отстъпки по кипърския въпрос.
Топтан, намиращ се на посещение в ТРСК, се срещна с президента на ТРСК Мехмед Али Талят.
По време на срещата Талят отбеляза, че Турция е единствената страна в света оказваща силна и действителна подкрепа на кипърските турци и че кипърската гръцка част се стреми напълно да изолира кипърските турци.
Талят каза, че целят през настоящата година да бъде постигнато справедливо и трайно разрешение на кипърския проблем.
Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан каза, че очакват да бъде постигнат положителен резултат от преговорите, които ще се водят без да се правят отстъпки от основните принципи и че очакват и ЕС да отмени изолациите наложени на ТРСК.
Топтан подчерта, че ЕС е възприел позиция, която възпрепятства постигането на разрешение между турската и гръцката страна в Кипър.
Той каза, че Турция никога няма да направи отстъпки по кипърския проблем в рамките на отношенията си с ЕС и че заедно с ТРСК правят всичко възможно за установяването на мир на острова. Топтан отбеляза, че това не означава, че ще приемат всяко условие, което ще бъде поставено пред тях от ЕС.
Кьоксал Топтан заяви, че очакванията на тези, които искат да превърнат кипърските турци в малцинство, ще бъдат напразни.
-
Преглед на турския печат 13.06.2009

Кратък обзор на новините по страниците на турската преса от 13ти юни 2009та година.

Posted 13.06.2009 07:59:20 UTC

Updated 13.06.2009 07:59:20 UTC

Днешните турски вестници са засегнали основно президентските избори в Иран, решението на Световната Здравна Организация за обявяването на тревога от шеста степен поради епидемия от Свински Грип и радващата вест, че е изработена ваксина против тази болест.
Вестник Хабер Тюрк в новина относно президентските избори в Иран съобщава, че след приключването на гласоподаването, провело се с рекордно участие на избирателите, Ахмединеджат и опонентът му Мусеви са обявили изборни победи. Вестникът е дал място и на становището на президента на САЩ Барак Обама за изборите в Иран-"Обама посочи като доказателство за промените настъпващи в Иран оспорваната предизборна борба и дискусиите. В изявлението на Белия Дом се подчертава, че независимо кой ще победи в изборите в Иран, ще бъде придаден тласък на дипломатическите контакти с тази страна."
"Победа на Ахмединеджат". В новина с това заглавие вестник Стар пише, че поради големия наплив на избиратели, крайният срок на гласоподаването в страната е било трикратно удължаван, и че според изявлението на Изборния съвет, Ахмединеджат е получил 69 процента от гласовете, а Мусеви 28 процента от гласовете.
"Германските съдилища подчертават че положението в Турция трайно се е подобрило и вече няма повод емигрантите да искат политическо убежище в Германия"-съобщава вестник Заман и сочи, че съответните германски инстанции вече са започнали да пращат писма до емигрантите от Турция искащи политическо убежище в Германия и ги призовават да се завърнат в Турция.
Същият вестник в новината озаглавена "Байкал каза Да на Талабани и Hе на партията на Демократичното Общество" съобщава, че лидерът на Репубриканската Народна Партия Дениз Байкал е приел поканата на президента на Ирак Джелял Талабани да посети тази страна, но е поставил като условие за среща с ръководителите на партията на Демократичното общество условието, партията да обяви ПКК за терористична организация.
"Вчера милиони ученици, чиято численост е почти колкото населението на Холандия, получи дипломи"-пише вестник Ватан и отбелязва, че вчера 15 милиона ученици от началните, прогимназиалните и гимназиалните училища са получили дипломи.
Вестник Сабах съобщава, че в Истанбул продължава строежът на най-високата съдебна палата в Европа и че в тази нова сграда ще има 336 съдебни зали.
"Ваксината против Свинския грип е готова" пише вестник Хюррийет и сочи, че кратко време след като Световната Здравна Организация повиши степента на тревога на най-високата 6та степен, фармацевтичната фирма Новатрис е съобщила, че е създала ваксина против вируса на Свенския Грип, Хаш 1 Ен 1.
Последната ни новина е на спортна тема. Вестник Йени Шафак съобщава, че на продължаващото в Литва 32ро европейско първенство по баскетбол за жени, турският национален отбор е победил Италия с 64 на 59 и е много близо до класиране за четвъртфинала.
-
VOT Слушай новини на Български




13.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




13.06.2009
-
Турция потвърди подкрепата си за Афганистан
13 юни 2009 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Кабул. Турският външен министър Ахмет Давутоглу приключи днес визитата си в Афганистан, обещавайки допълнителна подкрепа за страната, включително по време на председателството на Анкара на Съвета за сигурност на ООН, предаде АФП.
Давутоглу се срещна с президент Хамид Карзай по време на посещението си в Афганистан, където Турция има контингент от около 730 военнослужещи, както и с афганистанския си колега Ранджин Дадфар Спанта.
„Ще продължаваме с подкрепата за Афганистан”, каза Давутоглу на пресконференция. В четвъртък от офиса на турския министър обявиха, че Турция планира да бъде домакин на две международни срещи в предстоящите месеци, с цел засилване на подкрепата за Пакистан и Афганистан, припомня агенцията

Анадолска агенция: Турция и Афганистан ще създадат механизъм за стратегически диалог и сътрудничество
13 юни 2009 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Кабул. Турският външен министър Ахмет Давутоглу каза днес, че Турция и Афганистан ще създадат механизъм за стратегически диалог и сътрудничество, предава Анадолската агенция. На съвместна пресконференция в Кабул с афганистанския си колега Дадфар Спанта турският министър посочи, че страната му реализира един от най-всеобхватните проекти в Афганистан за оказване на помощ. Турция полага усилия в Афганистан не само в областта на сигурността, но и в икономиката и образованието - през последните три години е приключила е 550 проекта, включително 42 училища и много болници, центрове за професионално обучение, отбеляза Ахмет Давутоглу.
Външният министър на Турция бе приет по-рано днес от президента на Афганистан Хамид Карзай.
Ахмет Давутоглу пристигна вчера на официално посещение в Афганистан.

„Хюриет”: Турски сериали превземат България

13 юни 2009 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Частна българска телевизия отбеляза скок в рейтинга на излъчван от нея турски сериал и започна да обмисля закупуване на втори сериал, пише вестник „Хюриет”.
Нова телевизия отбеляза рекорд на зрителския интерес към нея след като започна да излъчва турския сериал „1001 нощи”. Телевизията е решена да започне излъчване на друг турски сериал – „Мелодия на сърцето” (Dudaktan Kalbe).
Според ръководителите на Нова телевизия успехът на турските сериали в България се дължи на сходния бит и култура на двете страни.
Успехът, отбелязан от Нова телевизия, накара и най-голямата частна телевизия в България бТВ да започне да прави планове за излъчване на турския сериал "Gümüş" под заглавието „Перла” от идния понеделник.

Град Диарбекир ще е домакин на конференция за кюрдския въпрос
13 юни 2009 | 06:30 | Агенция "Фокус"
Диарбекир.Град Диарбекир ще е домакин на конференция за кюрдския въпрос, съобщават медиите. Форумът е организиран от Партията на демократичното общество. Той е под наслов „Конгрес на демократичното общество”. Поканени са всички кюрдски партии и организации и представители на малцинствени религиозни общности. Конференцията ще продължи до 14 юни.

Министърът на външните работи на Турция e на посещение в Афганистан
13 юни 2009 | 03:45 | Агенция "Фокус"
Анкара/Кабул Продължава посещението на турският външен министър Ахмет Давутоглу в Афганистан, съобщават турски медии.
През първия ден от визитата си вчера министърът посети базата в Кабул, където е разположен турският контингент в Афганистан. По-късно Давутоглу се срещна с афганистанските министри на образованието и на вътрешните работи.
Турция е близък приятел на Афганистан, ние никога не сме ви забравяли и няма да ви забравим, каза Давут Оглу пред журналисти в град Мазар-и Шариф, където бе преди да пристигне в Кабул. Той отбеляза, че турската страна осъзнава през какви проблеми преминава Афганистан и ”като силна страна ще преодолее трудностите”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2