Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 6 май 2009 г.

Новините от и за Турция-06.05.09 г.

Давутоглу е на визита в ТРСК...

Мнистърът на външните работи Ахмед Давутоглу осъществява първото си задгранично посещение след встъпването в длъжност, в ТРСК...

Posted 06.05.2009 09:45:48 UTC

Updated 06.05.2009 09:45:48 UTC

Мнистърът на външните работи Ахмед Давутоглу осъществява първото си задгранично посещение след встъпването в длъжност, в ТРСК. В изявлението, което направи преди да отлети за ТРСК Давутоглу каза, че основните принципи на Турция за разрешение на кипърския проблем са двузоналност, политическо равенство и нова партньорска система. Той каза, че разрешението трябва да се реализира в рамките на ЕС и при гарантьорството на Турция. "Главното е да бъде намерено трaйно и справедливо разрешение на кипърския проблем, Кипър да бъде превърнат в остров на мира и да бъде осигурен мир и стабилитет в източното средиземноморие. Това е основната цел на Турция"-каза Давутоглу. По време на едновденното си посещение Давутоглу ще разговаря с президента на ТРСК Мехмед Али Талят и премиера Дервиш Ероглу. Давутоглу ще се срещне и с вътрешния министър Хюсеин Йозгюргюн и командващия кипърските турски умиротворителни сили корпусен генерал Хилми Акън Зорлу.
-
Преглед на чуждестранния печат 06.05.2009

ИЗВАДКИ ОТ МАТЕРИАЛИ В ЧУЖДЕСТРАННИЯ ПЕЧАТ 06.05.2009

Posted 06.05.2009 06:29:18 UTC

Updated 06.05.2009 06:29:18 UTC

Вестник Файненшъл Таймс в броя си от 2 май 2009 г.помества новина озаглавена „Партията на справедливостта и развитието обвърза надеждите си за съживяване с промени в кабинета”.В новината се подчертава, че след местните избори в Турция премиерът Ердоган е предприел промени в Министерския съвет с цел да поднови накърнения имидж на партията си и че най- важната част от тези промени е назначаването на досегашния съветник по външната политика и близък негов сътрудник Ахмет Давутоглу за външен министър.Прави се коментар, че този факт е доказателство за одобрението на премиера Ердоган за възгледите на Давутоглу за „безпроблемна политика” и заемане на по- активна роля в регионалните въпроси.Отбелязва се също така, че някои опоненти са оприличили Давутоглу на „новоосманец” и че той е горещ привърженик на поддържането на тесни отношения с Близкоизточните съседни страни.

Върху същата тема привлича внимание и вестник Ройтерс.Под заглавието „Новият външен министър иска Турция да играе по голяма роля в региона си” се отбелязва,че уважаваният но спорен дипломат Ахмет Давутоглу,който е извел турската политика от традиционната прозападна насоченост, е поел длъжността външен министър в период,когато Турция желае подобряването на регионалната сигурност.Вестникът цитира думите на Давутоглу :”Сега Турция притежава по силна политическа визия относно Близкия изток,Балканите и Кавказкия басейн, и трябва да поеме градивна роля в установяването на порядъка в тези райони.”

Седмичното списание Дъ Економист в броя си от 30 април 2009 година публикува новина със заглавието „Планински шахмат от Турция и Армения”,в която се казва дословно:

”В Южен Кавказ се играе шахмат с високи залози.Играчите са САЩ,Армения,Азърбайджан,Русия и Турция.Но ако те вместо да играят шахмат се обединят около обща цел,всички участници в играта ще излязат печеливши.Като обща цел бихме посочили установяването на мира между Армения и Турция,което е в състояние да разреши замразеният конфликт между Армения и Азърбайджан по повод Нагорни Карабах”.

А опозиционният азърбайджански вестник Йени Мюсават позовавайки се на същата новина в броя си от 2 май т.г. пише:”Кремъл може да възпрепяства мира между Турция и Армения” и сякаш дава отговор на новината на Дъ Економист-

„Една от двете най- важни пречки пред сдобряването на Турция и Армения и отварянето на границите между тях е Азърбайджан,който се опитва да заплашва Турция с пренасочване към Москва и повишаване на цените на продавания природен газ.В резултат турският премиер Ердоган бе принуден да направи изявление,че без да се нормализират отношенията между Азърбайджан и Армения Турция няма да се сдобри с Армения.Но според получените сведения в „Пътната карта” между Турция и Армения изобщо не се се споменава за Нагорни Карабах. За помиряването на Турция с Армения би могла да попречи и Русия.Армения е единственият съюзник на Русия,който притежава военни бази и има териториална граница с членуващата в НАТО Турция.Ако се нормализират отношенията с Турция Армения може да се насочи на запад и да се отдалечи от Русия .Същевременно Русия се потготвя да подпише спогодба за закупуването на азърбайджанския газ.Ако договорът се подпише,няма да бъде възможна реализацията на проекта Набуко за пренасянето на азърбайджанския природен газ през Турция за Европа.В крайна сметка Европа би останала обвързана към Русия.Турското правителство се опитва да постигне споразумение с Русия относно нормализирането на отношенията с Армения и отварянето на границите.Датата на очакваното посещение на премиера Ердоган е уточнена: на 15 май т.г.той ще се срещне в Сочи с руския премиер Путин.Тема на разговорите ще бъдат проекта Син поток -2,отношенията с Армения и проблема с Нагорни Карабах.Както руската,така и арменската преси още преди това бяха писали, че Ердоган ще посети Русия,но Анкара не бе потвърдила тази новина.

Освен това вестник Милийет писа,че за да отдалечи САЩ от Южнокавказкия район,Русия иска да привлече на своя страна Турция ио следи отблизо и много внимателно отношенията между Ереван и Анкара.Очаква се Ердоган да поиска от Путин да упражни натиск върху Армения за разрешаването на конфликта в Нагорни Карабах.”
-
Преглед на турския печат 06.05.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 6 май 2009 година.

Posted 06.05.2009 10:14:21 UTC

Updated 06.05.2009 10:14:21 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с масовото убийство в село Билге окръг Мардин, при което загинаха 44 души. Вестниците акцентуват, че Европейския парламент е заклеймил терористичната организация и е изразил пълна подкрепа за борбата на Турция с терора и съобщават, че външния министър Ахмет Давутоглу ще осъществи първото си официално посещение в ТРСК.

Вестник Сабах предава изявленията на президента и премиера на Турция във връзка с масовото убийство в село Билге окръг Мардин. Вестникът отбелязва, че президентът Абдуллах Гюл е казал, че това масово убийство не може да бъде оправдано от никои традиции, а премиера Реджеп Тайип Ердоган е казал „Нито едно схващане не е в състояние да оправдае случилото се”.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Air Ties” изнася модем за Гърция и Украйна” съобщава, че турската технологична фирма „Air Ties” е навлязла на пазара в Гърция и Украйна.

Вестник Стар отбелязва, че промяната в кабинета осъществена от премиера Р. Т. Ердоган е била посрещната много положително от чуждестраните инвеститори. В новината пише, че след офертата от 36 милиарда турски лири дадена на търга за облигации на хазната лихвения процент на облигациите е спаднал на 11,60 %, а цената на долара се е понижила на 1,55 турски лири.

Вестинк Миллиет съобщава, че според проучване осъществено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Турция е най-социалната страна. В новината пише, че според доклада, турците отделят около 35 % от свободното си време за приятели, с което Турция се е наредила на първо място в класацията за най-социална страна.

Същият вестник в друга новина със заглавие „ЕС ще научи от Турция ролята на семейството за успеха в образованието” отбелязва, че 16 специалиста са започнали проучване в Истанбул за ролята на семейството за успеха в образованието. Вестникът предава, че специалистите са акцентували, че има много за учене от Турция.

Вестник Заман в новината със заглавие „14 страни ще отбележат първото радио предаване на ТРТ в Анкара” пише, че 82рата годишнина на „Радио Анкара” на ТРТ ще бъде отпразнувана с предавания на живо в 14 страни, за които излъчва.

Вестник Хюрриет съобщава, че продуцента и режисьор на филма „Ръкопис” Али Ватансевер е предложил на световно известната актриса Ева Грийн да играе във филма. В новината се отбелязва, че неизменната актриса на поредицата за Джеймс Бонд е казала, че гледа топло на предложението и че снимките на филма ще бъдат започнати през лятото.
-
VOT Слушай емисиите на Български




06.05.2009
-
VOT Слушай новини на Български




06.05.2009
-
Осем души бяха обвинени за масовото убийство в Югоизточна Турция вчера
06 май 2009 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Мардин. Осем души са обвинени за масовото убийство в югоизточната турска провинция Мардин, при което вчера загинаха 44 души, предаде АФП.
Малко след нападението по време на сватба в турското село в югоизточната провинция бяха арестувани 10 души. Осем от тях са обвинени за нападението. Засега няма повече информация по случая.

Новият министър на външните работи на Турция ще посети Северен Кипър

06 май 2009 | 01:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новият министър на външните работи на Турция ще посети Северен Кипър, съобщават медиите. Ахмет Давутоглу пристига на острова днес.
Очаква се да се срещне с президента на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република Мехмет Али Талят. Планирани са и срещи с новото правителство с премиер Дервиш Ероглу.

Турският преговарящ с ЕС ще се срещне с британския външен министър в Лондон
06 май 2009 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш ще се срещне с британския външен министър Дейвид Милибанд във външното министерство в Лондон, съобщава Анадолската агенция.
Турският министър ще разговаря също с г-жа Карълайн Флинт, министър по европейските въпроси в британското външно министерство. Егемен Багъш ще изнесе и лекция в Лондън скул ъф економикс за пътя на Турция за присъединяването й към Европейския съюз.

Председателят на парламента на Турция е на посещение в Норвегия
06 май 2009 | 01:14 | Агенция "Фокус"
Осло. Продължава посещението в Норвегия на турска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Кьоксал Топтан, съобщават турските медии. Делегацията пристигна вчера в Осло на тридневна визита. Програмата включва срещи с председателя на норвежкия парламент Торбьорн Ягланд, с председателя на парламентарната комисия за външна политика и с външния министър Йонас Гар Стьоре.
Турските парламентаристи ще бъдат приети от краля на Норвегия Харалд Пети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2