Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 5 май 2009 г.

Новините от и за Турция-05.05.09 г.

Кървава разправа в Мардин...

При въоръжено нападение организирано по време на сватбена церемония в село Билге окръг Мардин, бяха убити 44 души и бяха ранени 3ма души...


Posted 05.05.2009 09:56:47 UTC


Updated 05.05.2009 09:56:47 UTC


При въоръжено нападение организирано по време на сватбена церемония в село Билге окръг Мардин, бяха убити 44 души и бяха ранени 3ма души. Сред загиналите са 16 жени и 6 деца, а също и младоженците.
Води се разследване, но се предполага, че нападението е организирано поради конфликт между семейства. Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай, министърът на земеделието и селските въпроси Мехмед Екер и министърът на правосъдието Садуллах Ергин посетиха мястото на нападението. Вътрешният министър Аталай отбеляза, че са заловени осем души, за които се предполага, че са организирали нападението.
-
Нов механизъм срещу тероризма...

Вчера новият правителствен кабинет проведе първото си заседание...


Posted 05.05.2009 09:53:38 UTC


Updated 05.05.2009 09:53:38 UTC


Вчера новият правителствен кабинет проведе първото си заседание. Правителственият говорител Джемил Чичек каза, че приоритетните цели на правителството са членството в ЕС и демократизацията.
На заседанието на новия кабинет бе прието решение за учредяването на Съветничество по вътрешната сигурност, което ще ръководи борбата с тероризма. Също така бе подписано и решението на министерския съвет за регулиране на граничната търговияf която се оценява като път за съживяване на икономиката в източните и южни райони на страната. В граничната зона Ъгдър-Дилуджу ще бъде изграден Център за гранична търговия. Петролът и петролните продукти ще бъдат извън обсега на стоките разрешени за гранична търговия.
-
Ердоган ще посети Баку...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети в периода 12-13ти май столицата на Азербайджан, Баку...

Posted 05.05.2009 10:05:19 UTC

Updated 05.05.2009 10:05:19 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети в периода 12-13ти май столицата на Азербайджан, Баку. На 16ти май Ердоган ще посети Русия.
Първият гост на новия външен министър Давутоглу бе заместник-външният министър на Азербайджан Араз Азимов. Вчера Азимов проведе контакти в министерството на външните работи. Кратко време след това посещение бе оповестено решението на премиера Ердоган да посети Баку.
Ердоган ще пристигне в Баку на 12ти май и на 13ти май ще бъде приет от президента на Азербайджан Илхам Алиев.
В Баку Ердоган ще отправи посланието, че Турция няма да предприеме нито една стъпка, която ще обиди братски Азербайджан.
На 16ти май Ердоган ще премине в Русия по покана на премиера на тази страна Владимир Путин.
Основни теми, които ще бъдат обсъдени са енергийното сътрудничество, събитията в Кавказ и процеса на турско-арменско нормализиране.
Преди посещенията на Ердоган в Баку и в Сочи, в периода 7-8ми май в столицата на Чехия Прага ще бъде организирана Конференция за Източно Пратньорство и среща на високо равнище за Енергетика, на която се очаква да се срещнат президентите на Азербайджан и Армения.
Турция ще бъде представена на тази международна платформа с представители на високо равнище.
-
Преглед на турския печат 05.05.2009

Преглед на новините по страниците на турския печат от 5ти май 2009та година.

Posted 05.05.2009 07:25:05 UTC

Updated 05.05.2009 07:25:05 UTC

Днешната турска преса се е спряла обстойно на вчерашното заседание на министерския съвет.
Вестник Заман пише, че в изявлението направено след заседанието правителственият говорител Джемил Чичек е отбелязъл, че основните теми обсъдени на заседанието са били членството в ЕС и процесът на демократизация. В новината пише, че и финансовите пазари в страната са одобрили новия правителствен кабинет и индекса на борсата се е покачил.
Вестник Хабер Тюрк пише, че новият министър на външните работи Ахмед Давутоглу е привлякъл интереса на германците и в Германия е бил излъчен документален филм за него, а редица високотиражни германски вестници са отбелязали, че новият първи дипломат на Турция е едновременно и дипломат и стратег.
Вестник Ватан съобщава, че новият ръководител на турската икономика е Али Бабаджан и че агенциите Ройтерс и Ажанс Прес са го окачествили като Царя на турската икономика.
Вестник Хюррийет пише, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще се срещне в в периода 7-8ми април в столицата на Чехия Прага с президента на Армения Серж Саркисян и че се очаква основна тема на срещата да бъде нагорно-карабахският проблем, а вестник Сабах сочи, че премиерът Ердоган ще се срещне на 13ти май с премиера на Русия Путин и азербайджанския президент Алиев.
Вестник Стар пише, че турският предприемач Джафер Бор, ръководещ фирма в Русия проявяваща дейност в сферата на нанотехнологиите, е станал център на интереса на НАСА, тъй като в лабораториите му е било открито едно ново съединение. В новината се отбелязва, че съединението наречено Бор Пауър, намалява триенето и ще се използва в автомобилите.
Вестник Йени Шафак отбелязва, че тази година ще се организира 12тия пореден Международен Филмов Фестивал за Жени Ленящата Метла и че се очаква отпечатък над фестивала да постави духът на 80тте години на миналото столетие. Вестникът пише, че на фестивала ще участват 90 филма от 26 страни.
Вестник Сабах пише, че на първия полуфинал на тазгодишния турнир за естрадна песен Евровизия, който ще се организира на 12ти май с приноса и на Турското Радио и Телевизия, и на който ще се надпреварва и Хадисе, на присъстващите гости ще бъдат раздавани турски локум, сушени кайси и фъстъчен крем. Вестникът подчертава, че за целта от Турция е бил изпратен един тон локум.
-
VOT Слушай новини на Български




05.05.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




05.05.2009
-
Наим Сюлейманоглу влошил състоянието си с предозиране на лекарство, което взимал срещу изтощение
05 май 2009 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Бившият световен и олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу е изпаднал в сегашното си състояние заради предозиране на лекарство, което взимал срещу изтощение и безсилие, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Лечението на Наим Сюлейманоглу в интензивното отделение в болницата в Бакъркьой в Истанбул продължава, но днес се очаква той да бъде преместен в обикновено отделение. От лекарството, което трябвало да приема на три часа веднъж, той вземал по таблетка на час. Братът на известния щангист обяснил, че Наим се почувствал преди време безсилен и немощен и без да отиде на лекар започнал да приема лекарство. Според приложението то трябвало да се приема на три часа по една таблетка, но за да подсили действието, Сюлейманоглу увеличил дозата. Според лекарите организмът му веднагае реагирал на това чрез "кръстосана" реакция. След приемането му в болница резултатите от прегледите били изпратени на съдебномедицинска експертиза. „Някои предположиха, че брат ми е изпаднал в това състояние заради злоупотреба с алкохол. Но докладът от съдебните лекари е готов и промилът алкохол е нулев. Тези твърдения нямат основание”, казал братът на тежкоатлета Мухаррем Сюлейманоглу.

В Турция стартира производството на новия модел на „Седан 308” на автомобили „Пежо”
05 май 2009 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Управителният съвет на компанията „Пежо” взе решение за стартирането на производство в Турция на новия модел „Седан 308”, пише турският вестник „Сабах”. Директорът за планиране на производството Жил Бусе посочи, че това е един от проектите, имащи за цел преодоляването на глобалната криза и съживяването на компанията, пише вестникът.

Саркисян продава каузата за арменския геноцид и Нагорни Карабах, според бившия арменски президент Тер-Петросян
05 май 2009 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Ереван. Бившият президент на Армения Левон Тер-Петросян, който е лидер на политическото обединение „Арменско общонационално движение” и следва умерена опозиционна линия в страната, обвини президента Серж Саркисян, че продава каузата за арменския геноцид и Нагорни Карабах в името на сближаването с Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Тер-Петросян, който обяви, че ще се кандидатира за кмет на Ереван на предстоящите местни избори на 31 май, коментира „пътната карта” за подобряване на отношенията между Анкара и Ереван. Като привърженик на твърда линия спрямо Турция във външната политика, той посочи на митинг в Ереван, че нито отношенията с Турция ще се подобрят, нито ще бъде отворена границата между двете държави. Той обвини сегашния президент в клептокрация и посочи, че предстоящите избори ще променят картите в политическото пространство в страната.

„Хюриет”: 17 турски войници са ранени при преобръщане на военен минибус в Северозападна Турция
05 май 2009 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Биледжик. 17 турски войници са били ранени при катастрофа на военен минибус в околия Бозююк, провинция Биледжик, Северозападна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Военен минибус, който е превозвал болни войници от командването на втора жандармерийска бригада, ситуирана в Биледжик, до болницата в Ескишехир, се е преобърнал на пътя Сьогют-Бозююк край село Гюнярък. Според първоначални данни при инцидента са били ранени 17 войници, двама от които тежко. Те са приети в болница. Ранените войници са били посетени от командващите бригадата генерал Юмит Йълмаз и околийския началник на Бозююк Ахмет Катърджъ.

„Заман”: Абдуллах Гюл и лидерът на опозиционната НРП ще имат днес изненадваща среща
05 май 2009 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Дениз Байкал ще направи днес изненадващо посещение при президента Абдуллах Гюл в президентския дворец „Чанкая”, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Дениз Байкал беше заявил след избирането на Гюл за президент, че извън официалните протоколни програми няма да се среща специално с Гюл в президентската резиденция. Срещата между турския президент и основния опозиционен лидер е насрочена за 18 часа.

35 души са задържани в Истанбул за злоупотреби с лекарствени продукти
05 май 2009 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 35 души са били задържани при операция срещу злоупотреби с лекарствени продукти в държавни и частни болници в Истанбул, пише електронното издание Хабертюрк. 15 от задържаните са лекари.

„Милиет”: Жандармерийски офицер загина при експлозия на мина в провинция Битлис, Източна Турция
05 май 2009 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Битлис. Жандармерийски офицер е загинал в резултат на експлозия на мина в провинция Битлис, Източна Турция, пише турският вестник „Милиет”. Сержант Айгун Булут е настъпил тази сутрин по време на служба заложена мина в гористата местност Съхйъ между Хизан и Татван. При експлозия на мината той е загинал. Във военната болница в Татван е била организирана прощална церемония в негова чест. Тялото на загиналия ще бъде изпратено в родното му място за погребение, пише вестникът.

„Сабах”: Опозиционната НРП в Турция няма да подкрепи проекта на правителството за промяна на конституцията
05 май 2009 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ в Турция обвини правителството, че с промените, които ще предприеме в конституцията, се опитва да прикрие икономическата криза, корупцията и злоупотребите и безработицата, пише турският вестник „Сабах”. Заместник-председателят на НРП Хаккъ Суха Окай каза, че управляващите са заявили първо, че ще търсят диалог и консенсус за промяна на конституцията, а след това са отправили предложения, по които не може да се постигне консенсус и са станали страна, заставаща на позицията на неразбирателството. Той посочи, че Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ се готви да наложи на обществото една партийна конституция и НРП няма да подкрепи подобно действие, а ще участва в консултациите от учтивост, пише вестникът.

Турски печат: „Кървава” сватба се разигра в Югоизточна Турция
05 май 2009 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Мардин. Кървавото нападение срещу сватбена церемония /според някои източници годеж/ в югоизточната турска провинция Мардин, при която загинаха 45 души, е водещата тема в турските вестници днес. Вестник „Милиет” пише, че четирима души с маски на лицата си са нападнали с ръчни гранати и автоматично оръжие дом, в който се е провеждала годежна церемония. Загинали са 45 души, ранени са били 6. Причината за нападението се изяснява, но вероятно става въпрос за поредния случай на кръвно отмъщение между враждуващи фамилии, много разпространено сред кюрдите, които населяват компактно югоизточните турски провинции. Нападението в село Билге, което се намира на 40 км от Мардин и е населявано от 32 домакинства с общо 300 жители, е започнало в 21.30 часа и е продължило половин час. Маскираните лица са нападнали дома на бившия кмет на селото, чиято дъщеря се е сгодявала. Изданието пише, че при нападението е бил ранен тежко и имамът, който е извършил бракосъчетание по религиозен обред преди официалния годеж. Загинали са и двамата годеници. Сутринта за селото е отпътувал вътрешният министър Бешир Аталай, заедно с министъра на земеделието и селските въпроси Мехди Екер, правосъдния министър Садуллах Ергин и депутати от Мардин. Сред ранените е и тригодишно момиченце, което е било прието за операция в университетската болница в Диарбекир. В изявлението си по случая вътрешният министър Аталай изрази дълбоко съжаление за случилото се и се помоли за загиналите. Той посочи, че силите за сигурност и жандармерийските екипи са реагирали своевременно за оказване на помощ и поддържане на реда. По думите му според първоначалните данни се отхвърля версията за терористично нападение, но Републиканската прокуратура е започнала широко разследване по случая.
Вестник „Сабах” цитира вътрешния министър Бешир Аталай, че са задържани 8 души, които са предполагаеми извършители на престъплението. Той посочва, че екипи на силите за сигурност и за спешна медицинска помощ веднага са пристигнали на мястото на трагедията. Незабавно са дошли и представители на административната власт.
Вестник „Заман” пише, че е започнало изкопаване на гробове за загиналите при нападението снощи. Вестникът отбелязва, че жандармерийските екипи допускат в селото само след проверка на документи за самоличност, а специални екипи претърсват района за заложени мини. Вестник „Радикал” посочва, че продължава разпитът на задържаните предполагаеми извършители. По думите на околийския началник на Мазъдагъ Айтач Акгюл са особено затегнати мерките за сигурност и се води широкообхватно разследване за разкриване на мотивите за престъплението.

Престрелката на сватбеното тържество в Турция е резултат от кръвна вражда между две фамилии, обяви вътрешното министерство
05 май 2009 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Престрелката, избухнала по време на сватбено тържество в Турция, при която загинаха 45 души, е била в резултат на кръвна вражда между две фамилии, обяви вътрешното министерство на страната, предаде Ройтерс. Осем души са задържани във връзка с нападението, уточни вътрешният министър Бешир Аталай.

„Хюриет”: Осем души са задържани заради въоръженото нападение при годеж в провинция Мардин
05 май 2009 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Мардин. Осем души са задържани заради въоръженото нападение срещу годеж в провинция Мардин, при което загинаха 45 души, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Това заяви министърът на вътрешните работи Бешир Аталай, който заедно с министъра на правосъдието Садуллах Ергин и депутати от Мардин замина за района. Аталай посочи, че задържаните са предполагаемите извършители на престъплението. Според първоначалните сведения причина за нападението е вражда между фамилии. Прави впечатление, че повечето задържани като извършители носят същата фамилия като тази на семейството, което е било нападнато.

РИА Новости: Задържани са предполагаемите убийци на 45 души на сватба в Турция
05 май 2009 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските правоохранителни органи са задържали осем заподозрени в разстрела на 45 участници на сватба в югоизточната част на Турция, съобщи днес министърът на вътрешните работи на страната Бешир Аталай, предаде РИА Новости.
Вчера престъпниците са открили огън с автомати срещу посетителите на сватбата. Трагедията се е случила в провинция Мардин. Жертвите са 45 души, предимно жени и деца.

„Хюриет”: 45 са загиналите при въоръженото нападение срещу годежна церемония в провинция Мардин
05 май 2009 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Мардин. Броят на загиналите в резултат на въоръжено нападение срещу сватбено тържество в село Билге, провинция Мардин в Югоизточна Турция, стана 45, ранените са шестима, пише турският вестник „Хюриет”. „Сватбена арена” в село Билге, околия Мазъдагъ, се превърна снощи в кърваво езеро, след като маскирани и въоръжени лица нападнаха с автоматично оръжие и ръчни бомби от четири различни точки дома, където се е провеждал годеж. Село Билге се намира на 40 км от Мардин и има 300 жители. Нападението е станало в 21.30 часа. Маскираните лица са обстрелвали дома, където се е провеждала церемонията по сгодяване на дъщерята на бившия кмет на селото Джемил Челеби. В дома е имало предимно жени и деца. Звуците от оръжията, които се чули в околността, в началото се посрещнали нормално, тъй като се знаело, че има годеж. Голяма част от мъжете в село Билге са селски пазачи, подпомагани от държавата. Нападателите са открили огън по гумите на всички коли в селото, за да избегнат преследването след нападението и така са успели да скрият следите си. След новината за нападението на мястото веднага са били изпратени екипи за сигурност и медицински екипи. Ранените веднага са били извозени в болница. Сред многото загинали са и младежите, които се сгодявали. Заради кървавото събитие силите за сигурност са взели засилени мерки за охрана на реда и сигурността. Помощник-валията на Мардин Ахмет Ферхат Йозен заяви, че случаят не е терористично нападение. Сред загиналите са бащата на девойката Джемил Челеби, в чийто дом е станало нападението, неговият брат Осман Челеби, който е новият кмет на селото. Броят на загиналите от фамилията Челеби е 31, пише вестникът.

„Хюриет”: Абдуллах Гюл ще участва на 7 и 8 май в тройната среща за Нагорни Карабах в Прага
05 май 2009 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще участва на 7 и 8 май в тройната среща, посветена на въпроса за Нагорни Карабах, в чешката столица Прага, пише турският вестник „Хюриет”. Гюл ще разговаря с президентите на Азербайджан и на Армения Илхам Алиев и Серж Саркисян. В тази връзка вчера Анкара стана арена на засилен трафик, свързан с Нагорни Карабах. Външното министерство започна работата си със сюрприз. Първият заместник-министър на външните работи на Азербайджан Араз Азимов пристигна вчера сутринта в Анкара и се срещна с новия турски външен министър Ахмет Давутоглу. На разискванията, които бяха направени след тази среща между президентството и правителството, бе взето решение на срещата в Прага Турция да бъде представлявана от президента Абдуллах Гюл. Също на заседанието на правителството вчера бе взето решение премиерът Реджеп Тайип Ердоган да посети на 13 май Баку, а на 16 май Сочи, където ще има среща с руския премиер Владимир Путин.
Дипломатическите източници съобщават, че на 7 май се очаква да се състои „тройна среща” между Гюл, Алиев и Саркисян. Съществува вероятност турският президент да разговаря и на четири очи с двамата президенти, но все още това не е категорично уточнено.

Най-малко 44 души са загинали при нападение на сватбено тържество в Турция (ОБЗОР)
05 май 2009 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко 44 души са убити в резултат на въоръжено нападение срещу сватбено празненство в турската провинция Мардин, населена предимно с кюрди, съобщи за медиите губернатора на провинцията. Повечето загинали са жени и деца.
По данни на местните власти, в понеделник вечерта неидентифицирани въоръжени лица в маски са хвърлили няколко гранати по мястото, където се е провеждало сватбеното празненство, след което са открили стрелба с автоматично оръжие по празнуващите хора.
За причините за нападението не се съобщава конкретна информация. Властите на провинцията заявиха, че разглеждат като основна версията за терористичен акт. Местни медии допускат възможността за отмъщение.
Според местни медии, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е информиран за случая от вътрешния министър Бешир Аталай.
Местни медии съобщават, че в семействата на младоженците има членове на спонсорирано от държавата военно формирование, което е създадено с цел да се бори с кюрдските сепаратисти в района.
Турската армия и проправителствените местни въоръжени формирования водят борба с кюрдските екстремисти в региона вече години наред. Според турския телевизионен канал “НТВ”, нападението се дължи на вражда между две противопоставящи се групи от така наричаните “селски гвардии”.
Озен съобщи, че броят на ранените е голям, като броят на убитите може да се увеличи. Той добави, че е започнато издирване на нападателите.
Активистите на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК) водят въоръжена борба с турските сили за сигурност в югоизточната част на страната от 1984 г. Около 40 000 души, предимно кюрди, са загинали до момента в резултат на конфликта.

Извършителите на нападението срещу сватбеното празненство в Турция все още не са открити
05 май 2009 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Все още не са открити извършителите на нападението срещу сватбеното празненство в югоизточната част на Турция, в резултат на което бяха убити 45 души, повечето от които жени и деца, съобщиха от турското вътрешно министерство, предаде РИА Новости.
Според информация на местните власти, група от петима или шестима маскирани души е открила стрелба от автоматично оръжие по хората, намиращите се в залата, където се е провеждало празненството. Първоначално бе съобщено, че при нападението нападателите са употребили и ръчни гранати, но впоследствие тази информация не бе потвърдена.
Все още не се съобщава конкретна информация за причините за нападението.

Нападението срещу сватбеното празненство в югоизточна Турция не е терористичен акт, казаха от турското вътрешно министерство
05 май 2009 | 05:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нападението срещу сватбеното празненство в югоизточна Турция, в резултат на което бяха убити 45 души, не е терористичен акт, заяви турският вътрешен министър Бешир Аталай, предаде агенция Ройтерс.
Нападението бе извършено в селище в провинция Мардин и е резултат от вражда между две местни фамилии.
Съобщава се, че нападението срещу празненството е извършено от лица в маски и е продължило 15 минути.
Аталай подчерта, че активистите на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК) по никакъв начин не са съпричастни към нападението.

Новият външен министър на Турция ще положи клетва в парламента
05 май 2009 | 05:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новият външен министър на Турция Ахмет Давутоглу ще положи днес клетва в парламента, съобщава турският печат. Давутоглу е единственият министър в новия кабинет, който не е от депутатите на управляващата Партия на справедливостта и развитието, избрани на общите избори през 2007 г.
Миналата седмица премиерът Реджеп Тайип Ердоган освободи осем министри, между които на правосъдието, финансите, енергетиката, образованието, промишлеността, търговията.

“Гардиън”: Най-малко 44 души са убити по време на сватба в Турция
05 май 2009 | 04:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко 44 души са убити в резултат на нападение на неидентифицирани въоръжени лица по сватбено празненство в югоизточна Турция, съобщава британският вестник “Гардиън”.
Управителят на провинция Мардин Ахмет Ферхат Озен съобщи, че нападателите са нахлули в залата, в която се е провеждало празненството, и са атакували гостите с автоматични оръжия и ръчни гранати.
Местни медии съобщават, че в семействата на жениха и невестата има членове на спонсорирано от държавата военно формирование, което е създадено с цел да се бори с кюрдските сепаратисти в района.
Турската армия и проправителствените местни въоръжени формирования водят борба с кюрдските екстремисти в региона вече години наред. Според турския телевизионен канал “НТВ”, нападението е следствие от вражда между две противопоставящи се групи на така наричаните “селски гвардии”.
Озен съобщи, че броят на ранените е голям, като броят на убитите може да се увеличи. Той добави, че е започнато издирване на нападателите.
Активистите на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК) водят въоръжена борба с турските сили за сигурност в югоизточната част на страната от 1984 г. Около 40 000 души, предимно кюрди, са загинали до момента в резултат на конфликта, припомня изданието.

Броят на жертвите на нападението по сватбено тържество в Турция достигнаха 44 души

05 май 2009 | 01:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко 41 души са убити в резултат на въоръжено нападение по сватбено празненство в турската провинция Мардин, населена предимно с кюрди, предаде РИА Новости, позовавайки се на губернатора на провинция Мардин, в която трагедията се случи.
Повечето загинали са жени и деца.
По данни на местните власти, в понеделник вечерта неидентифицирани въоръжени лица в маски са хвърлили няколко гранати по мястото, където се е провеждало сватбеното празненство, след което са открили стрелба от автоматично оръжие по празнуващите хора.
За причините за нападението не се съобщава конкретна информация. Властите на провинция Мардин заявиха, че разглеждат като основна версията за терористичен акт. Местни медии допускат възможността за отмъщение.

Броят на жертвите на нападението по сватбено тържество в Турция достигнаха 41 души
05 май 2009 | 01:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко 41 души са убити в резултат на въоръжено нападение по сватбено празненство в турската провинция Мардин, населена предимно с кюрди, предаде АФП, позовавайки се на представител на турското правителство.
Броят на ранените при нападението извършено в селището Билге е трима души, добави източникът, пожелал да остане анонимен.

Най-малко 16 души са убити по време на сватбено празненство в Турция
05 май 2009 | 00:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко 16 души са убити и двама са ранени в резултат на въоръжено нападение по сватбено празненство в населената предимно с кюрди югоизточна част на Турция, предаде АФП.
Нападението е извършено в селището Билге.
Кметът на Мардин Али Бешир Айханоглу съобщи по телефона за АФП брия на жертвите, след посещение в болницата, където са транспортирани убитите и ранените.
Според местни медии, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е информиран за случая от вътрешния министър Бешир Аталай.
До момента няма официална информация относно заподозрените в извършването на нападението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2