Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 1 март 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-03.01.09 г.

VOT Слушай новини на Български




01.03.2009

VOT Слушай емисиите на Български




01.03.2009
-
Преглед на турския печат 01.03.2009 г.

Преглед на някои от издаваните в Турция вестници от 1 март 2009 година.

Posted 01.03.2009 11:51:03 UTC

Updated 01.03.2009 11:51:03 UTC

Вестник Заман съобщава, че вчера са били погребани четиримата члена на екипажа на самолета на Турските авиолинии, който катастрофира близо до летище Шипхол на холандския град Амстердам. В новината пише, че в изявленията направени по време на официалната погребална церемония пред Генералната дирекция на Турските авиолинии в Истанбул е било акцентувано, че плотите на самолета са спасили живота на пътиниците, като са заплатили за това с живота си.

Вестник Ватан предава, че Асоциацията на турските пилоти е заявила, че е възможно катастрофата на самолета на Турските авиолинии да е причинена от турбулентност предизвикана от Боинг 757 на “Nothwest”, който се е приземил две минути преди турския самолет.

Вестник Джумхуриет съобщава, че в Гърция е бил изживян красноречив пример за това как подкрепящите терора сами могат да станат потърпевши от терора. Вестникът пише, че в центъра за приемане на имигранти в Лаврио, който все още не е затворен дори и след протеста на международната общност са били настанени десетки членове на терористичната организация ПКК, които са въстанали и не са позволили влизането на гръцки служители.

Вестник Миллиет отбелязва, че Членът на Комисията за Външни Връзки към Камарата на представителите в САЩ Робърт Векслер в изказването си пред Комисията е отбелязал, че дипломатическия процес започнат между Турция и Армения с посещението на Президента на Турция Абдуллах Гюл в Ереван за проследяване на футболната среща между отборите на двете страни ще продължи с отварянето на границата между Турция и Армения и че отношенията между двете страни ще се нормализират.

Вестник Сабах се спира на твърденията, че нападенията осъществени през последните 5 месеца в Истанбул по време на които бяха убити 3ма чеченци са били осъществени от руски агенти. Вестник Акшам съобщава, че Президентът Абдуллах Гюл е ратифицирал закона включващ мерките, които ще бъдат взети за преодоляване на глобалната икономическа криза. Вестникът отбелязва, че въпросният закон предвижда плащане на работните заплати от държавата с цел да се предотврят уволненията.

Вестник Радикал пише, че Държавният Министър Мехмет Шимшек е казал, че Турция води преговори с МВФ благодарение на стабилната си икономическа структура. Вестникът сочи, че Министър Шимшек е казал, че ако Турция в действителност бе в тежко състояние нямаше да има шанса да преговоря с МВФ, а също като Унгария, Сърбия, Пакистан и Украйна щеше да приеме безусловно предлежонието на Фонда.

Вестник Хюрриет съобщава, че Американската федерална служба за контрол на финансовия сектор в САЩ е национализирала още две банки, а именно Security Saving Bank в Невада и Heritage Community Bank в щата Илинойс, с което броят на национализираните банки в САЩ се е покачил на 25.TRT
-
Стъпки за реализацията на проекта за железопътна линия Турция-Иран-Пакистан...

Министърът на транспорта Бинали Йълдъръм заяви, че проектът за железопътната линия Турция-Иран-Пакистан ще даде голям пирнос за световната търговия...

Posted 01.03.2009 11:02:07 UTC

Updated 01.03.2009 11:02:07 UTC

Министърът на транспорта Бинали Йълдъръм заяви, че проектът за железопътната линия Турция-Иран-Пакистан ще даде голям пирнос за световната търговия.

В словото което произнесе на заседанието в Ислямабад по въпроса за проекта за трнаспортна железопътна линия Турция-Иран-Пакистан, организирано в рамките на Организацията за Икономическо сътрудничество, Бинали Йълдъръм каза, че Турция отдава голямо значение на този проект. Той подчерта, че проектът ще свърже със железопътна линия главните градове на трите страни и че ще се отрази пряко и на международния престиж на Организацията за Икономическо Сътрудничество.

Министър Йълдъръм посочи, че в рамките на последния развой на събития в света, транспортът се е превърнал в един от важните международни въпроси в разгръщането на световната търговия и подчерта, че Турция ще направи всичко необходимо за реализацията на проекта.

Министърът на транспорта на Иран Хамид Бехбахани заяви, че са приключили с подготовката на инфраструктурата по проекта и каза, че с построяването на железопътната линия заобикаляща езерото Ван и с обновяването на железопътната линия на територията на Пакистан ще бъдат приключени важните етапи в реализацията на проекта.ТРТ
-
Шарм Ел Шейх ще бъде домакин на донорска конференция за Ивицата Газа...

Утре в курортното градче Шарм Ел Шейх в Египет ще се проведе донорска среща за Ивицата Газа...

Posted 01.03.2009 10:53:21 UTC

Updated 01.03.2009 10:53:21 UTC

Утре в курортното градче Шарм Ел Шейх в Египет ще се проведе донорска среща за Ивицата Газа, в която ще участват външните министри на страните обещали финансова подкрепа за възстановяването на региона.

Турция ще изрази на донорската конференция решителността си за оказване на силна подкрепа за възстановяване на разрушенията в Ивицата Газа.

На конференицята утре ще бъдат обсъдени стъпките, които ще се предприемат за възстановяването на разрушенията причинени в Ивицата Газа от израелските бомрабдировки и дейностите за покриването на спешните нужди на населението.

Турция ще акцентува на конференцията на следваната от самото начало политика за оказване на пълна подкрепа на палестинската кауза. На конференцията ще присъства и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. След срещата Хилари Клинтън ще осъществи контакти в регионалните страни.

За възстановяването на Ивицата Газа са необходими 2 милиарда и 800 милиона долара.

До момента Саудитска Арабия гарантира финансова помощ от 1 милиард долара, ЕС от 556 милиона долара и САЩ от 900 милиона долара.

Отбелязано бе, че фондът за възстановяване на Ивицата Газа няма да се предава на организацията Хамас.ТРТ
-
Сомалийски бежанци потънали пред бреговете на Йемен...

Пред бреговете на Йемен потъна кораб превозващ 45 сомалийски бежанци...

Posted 01.03.2009 11:10:39 UTC

Updated 01.03.2009 11:10:39 UTC

Пред бреговете на Йемен потъна кораб превозващ 45 сомалийски бежанци. Министерството на вътрешните работи на Йемен оповести, че корабът е потънал на 60 мили от бреговете на страната, че са загинали 45 бежанци и че трима члена на екипажа са арестувани във връзка с инцидента.

Ежегодно стотици бежанци от Африка загиват в следствие на потъването на корабите в които пътуват или на нападенията на пирати.

Върховният комисарият за бежанците на ООН бе оповестил, че миналата година в Йемен са влезли по незаконни пътища близо 44 хиляди души, по-голямата част от които сомалийци.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2